Monday, September 14, 2009

Τα φώτα στην Ελληνική

Τα φώτα στην Ελληνική


Με απώλειες έκλεισε την πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ακολουθώντας την αρνητική πορεία που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς και στην Αθήνα, εν μέσω ανησυχιών ότι το ράλι των τελευταίων μηνών δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας. Αντίθετη πορεία ακολούθησε η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας, που συνεχίζει να ωθείται από φήμες για πιθανό deal με την Τρ. Κύπρου.


Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα €4,8 εκ. με την Ελληνική να είναι η πιο εμπορεύσιμη μετοχή της ημέρας (€2,7 εκ). Η Ελληνική έκλεισε στα €1,33 με άνοδο 2,31%, ακολουθώντας διαφορετική πορεία από τις άλλες τράπεζες και από την αγορά. Ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Ελληνικής έφθασε το €1,37.

stockwatch.com.cy

Μεγάλη βουτιά στα σαλούν

Μεγάλη βουτιά στα σαλούν


Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει φέτος ο κλάδος των αυτοκινήτων καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν τον Αύγουστο στις 2.194, σε σύγκριση με 3.443 που ήταν τον Αύγουστο του 2008, καταγράφοντας πτώση 36,3%.

Τον Ιούλιο οι εγγραφές οχημάτων είχαν μειωθεί κατά 25,8%.

Η κρίση που υπάρχει στην αγορά αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα έντονη στα καινούργια αυτοκίνητα. Οι εγγραφές των καινούριων οχημάτων μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 48,1% στις 739 από 1.423 τον Αύγουστο του 2008 ενώ τα μεταχειρισμένα οχήματα μειώθηκαν κατά 28,0% στις 1.455 από 2.020.

Το οκτάμηνο του 2009, οι συνολικές εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν σε 25.697, σε σύγκριση με 33.747 την αντίστοιχη περίοδο του 2008, δηλαδή υπήρξε μείωση 23,9%. Από το σύνολο των ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν 10.703 ή 41,7% ήταν καινούρια και 14,994 ή 58,3% ήταν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Οι συνολικές εγγραφές οχημάτων, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2009, μειώθηκαν κατά 23,7% και έφθασαν τις 35.921, σε σύγκριση με 47.065 την περίοδο Ιανουαρίου – Αύγουστο 2008.

stockwatch.com.cy

Lehman Brothers: Ένας χρόνος μετά...

Lehman Brothers: Ένας χρόνος μετά...


Τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη και η επίθεση στους πύργους του World Trade Center αποτέλεσαν σημείο-καμπή για την αμερικανική εξωτερική -και όχι μόνο- πολιτική, με συνέπειες που ως «ντόμινο» άρχισαν να διαχέονται ανά την υφήλιο και με τον αντίκτυπό τους να γίνεται αισθητός μέχρι και σήμερα.

Το γεγονός που συντάραξε συθέμελα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επτά χρόνια αργότερα, ήταν η κατάρρευση της Lehman Brothers, η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην αμερικανική ιστορία. Τα «τοξικά» της αγοράς στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ είχαν ήδη «δηλητηριάσει» το σύστημα, δύσκολα όμως μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι ένας τραπεζικός κολοσσός όπως η Lehman θα κατέρρεε σαν «χάρτινος πύργος».

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 η «συστημικής σπουδαιότητας» Lehman Brothers υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού Πτωχευτικού Κώδικα, προκαλώντας «σοκ και δέος» στις παγκόσμιες αγορές.*

Τα νέα για την κατάρρευση της Lehman είχαν ήδη αρχίσει, σε επίπεδο φημολογίας, να κάνουν το γύρο του κόσμου λίγες ημέρες νωρίτερα. Φωτογραφίες και βίντεο ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων έδειχναν εργαζόμενους της εταιρείας να αδειάζουν τα γραφεία τους μέσα στο Σαββατοκύριακο, μεταφέροντας τα πράγματά τους μέσα σε χαρτόκουτα.

Ακόμη πιο χαρακτηριστική, η δήλωση ενός εργαζόμενου της Lehman στην κάμερα του πρακτορείου Reuters, όταν ρωτήθηκε –το βράδυ της Κυριακής 14 Σεπτεμβρίου 2008- για το τι συνέβαινε εντός του κτιρίου όπου είχε την έδρα της η εταιρεία, στο νούμερο 745 της Έβδομης Λεωφόρου: «Πίνουν μπύρες και καπνίζουν εντός των γραφείων» είπε μπροστά στις κάμερες, μεταφέροντας μία εικόνα διάλυσης όταν ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί τίποτα επισήμως.

Κι έτσι τη «Μαύρη Δευτέρα» της 15ης Σεπτεμβρίου 2008, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έφτασε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 777 μονάδες (-7%), ο S&P υποχωρούσε 98 μονάδες (-8,1%) και ο δείκτης Nasdaq 200 μονάδες (-9,1%). Εκείνη την ημέρα ο Dow Jones με πτώση 500 μονάδων έκλεισε με τις υψηλότερες μοναδιαίες απώλειες μετά τη συνεδρίαση της 9η Σεπτεμβρίου 2001.

Ενδεικτικές του κλίματος εκείνης της ημέρας είναι οι πληροφορίες που είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες οι servers πολλών ιστοσελίδων οικονομικής ενημέρωσης είχαν καταρρεύσει, όχι μόνο από την αυξημένη επισκεψιμότητα, αλλά και από τα αλλεπάλληλα refresh των χρηστών που προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου την ταχύτητα της πτώσης των χρηματιστηριακών δεικτών.

Από την επομένη κιόλας άρχισε ο «διαμελισμός» της Lehman. Η βρετανική Barclays εξαγόρασε δραστηριότητές της στις ΗΠΑ έναντι 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και η Nomura Holdings, λίγες ημέρες αργότερα, αντίστοιχες δραστηριότητες της Lehman στην Ασία έναντι 2 δισ. δολαρίων.

Το γεγονός ότι η Merrill Lynch συμφώνησε να εξαγοραστεί-διασωθεί από την Bank of America (δημιουργώντας τότε τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως βάσει κεφαλαιοποίησης) την ίδια ημέρα που η Lehman υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, μπορεί σήμερα να έχει σημειολογική μόνο σημασία, το ερώτημα ωστόσο για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν εκείνο το Σαββατοκύριακο μάλλον δεν έχει λάβει ακόμη πειστικές απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση της Lehman Brothers είχε ήδη δώσει την αφορμή για να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ικανότητα του συστήματος να ανταπεξέλθει στην κρίση και η βιωσιμότητα του ίδιου του καπιταλισμού.

Στον υπόλοιπο κόσμο, όσα ακολούθησαν επίσης δεν είχαν προηγούμενο. Από την πτώση των μετοχών της βρετανικής HBOS σε ποσοστό 50% εντός 60 λεπτών, έως το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς από τις αρχές της χώρας προκειμένου να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη πτώση του δείκτη RTS.

Ένα χρόνο μετά, οι μαζικές και συντονισμένες επεμβάσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών δείχνουν να έχουν αποτρέψει τα χειρότερα. Ο πανικός εκείνων των ημερών στιγμάτισε τις αγορές και, ακόμη και σήμερα που γίνεται πλέον λόγος για «σημάδια» εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση, κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι ανάλογα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν.

Γι’ αυτό και δύσκολα μπορούν να κατηγορηθούν ως καταστροφολόγοι όσοι μέχρι σήμερα τείνουν να υπενθυμίζουν ότι κανένας «πυλώνας» ή «παίκτης» του συστήματος δεν είναι “too big to fail”.

*«Σοκ και δέος»: Ένας τίτλος που κυριάρχησε στην οικονομική ειδησεογραφία εκείνων των ημερών, εμπνευσμένος από την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις το 2003 εναντίον του Ιράκ, στο πλαίσιο του -με αφορμή τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου 2001- παγκόσμιου αγώνα κατά της τρομοκρατίας και για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν που φερόταν ότι υποστήριζε την τρομοκρατική δράση της Αλ Κάιντα.

capital.gr

ΜPB: Στα 500 εκατ. το τριετές ευρωομόλογο

ΜPB: Στα 500 εκατ. το τριετές ευρωομόλογο



Στα 500 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το ύψος του ευρωομολόγου τριετούς διάρκειας που θα εκδώσει η MPB, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Reuters.

Το ομόλογο τιμολογήθηκε στις 230 μονάδες επί των mid – swaps.

Διαχειριστές της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Lloyds, Morgan Stanley, Unicredit Group και DZ

euro2day.gr

Φήμες εξαγοράς της Sprint από Deutsche Telekom

Φήμες εξαγοράς της Sprint από Deutsche Telekom


Οι φήμες για εξαγορά της Sprint Nextel από την Deutsche Telekom «έστειλαν» την μετοχή της αμερικανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας υψηλοτερα 11% και του γερμανικού φορέα χαμηλότερα 1,4% στις συναλλαγές της Δευτέρας.

Εάν επιτευχθεί η απορρόφηση, η T-Mobile USA, βραχίονας της Deutsche Telekom, θα ξεπεράσει τις ανταγωνιστικές AT&T και Verizon και θα κατακτήσει την Νο1 θέση στην αμερικανική αγορά, αλλά πάντως η εξαγορά θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην Deutsche Telekom.

Επιπλέον, οι αναλυτές φοβούνται ότι μια συγχώνευση Sprint και T-Mobile φέρει υψηλό κίνδυνο ενοποίησης, εξαιτίας των διαφορετικών τεχνολογιών δικτύων που υπάρχουν αλλά και ενδεχόμενα ρυθμιστικά προβλήματα.

euro2day.gr

Olympic Air: Συνέντευξη τύπου στις 17/9

Olympic Air: Συνέντευξη τύπου στις 17/9



Ο πρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) κ. Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Olympic Air κ. Αντώνης Συμιγδαλάς παραθέτουν συνέντευξη τύπου με θέμα: «Ολυμπιακή: Η Ελλάδα Ψηλά» την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 13.00 Ξενοδοχείο King George, Πλατεία Συντάγματος.

euro2day.gr

Παραμένει στην ΕΚΤ ο Λ. Παπαδήμος -Δημοσίευμα FT

Παραμένει στην ΕΚΤ ο Λ. Παπαδήμος -Δημοσίευμα FT



Ο κ. Λ. Παπαδήμος θα παραμείνει στη θέση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας έως τη λήξη της θητείας του το 2010, ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, μεταδίδει τηλεγράφημα του Reuters.

Παράλληλα δημοσίευμα των "Financial Times" τονίζει ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήμος δεν αποδέχτηκε την πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου να επιστρέψει στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας καθήκοντα υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση νίκης στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Αυτό ανέφερε ο κ. Ralph Atkins, επικεφαλής του γραφείου της Φρανκφούρτης της έγκριτης εφημερίδας "Financial Times" σε σχετικό σχόλιο που δημοσιεύθηκε σε blog στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Ο κ. Atkins υπογράμμισε πως τυχόν παραίτηση του κ.Παπαδήμου θα προκαλούσε προβλήματα στη λειτουργία της ΕΚΤ αφού είναι υπεύθυνος για ζητήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη στήλη "Στρατηγικός Επενδυτής" στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", όπου αναμεταδίδεται το δημοσίευμα των "Financial Times", σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν ήταν ιδιαίτερα θερμός στο ενδεχόμενο ανάμιξής του στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα από τις προηγούμενες μέρες, για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα.


Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δεν είναι γνωστό πότε ο κ. Παπαδήμος έλαβε την τελική απόφαση. Η στήλη εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να είχε συμβεί αργά το απόγευμα της Παρασκευής και ασφαλώς δεν γνωρίζει πότε η τελική απόφαση κοινοποιήθηκε στην Αθήνα".

euro2day.gr

Eli Lilly to cut 5,500 jobs

Eli Lilly to cut 5,500 jobs

The drugmaker will eliminate the positions by 2011 as part of a reorganization plan that aims to save $1 billion.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Eli Lilly and Co. will cut 5,500 jobs as part of a restructuring plan to save $1 billion, the drugmaker said Monday.

The job cuts will be complete by 2011, according to a press release. Eli Lilly (LLY, Fortune 500), based in Indianapolis, currently employs 40,500 people.

At 10:45 a.m. ET on Monday, Lilly was up 28 cents to trade at $33.10.

"We remain confident that continued focus on medical innovation is the best way to ensure the long-term growth of our company," said chief executive John Lechleiter, in a written statement.

The pharmaceutical industry "is facing unprecedented challenges," according to Lechleiter, who cited "slowing innovation, rising costs, patent expiries and increased generic competition, demands from payers to deliver greater value, and health care reform."

Restructuring has been common in the pharmaceutical sector over the last few years, noted Miller Tabak & Co. analyst Les Funtleyder.

"This isn't a big surprise, given the environment," Funtleyder said. "It's a good short-term fix to preserve cash, but the labs have to kick out new drugs in order for them to make money."

Patent expirations loom
In addition to universal pressures on pharma, Lilly also "faces .. its own challenges," the release said, including patent expirations for some of its main products beginning in late 2011.

"It's inevitable, but they know to the minute when these patents are expiring," Funtleyder said. "What they announced today is an acknowledgement of that, but there's not much else [Lilly] can do besides acquire some smaller companies, be bought out themselves or cut costs."

Lilly also announced it established a Development Center of Excellence, geared to streamline new medicines. The company has more than 60 molecules currently in clinical development, and said the reorganization should "help accelerate the progress of the...pipeline," Lechleiter said.

As part of the changes, the company will now be structured around five global business units: oncology, diabetes, established markets, emerging markets and animal health.

"From one point of view, the stock is inexpensive," Funtleyder said. "But those patent cliffs are pretty near term without much to offset it, so we're cautious."

Further clarity on Lilly's plans could help push shares a bit higher, but they will likely trade in a range close to current levels, Funtleyder said.

"They call it a 'new structure,' but nobody in pharma has truly figured out the new structure," Funtleyder said. "Nobody's found the magic bullet. Innovation is hard."

cnn

Jumbo: Ανω του 5% το έμμεσο ποσοστό της HSBC

Jumbo: Ανω του 5% το έμμεσο ποσοστό της HSBC

Στο ποσοστό του 5,122% ή σε 6.210.151 μετοχές ανέρχεται από την 7η Σεπτεμβρίου 2009 το έμμεσο ποσοστό μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου των HSBC Ηoldings PLC και HSBC Bank PLC στην εταιρία Jumbo. Η μεταβολή αυτή προέρχεται από αντίστοιχη μεταβολή του ποσοστού των ελεγχόμενων από την "HSBC Ηoldings PLC" επιχειρήσεων δηλαδή "HSBC Bank PLC" και "HSBC (Ελλάς) ΑΕΔΑΚ" σε 4,577% και 0,545% αντίστοιχα.

reporter.gr

Frank: Στον έλεγχο της Fed οι universal banks

Frank: Στον έλεγχο της Fed οι universal banks

Στον έλεγχο της Fed εξετάζεται να περάσουν οι μεγάλες τράπεζες που απειλούν την ισορροπία του συστήματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής του Κογκρέσου, Barney Frank. Η περίπτωση αυτή είχε αφεθεί καθώς η Fed είχε επιτρέψει στην American International Group να πληρώσει τα μπόνους των 165 εκατ. δολαρίων, μετά τη λήψη βοήθειας από την αμερικανική κυβέρνηση. Η Fed πήρε ένα μάθημα από την περίπτωση της AIG, ανέφερε ο Frank, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθηλώνουν το ρόλο της Fed, εμφανίζοντας την ως ένα απλό συμβούλιο.

reporter.gr

«Έξυπνα» ψώνια ανεξαρτήτως ώρας

«Έξυπνα» ψώνια ανεξαρτήτως ώρας

Τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών φιλοδοξεί να αλλάξει το νέο πολυκατάστημα JC Penney που άνοιξε στο Μανχάταν.

Συγκεκριμένα, οι πελάτες του νέου πολυκαταστήματος απολαμβάνουν έκπτωση 50% σε όλα τα είδη ρουχισμού από τις 15.00 την Παρασκευή έως τη 01.00 ξημερώματα Σαββάτου.

Ήδη, η ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού ήταν μεγάλη και κάθε Παρασκευή τις πύλες του πολυκαταστήματος περνά σταθερή ροή καταναλωτών.

Πρόκειται για μια ακόμη πρόταση με στόχο την τόνωση της εξασθενημένης ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ύφεση κρατά τους καταναλωτές μακριά από τις βιτρίνες.

naftemporiki

Τηλεφώνημα - φάρσα για βόμβα στο Χ.Α.

Τηλεφώνημα - φάρσα για βόμβα στο Χ.Α.

Αναστάτωση προκάλεσε το μεσημέρι τηλεφώνημα για βόμβα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αγνωστος τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση στις 12.30 και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε μισή ώρα.

Ο χώρος ερευνήθηκε από πυροτεχνουργούς και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.

naftemporiki

Aegean: Νέες πτήσεις προς Μαδρίτη, Βιέννη, Μιλάνο


Aegean: Νέες πτήσεις προς Μαδρίτη, Βιέννη, Μιλάνο

Nέες πτήσεις προς Μαδρίτη, Βιέννη και Μιλάνο εγκαινιάζει η Aegean

Συγκεκριμένα, εγκαινιάζει πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς το αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται απευθείας τρεις φορές την εβδομάδα.

Επίσης, από την 1η Δεκεμβρίου, ξεκινά μία καθημερινή πτήση προς και από τη Μαδρίτη. Το αεροπλάνο θα απογειώνεται από την Αθήνα στις 09:15 το πρωί και θα επιστρέφει από το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης στις 12.50.

Οι πτήσεις θα εκτελούνται με τα ΑIRBUS A320/321 168 & 195 θέσεων αντίστοιχα, η καμπίνα των οποίων είναι άνετα διαμορφωμένη σε Οικονομική και Διακεκριμένη Θέση ενώ παρέχει και σύστημα in-flight entertainment. Το ωράριο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει και ανταποκρίσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Παράλληλα από τις 10 Δεκεμβρίου η Aegean προσθέτει στο δίκτυό της και τη Βιέννη. Πιο συγκεκριμένα θα συνδέει την Αθήνα με την Βιέννη με πέντε πτήσεις την εβδομάδα. Οι πτήσεις θα καλύπτονται με τα AIRBUS A320 168 θέσεων.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά αερομεταφορών εξακολουθούν να είναι δύσκολες, παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων».


naftemporiki

Αμεση μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ζητά ο Ομπάμα

Αμεση μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ζητά ο Ομπάμα


Την ανάγκη μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος έως το τέλος του χρόνου υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος ζητώντας από το Κογκρέσο να εγκρίνει τις σχετικές του προτάσεις.

«Ενα χρόνο μετά (σ.σ. την κατάρρευση της Lehman Brothers είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση μιας παρόμοιας κρίσης» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε την επιστροφή «στις ακρότητες που έλαβαν χώρα» στις αμερικανικές αγορές, όπως και στις «επιπόλαιες κι ανεξέλεγκτες συμπεριφορές» των στελεχών των χρηματιστηριακών αγορών και των τραπεζών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ακόμη πως «η οικονομική θύελλα, που συμπληρώνει διετία, αρχίζει να διαλύεται», επισημαίνοντας πως «χρειάζεται ακόμα λίγο καιρό η κρατική στήριξη στην ομοσπονδιακή οικονομία, αν και σε βαθμό μειούμενο». Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη λήψης μέτρων από τους G 20 στην κατεύθυνση της μετατροπής του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.


naftemporiki

Deutsche Bank: Διαπραγματεύσεις με Sal. Oppenheim για απόκτηση μεριδίου

Deutsche Bank: Διαπραγματεύσεις με Sal. Oppenheim για απόκτηση μεριδίου


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Deutsche Bank AG (DB) θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Sal. Oppenheim Jr. & Cie. Την επόμενη εβδομάδα για την απόκτηση μεριδίου στην ιδιωτική επενδυτική τράπεζα έπειτα από την ολοκλήρωση των νομικών και οικονομικών ελέγχων.

Μέχρι σήμερα, η Deutsche Bank δεν έχει ανακοινώσει το ύψος της συμμετοχής που θέλει να αποκτήσει.

Σε συνέντευξη Τύπου τηγν περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Josef Ackermannδεν απέκλεισε την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου. Ο Ackerman δήλωσε πως θέλει να ενισχύσει τη θέση της τράπεζας στην εγχώρια αγορά και ενδιαφέρεται πολύ για την Sal. Oppenheim, ειδικά για το βραχίονα διαχείρισης παγίων ο οποίος ελέγχει πάγια αξίας πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, εκπρόσωπος της Deutsche Bank ανέφερε πως η τράπεζα αναμένει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Sal. Oppenheim στα μέσα Οκτωβρίου. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η Deutsche Bank σχεδιάζει την απόκτηση αρχικά του 45% και ενός υπόλοιπου ποσοστού έως το 2011.

capital.gr

ΗΠΑ: Σταδιακή απόσυρση της στήριξης στον τραπεζικό κλάδο

ΗΠΑ: Σταδιακή απόσυρση της στήριξης στον τραπεζικό κλάδο


Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σταδιακά και με προσοχή στην απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης του τραπεζικού κλάδου που δρομολογήθηκαν μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το περασμένο έτος, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο είναι βιώσιμη η ανάκαμψη του χρηματοοικονομικού τομέα.

Σε σχετική ανακοίνωση ενόψει της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σήμερα με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την κατάρρευση της Lehman Brothers το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι "η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης θα γίνει με σύνεση και όχι βιαστικά".

capital.gr

Ευρωζώνη: Πτώση 0,5% στην απασχόληση β΄ τριμήνου

Ευρωζώνη: Πτώση 0,5% στην απασχόληση β΄ τριμήνου



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στις 16 χώρες της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 702.000 κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου, ενώ το πρώτο τρίμηνο η πτώση ήταν της τάξης του 1,2 εκατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,7%.
Ήταν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η απασχόληση υποχώρησε, με τη μείωση των θέσεων να φαίνεται πως έχει φτάσει στην κορύφωσή της αν και η πτώση της απασχόλησης θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες ακόμα.

Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να είναι ισχνές σε χώρες που δεν υπάρχουν κίνητρα, όπως τα μέτρα απόσυρσης αυτοκινήτων. Η Eurostat ανακοίνωσε πως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας της Ευρωζώνης παρουσίασαν πτώση της απασχόλησης εκτός του δημόσιου τομέα, της υγείας και της εκπαίδευσης, οι οποίο εμφάνισαν αύξηση 0,5%.

Ο μεταποιητικός τομέας επηρεάστηκε περισσότερο, με την απασχόληση να υποχωρεί 1,6%, ενώ στον κατασκευαστικό μειώθηκε 1,4%. Στο χρηματοοικονομικό κλάδο η απασχόληση υποχώρησε 0,8%. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008 η απασχόληση μειώθηκε 1,8%.

Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση η απασχόληση υποχώρησε 0,6% το β΄ τρίμηνο καθώς 1,4 εκατ. άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 η απασχόληση υποχώρησε 1,9%.

capital.gr

BofA: Στα $1.050 ο χρυσός μέχρι το τέλος του έτους

BofA: Στα $1.050 ο χρυσός μέχρι το τέλος του έτους


Η τιμή του χρυσού ενδεχομένως να αναρριχηθεί στα 1.050 δολ. ανά ουγγιά μέχρι τα τέλη του έτους, όπως εκτιμά σε σχετική έκθεση η Banc of America Securities-Merrill Lynch, επικαλούμενη την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ο χρυσός έχει καταγράψει μικρότερη άνοδο σε σχέση με τα βιομηχανικά μέταλλα, καθώς η ζήτηση στην αγορά του κοσμήματος παραμένει αδύναμη σε αρκετές χώρες.

Ωστόσο εκτιμούν ότι στο β΄ τρίμηνο του έτους οι εν λόγω αγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν με τη ζήτηση να δείχνει σημάδια αναθέρμανσης.

Επιπλέον, αναμένουν υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου στα 1,50 δολ. έναντι του ευρώ έως το τέλος του 2009, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

capital.gr

Moody΄s: Τα 240 δισ. λίρες θα φτάσουν οι ζημιές των βρετανικών τραπεζών

Moody΄s: Τα 240 δισ. λίρες θα φτάσουν οι ζημιές των βρετανικών τραπεζών


Έως και 240 δισ. λίρες ζημιές αναμένεται να εμφανίσουν οι βρετανικές τράπεζες, αντανακλώντας τις αδυναμίες της οικονομίας της Μ. Βρετανίας, όπως εκτιμά η Moody’s Investors Service.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι βρετανικές τράπεζες αναμένεται να σημειώσουν ζημιές της τάξης των 130 δισ. λιρών στους επόμενους 12 έως 18 μήνες, που θα προστεθούν στα 110 δισ. λίρες που έχουν ήδη χάσει από την αρχή της κρίσης, αναφέρει σήμερα σε έκθεση της η Moody’s.

Ο οίκος εκτιμά ότι "η συνεχιζόμενη αδυναμία του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της Μ. Βρετανίας θα οδηγήσει σε υψηλότερες δανειακές επισφάλειες με επακόλουθες πιέσεις στην κερδοφορία και το κεφάλαιο".

capital.gr

Parsons: "Η Citi θα επιστρέψει τα χρήματα του TARP"

Parsons: "Η Citi θα επιστρέψει τα χρήματα του TARP"


Η Citigroup Inc. θα μπορέσει να αποπληρώσει τα κεφάλαια που έχει λάβει στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προγράμματος για την στήριξη του τραπεζικού κλάδου (TARP) και οι φορολογούμενοι "θα αποκομίσουν μια αξιοπρεπή επιστροφή", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της τράπεζας, Richard Parsons.

"Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Citi θα είναι σε θέση να βγει από το TARP και μάλιστα να καταφέρει να δώσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους μία αξιοπρεπή επιστροφή", δήλωσε ο Parsons σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Television από τη Νέα Υόρκη.

"Δεν μπορώ να δώσω κάποιο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε εκεί", συμπλήρωσε.

capital.gr
Share |