Friday, November 20, 2009

Απαραίτητος ο υπολογιστής και το internet


Απαραίτητος ο υπολογιστής και το internet


Σημαντική αύξηση καταγράφει το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύνδεση με το διαδίκτυο. Όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στα Νοικοκυριά 2009», το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή συνέχισε να αυξάνεται και το 2009 ανήλθε στο 61,2% σε σχέση με 56,3% το 2008.

Το 87,4% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ στα νοικοκυριά όπου δεν υπάρχει εξαρτώμενο παιδί, το ποσοστό είναι μόνο 47,6%.

Όπως διαφαίνεται, συνεχίστηκε η αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο από τα νοικοκυριά. Το πρώτο τρίμηνο του 2009, το 52,8% των νοικοκυριών είχε τουλάχιστον μια φορά πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε σχέση με 42,9% το 2008.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών υπήρξε σταδιακή αύξηση στις ευρυζωνικές συνδέσεις και μια ταυτόχρονη μείωση στις συνδέσεις περιορισμένης ζώνης (Modem, ISDN). Το 90,0% των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει ευρυζωνική σύνδεση.

Αύξηση παρατηρήθηκε στα άτομα που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 38,8% το 2008 σε 47,9% το 2009.

Πιο συχνοί χρήστες του Διαδικτύου είναι τα άτομα ηλικίας 16 – 24 ετών (81,7%) και οι μαθητές/φοιτητές (93,9%).

Οι άντρες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πιο συχνά από τις γυναίκες. Οι συχνοί χρήστες ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες είναι 47,9% και 41,7% αντίστοιχα.

Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο Διαδίκτυο μεταξύ των Κυπρίων, είναι η αναζήτηση πληροφοριών για αγαθά ή υπηρεσίες και η αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail).

Το ποσοστό των Κυπρίων που πραγματοποίησαν αγορές μέσω Διαδικτύου σημείωσε αξιόλογη αύξηση κατά το 2009. Συγκεκριμένα το 13,0% των Κυπρίων πραγματοποίησαν αγορές αγαθών ή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου το πρώτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Τα εισιτήρια για ταξίδια και η διαμονή σε ξενοδοχεία είναι αυτό που αγοράζουν οι περισσότεροι από όσους κάνουν αγορές μέσω του Διαδικτύου. Το 39,1% των Κυπρίων που παράγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου τους τελευταίους 12 μήνες, είχε παραγγείλει εισιτήρια για ταξίδια και διαμονή σε ξενοδοχεία.

Η παροχή στοιχείων χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσω Διαδικτύου ήταν η πιο κοινή μέθοδος πληρωμής για προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν παραγγελθεί μέσω του Διαδικτύου. Το 70,1% των ατόμων που έκαναν παραγγελίες μέσω του Διαδικτύου μεταξύ Απριλίου 2008 και Μαρτίου 2009 παρείχαν στοιχεία χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσω Διαδικτύου για να πληρώσουν.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι Κύπριοι ηλικίας 16 – 74 ετών δεν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου είναι η δύναμή της συνήθειας και η αφοσίωση σε συγκεκριμένα καταστήματα, αφού προτιμούν να ψωνίζουν προσωπικά και να βλέπουν τα προϊόντα από κοντά.

Η έρευνα κάλυψε 1.551 νοικοκυριά και 3.535 άτομα ηλικίας 16 – 74 ετών. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια και περιλάμβανε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αστικές και αγροτικές. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις.

Επιχειρήσεις

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικό Εμπόριο στις Επιχειρήσεις 2009», διαφαίνεται ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές το 2009 είναι 95,5%. Παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό αυτό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όλες οι μεγάλες (250 άτομα και άνω) και σχεδόν όλες οι μεσαίες επιχειρήσεις (50-249 άτομα) χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το 82,8% των επιχειρήσεων διαθέτει τοπικό δίκτυο (LAN) και το 18,4% ενδοδίκτυο (intranet).

Το 92,2% των επιχειρήσεων έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται από όλες τις μεγάλες και σχεδόν όλες τις μεσαίες επιχειρήσεις. Η χρήση του Διαδικτύου αυξάνεται σταθερά στις μικρές επιχειρήσεις (10-49 άτομα), από 82,3% το 2004 σε 90,7% το 2009.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σταδιακή αύξηση στις ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Το 2009, το 94,3% των επιχειρήσεων με πρόσβαση στο Διαδίκτυο είχε ευρυζωνική σύνδεση.

Το 51,6% των επιχειρήσεων διαθέτουν ιστότοπο (website) ενώ το 13,4% των επιχειρήσεων εφαρμόζουν Αυτοματοποιημένη Ανταλλαγή Δεδομένων, κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών για προϊόντα.

Μόνο 9,1% των επιχειρήσεων ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή σχετικά με τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού με τους προμηθευτές ή τους πελάτες τους. Το 16,0 των επιχειρήσεων διαθέτουν σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού (ERP).

Το 19,5% των επιχειρήσεων διαθέτουν εφαρμογή λογισμικού CRM (Customer Relationship Management) για τη διαχείριση των πληροφοριών για τους πελάτες.

Όσον αφορά στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δέχθηκαν παραγγελίες μέσω δικτύων υπολογιστών παρέμεινε σταθερό στο 7,6%, το 2009 (ποσοστό επί των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές).

Μόνο σε 10,8% των επιχειρήσεων που δέχτηκαν παραγγελίες ηλεκτρονικά κατά το 2008, η αξία του κύκλου εργασιών που προέκυψε από παραγγελίες αυτές αντιπροσώπευε περισσότερο από 50% του συνολικού κύκλου εργασιών τους.

Η έρευνα κάλυψε 1.407 επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 10 άτομα σε συγκεκριμένες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια και περιλάμβανε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |