Wednesday, June 2, 2010

Μικρά κέρδη για το αργό


Μικρά κέρδη για το αργό

Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα περιορίζοντας τις απώλειες των τελευταίων δύο ημερών. Τη σημερινή άνοδο του αργού ώθησε και η έντονα ανοδική πορεία της Wall.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού έκλεισαν στα 72,86 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη της τάξεως του 0,4%, εν μέσω εικασιών ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, θα διατηρήσει την παγκόσμια ανάκαμψη με τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
Το πετρέλαιο αντέστρεψε τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα καθώς το ευρώ ανέκαμψε από τα χθεσινά χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών. Πιο συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 1,2244 δολ. από 1,2229 χθες όταν άγγιξε το 1,2111 δολ. τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006.

Αύριο το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις προμήθειες του αργού αποθέματα, μία ημέρα αργότερα, λόγω της αργίας Memorial Day τη Δευτέρα.

source: reporter.gr

Moody΄s: Οι αξιολογήσεις δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση


Moody΄s: Οι αξιολογήσεις δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση

Την "βαθιά απογοήτευση" του για τις ανακριβείς αξιολογήσεις των επενδύσεων στην αμερικανική αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Moody΄s, ωστόσο επισήμανε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στις αξιολογήσεις για να αγοράσουν ή να πουλήσουν χρεόγραφα.

"Η Moody΄s σίγουρα δεν είναι ικανοποιημένη με την απόδοση των αξιολογήσεων αυτών" και αναλαμβάνει τα κατάλληλα βήματα για να βελτιώσει την διαδικασία της αξιολόγησης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Raymond McDaniel μιλώντας σήμερα στην ειδική επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που διερευνά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή ο McDaniel υπογράμμισε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις αξιολογήσεις σαν ένα εργαλείο και όχι σαν "συστάσεις αγοράς, πώλησης ή διακράτησης".

source: capital.gr

Profit taking για το χρυσό


Profit taking για το χρυσό

Σε νέο profit taking επιδόθηκαν οι επενδυτές στις αγορές των μετάλλων σήμερα, μετά μάλιστα και από τις θετικές συνεδριάσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,4% κλείνοντας στα 1.222,60 δολάρια, χωρίς να περιορίσει τα κατά 8% κέρδη που σημειώνει από την αρχή του 2010.
Πιέσεις στο χρυσό άσκησε και η ανακοίνωση ότι περίπου 14,4 μετρικούς τόνους χρυσού πούλησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Απρίλιο. Τους τελευταίους μήνες το ΔΝΤ έχει σταδιακά προχωρήσει σε πώληση μέρους των αποθεμάτων που διακρατεί σε χρυσό, συντονίζοντας τις προσπάθειες του με τις προγραμματισμένες πωλήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποφευχθούν απότομες ανισορροπίες στην αγορά.

Οι τελευταίες πωλήσεις εντάσσονται στο σχέδιο του ΔΤΝ να διαθέσει 403,3 μετρικούς τόνους χρυσού προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο σταθερό εισοδηματικό μοντέλο και να ενισχύσει την στήριξη των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αλμα στις πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών το Μάιο


ΗΠΑ: Αλμα στις πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών το Μάιο

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο των ΗΠΑ, ενώ στο σύνολο του κλάδου η τάση ήταν ανοδική για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Αναλυτικότερα, η Ford ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 22% ενώ ανέβασε τον στόχο παραγωγής της κατά 2%.
Οι πωλήσεις της General Motors αυξήθηκαν 17% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα ενώ η Chrysler “κέρδισε” 33% και η Nissan αύξησε τις πωλήσεις της κατά 24%.
Όπως ανέφεραν οι εταιρείες, περιμένουν τις πωλήσεις σε ετήσια βάση τον Μάιο να φτάσουν τα 11,4 εκατομμύρια αρκετά πάνω από το ιστορικό χαμηλό 27 χρόνων που σημειώθηκε το 2009 στα 10,4 εκατομμύρια.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Άλμα 6% στις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα


ΗΠΑ: Άλμα 6% στις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα


Άλμα σημείωσαν τον Απρίλιο οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς οι αγοραστές έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις κυβερνητικές εκπτώσεις φόρου.

Ο δείκτης της National Association of Realtors για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα σημείωσε άνοδο 6,0% τον Απρίλιο, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη κατά 5,0% τον Απρίλιο.

Οι αγοραστές πρώτης κατοικίας έσπευσαν προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία στις 30 Απριλίου για την έκπτωση φόρου.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης σημειώνει άνοδο 22,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009.

Την ίδια στιγμή αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα στοιχεία του Μαρτίου, με τον δείκτη να σημειώνει άνοδο 7,1%. Αρχικά η NAR είχε ανακοινώσει αύξηση του δείκτη κατά 5,3%.

source: capital.gr

Το Ιράν μετατρέπει 45 δισ. ευρώ σε δολάρια και χρυσό


Το Ιράν μετατρέπει 45 δισ. ευρώ σε δολάρια και χρυσό

Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση 45 δισ. ευρώ από τα συναλλαγματικά της αποθέματα προκειμένου να αγοράσει δολάρια και χρυσό, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο ιρανικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με το Xinhua, οι πωλήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρία στάδια, το πρώτο εκ των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει, φέρονται να ανέφεραν ανώνυμες ιρανικές πηγές.

Αναφέρθηκε επίσης ότι και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου έχουν αρχίσει να περιορίζουν το ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων που τηρούν σε ευρώ.

Όπως αναμεταδίδει το αμερικανικό CNBC, ανάλογο δημοσίευμα αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν, ωστόσο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, εκπρόσωποι της οποίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

source: capital.gr

RBS: Προγραμματίζει περικοπές 500 θέσεων εργασίας σε διάστημα τριών ετών


RBS: Προγραμματίζει περικοπές 500 θέσεων εργασίας σε διάστημα τριών ετών


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Σε περικοπές 500 θέσεων εργασίας στη μονάδα διαχείρισης πλούτου στη Μ. Βρετανία θα προβεί στο διάστημα των επόμενων τριών ετών η Royal Bank of Scotland Group PLC (RBS), η οποία συνεχίζει την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της.

Η μονάδα απασχολεί περίπου 3.500 εργαζόμενους στη Μ. Βρετανία, ανέφερε η τράπεζα το μετοχικό κεφάλαιο της οποία ανήκει κατά 83% στη βρετανική κυβέρνηση.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε μία σημαντική επένδυση στον τομέα τεχνολογίας και διαδικασιών της μονάδας διαχείρισης πλούτου που θα μας προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες και μεγαλύτερο εύρος επιλογών για τους πελάτες μας», ανέφερε η τράπεζα.

«Σαν αποτέλεσμα των αλλαγών, αναδιαρθρώνουμε τις δραστηριότητές μας και αυτό θα οδηγήσει δυστυχώς σε απώλειες θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας που η τράπεζα έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα αντιστοιχούν σε απώλεια λιγότερων από μία θέση εργασίας σε σύνολο τεσσάρων, σύμφωνα με την RBS.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα έλαβε γιγάντια κρατική ενίσχυση συνεπεία των μεγάλων προβλημάτων της ABN Amro την οποία εξαγόρασε στα τέλη του 2007 και ήρθαν στην επιφάνεια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

source: capital.gr

Ενισχύονται οι ελπίδες στις κατασκευές


Ενισχύονται οι ελπίδες στις κατασκευές


Ενισχύονται οι ελπίδες για ανάκαμψη στον κατασκευαστικό κλάδο με τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα για τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν μέχρι το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ανήλθε το πρώτο τρίμηνο στις 881,6 χιλ. τ.μ. από 808,3 χιλ. τ.μ. πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 9%. Το δίμηνο του 2010 η αύξηση στο εμβαδόν ανερχόταν στο 2%.


Το τρίμηνο του 2009 ως προς το 2008 είχε καταγραφεί μικρότερη αύξηση 4,3%.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα εκτιμάται να εντατικοποιηθεί στη Λευκωσία κυρίως, ωστόσο αύξηση αναμένεται και στη Λεμεσό και στη Λάρνακα. Μειωμένες κατασκευαστικές επενδύσεις αναμένονται ακόμη στην Πάφο και στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Στη Λευκωσία καταγράφεται αύξηση 28% με το εμβαδόν να φθάνει τις 324,6 χιλ. τ.μ. έναντι 253,5 χιλ. τ.μ. την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009. Αύξηση 19,3% καταγράφεται και στη Λεμεσό ενώ κατά 10,2% αυξημένο είναι και το εμβαδόν στη Λάρνακα.

Αντίθετα, στην Πάφο το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων υστερεί κατά 23% σε σχέση με πέρσι στα 108,9 χιλ. τ.μ. από 141,4 χιλ. τ.μ., ενώ μείωση 17,7% καταγράφεται και στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Πέραν του εμβαδού, αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν καθώς ανήλθαν στις 2398 από 2180 (+10%).

Η αξία των αδειών αυξήθηκε κατά 11,1% στα €769,5 εκ. από €692,6 εκ. το τρίμηνο του 2009.

Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 4.739 οικιστικές μονάδες έναντι 4.553 την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009, καταγράφοντας αύξηση 4,1%.

Όσον αφορά το Μάρτιο, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις ανήλθε στις 966 από 766 το Μάρτιο του 2009 (+26,1%). Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €287,4 εκ. από €215,1 εκ. (+33,6%) και το συνολικό εμβαδόν τις 317 χιλ. τ.μ. από 255,6 χιλ. τ.μ. καταγράφοντας αύξηση 24%. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 1758 οικιστικές μονάδες έναντι 1.381 το Μάρτιο του 2009.

Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

source: stockwatch.com.cy

Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί Ελλήνων στο εξωτερικό

Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί Ελλήνων στο εξωτερικό


Σε άνοιγμα των λογαριασμών που διατηρούν Έλληνες σε τράπεζες του εξωτερικού θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία φοροδιαφυγής ή απόκρυψης μαύρου χρήματος. Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν εμβάσματα και καταθέσεις του εξωτερικού που ανήκουν σε καταθέτες που δεν μπορούν να αποδείξουν μέσω του «πόθεν έσχες» την προέλευση των χρημάτων.

Η απειλή του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά αποσκοπεί στο να «παγιδεύσει» κεφάλαια πάνω από 20 δισ. ευρώ που έχουν βρει «καταφύγιο» σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα για να γλυτώσουν από τα νέα σκληρά φορολογικά μετρά. Με την τακτική «μαστίγιο και καρότο» το υπουργείο Οικονομικών σφίγγει τον ελεγκτικό κλοιό στους καταθέτες και τους προσφέρει ως εναλλακτική λύση τις ευνοϊκές και –χωρίς «πόθεν έσχες»– ρυθμίσεις του επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι θα τηρήσουν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει ο φορολογικός νόμος για τα ελληνικά κεφάλαια που διέφυγαν στο εξωτερικό: Μετά την παρέλευση της προθεσμίας των έξι μηνών που δίνεται για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, «οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να διαπιστώσουν τις καταθέσεις που έχουν πρόσωπα που διαμένουν στην Ελλάδα σε τράπεζες της αλλοδαπής».

Μέσω της πρόσφατης συμφωνίας που υπέγραψε με την ηγεσία του ΟΟΣΑ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει στη διάθεσή του όχι μόνο την άδεια αλλά και το μηχανισμό του διεθνούς οργανισμού για πρόσβαση στα τραπεζικά συστήματα των 30 χωρών-μελών. Το σχέδιο του υπουργού προβλέπει ότι με βάση το πόθεν έσχες των καταθετών του εξωτερικού θα γίνουν διασταυρώσεις με τα στοιχεία των λογαριασμών που είναι υποχρεωμένα να διαθέσουν τα ξένα ιδρύματα. Αν εντοπιστούν "περίεργες" διαδρομές ή αδήλωτα ποσά τότε ο φορολογικό πέλεκυς θα είναι βαρύς για τους καταθέτες.

Ασπίδα προστασίας για τις καταθέσεις από το... μαστίγιο του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η ρύθμιση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Η εν λόγω ρύθμιση προσφέρει απαλλαγή από το πόθεν έσχες για κεφάλαια που θα επαναπατριστούν σε έξι μήνες με πληρωμή ενός φόρου 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.

Με άλλα λόγια, επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να τους εξαναγκάσει να επιστρέψουν μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου τα κεφάλαια για να τα καταθέσουν σε προθεσμιακό λογαριασμό σε τράπεζα στην Ελλάδα για 12 μήνες, τους προσφέρει ασυλία από το πόθεν έσχες με μικρό αντάλλαγμα 5% του κεφαλαίου σε φόρο, κάτι που έτσι και αλλιώς θα εισπράξουν οι επιχειρηματίες με το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης!

Εάν δεν επιστραφούν τα κεφάλαια (από αδήλωτα δηλαδή σε δηλωμένα νόμιμα και χωρίς πολλές ερωτήσεις) μέσα σε 6 μήνες και πάλι κανένα πρόβλημα: μπορούν να το πράξουν όποτε άλλοτε θέλουν. Θα εξαιρεθούν επίσης από το πόθεν έσχες, αλλά με «ποινή» 8% ως φόρο για το κεφάλαιο που θα δηλώσουν πως διατηρούν στο εξωτερικό. Και πάλι θυμίζουμε το όφελος της προθεσμιακής κατάθεσης.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φιλοδοξεί να μπουν έως και 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, πριν φύγει το 2010, με φόρο 5-8%.

Φυσικά ένα μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται «εγκλωβισμένα» σε προθεσμιακούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα. Στο υπουργείο Οικονομικών όμως θεωρούν πως οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ικανό περιθώριο έως το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για να κινήσουν τα κεφάλαιά τους, αφού η εξάμηνη διορία που τους δίδεται θα «τρέξει» από την ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου στη Βουλή τον Μάρτιο.

Μάλιστα, όποιος μέσα στην επόμενη διετία αξιοποιήσει τα επαναπατρισμένα κεφάλαια για να αγοράσει ακίνητα, μετοχές, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κ.λπ., τότε εκτός από την απαλλαγή από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», δικαιούται και έκπτωση επί του φόρου που πρέπει να επιβληθεί για τον επαναπατρισμό.

source: capital.gr

"Ελληνικές τράπεζες ψάχνουν αγοραστή"

"Ελληνικές τράπεζες ψάχνουν αγοραστή"


Δυο ελληνικές τράπεζες αναζητούν αγοραστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να προέλθουν από την Τουρκία, σύμφωνα με Τούρκο τραπεζίτη που επεξεργάζεται μια πιθανή συμφωνία.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Erol User, CEO της εταιρείας επενδυτικής τραπεζικής USER Corp, δήλωσε πως «έχουμε εντολή από μια μικρή και μια μεσαία ελληνική τράπεζα να διερευνήσουμε το ενδιαφέρον πιθανών αγοραστών».

«Το εγχείρημα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, όμως εξελίσσεται γρήγορα», συμπλήρωσε.

Ο κ. User δεν ταυτοποίησε τις τράπεζες, δήλωσε ωστόσο πως η μία διαθέτει μικρό δίκτυο 20-30 καταστημάτων και η άλλη, η μεσαία, διαθέτει δίκτυο περίπου 300 καταστημάτων. Η μια εκ των δυο διαθέτει επιχειρηματική δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας, σημείωσε.

Το Reuters αναφέρει πως μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με δίκτυο περίπου 20-30 καταστημάτων βρίσκονται η Proton και η First Business Bank, ωστόσο και οι δυο τράπεζες δήλωσαν πως δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησής τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τράπεζα με δίκτυο περίπου 300 καταστημάτων στην Ελλάδα είναι η Εμπορική, με τρέχουσα αποτίμηση 1,65 δισ. ευρώ και ορισμένες δραστηριότητες στα Βαλκάνια. Όπως επισημαίνει, πηγή που βρίσκεται κοντά στη διοίκηση της τράπεζας, είπε πως η Εμπορική δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση ή πώληση. Στελέχη της τράπεζας δεν ήταν διαθέσιμα για να σχολιάσουν.



Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας, σε επίπεδο παγίων, της Ziraat Bankasi, είχε δηλώσει πως έχει γίνει προσέγγιση από ελληνικές τράπεζες με προσφορά για πώλησή τους.

source: euro2day.gr

Μ.Lynch: "Φθηνές" οι ελληνικές τράπεζες


Μ.Lynch: "Φθηνές" οι ελληνικές τράπεζες


Οι χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών προσφέρουν στήριξη στις μετοχές τους, αναφέρει η Merrill Lynch σε έκθεσή της όπου διατηρεί συστάσεις "buy" για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας.

Ο οίκος δίνει οριακά χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Alpha Bank, στα 7 ευρώ από 7,1 ευρώ, ενώ διατηρεί τους στόχους για την Εθνική στα 16 ευρώ, για την Eurobank στα 6 ευρώ (neutral) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 6 ευρώ (neutral).

Η ML επισημαίνει ότι οι συγκλίνουσες προβλέψεις για τα κέρδη των τραπεζών έχουν περικοπεί κατά 42% από το Q3 του 2009, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση των μετοχών κατά 54% στο ίδιο διάστημα.

Σχολιάζοντας το α' τρίμηνο, επισημαίνει ότι τα κέρδη προ φόρων των τραπεζών διαμορφώθηκαν καλύτερα των προβλέψεων λόγω ισχυρότερων καθαρών εσόδων από τόκους. Τα έσοδα από συναλλαγές ήταν ισχνότερα σε σχέση με τις προσδοκίες, με εξαίρεση τη Eurobank ενώ τα υπόλοιπα μεγέθη ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις.



Η Merrill Lynch προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών, με το διεθνές χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων να αντισταθμίσει μέρος των πιέσεων.

Παράλληλα, προβλέπει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν εντός του 2011 στο 9,7% του συνόλου, έναντι 6,7% στο Q1 του 2010.

Ωστόσο, σημειώνει ότι μετά και το πρόσφατο ξεπούλημα, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών φαίνονται ελκυστικές τόσο σε όρους Ρ/Ε όσο και σε όρους Ρ/BV, θεωρώντας πιθανή μια ήπια βραχυμεσοπρόθεσμη αντίδραση.

source: euro2day.gr

Κατασκευές: Επαληθεύτηκαν οι Κασσάνδρες για 2010


Κατασκευές: Επαληθεύτηκαν οι Κασσάνδρες για 2010


Τις… Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για μία από τις χειρότερες χρονιές στην πρόσφατη ιστορία του κατασκευαστικού κλάδου φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων τεχνικών εταιριών για το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Μάλιστα, πολλές από αυτές εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέα αναδιάρθρωση της δομής των ομίλων τους με στόχο να περιορίσουν κατά το δυνατόν τα έξοδά τους στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Το αρνητικό πρόσημο στις περισσότερες ποσοστιαίες μεταβολές μεγεθών μεταξύ του φετινού και του περυσινού τριμήνου δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση των δυσοίωνων προβλέψεων, ιδίως δε από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο μέτωπο της ανάθεσης νέων δημοσίων έργων που θα τόνωναν πολύ σύντομα την κατασκευαστική αγορά.

Με βάση λοιπόν τα ενοποιημένα στοιχεία των εισηγμένων κατασκευαστικών εταιριών, ο συνολικός κύκλος εργασιών τους φέτος ήταν μειωμένος κατά 13,1%, καθώς διαμορφώθηκε στα 902,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,03 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Περίπου στα ίδια επίπεδα (συγκεκριμένα στο 12,5%) κινήθηκε η μείωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2010 το EBIΤDA αυτών των επιχειρήσεων ήταν 143,2 εκατ. ευρώ από 125,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.


Εκεί, όμως, όπου υπήρξε πραγματική «βουτιά» ήταν στα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία φέτος για τις δεκατρείς εταιρίες συνολικά μόλις που άγγιξαν τα 12,2 εκατ. ευρώ έναντι 36,39 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Η ποσοστιαία μείωση των κερδών έφτασε το 66,5%, που αποτελεί μία από τις πλέον αρνητικές μεταβολές για τον κλάδο των κατασκευών τα τελευταία χρόνια. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα συγκεντρωτικά στοιχεία του τζίρου και των κερδών εξήχθησαν από τις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις δεκατριών εισηγμένων τεχνικών επιχειρήσεων και εταιριών συμμετοχών του κατασκευαστικού κλάδου.

Στις δε περιπτώσεις των εισηγμένων Αθηνά και Μοχλός χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία των λογιστικών καταστάσεων των μητρικών J&P Άβαξ και Τεχνική Ολυμπιακή αντίστοιχα.

Δεν βλέπουν φως στο τούνελ

Ωστόσο, η αρνητική πορεία των οικονομικών μεγεθών του πρώτου τριμήνου δεν είναι το στοιχείο εκείνο που κυρίως ανησυχεί τους κατασκευαστές. Αυτό που βασικά τους προβληματίζει έχει να κάνει με τους αργούς ρυθμούς προώθησης νέων δημοσίων έργων, την αδυναμία χρηματοδότησής τους από το κράτος και τη μη πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου για εργασίες που έχουν εκτελεστεί.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο όλων των τεχνικών εταιριών, οι οποίες κατά κύριο λόγο «τροφοδοτούνται» από τις δημόσιες συμβάσεις, έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια αφού δεν δημοπρατούνται και δεν ανατίθενται νέα έργα υποδομής.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από τη σύσταση του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών, τον Οκτώβριο του 2009, το μόνο νέο έργο που φαίνεται να έχει προωθηθεί είναι η κατασκευή του τμήματος «Καρτέρι - Γερακάρι - Πάργα» του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας, προϋπολογισμού 48,85 εκατ. ευρώ. Τη δημοπράτηση του εν λόγω έργου ενέκρινε μόλις χθες ο υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμη μέχρις ότου ανατεθεί η σύμβαση και ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών έχει υποσχεθεί τη δημοπράτηση έργων αξίας 1,1 δισ. ευρώ το 2010, περίπου 2 δισ. ευρώ το 2011 και περί τα 800 εκατ. ευρώ το 2012, ωστόσο κάθε άλλο παρά έχει διασκεδάσει τις ανησυχίες των κατασκευαστών που αμφιβάλλουν για την υλοποίηση των εξαγγελιών και κυρίως για το αν θα αντέξουν να περιμένουν μέχρι την ανάθεση αυτών των συμβάσεων.

Αναδιάρθρωση για λιγότερα έξοδα

Πάντως, για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης, τόσο οι μικρές όσο και οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές επιχειρήσεις εξετάζουν εκ νέου τη δομή των ομίλων τους, αφού τα οικονομικά δεδομένα επιβάλλουν τη δημιουργία περισσότερο ευέλικτων, «μαζεμένων» και αποδοτικών σχημάτων, με λειτουργικές δαπάνες που θα είναι σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Έτσι, ακόμη και όμιλοι που ολοκλήρωσαν σχετικά πρόσφατα σχέδια αναδιάρθρωσης έχουν αρχίσει εσχάτως να εξετάζουν καινούργια σενάρια για περαιτέρω μείωση του αριθμού των θυγατρικών τους μέσω συγχωνεύσεων.

Παράλληλα, συζητούν την τύχη ορισμένων συμμετοχών που δεν απέδωσαν, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από αυτές αν κριθεί ότι οι προοπτικές τους παραμένουν σε μεγάλο βαθμό δυσοίωνες.

Ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής βρίσκεται ήδη σε διαδικασία μετασχηματισμού, με αρχικά βήματα -που μάλιστα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του καλοκαιριού- την απόσχιση του κατασκευαστικού κλάδου της θυγατρικής Μοχλός και την εισφορά του στην επίσης θυγατρική Τοξότης. Με το πέρας της διαδικασίας, η Τοξότης θα αποτελέσει τον βασικό βραχίονα του ομίλου στον χώρο των κατασκευών, ενώ ό,τι θα έχει απομείνει από τη Μοχλός θα οδηγηθεί στη συνέχεια σε απορρόφηση από τη μητρική Τεχνική Ολυμπιακή.

Έτσι, μέχρι τα τέλη του 2010 - αρχές 2011 ο όμιλος του κ. Κωνσταντίνου Στέγγου θα εκπροσωπείται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου από μία μόνο επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα η Τεχνική Ολυμπιακή προωθεί τη συγχώνευση των εταιριών που διαχειρίζονται το τουριστικό συγκρότημα Πόρτο Καρράς.

Αποφάσεις για τη νέα δομή του ομίλου της θα πρέπει να λάβει σύντομα και η J&P Άβαξ, η οποία είναι η μόνη από τους μεγάλους του χώρου που δεν προέβη σε αναδιάρθρωση μετά το 2004 και την εξαγορά της Αθηνά ΑΤΕ. Τη διαδικασία αυτή, όμως, μπλοκάρει η αντιδικία με την οικογένεια Πρωτοπαπά, η οποία τυπικά ελέγχει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Αθηνά, γι’ αυτό και η διοίκηση της J&P Άβαξ δεν ρισκάρει να προβεί σε κινήσεις που ενδέχεται αργότερα να δημιουργήσουν αναστάτωση στον όμιλο.

Πάντως, στο τραπέζι βρίσκονται ήδη προτάσεις για την επόμενη ημέρα του κυπριακών συμφερόντων κατασκευαστικού ομίλου. Μία από αυτές προκρίνει τη μετατροπή της J&P Άβαξ σε εταιρία συμμετοχών και τη διατήρηση της θυγατρικής Αθηνά ως βασικού φορέα στον τομέα των έργων υποδομής εντός και εκτός Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Αθηνά θα οδηγηθεί εκτός του χρηματιστηρίου.

Σε αναζήτηση νέας δομής

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση των ομίλων ΑΕΓΕΚ και Μαρούλη αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ενοποίησή τους σε ένα κοινό και λειτουργικό σχήμα. Ο νέος βασικός μέτοχος της εισηγμένης, κ. Γιάννης Μαρούλης, δεν έχει καταλήξει προς το παρόν σε οριστικές αποφάσεις, ωστόσο θεωρείται αρκετά πιθανό η ΑΕΓΕΚ να αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες του κατασκευαστή (δημόσια και ιδιωτικά έργα, real estate, παραχωρήσεις) και αφού πρώτα υπάρξουν συγχωνεύσεις ομοειδών θυγατρικών.

Σε αναδιάρθρωση της δομής της για να περιορίσει τα λειτουργικά της έξοδα σκέφτεται να προβεί και η Μηχανική, μειώνοντας τον αριθμό των θυγατρικών που διαθέτει (περίπου δέκα) και οι οποίες έχουν συναφές αντικείμενο. Μια τέτοια αναδιάρθρωση ίσως σημάνει και το τέλος της παρουσίας της Βαλκάν Ακίνητα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Διορθωτικές κινήσεις στο υπάρχον σχήμα δεν αποκλείεται να επιχειρήσει και ο όμιλος Ελλάκτωρ, με αφορμή την εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με την απορρόφηση της Παντεχνικής. Πριν από περίπου έναν χρόνο η θυγατρική Άκτωρ, για λόγους που είχαν να κάνουν με τη διατήρηση του ανώτερου εργοληπτικού πτυχίου, δεν προχώρησε στην απορρόφηση της Παντεχνικής, αν και προβλεπόταν στο σχετικό business plan. Η κίνηση αυτή ίσως τελικά υλοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και ενδεχομένως να υπάρξει περαιτέρω «συμμάζεμα» και στον μεγάλο αριθμό θυγατρικών που σήμερα διατηρεί ο όμιλος σε τομείς όπως η ενέργεια και οι βιομηχανικές μονάδες - λατομεία.

Σε ό,τι αφορά τη ΓΕΚ, στην παρούσα χρονική στιγμή δεν σχεδιάζει να προβεί σε νέες ανακατατάξεις, ωστόσο την απασχολούν θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον ορισμένων συμμετοχών της, όπως αυτής (περίπου 22%) που διατηρεί στην τεχνική εταιρία Αττικάτ. Σε κάθε περίπτωση, το τι θα πράξει με την εν λόγω συμμετοχή θα το αποφασίσει μετά τις κινήσεις οικονομικής εξυγίανσης που επιχειρεί αυτήν την εποχή η διοίκηση της Αττικάτ, με βασικό «όπλο» την πώληση του ποσοστού (9,9%) που κατέχει στην Αττική Οδό.

source: euro2day.gr

Data Concept: Ανέλαβε έργο 800 χιλ. ευρώ στην Κύπρο

Data Concept: Ανέλαβε έργο 800 χιλ. ευρώ στην Κύπρο


Εισαγωγή στο DeliciousΚρύψε τοΕισαγωγή στο RedditΕισαγωγή στο StumbleUponΕισαγωγή στο FacebookΕισαγωγή στο MySpaceΕισαγωγή στο Technorati
Στις 25/5/2010, υπογράφτηκε στην Αγλαντζιά η Σύμβαση του Έργου για το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ενοικίασης Ποδηλάτων στην Μείζονα Λευκωσία μεταξύ του Δημάρχου Αγλαντζιάς κου Αντρέα Πέτρου, εκπροσωπώντας τους Δήμους Αγλαντζιάς , Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγίου Δομετίου, Δαλίου και Λατσιών και του Πρόεδρου της εταιρείας Data Concept Α.Ε. κου Χρήστου Εμμανουηλίδη.
Η Σύμβαση αφορά την προμήθεια 285 ποδηλάτων, εγκατάσταση 24 σταθμών ενοικίασης με ενσωματωμένο σύστημα ασφάλειας (CCTV) καθώς και του σχετικού πληροφοριακού συστήματος. Το έργο θα υποστηριχθεί τεχνικά από τη θυγατρική της Data Concept A.E. στη Κύπρο, Data Concept Cyprus Ltd.

Το συμβατικό τίμημα του έργου ανέρχεται σε 793.462 ευρώ πλέον ΦΠΑ και αναμένεται, εντός μηνός, επέκταση του αντικειμένου της σχετικής Σύμβασης. Η διάρκεια του έργου είναι 3 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.

Αναλυτικότερα τo σύστημα θα λειτουργεί με την χρήση πιστωτικής κάρτας ή/και μαγνητικής κάρτας για τους τουρίστες, δημότες και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Ο ενδιαφερόμενος χρήστης θα μεταβαίνει σ ένα από τα σημεία ενοικίασης των ποδηλάτων όπου και θα χρησιμοποιεί την κάρτα του σε ειδική υποδοχή της μονάδας ενοικίασης για να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο, το οποίο θα μπορεί να το αποδεσμεύει σε οιοιδήποτε σταθμό ενοικίασης.


source: reporter.gr

Prudential: Απέσυρε την προσφορά εξαγοράς της AIA


Prudential: Απέσυρε την προσφορά εξαγοράς της AIA


Εγκατέλειψε το σχέδιό της για εξαγορά του τμήματος ασφαλειών ζωής της AIG στην Ασία έναντι 35,5 δισ. δολαρίων η βρετανική Prudential μετά τις σφοδρές πιέσεις των μετόχων για μείωση του τιμήματος της εξαγοράς.

Εγκατέλειψε το σχέδιό της για εξαγορά του τμήματος ασφαλειών ζωής της AIG στην Ασία έναντι 35,5 δισ. δολαρίων η βρετανική Prudential, μετά τις σφοδρές πιέσεις των μετόχων για μείωση του τιμήματος της εξαγοράς.

Η σημερινή κίνηση της Prudential ήταν αναμενόμενη, μετά την άρνηση του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού να «κάνει μια καλύτερη τιμή» στη βρετανική εταιρεία.

«Ακούσαμε προσεκτικά τις παρατηρήσεις των μετόχων σχετικά με την τιμή και επιδιώξαμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της εξαγοράς με την AIG. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Prudential, Χάρβεϊ ΜακΓκράθ. «Ως εκ τούτου, αποχωρήσαμε από τη συναλλαγή», καταλήγει.

source: naftemporiki.gr

Τα "καλά" νέα της διολίσθησης του ευρώ


Τα "καλά" νέα της διολίσθησης του ευρώ


«Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να στηρίξει το ευρώ και θα το κάνει». Άλλωστε το 40% περίπου των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Μόσχας είναι σε ευρώ.

Το μήνυμα αυτό ήρθε χθες από το Ροστόφ, την 25η συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, αλλά δεν ήταν αυτό που επανέφερε πάνω από το 1,22 την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, μετά την μεγαλύτερη διολίσθηση της συναλλαγματικής του ισοτιμίας τα τελευταία 4 χρόνια.

Η μικρή ανάκαμψη του ευρώ τροφοδοτήθηκε από τα νεότερα στοιχεία της γερμανικής οικονομίας η οποία με την
βοήθεια του φθηνότερου ευρώ αυξάνει εκ νέου τις εξαγωγές της, ενώ παράλληλα η διολίσθηση του ευρωνομίσματος ενισχύει σε επιθυμητά επίπεδα τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις του κ. Μεντβέντεφ πάντως από το Ροστόφ της Ρωσίας για το ευρώ έρχονται να ενισχύσουν το κλίμα που δημιούργησαν οι ανάλογες δηλώσεις των αξιωματούχων της Κίνας που επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους σε ευρώ, διαψεύδοντας δημοσίευμα των FT σύμφωνα με το οποίο είχαν αποφασίσει να αποσυρθούν σταδιακά από το ευρωνόμισμα.

Όπως παρατηρούν όμως οικονομικοί αναλυτές, για να αλλάξει η στάση των κινέζων απέναντι στο ευρώ δεν χρειάζεται να αρχίσουν να πουλάνε ευρώ, θα αρκούσε να σταματήσουν να αγοράζουν ή και μόνο να αφήσουν ακουσθεί ότι θα περιορίσουν τις αγορές τους σε ευρωνόμισμα.

Από τις ΗΠΑ πάντως φαίνεται ότι οι προβλέψεις τους για το ευρώ είναι τέτοιες που περιορίζουν τις πιθανότητες να αυξήσουν όπως θα ήθελαν σταδιακά τα αμερικάνικα επιτόκια. Κι αυτό γιατί μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ που με την σειρά του θα προκαλούσε ανάσχεση της ενίσχυσης των αμερικανικών εξαγωγών.

Στην ΕΚΤ αφήνουν να διαφανεί ότι αναβάλλεται τουλάχιστον για τις αρχές του 2011 το ενδεχόμενο επανεξέτασης (αυξητικά) του ύψους του βασικού επιτοκίου του ευρώ καθώς η κρίση του χρέους και η χρηματοπιστωτική ασφυξία εξακολουθούν να κυριαρχούν στην οικονομία της ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως «το ευρώ υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει με όλα του τα μέλη, μεγάλα και μικρά, ισχυρά και αδύναμα…» όπως υποστήριξε ο ένας εκ των δύο διεκδικητών της θέσης του κ. Τρισέ, ο ιταλός διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Για την Ελλάδα η διολίσθηση του ευρώ μέσα στην καταιγίδα της δημοσιονομικής κρίσης φαίνεται να δίνει μια μικρή ανακούφιση στον τομέα του τουρισμού που μένει όμως να καταγραφεί και σε πραγματικά νούμερα τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα όμως επεκτείνει την «ζημιά» μέσα από την ανατίμηση των καυσίμων και των εισαγόμενων πρώτων υλών.

source: capital.gr

Τα κινεζικά hedge funds προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον


Τα κινεζικά hedge funds προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον


ΣΑΓΚΑΗ (Dow Jones) – Η ακμάζουσα κινεζική βιομηχανία των hedge funds προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι εκκλήσεις για ενίσχυση των ρυθμιστικών ελέγχων του κλάδου στον υπόλοιπο κόσμο.

Αυξάνεται ο αριθμός των hedge funds που εστιάζουν αποκλειστικά στην ηπειρωτική Κίνα, με την ελπίδα να ‘ρευστοποιήσουν’ την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να εκμεταλλευτούν την τεράστια επενδυτική δεξαμενή της. Ενώ είναι ακόμη πολύ μικρός, ο κλάδος υπόσχεται να προσφέρει στους επενδυτές, τόσο στους εγχώριους όσο και στους διεθνείς, μια εναλλακτική επενδυτική επιλογή στις πιο ‘καυτές’ αγορές της Ασίας.

Οι εγχώριοι επενδυτές ειδικότερα, έχουν πειστεί από την υπόσχεση για απόλυτες αποδόσεις τόσο στις ανοδικές όσο και στις καθοδικές αγορές. Σε μία εποχή που το περιβάλλον άντλησης κεφαλαίων παραμένει υποτονικό για τα παγκόσμια hedge funds, τα κινεζικά hedge funds έχουν καταγράψει σημαντικές εισροές, αν και από μικρή βάση.

Η άνθηση των χορηγήσεων στην Κίνα και τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης δημιούργησαν ρευστότητα στις αγορές μετοχών και ακινήτων καθώς και στα hedge funds.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις εισροές σε ολόκληρο τον κλάδο γιατί τα περισσότερα funds κρατούν απόρρητα τα στοιχεία αυτά, ωστόσο η HOWbuy, μία εταιρεία που παρακολουθεί τα κινεζικά funds, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν 168 εκδόσεις νέων funds το 2009, που αποτελεί σημαντική άνοδο από τα 95 του 2008 και 80 του 2007. Η κινεζικός κλάδος hedge funds της ενδοχώρας διαθέτει αυτή τη στιγμή γύρω στα 50 δισ. γουάν σε κεφάλαια υπό διαχείριση, εκτιμά η HOWbuy.

Η εξέλιξη του κινεζικού κλάδου των hedge funds έρχεται σε αντίθεση με το παγκόσμιο σκηνικό των αυξανόμενων ρυθμιστικών ελέγχων για τα hedge funds. Τα hedge funds στην Κίνα, γνωστά ως «yang guang si mu» ή «sunshine funds», ήταν στο παρελθόν παράνομα, ωστόσο νομιμοποιήθηκαν, επισημοποιήθηκαν και εν μέρει εισήλθαν στο ρυθμιστικό πλαίσιο πριν από δύο χρόνια.

«Παγκοσμίως θα σημειωθεί ένας ρυθμιστικός υπερκύκλος μετά το 2008, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ωστόσο στην Κίνα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρόκειται για μία βιομηχανία για την οποία δεν είχε πλήρως οριστεί το νομικό πλαίσιο ή το εποπτικό πλαίσιο αλλά και το πώς νομιμοποιήθηκε, ελευθερώθηκε και καθορίστηκε ένα νέο πλαίσιο για να αναπτυχθεί ομαλά», τόνισε ο Wesley Hu, διευθυντής επενδύσεων της Gen2 Partners, έναν οίκο αμοιβαίων κεφαλαίων που ξεκινά ένα fund κινεζικών αμοιβαίων.

Τα περισσότερα hedge funds στην Κίνα είναι ιδιωτικά, και τα διαχειρίζονται πρώην διαχειριστές χαρτοφυλακίων αμοιβαίων κεφαλαίων ή traders ιδιόκτητων γραφείων συναλλαγών. Άλλα τα διαχειρίζονται μικροί οίκοι που αντλούν χρήματα από πλούσιους ιδιώτες. Λίγα είναι αυτά που διαχειρίζονται μεγάλοι οίκοι όπως χρηματιστηριακές, αμοιβαία κεφάλαια ή επενδυτικά τμήματα μεγάλων κινεζικών ομίλων. Η Shanghai VStone Capital, θυγατρική της εταιρείας κατασκευής ενδυμάτων Youngor Group, για παράδειγμα, διαθέτει γύρω στα 1,5 δισ. γουάν μετοχικών κεφαλαίων υπό διαχείριση.

Οι κινεζικές εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων βλέπουν την εισαγωγή των hedge funds σαν μία ευκαιρία να διατηρήσουν τους πλούσιους πελάτες και να εισπράξουν μεγαλύτερες προμήθειες. Τα κινεζικά hedge funds ακολουθούν την κοινή πρακτική του κλάδου με 2% προμήθεια διαχείρισης και 20% προμήθεια επί της απόδοσης.

Επίσης, ορισμένοι επιχειρούν στο εξωτερικό, δημιουργώντας μονάδες στο Χονγκ Κονγκ ή τη Σιγκαπούρη για να προσφέρουν υπηρεσίες στους διεθνείς επενδυτές. Η CSOP Asset Management Ltd, θυγατρική της China Southern Fund Management Co. Ltd, για παράδειγμα, λάνσαρε ένα κινεζικό hedge fund τον περασμένο χρόνο, με βάση το Χονγκ Κονγκ. Οι μεγάλες χρηματιστηριακές στην Ασία παρακολουθούν τον αναδυόμενο κλάδο, καθώς έλκονται από την ικανότητά του να εκμεταλλεύεται την παγκόσμια επενδυτική βάση με ένα μοναδικό προϊόν.

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για κινεζικά hedge funds είναι χλιαρό. Ο κλάδος των hedge funds στο σύνολό του ανακάμπτει από τις μαζικές ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης. Τα hedge funds με βάση την Ασία εμφάνισαν σημαντικές αποδόσεις τον περασμένο χρόνο, ωστόσο οι εισροές κεφαλαίων παρέμειναν υποτονικές.

Παρά τις υποσχέσεις τους, τα κινεζικά hedge funds δεν παύουν να έχουν περιορισμούς. Όντας νέος κλάδος, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές ενώ οι περιορισμοί μειώνουν τα είδη των στρατηγικών που τα funds μπορούν να ακολουθήσουν. Τα περισσότερα κινεζικά funds είναι ιδιαίτερα ακριβά αμοιβαία κεφάλαια που μπορούν να ρευστοποιηθούν αν χρειαστεί. Πολλά κάνουν χρήση του arbitrage, εκμεταλλευόμενα τις μικρές διαφορές στις τιμές μεταξύ των ETF και της αγοράς spot. Περισσότερα πλέον αρχίζουν να διενεργούν συναλλαγές arbitrage χρησιμοποιώντας futures μετοχικών δεικτών και margin trading και κρατούν θέσεις short. Τα funds διενεργούν συναλλαγές εταιρικών ομολόγων, μετατρέψιμων ομολόγων και futures εμπορευμάτων.

Οι πιο πολύπλοκες συναλλαγές είναι στην παρούσα φάση εκτός ορίων, ωστόσο αναμένεται να μπουν στο παιχνίδι όσο προοδεύουν οι αγορές κεφαλαίου της Κίνας. Παραδείγματος χάρη, οι κινεζικές εποπτικές αρχές αποφάσισαν πρόσφατα, να επιτρέψουν σε πιστοποιημένους ξένους επενδυτές και ξένες κοινοπραξίες να διενεργούν συναλλαγές στην αρχάρια αγορά stock index futures της χώρας, προσφέροντας στους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων έναν τρόπο να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο των θέσεών τους.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση του PPI


Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση του PPI



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Την ισχυρότερη αύξηση σε διάστημα 21 μηνών εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, ωθούμενες από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και ενδιάμεσων αγαθών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Τα στοιχεία ενισχύουν την τάση, που είχαν ήδη σχηματίσει τα μεγέθη του μεταποιητικού PPI, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούνται σταδιακά καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει από την ύφεση.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές παραγωγού εξαιρουμένης της κατασκευής ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το Μάρτιο, καταγράφοντας την ισχυρότερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2008. παράλληλα, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2009 οι τιμές ήταν κατά 2,8% υψηλότερες, σημειώνοντας την ισχυρότερη ετήσια άνοδο από το Νοέμβριο του 2008.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι τιμές παραγωγού να ενισχυθούν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση και κατά 2,6% σε ετήσια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Το Μάρτιο, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,6% και 0,9% σε μηνιαία και ετήσιο επίπεδο αντίστοιχα.

Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν πως οι τιμές παραγωγού στον κλάδο της ενέργειας ενισχύθηκαν 1,9% τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές για τα ενδιάμεσα αγαθά σημείωσαν άνοδο 1,3%, η ισχυρότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 1995. σε ετήσιο επίπεδο, τα ενδιάμεσα αγαθά παρουσίασαν άνοδο 2,7%, ενώ οι τιμές ενέργειας 7,7%. Σημειώνεται πως και οι δύο ετήσιες αυξήσεις ήταν οι υψηλότερες από τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι πρόσφατες μελέτες της Markit για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης είχαν δείξει πως το κόστος εισροών ενισχύεται λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας και λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης για πρώτες ύλες. Η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ έχει, επίσης, ενισχύσει και το κόστος των εισαγόμενων αγαθών.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Eurostat, έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού για κεφαλαιουχικά, διαρκή καταναλωτικά και μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο.


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Υποχώρησε ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ4 τον Απρίλιο


Μ. Βρετανία: Υποχώρησε ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ4 τον Απρίλιο

Ο προτιμώμενος δείκτης μέτρησης για την ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος στη Μ. Βρετανία, Μ4 υποχώρησε τον Απρίλιο, ενώ οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά διατηρήθηκαν αμετάβλητες και οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις μειώθηκαν.

Στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, BOE, έδειξαν ότι η προσφορά χρήματος, εξαιρουμένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των οποίων οι δραστηριότητες στρεβλώνουν τις υποκείμενες τάσεις, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ το Μάρτιο είχε αυξηθεί κατά 1%.

Ωστόσο, σε ετησιοποιημένη τριμηνιαία βάση, η προσφορά χρήματος αυξήθηκε κατά 6,6%, με μεγαλύτερο ρυθμό από το 5,4% του Μαρτίου.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι νομισματικές συνθήκες στη Μ. Βρετανία εξομαλύνονται με αργό ρυθμό, έχοντας δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να υφίστανται πολλά προβλήματα. Τα στοιχεία της BOE έδειξαν ότι οι χορηγήσεις του M4 προς νοικοκυριά διατηρήθηκαν αμετάβλητες στο μήνα, ενώ ενισχύθηκαν ελαφρώς το Μάρτιο. Πρόκειται για την πιο αδύναμη μέτρηση από τον Οκτώβριο του 1997 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

source: capital.gr

Γερμανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του naked short selling


Γερμανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του naked short selling

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων όλων των μετοχών και των παραγώγων για το ευρώ που δεν αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των συναλλαγματικού κινδύνου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Christoph Steegmans.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, το νομοσχέδιο έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα αρχικά πλάνα, καθώς η απαγόρευση των παραγώγων αποτελεί πλέον μία επιλογή που η κυβέρνηση «μπορεί να εφαρμόσει ανά διάταγμα, αν το απαιτεί η κατάσταση κρίσης», αναφέρει το νομοσχέδιο.

Αρχικά το νομοσχέδιο έκανε λόγο για γενική απαγόρευση όλων των παραγώγων για το ευρώ. Η αλλαγή πραγματοποιείται εν μέσω επικρίσεων ότι δεν είναι πάντα σαφές αν τα παράγωγα αποσκοπούν στην αντιστάθμιση κινδύνου.

Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια της απόφασης της Γερμανίας να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις στις μετοχές 10 μεγάλων γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και στα CDS των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης από τις 19 Μαΐου.

source: capital.gr

US opens criminal probe into BP oil spill


US opens criminal probe into BP oil spill

THE US has opened a criminal investigation into the Gulf of Mexico oil spill, Attorney General Eric Holder said today.
"We will prosecute to the fullest extent of the law anyone who has violated the law," said Mr Holder, who was in Louisiana meeting with state attorneys general from the region and touring the areas affected by the huge spill from a well owned by British oil giant BP.

Mr Holder wouldn't specify who exactly was under investigation, because he said authorities aren't "clear on who should ultimately be held liable". Also he said "we don't want to cast aspersions".

The announcement sent shares tumbling. BP shares, already down on the weekend news that an effort to plug the well had failed, fell further in New York to close down almost 15 per cent.

Shares of other energy companies also fell amid fears that oil companies might have to pay out huge amounts in fines, or see their operations affected by new curbs on offshore drilling.

Start of sidebar. Skip to end of sidebar.
Related CoverageInvestors crunch BP over oil spill Herald Sun, 8 hours ago
'Leak may not be stopped until August' Perth Now, 8 hours ago
Oil likely to keep spilling until August The Australian, 1 day ago
BP admits new oil spill effort may not work Perth Now, 1 day ago
Lessons from BP oil catastrophe The Australian, 2 days ago
.End of sidebar. Return to start of sidebar.
BP said it would co-operate "with any inquiries that the Department of Justice undertakes, just as we are doing in response to the other inquiries that are already ongoing," a spokesman said.

The attorney general said there was a range of possible violations under a number of statues, including the Clean Water Act, the Oil Pollution Act of 1990 and the Endangered Species Act. He said charges could include everything ranging from "false statements" to "the way in which certain entities conducted themselves".

Mr Holder said his department had instructed all relevant parties to preserve documents.

"If we find evidence of illegal behaviour we will be extremely forceful in our response," he said, adding that "we have what we think is a sufficient basis for us to have begun a criminal investigation".

The Justice Department is walking a fine line since potential parties under investigation are crucial in the clean-up efforts.

Mr Holder said, however, that he believed parties that might be probed -- such as BP -- had an incentive to redouble their clean-up efforts since they would likely want to "mitigate whatever damages they have caused".

Mr Holder also said multiple times that the responsible parties, not American taxpayers, would ultimately be on the hook for cleanup costs.

In another move by the government to ramp up its investigations into the out-of-control well, which has spewed more oil into the Gulf than the 1989 crash of the Exxon Valdez in Alaska to become the worst oil spill in US history, President Barack Obama said he wanted a new oil-spill commission to thoroughly investigate the matter.

"In doing this work, they have my full support to follow the facts wherever they may lead," Mr Obama said in the White House Rose Garden after emerging from a meeting with the co-chairmen of the National Commission on the BP Deepwater Horizon Oil Spill.

He said if laws were broken, justice would be done. He also said the federal government was monitoring the situation minute-by-minute.

Mr Obama said the commission would report back to him in six months on the causes of the spill, the government's response and what changes were needed to oil regulations to prevent a repeat of the disaster.

"Only then can we be assured deep-water drilling can be done safely," he said after noting that he had halted exploratory deep-water drilling along the Gulf coast for six months, while the commission conducts its investigation.

He said he told the panel's chairmen to hold hearings on the disaster, and to involve officials from BP, Halliburton and Transocean.

Mr Obama had earlier chastised the three companies for pointing fingers at one another during congressional hearings into the disaster.

The chairs of the commission are former Senator Bob Graham and former Environmental Protection Agency administrator William Reilly.

Mr Obama said he would name five other members to the panel soon.

source: theaustralian.com.au

Με ισχυρά κέρδη ο χρυσός


Με ισχυρά κέρδη ο χρυσός


Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της νευρικότητας των αμερικανικών δεικτών, αλλά και των άλλων εμπορευμάτων. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές "βλέπουν" το χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο, εν μέσω των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ευρώπης.
Αναλυτικά, η τιμή του χρυσού ανήλθε κατά 1% στα 1.226,90 δολάρια η ουγγιά.
Οι επενδυτές άλλαξαν τη στάση του profit taking μετά την ανακοίνωση ότι τα εμπορεύματα σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον μήνα της κατάρρευσης της Lehman το Μάιο, διαψεύδοντας τους αναλυτές της Wall Street που εκτιμούσαν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται ενώ οι τιμές όλων των εμπορευμάτων θα διαμορφώνονται σιγά σιγά ολοένα και υψηλότερα.

Ο δείκτης των εμπορευμάτων, Journal of Commerce commodity, ο οποίος περιλαμβάνει 18 εμπορεύματα, υποχώρησε κατά 57% το Μάιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2008, όταν και η κατάρρευση της Lehman είχε προκαλέσει παγκοσμίως ένα πρωτοφανές sell off.

Μετά την αύξηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάκαμψη που προχώρησε ο ΟΟΣΑ στις 26 Μαΐου, όταν και την τοποθετούσε στο 2,7% για το 2010 και για τα 30 μέλη του, οι επενδυτές επιδόθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου μείωση των τοποθετήσεων τους σε εμπορεύματα, καθώς, σύμφωνα μάλιστα και με τους μελετητές των ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της εύθραυστης ανάκαμψης.

source: reporter.gr

Απώλειες 2% για το αργό


Απώλειες 2% για το αργό

Με απώλειες που έφτασαν το 2% έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά από μία συνεδρίαση που επικράτησε η μεταβλητότητα και οι έντονες ρευστοποιήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού υποχώρησαν 1,9% φτάνοντας στα 72,58 δολάρια το βαρέλι, μετά και τα αποθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Κίνας και της Ευρωζώνης.
Στην Κίνα η βιομηχανική παραγωγή ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, ενώ στην ευρωζώνη ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε τον Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.

source: reporter.gr
Share |