Monday, September 14, 2009

Ευρωζώνη: Πτώση 0,5% στην απασχόληση β΄ τριμήνου

Ευρωζώνη: Πτώση 0,5% στην απασχόληση β΄ τριμήνου



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στις 16 χώρες της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 702.000 κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου, ενώ το πρώτο τρίμηνο η πτώση ήταν της τάξης του 1,2 εκατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,7%.
Ήταν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η απασχόληση υποχώρησε, με τη μείωση των θέσεων να φαίνεται πως έχει φτάσει στην κορύφωσή της αν και η πτώση της απασχόλησης θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες ακόμα.

Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να είναι ισχνές σε χώρες που δεν υπάρχουν κίνητρα, όπως τα μέτρα απόσυρσης αυτοκινήτων. Η Eurostat ανακοίνωσε πως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας της Ευρωζώνης παρουσίασαν πτώση της απασχόλησης εκτός του δημόσιου τομέα, της υγείας και της εκπαίδευσης, οι οποίο εμφάνισαν αύξηση 0,5%.

Ο μεταποιητικός τομέας επηρεάστηκε περισσότερο, με την απασχόληση να υποχωρεί 1,6%, ενώ στον κατασκευαστικό μειώθηκε 1,4%. Στο χρηματοοικονομικό κλάδο η απασχόληση υποχώρησε 0,8%. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008 η απασχόληση μειώθηκε 1,8%.

Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση η απασχόληση υποχώρησε 0,6% το β΄ τρίμηνο καθώς 1,4 εκατ. άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 η απασχόληση υποχώρησε 1,9%.

capital.gr

No comments:

Share |