Friday, November 20, 2009

Οριστική η επιτήρηση


Οριστική η επιτήρηση


Οριστική είναι πλέον η επιτήρηση της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη να παραδέχεται επισήμως σήμερα ότι το έλλειμμα για το 2009 υπολογίζεται στο 3,5% και το 2010 στο 5,7%, αναθεωρώντας για μία ακόμη φορά τις προβλέψεις που είχε περιλάβει το υπουργείο στον προϋπολογισμό του 2010, τον Σεπτέμβριο. Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για έλλειμμα 2,9% το 2009 και 4,5% το 2010.

Μιλώντας ενώπιον της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, ο κ. Σταυράκης, παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα έχει ξεφύγει από τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι ότι η Κύπρος έχει ουσιαστικά χαμηλότερο έλλειμμα σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ που για το 2009 υπολογίζεται στο 6,4% και 6,9% του ΑΕΠ και για το 2010 στο 6,9% και 7,5%, αντίστοιχα.

Στην παρουσίαση του ο υπουργός, αναφέρθηκε στην πορεία της κυπριακής οικονομίας και τα μειωμένα έσοδα από βασικούς τομείς που ανέτρεψαν το πλεονασματικό ισοζύγιο.

Η μείωση των εσόδων από τον τομέα των ακινήτων φθάνει τα €620 εκ., από το ΦΠΑ και εταιρικό φόρο τα €300 εκ. και από άλλα έσοδα τα €110 εκ. Επίσης, η αύξηση των αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών είχε κόστος €400 εκ. με την ολική επίπτωση να φθάνει τα €1,430 εκ. ή ως ποσοστό του ΑΕΠ 8,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η επιδείνωση, τόνισε, θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν λαμβάναμε
μέτρα όπως: συγκράτηση λειτουργικών δαπανών, είσπραξη παλαιών φορολογικών οφειλών, είσπραξη παλαιών χρεών, καλύτερη διαχείριση μετρητών.

Οι προσπάθειες για συγκράτηση του ελλείμματος και αύξηση των εσόδων της κυβέρνησης όπως εξήγησε ο κ. Σταυράκης μιλώντας μετά τη σύσκεψη στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, είπε είναι και η σκέψη με την οποία συμφωνούν και τα πολιτικά κόμματα για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

«Θα μπορούσε να φορολογηθεί ο πλούτος γενικά, δηλαδή η ακίνητη περιουσία και όχι μόνο τα αδρανούντα οικόπεδα με τη δέσμευση τα αυξημένα έσοδα του κράτους να μετακυλήσουν στους πολίτες. Αυτό θα γίνει με τη μείωση του ΦΠΑ και των μεταβιβαστικών».

Όπως είπε ο υπουργός, η συγκράτηση του ελλείμματος κάτω του 3% δεν είναι αυτοσκοπός. Σημασία έχει, είπε, η πραγματική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας σε περιόδους κρίσης με τρόπο που να μην απειλείται η μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και η λήψη διαρθρωτικών μέτρων σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα για ενδυνάμωση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |