Friday, November 20, 2009

Τανγκό ύφεσης και ανεργίας


Τανγκό ύφεσης και ανεργίας


Η οικονομική ύφεση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Κύπρου αντανακλάται στην ανεργία, είπε, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δικαιολογώντας τους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας και προσπαθώντας να αντικρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας.

«Η απασχόληση είναι σε συνάρτηση της ανάπτυξης και όσον η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε ύφεση η ανεργία θα αυξάνεται», είπε η κα. Χαραλάμπους.

Η κ. Χαραλάμπους μετά τη λήξη της συνεδρίας της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, επεσήμανε επίσης ότι η προσπάθεια μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους είναι να επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης κάτι που θα έχει επίδραση στην απασχόληση. «Δεύτερη προσπάθεια είναι στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που θα συνεχιστεί και το 2010 να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα στηρίζουν την απασχόληση και να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στους εργαζομένους», πρόσθεσε.

Από την πλευράς του ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, είπε ότι ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΟΕΒ) Ανδρέας Πίττας, ανέφερε ότι κατάθεσε πρόταση προς τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τις συντεχνίες για δημιουργία στρογγυλής τράπεζας τον επόμενο μήνα για να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την ανεργία. Ο κ. Πίττας προέβλεψε επίσης ότι η ανεργία σύμφωνα με το ρυθμό που αυξάνεται, τους αμέσως επόμενους μήνες θα ξεπεράσει το 6%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάνθος Μαυρομμάτης, στις δικές του δηλώσεις εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την αστάθεια που παρουσιάζουν τα δημόσια οικονομικά τα οποία στέλνουν όπως είπε το χειρότερο μήνυμα στους ξένους επενδυτές.

Όσον αφορά την ανεργία είπε ότι το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να προχωρήσουν τα έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, ανέφερε ότι η ανεργία συνεχώς αυξάνεται και την απέδωσε στο φθηνό εργατικό δυναμικό που είναι οι ξένοι εργάτες στην Κύπρο με αποτέλεσμα να μένουν εκτός εργασίας οι κύπριοι. Ο κ. Μωυσέως είπε επίσης ότι ως ΣΕΚ συμφωνούν με την εισαγωγή των εισοδηματικών κριτηρίων και έψαξε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση των νομοσχεδίων για τη φορολογική αμνηστία και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΠΕΟ, Σωτήρης Φελλάς, επεσήμανε ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων, ωστόσο είπε ότι δεν βοηθά καθόλου η εκμετάλλευση του προβλήματος για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

stockwatch.com.cy

Οριστική η επιτήρηση


Οριστική η επιτήρηση


Οριστική είναι πλέον η επιτήρηση της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη να παραδέχεται επισήμως σήμερα ότι το έλλειμμα για το 2009 υπολογίζεται στο 3,5% και το 2010 στο 5,7%, αναθεωρώντας για μία ακόμη φορά τις προβλέψεις που είχε περιλάβει το υπουργείο στον προϋπολογισμό του 2010, τον Σεπτέμβριο. Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για έλλειμμα 2,9% το 2009 και 4,5% το 2010.

Μιλώντας ενώπιον της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, ο κ. Σταυράκης, παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα έχει ξεφύγει από τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι ότι η Κύπρος έχει ουσιαστικά χαμηλότερο έλλειμμα σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ που για το 2009 υπολογίζεται στο 6,4% και 6,9% του ΑΕΠ και για το 2010 στο 6,9% και 7,5%, αντίστοιχα.

Στην παρουσίαση του ο υπουργός, αναφέρθηκε στην πορεία της κυπριακής οικονομίας και τα μειωμένα έσοδα από βασικούς τομείς που ανέτρεψαν το πλεονασματικό ισοζύγιο.

Η μείωση των εσόδων από τον τομέα των ακινήτων φθάνει τα €620 εκ., από το ΦΠΑ και εταιρικό φόρο τα €300 εκ. και από άλλα έσοδα τα €110 εκ. Επίσης, η αύξηση των αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών είχε κόστος €400 εκ. με την ολική επίπτωση να φθάνει τα €1,430 εκ. ή ως ποσοστό του ΑΕΠ 8,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η επιδείνωση, τόνισε, θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν λαμβάναμε
μέτρα όπως: συγκράτηση λειτουργικών δαπανών, είσπραξη παλαιών φορολογικών οφειλών, είσπραξη παλαιών χρεών, καλύτερη διαχείριση μετρητών.

Οι προσπάθειες για συγκράτηση του ελλείμματος και αύξηση των εσόδων της κυβέρνησης όπως εξήγησε ο κ. Σταυράκης μιλώντας μετά τη σύσκεψη στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, είπε είναι και η σκέψη με την οποία συμφωνούν και τα πολιτικά κόμματα για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

«Θα μπορούσε να φορολογηθεί ο πλούτος γενικά, δηλαδή η ακίνητη περιουσία και όχι μόνο τα αδρανούντα οικόπεδα με τη δέσμευση τα αυξημένα έσοδα του κράτους να μετακυλήσουν στους πολίτες. Αυτό θα γίνει με τη μείωση του ΦΠΑ και των μεταβιβαστικών».

Όπως είπε ο υπουργός, η συγκράτηση του ελλείμματος κάτω του 3% δεν είναι αυτοσκοπός. Σημασία έχει, είπε, η πραγματική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας σε περιόδους κρίσης με τρόπο που να μην απειλείται η μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και η λήψη διαρθρωτικών μέτρων σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα για ενδυνάμωση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

stockwatch.com.cy

Απαραίτητος ο υπολογιστής και το internet


Απαραίτητος ο υπολογιστής και το internet


Σημαντική αύξηση καταγράφει το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύνδεση με το διαδίκτυο. Όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στα Νοικοκυριά 2009», το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή συνέχισε να αυξάνεται και το 2009 ανήλθε στο 61,2% σε σχέση με 56,3% το 2008.

Το 87,4% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ στα νοικοκυριά όπου δεν υπάρχει εξαρτώμενο παιδί, το ποσοστό είναι μόνο 47,6%.

Όπως διαφαίνεται, συνεχίστηκε η αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο από τα νοικοκυριά. Το πρώτο τρίμηνο του 2009, το 52,8% των νοικοκυριών είχε τουλάχιστον μια φορά πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε σχέση με 42,9% το 2008.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών υπήρξε σταδιακή αύξηση στις ευρυζωνικές συνδέσεις και μια ταυτόχρονη μείωση στις συνδέσεις περιορισμένης ζώνης (Modem, ISDN). Το 90,0% των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει ευρυζωνική σύνδεση.

Αύξηση παρατηρήθηκε στα άτομα που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 38,8% το 2008 σε 47,9% το 2009.

Πιο συχνοί χρήστες του Διαδικτύου είναι τα άτομα ηλικίας 16 – 24 ετών (81,7%) και οι μαθητές/φοιτητές (93,9%).

Οι άντρες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πιο συχνά από τις γυναίκες. Οι συχνοί χρήστες ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες είναι 47,9% και 41,7% αντίστοιχα.

Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο Διαδίκτυο μεταξύ των Κυπρίων, είναι η αναζήτηση πληροφοριών για αγαθά ή υπηρεσίες και η αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail).

Το ποσοστό των Κυπρίων που πραγματοποίησαν αγορές μέσω Διαδικτύου σημείωσε αξιόλογη αύξηση κατά το 2009. Συγκεκριμένα το 13,0% των Κυπρίων πραγματοποίησαν αγορές αγαθών ή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου το πρώτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Τα εισιτήρια για ταξίδια και η διαμονή σε ξενοδοχεία είναι αυτό που αγοράζουν οι περισσότεροι από όσους κάνουν αγορές μέσω του Διαδικτύου. Το 39,1% των Κυπρίων που παράγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου τους τελευταίους 12 μήνες, είχε παραγγείλει εισιτήρια για ταξίδια και διαμονή σε ξενοδοχεία.

Η παροχή στοιχείων χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσω Διαδικτύου ήταν η πιο κοινή μέθοδος πληρωμής για προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν παραγγελθεί μέσω του Διαδικτύου. Το 70,1% των ατόμων που έκαναν παραγγελίες μέσω του Διαδικτύου μεταξύ Απριλίου 2008 και Μαρτίου 2009 παρείχαν στοιχεία χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσω Διαδικτύου για να πληρώσουν.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι Κύπριοι ηλικίας 16 – 74 ετών δεν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου είναι η δύναμή της συνήθειας και η αφοσίωση σε συγκεκριμένα καταστήματα, αφού προτιμούν να ψωνίζουν προσωπικά και να βλέπουν τα προϊόντα από κοντά.

Η έρευνα κάλυψε 1.551 νοικοκυριά και 3.535 άτομα ηλικίας 16 – 74 ετών. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια και περιλάμβανε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αστικές και αγροτικές. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις.

Επιχειρήσεις

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικό Εμπόριο στις Επιχειρήσεις 2009», διαφαίνεται ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές το 2009 είναι 95,5%. Παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό αυτό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όλες οι μεγάλες (250 άτομα και άνω) και σχεδόν όλες οι μεσαίες επιχειρήσεις (50-249 άτομα) χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το 82,8% των επιχειρήσεων διαθέτει τοπικό δίκτυο (LAN) και το 18,4% ενδοδίκτυο (intranet).

Το 92,2% των επιχειρήσεων έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται από όλες τις μεγάλες και σχεδόν όλες τις μεσαίες επιχειρήσεις. Η χρήση του Διαδικτύου αυξάνεται σταθερά στις μικρές επιχειρήσεις (10-49 άτομα), από 82,3% το 2004 σε 90,7% το 2009.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σταδιακή αύξηση στις ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Το 2009, το 94,3% των επιχειρήσεων με πρόσβαση στο Διαδίκτυο είχε ευρυζωνική σύνδεση.

Το 51,6% των επιχειρήσεων διαθέτουν ιστότοπο (website) ενώ το 13,4% των επιχειρήσεων εφαρμόζουν Αυτοματοποιημένη Ανταλλαγή Δεδομένων, κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών για προϊόντα.

Μόνο 9,1% των επιχειρήσεων ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή σχετικά με τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού με τους προμηθευτές ή τους πελάτες τους. Το 16,0 των επιχειρήσεων διαθέτουν σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού (ERP).

Το 19,5% των επιχειρήσεων διαθέτουν εφαρμογή λογισμικού CRM (Customer Relationship Management) για τη διαχείριση των πληροφοριών για τους πελάτες.

Όσον αφορά στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δέχθηκαν παραγγελίες μέσω δικτύων υπολογιστών παρέμεινε σταθερό στο 7,6%, το 2009 (ποσοστό επί των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές).

Μόνο σε 10,8% των επιχειρήσεων που δέχτηκαν παραγγελίες ηλεκτρονικά κατά το 2008, η αξία του κύκλου εργασιών που προέκυψε από παραγγελίες αυτές αντιπροσώπευε περισσότερο από 50% του συνολικού κύκλου εργασιών τους.

Η έρευνα κάλυψε 1.407 επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 10 άτομα σε συγκεκριμένες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια και περιλάμβανε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις.

stockwatch.com.cy

Κλείνουν τους "λογαριασμούς" τους με το Δημόσιο οι τράπεζες


Κλείνουν τους "λογαριασμούς" τους με το Δημόσιο οι τράπεζες


Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αποσυρθεί από τους πυλώνες ΙΙ και ΙΙΙ του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ, στο σύνολό τους οι τράπεζες, καθώς λήγουν τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Παράλληλα, οι τράπεζες επιδιώκουν να απεγκλωβιστούν από μέτρα ρευστότητας που τους κοστίζουν ακριβά, αλλά και να επανακτήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τη δυνατότητα χορήγησης μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους, αλλά και μερισμάτων στους μετόχους τους.

Ετσι, ασχέτως με τη ρευστότητα που επιστρέφουν στην ΕΚΤ περιορίζοντας τα ποσά άντλησης φθηνού χρήματος, οι τράπεζες θα «κλείσουν» μέχρι το τέλος του χρόνου τους «λογαριασμούς» που άνοιξαν με το Δημόσιο τον Ιανουάριο του 2009 στην κορύφωση της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «λογαριασμοί» αυτοί αφορούν σε ποσό 3 δισ. ευρώ από το πακέτο ρευστότητας των 15 δισ. ευρώ (δεύτερος πυλώνας του πακέτου στήριξης) και σε περίπου 5 δισ. ευρώ από το σκέλος των 8 δισ. ευρώ (τρίτος πυλώνας του πακέτου στήριξης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «χρωστούμενα» 3 δισ. ευρώ από τον 2ο πυλώνα μοιράζονται εξίσου σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank. Οσο για τα «χρωστούμενα» περίπου 5 δισ. ευρώ από τον 3ο πυλώνα, ποσά άνω των 500 εκατ. ευρώ και μέχρι 1 δισ. είχαν λάβει οι Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Αγροτική, ενώ ποσά από 40 εκατ. ευρώ έως 200 εκατ. είχαν λάβει οι μικρές τράπεζες. Από τον πυλώνα αυτό, αποπλήρωσε πρόσφατα εγγυήσεις του Δημοσίου η Eurobank, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος πυλώνας του πακέτου των 28 δισ. ευρώ αφορούσε παροχή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, για την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μέχρι 15 δισ. ευρώ, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορούσε έκδοση ειδικών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με διάθεσή τους στα πιστωτικά ιδρύματα, ύψους μέχρι 8 δισ. ευρώ.

Η εγγύηση του Δημοσίου από τον 2ο πυλώνα, αφορά την έκδοση νέων μεσομακροπρόθεσμων δανείων που συνάφθηκαν και τίτλων που εκδόθηκαν ή θα αναχρηματοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2009 και για διάρκεια 3 έως 5 ετών. Η εγγύηση παρέχεται έναντι προμήθειας 100 – 150 μονάδων βάσης, με παράλληλη παροχή εξασφαλίσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα που δέχτηκαν τις εγγυήσεις αυτές ή επιβάρυνση αναλόγως του πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας, όπως αυτός εκτιμάται περιοδικά από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οσο για την έκδοση των ειδικών ομολόγων του Δημοσίου με διάθεσή τους στις τράπεζες, ύψους μέχρι 8 δισ. ευρώ (3ος πυλώνας) για άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, δόθηκε η δυνατότητα ιδιωτικών τοποθετήσεων ομολόγων διάρκειας 2 - 3 - 5 ετών του ελληνικού Δημοσίου σε ελληνικές τράπεζες με κλιμακούμενη προμήθεια ανάλογα με τη διάρκεια 50 -100 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται τέλος, ότι καθαρά πολιτική απόφαση είναι το χρονικό σημείο εξόδου των τραπεζών από τον πρώτο πυλώνα, αυτόν της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Από τις μετοχές αυτές το Δημόσιο λαμβάνει απόδοση έως 10%.

Από τον πυλώνα αυτό έχουν λάβει από 950 εκατ. ευρώ η Alpha Bank και η Eurobank, από 350 εκατ. ευρώ η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς και 650 εκατ. ευρώ η Αγροτική. Μέχρι στιγμής, μόνο η Alpha Bank έχει ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου, με στόχο να εξαγοράσει τις προνομιούχες μετοχές που είχαν εκδοθεί υπέρ του Δημοσίου.

capital.gr

Ex-div τη Δευτέρα η BOCY


Ex-div τη Δευτέρα η BOCY

Χωρίς το προμέρισμα ύψους €0,08 ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται από τη Δευτέρα η μετοχή της Τρ. Κύπρου, υπενθυμίζει με σημερινή του ανακοίνωση το Συγκρότημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η σημερινή είναι η τελευταία συνεδρίαση που η μετοχή διαπραγματεύεται με το προμέρισμα. Το προμέρισμα θα καταβληθεί στους δικαιούχους στις 8 Δεκεμβρίου.

stockwatch.com.cy

Goldman Sachs: Καλός παραδοσιακά ο Δεκέμβριος για τις ευρωπαϊκές αγορές


Goldman Sachs: Καλός παραδοσιακά ο Δεκέμβριος για τις ευρωπαϊκές αγορές


Ενώ οι περισσότεροι στην αγορά φοβούνται ότι το μεγάλο ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου θα οδηγήσει σε υποχώρηση των μετοχών καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, στατιστική ανάλυση δείχνει ότι ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ισχυρός.

Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs, όταν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου οι αγορές σημειώνουν ισχυρές επιδόσεις, ο Δεκέμβριος είναι επίσης “δυνατός”. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι αναλυτές εξετάζοντας στατιστικά στοιχεία της Datastream από το 1974.

Η συγκεκριμένη τάση αφορά το τρέχον έτος καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους σε ποσοστό 24%. Ο Δεκέμβριος κατά μέσο όρο δίνει αποδόσεις τις τάξεις του 1,7% στην Ευρώπη, έναντι 0,8% των υπόλοιπων μηνών.

“Είναι ο τρίτος καλύτερος μήνας βάσει των μέσων στατιστικών στοιχείων και ο δεύτερος καλύτερος βάσει διάμεσων στοιχείων”, αναφέρουν. “Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο Ιανουάριος είναι επίσης ένας καλός μήνας για τις μετοχές βάσει μακροπρόθεσμων στοιχείων. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος μαζί εμφάνισαν θετικά πρόσημα σε πάνω από το 70% των περιπτώσεων”.

Ωστόσο ένας κλάδος που ίσως δεν πρέπει να επιλέξουν οι επενδυτές είναι αυτός των εμπορευμάτων, καθώς τόσο το πετρέλαιο, όσο και το φυσικό αέριο ιστορικά υποαποδίδουν στη συγκεκριμένη περίοδο. “Αυτό ισχύει ακόμη και όταν περιορίσουμε τη βάση των στοιχείων σε χρονιές που η αγορά είχε σημειώσει ράλι πάνω από 20% έως το Νοέμβριο", τονίζουν οι αναλυτές.

capital.gr

ΚΤ: Πέραν του 3,5% το έλλειμμα 2009


ΚΤ: Πέραν του 3,5% το έλλειμμα 2009

Κοινωνικό μανδύα φόρεσε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που θα της επιστρέψουν να περιορίσει το διογκούμενο έλλειμμα και το χρέος, για να μπορέσει να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Σε τοποθέτηση του στη συνάντηση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, ο διοικητής της ΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, σημειώνει την επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών που αναμένεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των προβλέψεων της ΚΤ σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση της StockWatch, ο κ. Ορφανίδης εκτίμησε ότι η επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών σε επίπεδα πέραν αυτών που προβλέπει η ΕΕ, θα αυξήσει το έλλειμμα πέραν του 3,5% που προβλέπει η ΕΕ αλλά και η αναθεωρημένη πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών.

«Το 2009 το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 3,5% που είναι η επισήμανση της ΕΕ», είπε. «Λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας θα πρέπει να αναμένουμε ότι το έλλειμμα θα είναι πιο μεγάλο από την πρόβλεψη της ΕΕ για το 2009», πρόσθεσε.

«Η δική μου μεγαλύτερη ανησυχία είναι η περαιτέρω επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος όχι το 2009 αλλά το 2010 που θα ανέλθει στο 5,3% και το 2011 που θα φθάσει το 6% που είναι η πρόβλεψη της ΕΕ».

«Του χρόνου, το 2010, θα έχουμε κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, είπε, αποφεύγοντας να το τοποθετήσει χρονικά. Το 2011 θα έχουμε ακόμη γρηγορότερη ανάκαμψη αλλά δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί σε 3 εβδομάδες θα έχει η ΚΤ τις προβλέψεις της», ανέφερε.

«Η δική μου ανησυχία δεν είναι για το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας. Είναι η διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει παρά την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό θα πρέπει να προλάβουμε και να ανατρέψουμε», τόνισε.

Νωρίτερα, ο διοικητής ανέγνωσε τοποθέτηση του στην οποία κρούει καμπανάκι κινδύνου για το δημοσιονομικό ισοζύγιο καλώντας την κυβέρνηση να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας αλλά και του κοινωνικού κράτους.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, η δύσκολη κατάσταση που διανύει τη στιγμή αυτή η κυπριακή οικονομία αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2009. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πραγματικό ΑΕΠ στη χώρα μας προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,7% το 2009 και να παραμείνει ουσιαστικά στάσιμο το 2010 σε σύγκριση με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονταν στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την άνοιξη.

«Βέβαια, οι προβλέψεις αυτές προηγήθηκαν και έτσι δεν έλαβαν υπόψη την επιδείνωση που παρουσιάζεται στα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Επομένως, η οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα μας φέτος είναι ενδεχομένως εντονότερη από ότι αποτυπώνεται στις προβλέψεις αυτές και εκτιμώ ότι οι προβλέψεις της ΚΤ που ετοιμάζονται τώρα και που θα δημοσιευτούν τον επόμενο μήνα θα αντικατοπτρίζουν αυτή την περαιτέρω επιδείνωση».

«Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί πως η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καταγράφεται την ίδια στιγμή που στη ζώνη του ευρώ παρατηρείται βελτίωση του οικονομικού κλίματος», τόνισε.

Σύμφωνα με τα εποχιακά διορθωμένα στοιχεία που δημοσίευσε στις 13 Νοεμβρίου 2009 η Eurostat, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2009 ενώ κατά τα προηγούμενα τρίμηνα κατέγραφε πτώση. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη ζώνη του ευρώ αποτυπώνεται και στις προαναφερθείσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% το 2010, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση που προβλεπόταν προηγουμένως.

«Αυτό, όμως, που με προβληματίζει ιδιαίτερα, πέραν των αρνητικών εξελίξεων στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, είναι η σημαντική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών όπως, επίσης, καταγράφεται στις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έλλειμμα για το 2009 θα ξεπεράσει σημαντικά το όριο του 3%, το οποίο, όμως ως ένα βαθμό μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της ύφεσης.

Όμως, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η περαιτέρω δημοσιονομική επιδείνωση στο 5¾% του ΑΕΠ το 2010 και σχεδόν 6% του ΑΕΠ το 2011. Μάλιστα, η περαιτέρω προβλεπόμενη επιδείνωση για το 2011 αναμένεται παρά την ανάκαμψη που προβλέπεται στην οικονομία. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η επιδείνωση αυτή είναι δομικής φύσης και τείνει αναπόφευκτα να οδηγήσει τη χώρα μας σε διαχρονικά ψηλά ελλείμματα αλλά και υπό τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και συνεπώς επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως τόνισε, το μέγεθος του ελλείμματος για το 2009 δεν είναι το κύριο ζητούμενο, ούτε είναι οι πρόσκαιρες περικοπές και τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Το κύριο ζητούμενο είναι η στόχευση και διάρθρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε ταυτόχρονα να υποβοηθήσει στην έξοδο από την κρίση και να θέσει τα θεμέλια για επιστροφή των δημόσιων οικονομικών σε διατηρήσιμη βάση.

«Όπως όλοι αναγνωρίζουμε, όσο πιο αργά αναληφθούν οι διαρθρωτικές κινήσεις που χρειάζονται για μακροπρόθεσμο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών τόσο πιο δαπανηρή και δύσκολη θα γίνει η αναγκαία αναπροσαρμογή στα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ και που οφείλουμε να τηρούμε διαχρονικά ως χώρα μέλος. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε άμεσα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα της ανάπτυξης», είπε.

«Σημειώνω πως το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών δεν σημαίνει λιγότερο κοινωνικό κράτος. Αντίθετα, αστόχευτα δημοσιονομικά μέτρα και σπατάλες αποδυναμώνουν την ευχέρεια του κράτους να δώσει στήριξη εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Ταυτόχρονα το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών δεν πρέπει να σημαίνει λιγότερη ανάπτυξη. Στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του τόπου μας με προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων με μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και στοχευμένη στήριξη των πραγματικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», είπε.

«Η κρισιμότητα της κατάστασης καθιστά επείγουσα την ανάγκη για τομές στο δημόσιο τομέα και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία του τόπου. Γι’ αυτό χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός έτσι ώστε όχι μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά και να διασφαλίσουμε βιώσιμη μεγέθυνση της οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες. Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του στόχου απαιτείται η συμβολή όλων των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων του τόπου. Η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να συμβάλει με την τεχνογνωσία της προς το στόχο αυτό, όπως έπραξε και σε μεγάλες προκλήσεις του παρελθόντος», τόνισε.

stockwatch.com.cy

$4.8 trillion - Interest on U.S. debt

$4.8 trillion - Interest on U.S. debt

Unless lawmakers make big changes, the interest Americans will have to pay to keep the country running over the next decade will reach unheard of levels.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Here's a new way to think about the U.S. government's epic borrowing: More than half of the $9 trillion in debt that Uncle Sam is expected to build up over the next decade will be interest.

More than half. In fact, $4.8 trillion.

If that's hard to grasp, here's another way to look at why that's a problem.

In 2015 alone, the estimated interest due - $533 billion - is equal to a third of the federal income taxes expected to be paid that year, said Charles Konigsberg, chief budget counsel of the Concord Coalition, a deficit watchdog group.

On the bright side - such as it is - the record levels of debt issued lately have paid for stimulus and other rescue programs that prevented the economy from falling off a cliff. And the money was borrowed at very low rates.

But accumulating any more interest on what the United States owes at this point is like extreme sport: dangerous.

All the more so because interest rates will rise when private sector borrowers return to the debt market and compete with the government for capital. At that point, the country's interest payments could jack up very fast.

"When interest rates rise even a small amount, the interest payments go up a lot because of the size of the debt," Konigsberg said.

The Congressional Budget Office, which made the $4.8 trillion forecast, already baked some increase in rates into the cake. But there is always a chance those estimates may prove too conservative.

And then it's Vicious Circle 101 - well known to anyone who has gotten too into hock with Visa and MasterCard.

The country depends heavily on borrowing to fund what it wants to do. But the more debt it racks up, the more likely it becomes that creditors could demand a higher interest rate for making new loans to the government.

Higher rates in turn make it harder to pay off the underlying debt because more and more money is going to pay off interest - money, by the way, which is also borrowed.

And as more money goes to interest, creditors may become concerned that the country can't pay down its principal and lawmakers will have less to fund all the things government is supposed to do.

"[P]olicymakers would be less able to pay for other national spending priorities and would have less flexibility to deal with unexpected developments (such as a war or recession). Moreover, rising interest costs would make the economy more vulnerable to a meltdown in financial markets," the CBO wrote in its most recent long-term budget outlook.

So far, that crisis of confidence hasn't happened. And no one can predict with any certainty whether or when it could occur.

But should it occur, the change could be abrupt.

That's because the government frequently rolls over - or refinances - the debt it has issued as it comes due.

In other words, when a Treasury bond or note matures, the government must pay the investor the face value on that debt. In order to do that, the Treasury borrows money to pay back the investor, which means the debt would be refinanced at whatever the going interest rates are at the time.

Just how much churn is there? Of late, a fair bit it seems. A Treasury borrowing advisory committee reported in early November that "approximately 40 percent of the debt will need to be refinanced in less than one year."

Since rates may well stay low over the next year, it's possible that debt could be refinanced at the same or even lower rates. But that situation won't last forever.

So what will Washington do?
To help mitigate the potential risk of rising rates, the Treasury has said it would start increasing the average maturity of the new debt it issues. That way the debt it refinances in the next couple of years will be locked in at lower rates for longer periods of time.

And the Obama administration has promised to produce a deficit-reduction plan that would aim to bring down annual deficits to roughly 3% of GDP over the next several years, below the 4% to 5% currently projected.

0:00 /1:34Uncle Sam's got his hand out
If that happens, the $4.8 trillion in interest payments that CBO estimates for the next decade could go down if interest rates don't increase as much as CBO expects.

"There will be less debt outstanding than if we don't get the deficit down. It may also reduce [the average interest rate on the debt] since less debt means less pressure on interest rates," said William Gale, co-director of the Tax Policy Center.

But whether they can do that within a few years of an economic recovery is another matter. "Even under the president's [2010] budget as evaluated by the CBO we do not get anywhere close to that," Gale said.

That could mean the president's 2011 budget proposals would have to make a lot of changes to get closer to the 3% goal. Unpopular changes like tax hikes and spending cuts.

Budget hawks hope the president will push for a deficit-reduction commission to come up with ways to cut the deficit and then propose legislation that lawmakers would only be able to vote for or against. The reason: There is no political will to make the tough calls. Especially in a mid-term election year.

cnn

Buffett Taps JPMorgan, Wells Fargo for $8 Billion Takeover Loan


Buffett Taps JPMorgan, Wells Fargo for $8 Billion Takeover Loan


Nov. 20 (Bloomberg) -- JPMorgan Chase & Co. and Wells Fargo & Co. are arranging an $8 billion loan for Warren Buffett’s Berkshire Hathaway Inc. to help finance the takeover of railroad Burlington Northern Santa Fe Corp.

The banks are providing a one-year loan with an interest rate 1 percentage point to 2 percentage points more than the London interbank offered rate, Fort Worth, Texas-based Burlington said yesterday in a regulatory filing. Three-month Libor, a borrowing benchmark, was set at 0.27 percent yesterday.

Buffett is risking Berkshire’s AAA rating at Standard & Poor’s by taking on debt and drawing down cash holdings to finance the $26 billion acquisition of Burlington. New York- based JPMorgan has 22 percent of the U.S. market for syndicated loans this year, second only to Bank of America Corp., according to Bloomberg data. San Francisco-based Wells Fargo, which counts Berkshire as its biggest shareholder, is ranked fourth.

Buffett has “got to have a rolodex full of potential creditors,” said Paul Howard, an analyst with Janney Montgomery Scott LLC’s Langen McAlenney division in Hartford, Connecticut. “If he doesn’t like the terms of one, he’ll call the next one.”

Berkshire, which has reported two straight quarterly profit increases, is benefiting from a decrease in its credit-default swaps since March. The decline in the swaps, which protect creditors when borrowers don’t pay, indicates that investors believe Berkshire’s creditworthiness has improved.

Buffett, the second-richest American, is Berkshire’s chief executive officer.

bloomberg

Dell: Πτώση 53,7% στα κέρδη γ’ τριμήνου


Dell: Πτώση 53,7% στα κέρδη γ’ τριμήνου


Πτώση 53,7% σημείωσαν τα κέρδη γ' τριμήνου του κορυφαίου ομίλου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell, διαμορφούμενα χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 337 εκατ. δολάρια έναντι 727 εκατ. που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2008. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 15% στα 12,9 δισ. δολάρια. Αποτέλεσμα η μετοχή της Dell να υποχωρήσει κατά 7% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

euro2day.gr

Goldman: Επίθεση για τα μπόνους και από μετόχους


Goldman: Επίθεση για τα μπόνους και από μετόχους



Ορισμένοι μεγαλομέτοχοι της Goldman Sachs ζητούν από τη διοίκηση να περικόψει τα μπόνους που προσφέρει στα στελέχη της και να «περάσει» αυτά τα κεφάλαια στους επενδυτές, σύμφωνα με την «WSJ».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα κάποιοι μέτοχοι της Goldman, αν και δεν ζητούν υπερβολικές περικοπές στα μπόνους, τονίζουν ότι θα ήταν καλύτερα μέρος από τα κεφάλαια που δίνονται σε αυτά να προσφερθούν στους μετόχους, με δεδομένα και τα θετικά αποτελέσματα του ομίλου στο γ’ τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Goldman έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει σε μπόνους 17 δισ. δολάρια φέτος.

euro2day.gr

Πού «ποντάρουν» τώρα οκτώ διεθνείς οίκοι


Πού «ποντάρουν» τώρα οκτώ διεθνείς οίκοι


Kαθώς τα επίπεδα μετρητών είναι ακόμα υψηλά και ο οικονομικός κύκλος παραμένει θετικός, σε γενικές γραμμές οκτώ διεθνείς τράπεζες προβλέπουν πως τα χρηματιστήρια έχουν ορισμένα περιθώρια ανόδου, αν και το ευκολότερο μέρος των κερδών για τις μετοχές έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Αναλυτικότερα, οι εκτιμήσεις έχουν ως εξής:

CITIGROUP

Η Citigroup συνιστά στην ουσία αυξημένη θέση στις μετοχές της Ευρώπης (ανεπτυγμένης και αναδυόμενης) και της Λατινικής Αμερικής, ουδέτερη θέση στην Ιαπωνία και στην αναδυόμενη Ασία και μειωμένη θέση στην ανεπτυγμένη Ασία και στις ΗΠΑ.

Στους επιμέρους κλάδους σύσταση θέσεων δίνεται για τον χρηματοοικονομικό χώρο, την υγεία και την ενέργεια. Συνολικά για τις μετοχές ο οίκος πιστεύει πως τώρα απομακρύνονται από μία περίοδο που αποκαλείται ζώνη του λυκόφωτος και εισέρχονται στο στάδιο ανάκαμψης της εταιρικής κερδοφορίας.

Παραδοσιακά, η ζώνη του λυκόφωτος έρχεται προς το τέλος της ύφεσης και χαρακτηρίζεται από μεγάλη άνοδο των μετοχών που στηρίζεται στις χαμηλές αποτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων εξακολουθεί να φθίνει και οι οικονομίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε στενωπό.

Τώρα ακολουθεί η φάση της ανάκαμψης της κερδοφορίας , διάστημα που σχετίζεται με λογικές αλλά όχι εντυπωσιακές αποδόσεις για τις αγορές. Ωστόσο, καθώς η ανάκαμψη της κερδοφορίας αναμένεται σε αυτόν τον κύκλο να είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων (50% - 60%), τα κέρδη των τίτλων ίσως βρεθούν σε διψήφια επίπεδα την ερχόμενη διετία, ενώ σε αυτήν την περίοδο αναμενόμενες διορθώσεις 7% - 8% ίσως αποτελούν ευκαιρίες για νέες αγορές μετοχών.


CREDIT SUISSE

Η Credit Suisse συνέστησε τις τελευταίες ημέρες στους επενδυτές να μην πουλήσουν μετοχές, υποστηρίζοντας πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα ωθήσει υψηλότερα τα εταιρικά κέρδη, προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις στα χρηματιστήρια, τη στιγμή μάλιστα που η διεθνής πλεονάζουσα ρευστότητα κυμαίνεται κοντά σε ιστορικό υψηλό.

Όσον αφορά σε επιμέρους περιοχές, για πρώτη φορά από το 2007 η ελβετική τράπεζα μετέβαλε τη σύστασή της για τις ευρωπαϊκές μετοχές από μειωμένη θέση σε αυξημένη θέση σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς.


HSBC

Η ΗSΒC αναμένει τώρα λελογισμένα κέρδη (20% - 25%) στις αγορές μέχρι το τέλος του 2010. Καθώς τα επίπεδα μετρητών είναι ακόμη υψηλά και ο οικονομικός κύκλος εμφανίζεται θετικός, τα χρηματιστήρια μέσα στους επόμενους 6 - 9 μήνες δείχνουν να έχουν επιπλέον περιθώρια ανόδου, αν και το ευκολότερο μέρος των κερδών για τις μετοχές έχει ήδη ολοκληρωθεί

Η τιμή-στόχος για τον παγκόσμιο δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών τίθεται στις 1.170 μονάδες για το τέλος του 2009 και στις 1.325 μονάδες στη λήξη του 2010, ενώ για τον παγκόσμιο δείκτη αναδυόμενων αγορών η τιμή-στόχος βρίσκεται στις 975 μονάδες και στις 1.160 μονάδες αντίστοιχα για τα δύο έτη.

Από τις μεγάλες αγορές, για τον S&Ρ 500 των ΗΠΑ δίνει τιμή-στόχο τις 1.100 μονάδες για το 2009 και τις 1.225 μονάδες για το 2010. Για τον FΤSΕurofirst 300 δίνει τις 1.050 και τις 1.250 μονάδες, ενώ οι στόχοι για το Εurostoxx 50 τίθενται στις 3.030 μονάδες και στις 3.700 μονάδες αντίστοιχα.


ING

Σύμφωνα με την ING, οι μετοχές συνεχίζουν να βρίσκονται στο επονομαζόμενο «sweet spot»: σε συνδυασμό βελτιωμένων οικονομικών δεικτών και εταιρικών κερδών, διατήρησης της επεκτατικής νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής και σημαντικών ενέσεων ρευστότητας.

Αυτό μπορεί να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2010, όσο οι κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ και η Fed δεν αυξάνουν τα επιτόκιά τους. Ο λόγος είναι οι αντιπληθωριστικές πιέσεις και η πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα στο 2010.

Καθώς οι αναδυόμενες αγορές ηγούνται και της ανάκαμψης συνολικά των μετοχικών αγορών, ο οίκος συνιστά αυξημένη θέση. Η θετική θέση όσον αφορά στις αναδυόμενες αγορές λειτουργεί εις βάρος της Ιαπωνίας για την οποία συνιστά αρνητική στάση. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών δεν είχε την αναμενόμενη θετική επίδραση στις μετοχικές αγορές.

Ο οίκος διατηρεί την προτίμησή του για την ευρωπαϊκή μετοχική αγορά σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ. Ο κύριος λόγος είναι οι ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Η ΙNG αναμένει πως ο ρυθμός αύξησης των κερδών των ευρωπαϊκών εταιρειών θα κυμανθεί γύρω στο 28% μέσα στο 2010 σε σχέση με το 25% των αμερικανικών εταιρειών.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές είναι διαπραγματεύσιμες σε αποτιμήσεις 20% χαμηλότερες εν συγκρίσει με αυτές των ΗΠΑ. Ένας άλλος λόγος είναι η τοποθέτηση των επενδυτών παγκοσμίως. Για μεγάλο διάστημα τηρούνταν γενικά μειωμένες θέσεις στην Ευρώπη και αυξημένες στις ΗΠΑ. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το παραπάνω μεταβάλλεται προς όφελος της Ευρώπης.


JP MORGAN

Η JP Morgan παραμένει θετική ως προς τις μετοχές διατηρώντας αυξημένη στάθμιση έναντι των ομολόγων. Διατηρεί ουδέτερη θέση στα ομόλογα, αλλά με αυξημένη στάθμιση στα ομόλογα Ευρώπης πλην αυτών της Βρετανίας και μειωμένη στα ομόλογα ΗΠΑ.

Διατηρεί αυξημένη στάθμιση στους πιστωτικούς τίτλους και η θέση αυτή εκφράζεται μέσα από τοποθετήσεις σε αμερικανικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, τα οποία εξακολουθούν να προσφέρουν αξία.

Μέσα από μια top-down προσέγγιση (που δίνει έμφαση πρώτα στην πορεία της οικονομίας, μετά στους κλάδους και έπειτα στην πορεία μεμονωμένων εταιρειών) προτιμά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ και τις αναδυόμενες μετοχικές αγορές, με έμφαση σε εκείνες που τείνουν να ανακάμπτουν πρώτες και σε όσες παρείχαν σημαντικά μέτρα τόνωσης. Αν και διατηρεί αυξημένη στάθμιση στη Γαλλία και στην Ισπανία, έχει γενικά χαμηλή στάθμιση στην Ευρώπη πλην της Βρετανίας, ενώ είναι ουδέτερη για την Ιαπωνία.

Όπως εκτιμά, η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι βάσεις της ανάκαμψης είναι ακόμη ευπαθείς. Οι αγορές προβλέπουν την πορεία τους και προεξοφλούν τις στρατηγικές εξόδου των κεντρικών τραπεζών. Αναμένει πάντως ήπια μόνο ανοδική μεταστροφή της οικονομίας, που δεν μπορεί να υποστηρίξει το σενάριο της επιθετικής σύσφιγξης.

Το περιβάλλον για τις μετοχές παραμένει ακόμη θετικό, ωθούμενο από τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα, τον χαμηλό πληθωρισμό και από την προσαρμοστική πολιτική, αλλά η προοπτική της κερδοφορίας θα είναι πλέον καθοριστικής σημασίας παράγοντας για τα μελλοντικά κέρδη των μετοχών.

Με βάση τον δείκτη P/E (τιμής προς κέρδη), οι μετοχές δεν έχουν ιδιαίτερα ελκυστική εικόνα, αφού βρίσκεται μόλις κατά 0,4 τυπική απόκλιση πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 130 ετών και αυτό δεν δείχνει ότι οι τίτλοι διανύουν σε φάση ισχυρής ανόδου.

Οι σύνθετοι δείκτες αποτίμησης βρίσκονται κοντά σε ουδέτερα επίπεδα για τις περισσότερες αγορές, ενώ στην Ασία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έκταση, χωρίς ωστόσο να σηματοδοτούν ακραία σημεία, και οι ευρωπαϊκές αγορές προσφέρουν τα καλύτερα επίπεδα αξίας. Όμως, παρότι οι αποτιμήσεις δεν συνιστούν ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση, τα ομόλογα και τα διαθέσιμα - ισοδύναμα διαθεσίμων είναι ακόμη πιο αδιάφορα.


ΜORGAN STANLEY

Η ευρωπαϊκή ομάδα αναλυτών της Μorgan Stanley θεωρεί ότι η «κυκλική ανοδική αγορά ταύρων» για τις μετοχές θα συνεχιστεί για τρεις λόγους:

Ο πρώτος έχει να κάνει με την εκτίμηση πως η άνοδος της εταιρικής κερδοφορίας βρίσκεται ακόμη στην αρχή της.

Ο δεύτερος αφορά στην άποψη πως οι αποτιμήσεις των τίτλων σε σχέση με το επιτοκιακό περιβάλλον είναι ακόμη ελκυστικές.

Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός πως η επενδυτική ψυχολογία παραμένει θετική για τις μετοχές. Τα περιθώρια που δίνει στην παρούσα χρονική στιγμή για τον ευρωπαϊκό δείκτη ΜSCΙ Εurope κινούνται στην περιοχή των 1.200 μονάδων.

Ωστόσο, η παγκόσμια ομάδα αναλυτών της Μorgan Stanley πιστεύει ότι δεν έχουμε εισέλθει ακόμη σε πολυετή «κυκλική αγορά ταύρων» στις αγορές, οι οποίες εκτιμούν ότι για τους επόμενους 12 - 18 μήνες θα κινηθούν σε μεγάλο εύρος τιμών, καθώς η αστάθεια παραμένει υψηλή. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπουν πως ο δείκτης-σηματωρός των μετοχικών τάσεων S&P 500 θα κινηθεί στις 850 - 1.250 μονάδες και ο ευρωπαϊκός MSCI Europe στις 600 - 1.200 μονάδες.


NOMURA

H Nomura συνιστά αυξημένες θέσεις στις μετοχές της βόρειας Αμερικής, της Βρετανίας και της Ασίας εκτός της Ιαπωνίας, συνιστά μειωμένες θέσεις στην Ευρώπη εκτός της Βρετανίας και στις αναδυόμενες αγορές και ουδέτερη θέση στην Ιαπωνία. Από τους επιμέρους κλάδους προτιμά την ενέργεια, τις ασφάλειες, την υγεία, τα ΜΜΕ και τις τηλεπικοινωνίες.


UBS

Δεν είμαστε στο στρατόπεδο εκείνων που βλέπουν «φούσκες» στα διάφορα ενεργητικά, εκτιμά η UBS. Το ράλι στις διάφορες ριψοκίνδυνες αξίες δικαιολογείται από το εύρος της κατάρρευσης που προηγήθηκε και από την επανατιμολόγηση των αξιολογήσεων που ακολούθησε.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει στα επίπεδα της μακροχρόνιας τάσης, οι μετοχές έχουν κάποια περιθώρια, ιδίως η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές για τις οποίες συνιστά αυξημένη θέση, έναντι των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για τις οποίες συνιστά μειωμένη θέση. Από τους επιμέρους κλάδους συνιστά αυξημένη θέση στην ενέργεια, στις κατασκευές, στα μη καταναλωτικά αγαθά, στην τεχνολογία και στον χρηματοοικονομικό κλάδο.


Δείτε πιο κάτω τις συστάσεις των οίκων ανά περιοχή και κλάδο.

http://www.euro2day.gr/dm_documents/40_41_4_IHzG2.pdf

http://www.euro2day.gr/dm_documents/40_41_3_CJzjh.pdf

http://www.euro2day.gr/dm_documents/40_41_2_f4zSY.pdf

http://www.euro2day.gr/dm_documents/40_41_1_YtjnC.pdf

euro2day.gr

Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,1% τα επιτόκια


Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,1% τα επιτόκια


Κοντά στο μηδέν διατήρησε τα επιτόκια η Bank of Japan (BΟJ) εν μέσω της εντεινόμενης πίεσης στην κυβέρνηση να καταπολεμήσει τον αντιπληθωρισμό που ενδέχεται να ανακόψει την ανάκαμψη από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση που γνώρισε η Ιαπωνία.

Ο διοικητής της BΟJ, Μασαάκι Σιρακάουα και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,1%, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο Τόκιο. Επίσης οι ίδιοι προχώρησαν στην προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησης για την οικονομία λέγοντας ότι αυτή αναπτύσσεται, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Ναότο Καν, για την επικίνδυνη αύξηση του αντιπληθωρισμού.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 88,91 ανά δολάριο στις 2:01 μ.μ. στο Τόκιο, σημειώνοντας ελαφρά διαφοροποίηση από τα 88,88 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε μισή μονάδα βάσης στο 1,295%, μετά την υποχώρησή της στο 1,285%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Οκτωβρίου. Και οι 22 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg είχαν προβλέψει την απόφαση της BΟJ για τα επιτόκια.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως 4,8% το τελευταίο τρίμηνο, με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, ενώ ο δείκτης των τιμών, εξαιρουμένων των εισαγωγών, υποχώρησε τα μέγιστα σε 51 χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με 15 από 17 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg αυτόν τον μήνα η BOJ θα διατηρήσει στο 0,1% τα επιτόκια και το 2010.

naftemporiki

Επιπλέον € 3 δισ.


Επιπλέον € 3 δισ.


Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα χρειαστεί να ενισχύσει την ABN Amro Bank με 3 δισ. ευρώ επιπλέον, σε μια κίνηση που συμβάλλει στη διόγκωση του εθνικού χρέους της χώρας.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για την πώληση στοιχείων ενεργητικού της ΑΒΝ στην Deutsche Bank υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ, εγκυμονεί όμως ο κίνδυνος κατάρρευσής της σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί από το κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση προχώρησε τον Οκτώβριο του 2008 στην εθνικοποίηση των ολλανδικών δραστηριοτήτων της Fortis -συμπεριλαμβανομένης και της ΑΒΝ Amro- έναντι ποσού 16,8 δισ. ευρώ και ένα χρόνο αφότου κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν οι Fortis και Royal Bank of Scotland είχαν εξαγοράσει την ΑΒΝ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα «ένεση» 3 δισ. ευρώ στην ΑΒΝ ενδεχομένως να μην αποτελεί και την τελευταία. Η κυβέρνηση χορήγησε το καλοκαίρι οικονομική ενίσχυση 2,5 δισ. ευρώ στην ΑΒΝ, ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση του διαχωρισμού των υπό κρατικό έλεγχο στοιχείων ενεργητικού από δραστηριότητες που ανήκαν στην RBS. Η οικονομική βοήθεια προς την ΑΒΝ συντελεί στην αύξηση του εθνικού χρέους της Ολλανδίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, ενώ προϋποθέτει και αλλαγές στον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση θα πωλήσει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει την «ένεση» ρευστότητας προς την ολλανδική τράπεζα, έχοντας ως τελικό σχέδιο τη συγχώνευση της ABN Amro με τη Fortis Bank Nederland.

naftemporiki

Citi: Το Χ.Α. πρώτο σε ελκυστικότητα


Citi: Το Χ.Α. πρώτο σε ελκυστικότητα


Στην πρώτη θέση τοποθετεί και πάλι η Citi το ελληνικό χρηματιστήριο από πλευράς ελκυστικότητας βάσει του δείκτη Ρ/Ε, ενώ ιδιαίτερα θετική είναι και η εκτίμηση του οίκου για την πορεία της κερδοφορίας το 2010.


Ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή στο Χ.Α.,αναμένεται στο 5,2% το 2009 και στο 25,1% το 2010.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στα συγκεντρωτικά στοιχεία του οίκου για τις σημαντικότερες αγορές του κόσμου, με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, το Ελληνικό χρηματιστήριο διαθέτει μέσο Ρ/Ε 10,8 βάσει των κερδών του 2009 ήτοι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, ενώ το 2010 το P/E της ελληνικής αγοράς εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμη ελκυστικότερο και θα φτάσει στο 8,6 που είναι επίσης το χαμηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι κατά την αντίστοιχη έκθεση της Citi δύο εβδομάδες νωρίτερα, το Ρ/Ε για την ελληνική αγορά το 2009 εκτιμούνταν στο 12,8 και το 2010 στο 12.

Όσον αφορά το ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή, αυτός αναμένεται στο 5,2% το 2009 και στο 25,1% το 2010.

Για το τρέχον έτος το Χ.Α εμφανίζει το μικρότερο ποσοστό αύξησης στα κέρδη ανά μετοχή μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά για το 2010 η Citi εκτιμά ότι η αντίστοιχη επίδοση το κατατάσσει στην έκτη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη ανάλυσή της η Citi, εκτιμούσε πτώση κερδών -15,8% για το 2009 και αύξηση μόλις 7% για το 2010. Η αναβάθμιση της μέσης κερδοφορίας σε συνδυασμό με τη διορθωτική πορεία του Χ.Α., οδηγούν και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της ελληνικής αγοράς.

Επίσης η ελληνική αγορά διαθέτει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Citi μέτρια μερισματική απόδοση, η οποία εκτιμάται στο 3,2% και είναι η πέμπτη καλύτερη στην Ευρώπη για το 2009 και σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση στην οποία εκτιμούνταν στα επίπεδα του 2,8%.

Να σημειωθεί δε ότι η μερισματική απόδοση επηρεάζεται από το γεγονός ότι δεν θα διανεμηθούν τραπεζικά κέρδη που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των μερισμάτων.

Ο οίκος προχωρά στην ανάλυσή του σε σημαντική επανεκτίμηση των κερδών σε Ευρώπη και Αμερική για φέτος και συγκεκριμένα σημειώνει ότι το 2009 ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή στην Ευρώπη θα είναι της τάξης του 24% από μείωση -18,6% που ανέφερε στις 16 Οκτωβρίου και για την Αμερική στο 22,4% από -4,7%%. Αντίστοιχα για το 2010 αναμένει +20,7% (από 23,7%) και 20,2% (από 23,9%).

naftemporiki

Roubini: Οι δυο οικονομίες των ΗΠΑ που διαφέρουν


Roubini: Οι δυο οικονομίες των ΗΠΑ που διαφέρουν


Ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος του NYU που προέβλεψε με ακρίβεια την οικονομική κατάρρευση, γράφει ένα σημαντικό σχόλιο στην The Globe and Mail για δύο διαφορετικές αμερικανικές οικονομίες: "Υπάρχει μια μικρότερη που ανακάμπτει αργά και μια μεγαλύτερη που εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά και επίμονη ύφεση, "λέει.

Ακόμη βυθισμένες στην ύφεση είναι μικρές επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια των ανέργων και των υποαπασχολούμενων. Ελλιπή δεδομένα ή δεδομένα που υπολείπονται της επικαιρότητας, λέει, διαστρεβλώνουν την αντίληψη για το πόσο καλά πηγαίνει η οικονομία:

“Και ενώ τα δεδομένα από τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας κατά τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν περίπου 600.000, οι έρευνες στα νοικοκυριά, τα οποία περιλαμβάνουν τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, δείχνουν έναν αριθμό πάνω από δύο εκατομμύρια.”

Απηχεί επίσης την ανάλυση του πρόεδρου της Fed, Ben Bernanke ότι η πίστωση έχει αποκατασταθεί για εταιρείες με πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, αλλά όχι για άλλους:

“Και η πιστωτική κρίση για τις επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στην κατηγορία investment grade και για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται κυρίως στην πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια και όχι στις αγορές κεφαλαίου, εξακολουθεί να είναι σοβαρή.

Ή κοιτάξτε τις πτωχεύσεις και τις αθετήσεις υποχρεώσεων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις -ακόμη και εκείνες με μεγάλα προβλήματα χρέους- μπορεί να αναχρηματοδοτούν τις υπερβολικές υποχρεώσεις τους εντός ή εκτός του δικαστηρίου, αλλά ένας άνευ προηγουμένου αριθμός μικρών επιχειρήσεων χρεοκοπούν. Το ίδιο ισχύει και για τα νοικοκυριά, με τα εκατομμύρια των ασθενέστερων και των φτωχότερων δανειοληπτών να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε ενυπόθηκα δάνεια, πιστωτικές κάρτες, δάνεια αυτοκινήτων, φοιτητικά δάνεια και άλλα καταναλωτικά δάνεια.

Σκεφτείτε επίσης τι συμβαίνει στην ιδιωτική κατανάλωση και τις λιανικές πωλήσεις. Τα πρόσφατα μηνιαία στοιχεία υποδεικνύουν αύξηση των λιανικών πωλήσεων. Όμως, επειδή τα επίσημα στατιστικά στοιχεία προέρχονται ως επί το πλείστον από τις πωλήσεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων λιανικής και αφήνουν έξω την πτώση από εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερα καταστήματα και επιχειρήσεις που έχουν αποτύχει, η κατανάλωση φαίνεται καλύτερα από ό, τι είναι πραγματικά.”

Ενώ μάλλον πρέπει να περιμένουμε για περισσότερα δεδομένα, φαίνεται να υπάρχει ένα αναδυόμενο θέμα ότι η οικονομία στην βρίσκονται οι πιο μικρές επιχειρήσεις είναι διαφορετική από την οικονομία που "κατοικούν" οι επιχειρήσεις με πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Το δοκίμιο του Roubini αναπτύσσει μια ιδέα που διατυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον οικονομολόγο της Goldman Sachs Jan Hatzius, που βρήκε την ψυχολογία των μικρών επιχειρήσεων (όπως μετράται από το δείκτη του NFIB) δυσανάλογη σε σχέση με άλλα μέτρα της οικονομίας, όπως το ΑΕΠ.


Στην ανάρτησή μας για την έκθεση του Hatzius, ζητήσαμε από αναγνώστες οι οποίοι έχουν περάσει από άλλες υφέσεις να μας πουν αν βιώνουν διαφορετικά αυτήν την ανάκαμψη. Ο Jeff Goldberg, άφησε αυτό το σχόλιο:

"Η εμπειρία μου είναι πως είχαμε διαθέσιμες πιστώσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτή τη φορά όλα έχουν στερέψει. Χωρίς πίστωση είναι δύσκολο να κινηθεί κάποιος. Έτσι λοιπόν έχουμε απολύσει 2 άτομα και ελπίζουμε στην περίοδο των εορτών για να επιβιώσουμε."

Διαβάστε όλο το κείμενο του Ρουμπίνι εδώ. Και πείτε μας πως είναι τα πράγματα στην επιχείρησή σας- στην οικονομία που ανακάμπτει, ή εκείνη που δεν ανακάμπτει.

capital.gr

Δικηγόροι, ασφαλιστείτε

Δικηγόροι, ασφαλιστείτε


Νομοσχέδιο που καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση των δικηγόρων ψήφισε χθες η ολομέλεια της βουλής, ανοίγοντας το δρόμο για την ενίσχυση των εργασιών ασφαλιστικών εταιρειών, που με βάση τον τροποποιητικό νόμο, θα ασφαλίζουν δικηγόρους έναντι επαγγελματικής αμέλειας.

Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία μετά από απόφαση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Συλλόγων Δικηγόρων, που καθορίζει τα ελάχιστα επίπεδα επαγγελματικής ασφάλισης των Ευρωπαίων δικηγόρων και η οποία έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από όλα τα μέλη του Συμβουλίου, περιλαμβανομένου και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2008.

Όπως γράφει το ΚΥΠΕ, η τροποποίηση αυτή έγινε και λόγω της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που αφορά τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και η οποία πρέπει να ενσωματωθεί στο κυπριακό Δίκαιο πριν τις 28 Δεκεμβρίου 2009.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Οδηγία αυτή, τα κράτη - μέλη υποχρεώνονται να μεριμνούν, ώστε οι παροχείς υπηρεσιών, οι οποίες ενέχουν άμεσο και συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια του αποδέκτη, ή τρίτου, ή τη χρηματοοικονομική ασφάλεια του αποδέκτη, να συνάπτουν κατάλληλη ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης σε σχέση με τη φύση και την έκταση του κινδύνου, ή να προβλέπουν οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη, ή ουσιαστική, συγκρίσιμη ως προς το σκοπό της εγγύηση ή ανάλογη διευθέτηση.

Επίσης, ο Κανονισμός 32 των περί Δεοντολογίας των Δικηγόρων Κανονισμών του 2002 προβλέπει ότι ο δικηγόρος δύναται να είναι διαρκώς και μέσα σε λογικά όρια ασφαλισμένος για την επαγγελματική του ευθύνη, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και την έκταση των κινδύνων που αναλαμβάνει με την άσκηση της δραστηριότητάς του.

Το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από τη Νομική Υπηρεσία σε συνεννόηση με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει την υποχρέωση των δικηγόρων κατά την έκδοση ή ανανέωση επαγγελματικής άδειας να είναι ασφαλισμένοι από αδειούχο ασφαλιστική εταιρεία έναντι επαγγελματικής αμέλειας.

Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να προβαίνει σε συλλογική ασφάλιση των μελών του, έτσι ώστε οι δικηγόροι που καλύπτονται από αυτή να απαλλάσσονται της υποχρέωσης χωριστής ασφάλισης.

Στο νομοσχέδιο προστέθηκε πριν την ψήφισή του πρόνοια, σύμφωνα με την οποία το ελάχιστο ποσό ασφάλισης και οι όροι του ασφαλιστήριου εγγράφου θα καθορίζονται με απόφαση του συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Η έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού ορίστηκε να είναι η 1η Ιανουαρίου 2010.

Η ασφάλιση θα καλύπτει ολόκληρη την περίοδο που ισχύει η άδεια άσκησης επαγγέλματος, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, και θα συνεχίζει να ισχύει για περαιτέρω περίοδο δύο ετών από το χρόνο παύσης της άσκησης της δικηγορίας.

Επίσης, η ασφάλιση θα καλύπτει τον ίδιο το δικηγόρο, όλους τους νυν και πρώην συνεταίρους, τους μετόχους της Δικηγορικής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, στην οποία τυχόν είναι μέτοχος, τους ασκούμενους στο γραφείο του δικηγόρους, τους υπαλλήλους και τους εκπροσώπους του ιδίου και της εταιρείας.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διευκολυνθεί η συμμόρφωση των μελών του Συλλόγου με το νόμο αυτόν και ύστερα από διαβούλευση που είχε για το σκοπό αυτό με ασφαλιστικές εταιρείες, διαφάνηκε ότι οι τελευταίες διατηρούν επιφυλάξεις σε σχέση με τους όρους του ασφαλιστήριου εγγράφου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, διαφάνηκε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες για την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης σε δικηγόρο έναντι επαγγελματικής αμέλειας θέτουν ως όρο την ύπαρξη ενιαίας και συνεχούς ασφάλισης, όρος που δεν διασφαλίζεται σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικηγόρος, μετά τη διάπραξη αμέλειας, ασφαλίζεται σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν τους δικηγόρους οι απόψεις των ασφαλιστικών εταιρειών ως προς το ελάχιστο ποσό της ζημιάς, για το οποίο αυτές δεν θα καταβάλλουν αποζημίωση.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα καταστεί πρακτικά δυνατή η ασφάλιση των δικηγόρων έναντι επαγγελματικής αμέλειας για συμμόρφωσή τους με την υπό θεσμοθέτηση υποχρέωσή τους, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής κάλεσε τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να διαβουλευθεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες επί των θεμάτων για τα οποία διατυπώθηκαν επιφυλάξεις και να την ενημερώσει σχετικά.

Ανταποκρινόμενος στην παράκληση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου την ενημέρωσε ότι, έπειτα από περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ των μελών του Συλλόγου και ασφαλιστικών εταιρειών, έχουν αρθεί οι κυριότερες επιφυλάξεις των δύο πλευρών σε σχέση με τα πιο πάνω ζητήματα και, ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, έχει ήδη επιδειχθεί ενδιαφέρον από ασφαλιστικές εταιρείες, για να προχωρήσουν στην παροχή της ζητούμενης ασφάλισης.

stockwatch.com.cy
Share |