Wednesday, June 2, 2010

Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση του PPI


Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση του PPI



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Την ισχυρότερη αύξηση σε διάστημα 21 μηνών εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, ωθούμενες από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και ενδιάμεσων αγαθών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Τα στοιχεία ενισχύουν την τάση, που είχαν ήδη σχηματίσει τα μεγέθη του μεταποιητικού PPI, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούνται σταδιακά καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει από την ύφεση.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές παραγωγού εξαιρουμένης της κατασκευής ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το Μάρτιο, καταγράφοντας την ισχυρότερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2008. παράλληλα, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2009 οι τιμές ήταν κατά 2,8% υψηλότερες, σημειώνοντας την ισχυρότερη ετήσια άνοδο από το Νοέμβριο του 2008.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι τιμές παραγωγού να ενισχυθούν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση και κατά 2,6% σε ετήσια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Το Μάρτιο, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,6% και 0,9% σε μηνιαία και ετήσιο επίπεδο αντίστοιχα.

Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν πως οι τιμές παραγωγού στον κλάδο της ενέργειας ενισχύθηκαν 1,9% τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές για τα ενδιάμεσα αγαθά σημείωσαν άνοδο 1,3%, η ισχυρότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 1995. σε ετήσιο επίπεδο, τα ενδιάμεσα αγαθά παρουσίασαν άνοδο 2,7%, ενώ οι τιμές ενέργειας 7,7%. Σημειώνεται πως και οι δύο ετήσιες αυξήσεις ήταν οι υψηλότερες από τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι πρόσφατες μελέτες της Markit για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης είχαν δείξει πως το κόστος εισροών ενισχύεται λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας και λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης για πρώτες ύλες. Η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ έχει, επίσης, ενισχύσει και το κόστος των εισαγόμενων αγαθών.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Eurostat, έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού για κεφαλαιουχικά, διαρκή καταναλωτικά και μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο.


source: capital.gr

No comments:

Share |