Friday, November 20, 2009

Roubini: Οι δυο οικονομίες των ΗΠΑ που διαφέρουν


Roubini: Οι δυο οικονομίες των ΗΠΑ που διαφέρουν


Ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος του NYU που προέβλεψε με ακρίβεια την οικονομική κατάρρευση, γράφει ένα σημαντικό σχόλιο στην The Globe and Mail για δύο διαφορετικές αμερικανικές οικονομίες: "Υπάρχει μια μικρότερη που ανακάμπτει αργά και μια μεγαλύτερη που εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά και επίμονη ύφεση, "λέει.

Ακόμη βυθισμένες στην ύφεση είναι μικρές επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια των ανέργων και των υποαπασχολούμενων. Ελλιπή δεδομένα ή δεδομένα που υπολείπονται της επικαιρότητας, λέει, διαστρεβλώνουν την αντίληψη για το πόσο καλά πηγαίνει η οικονομία:

“Και ενώ τα δεδομένα από τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας κατά τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν περίπου 600.000, οι έρευνες στα νοικοκυριά, τα οποία περιλαμβάνουν τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, δείχνουν έναν αριθμό πάνω από δύο εκατομμύρια.”

Απηχεί επίσης την ανάλυση του πρόεδρου της Fed, Ben Bernanke ότι η πίστωση έχει αποκατασταθεί για εταιρείες με πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, αλλά όχι για άλλους:

“Και η πιστωτική κρίση για τις επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στην κατηγορία investment grade και για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται κυρίως στην πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια και όχι στις αγορές κεφαλαίου, εξακολουθεί να είναι σοβαρή.

Ή κοιτάξτε τις πτωχεύσεις και τις αθετήσεις υποχρεώσεων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις -ακόμη και εκείνες με μεγάλα προβλήματα χρέους- μπορεί να αναχρηματοδοτούν τις υπερβολικές υποχρεώσεις τους εντός ή εκτός του δικαστηρίου, αλλά ένας άνευ προηγουμένου αριθμός μικρών επιχειρήσεων χρεοκοπούν. Το ίδιο ισχύει και για τα νοικοκυριά, με τα εκατομμύρια των ασθενέστερων και των φτωχότερων δανειοληπτών να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε ενυπόθηκα δάνεια, πιστωτικές κάρτες, δάνεια αυτοκινήτων, φοιτητικά δάνεια και άλλα καταναλωτικά δάνεια.

Σκεφτείτε επίσης τι συμβαίνει στην ιδιωτική κατανάλωση και τις λιανικές πωλήσεις. Τα πρόσφατα μηνιαία στοιχεία υποδεικνύουν αύξηση των λιανικών πωλήσεων. Όμως, επειδή τα επίσημα στατιστικά στοιχεία προέρχονται ως επί το πλείστον από τις πωλήσεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων λιανικής και αφήνουν έξω την πτώση από εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερα καταστήματα και επιχειρήσεις που έχουν αποτύχει, η κατανάλωση φαίνεται καλύτερα από ό, τι είναι πραγματικά.”

Ενώ μάλλον πρέπει να περιμένουμε για περισσότερα δεδομένα, φαίνεται να υπάρχει ένα αναδυόμενο θέμα ότι η οικονομία στην βρίσκονται οι πιο μικρές επιχειρήσεις είναι διαφορετική από την οικονομία που "κατοικούν" οι επιχειρήσεις με πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Το δοκίμιο του Roubini αναπτύσσει μια ιδέα που διατυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον οικονομολόγο της Goldman Sachs Jan Hatzius, που βρήκε την ψυχολογία των μικρών επιχειρήσεων (όπως μετράται από το δείκτη του NFIB) δυσανάλογη σε σχέση με άλλα μέτρα της οικονομίας, όπως το ΑΕΠ.


Στην ανάρτησή μας για την έκθεση του Hatzius, ζητήσαμε από αναγνώστες οι οποίοι έχουν περάσει από άλλες υφέσεις να μας πουν αν βιώνουν διαφορετικά αυτήν την ανάκαμψη. Ο Jeff Goldberg, άφησε αυτό το σχόλιο:

"Η εμπειρία μου είναι πως είχαμε διαθέσιμες πιστώσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτή τη φορά όλα έχουν στερέψει. Χωρίς πίστωση είναι δύσκολο να κινηθεί κάποιος. Έτσι λοιπόν έχουμε απολύσει 2 άτομα και ελπίζουμε στην περίοδο των εορτών για να επιβιώσουμε."

Διαβάστε όλο το κείμενο του Ρουμπίνι εδώ. Και πείτε μας πως είναι τα πράγματα στην επιχείρησή σας- στην οικονομία που ανακάμπτει, ή εκείνη που δεν ανακάμπτει.

capital.gr

No comments:

Share |