Saturday, June 20, 2009

FT: Ο ελβετικός κολοσσός Glencore μελετά ΙΡΟ

FT: Ο ελβετικός κολοσσός Glencore μελετά ΙΡΟ




Η ελβετική Glencore, η μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας εμπορευμάτων στον κόσμο, μελετά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το πολυετές «μυστικιστικό» παρελθόν της και να προχωρήσει σε εισαγωγή στο χρηματιστήριο, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες που ενέχει η ιδιωτική δομή ιδιοκτησίας της, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times.

Ο ελβετικός όμιλος διεξάγει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκαταρκτικές συνομιλίες με τραπεζίτες για αρχικές δημόσιες εγγραφές, αν και πάντως δεν αναμένεται να γίνει άμεσα κάποιο ΙΡΟ, καθώς η διοίκηση θα περιμένει, αν μη τι άλλο, κάποια βελτίωση στα χρηματιστήρια.

Την εταιρία ίδρυσε το 1974 ο Marc Rich, που υπήρξε φυγάς για οικονομικούς λόγους και έγινε «διάσημος» για την χάρη που του απένειμε ο Αμερικανός πρόεδρος Bill Clinton κατά την τελευταία ημέρα της προεδρίας του.

Ξεκίνησε ως απλή εταιρία εμπορίου, αλλά μεταβλήθηκε σε κορυφαία επιχείρηση παραγωγής πρώτων υλών. Κατέχει μερίδια σε κορυφαίους μεταλλευτικούς και ενεργειακούς ομίλους, μεταξύ των οποίων 35% της βρετανικής Xstrata.

Με βάση την «κλασική» κεφαλαιοποίηση του μεταλλευτικού κλάδου στις 8-10 φορές EBITDA, η Glencore εκτιμάται ότι θα αποτιμηθεί περίπου όσο η Rio Tinto, που έχει κεφαλαιοποίηση 65 δισ. δολ.

EURO2DAY.GR

Ιταλία: Πλαστά treasuries $134 δισ. από τη μαφία

Ιταλία: Πλαστά treasuries $134 δισ. από τη μαφία



Η μαφία ενδιαφέρεται για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τους κοινούς επενδυτές. Απλώς φροντίζει να δημιουργήσει πλαστά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των "Financial Times", οι τελωνιακές αρχές της Ιταλίας συνέλαβαν δύο άνδρες -με ιαπωνικά διαβατήρια- οι οποίοι σε βαλίτσα με διπλό πάτο έκρυβαν πλαστά αμερικανικά ομόλογα συνολικής αξίας 134 δισ. δολαρίων.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας και των ΗΠΑ είναι απόλυτα βέβαιες ότι η παραπάνω δραστηριότητα θα πρέπει να αποδοθεί στη γνωστότερη εγκληματική οργάνωση της υφηλίου, ενώ όπως ανακοίνωσαν στη χρυσή βαλίτσα βρέθηκαν 249 treasuries, αξίας 500 εκατ. δολαρίων έκαστο και 10 "Kennedy' bonds - χρησιμοποιούνται για διακρατικές πληρωμές- αξίας 1 δισ. δολαρίων έκαστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό υπ. Οικονομίας δεν έχει εκδώσει φυσικά (σε χαρτί) ομόλογα από τη δεκαετία του ’80, καθώς όλες οι συναλλαγές, αγοραπωλησίες και εκδόσεις γίνονται ηλεκτρονικά.

EURO2DAY.GR

International Life: Εξαγόρασε την Universal Life

International Life: Εξαγόρασε την Universal Life



Σε μια σημαντική στρατηγική κίνηση προχώρησε χτες η International Life Α.Ε.Α.Ζ., με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της, υπογράφοντας την Σύμβαση εξαγοράς της Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας Ζωής Universal Life, θυγατρικής της ομώνυμης μεγάλης Ασφαλιστικής Εταιρίας της Κύπρου.

H εξαγορά είχε προαναγγελθεί στο Πανελλήνιο Συνέδριο Πωλήσεων της International Life από τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Φωκίωνα Μπράβο στις 06.03.09.

Στόχος της συγχώνευσης αυτής είναι η αύξηση του πελατολογίου και των επενδύσεών της, καθώς και η άνοδος της παραγωγής της και του Market Share, μέσω cross-selling, αξιοποιώντας τα ατομικά και τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια της Universal Life. Έτσι, η παραγωγή της International Life θα αυξηθεί άμεσα με €11 εκατ. ασφάλιστρα περίπου και €25 εκατ. αποθέματα ενώ στο χαρτοφυλάκιό της θα προστεθούν ακόμα 28.000 ασφαλισμένοι.

Παράλληλα, η International Life θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έμπειρα στελέχη και το Διοικητικό Προσωπικό της Universal Life, και θα προστεθούν νέα αξιόλογα δίκτυα πωλήσεων με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρότερης εταιρείας που θα προκύψει από τη συγχώνευση των 2 εταιρειών και προς όφελος των συνεργατών και των ασφαλισμένων του νέου σχήματος.

Για την υλοποίηση της παραπάνω συμφωνίας, η οποία επίσης εντάσσεται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής περί ενδυνάμωσης των Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιριών, θα ζητηθούν οι εγκρίσεις των Εποπτικών Αρχών (ΕΠΕΙΑ και Επιτροπή Ανταγωνισμού).



Η ανωτέρω κίνηση ενδυναμώνει το Business Plan 2009 όπου οι 2 Ασφαλιστικές Εταιρίες του Ομίλου International Life στοχεύουν φέτος να ξεπεράσουν σε ασφάλιστρα και δικαιώματα τα 110 εκατ. και τα 4 εκατ. κέρδη ενώ τα συνολικά αποθεματικά τους θα υπερβούν τα 160 εκατ. ευρώ.

EURO2DAY.GR

Σοφοκλέους: Επιλογή μετοχών με κριτήριο τα Βeta

Σοφοκλέους: Επιλογή μετοχών με κριτήριο τα Βeta




** Αναλυτικός πίνακας με τα Beta και τις αποδόσεις εξαμήνου και έτους των μετοχών της Σοφοκλέους δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, οι αισιόδοξοι έχουν κάθε λόγο να επικεντρωθούν σε μετοχές με υψηλότερο beta, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οι οποίοι θα πρέπει να «παίξουν άμυνα».

Το ράλι στις διεθνείς μετοχές όπως και στη Σοφοκλέους είναι εντυπωσιακό, με αύξηση 45% σε λιγότερο από τρεις μήνες. Η ορμή της ανόδου έχει φέρει σε θετικό έδαφος τις αποδόσεις του έτους σε όλες τις αγορές μετοχών.

Το ράλι των τιμών έχει κυρίως οικοδομηθεί στην απότομη αναπροσαρμογή στις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και στις προσδοκίες της αγοράς, με αποτέλεσμα τα P/E των μετοχικών τίτλων να έχουν αυξηθεί από 10 φορές περίπου, νωρίτερα εντός του έτους, σχεδόν στις 15 φορές. Κατά το πρόσφατο ράλι οι επενδυτικές επιλογές με χαρακτηριστικά όπως ο υψηλότερος κίνδυνος και η μεταβλητότητα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις, όπου οι αναδυόμενες αγορές, οι κυκλικές και οι χρηματοοικονομικές μετοχές οδηγούν την άνοδο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αγορές διαθέτουν τη δική τους λογική και αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά στην πρόσφατη «αναταραχή». Έπειτα από συνεχόμενες μέρες ευημερίας στις αγορές, το ολιγοήμερο sell-off προσγείωσε τους επενδυτές στην πραγματικότητα. Η πτώση επανέφερε στο προσκήνιο μία από τις βασικότερες αρχές των επενδύσεων: δεν τοποθετούμε όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι.



Η διαφοροποίηση του κινδύνου, η διασπορά δηλαδή των χρημάτων προς επένδυση σε περισσότερες από μία κατηγορίες επενδύσεων και σε περισσότερες από μία μετοχές μπορεί να αποτελεί το κλειδί σε περιόδους αναταράξεων.

Αν η ανοδική κίνηση στις μετοχές αλλάξει μορφή και από την απότομη χωρίς ανάσα άνοδο συνεχίσει με μεγαλύτερη κλίση και αρκετά πιο πλάγια, τότε η σταδιακή μετατόπιση από τις μετοχές με υψηλό beta σε εκείνες με χαμηλότερο συντελεστή μπορεί να αποτελεί τη σωστή στρατηγική, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι αγορές έχουν δει το πρώτο κύμα εκρηκτικής ανόδου και η συνέχεια, παραμένει μεν ανοδική, όμως η προσέγγιση είναι διαφορετική, εταιρείες με υψηλότερη ποιότητα θα αποτελέσουν τους επόμενους κερδισμένους στην επόμενη φάση του ανοδικού κύκλου, επισημαίνει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS στην παγκόσμια στρατηγική του για τις μετοχικές αγορές.

Μερικές μετοχές είναι πιο «επιθετικές» από κάποιες άλλες, ενώ σε περιόδους αναταράξεων υπάρχουν τίτλοι που χαρακτηρίζονται αμυντικοί και άλλοι που όταν η αγορά ανεβαίνει συστηματικά καταφέρνουν να ξεπερνούν σε αποδόσεις τον Γ.Δ. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή ή όχι μιας μετοχής είναι ο κίνδυνος που υπάρχει σε σχέση πάντα με την προσδοκώμενη απόδοση.

Θεωρητικά, όσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος που αναλαμβάνει ένας επενδυτής, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι η προσδοκώμενη απόδοση, προκειμένου αυτός να αναλάβει το ρίσκο της τοποθέτησης.

Οι συντελεστές beta αποτελούν έναν καλό «μπούσουλα» για το πώς θα αντιδράσει ένας τίτλος σε κάθε κίνηση του Γ.Δ. Ένας απλός αλλά χρήσιμος τρόπος προσέγγισης του κινδύνου (market risk) μέσα σε μια χρηματιστηριακή αγορά είναι η χρήση του συγκεκριμένου συντελεστή.

Ο beta 0,5 ενός τίτλου εξηγεί ότι η μετοχή μεταβάλλεται κατά μέσο όρο 5% σε αντίστοιχη μεταβολή του Δείκτη του χρηματιστηρίου 10% (είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω). Από την άλλη πλευρά, μία μετοχή με συντελεστή 1,5 είναι μιάμιση φορά πιο επικίνδυνη από τον Γ.Δ.

Τράπεζες υψηλού κινδύνου

Οι ελληνικοί τραπεζικοί τίτλοι εμφανίζουν beta αρκετά υψηλότερους της μονάδας, αφού πρωτοστάτησαν τόσο στην πτωτική όσο και στην ανοδική κίνηση της αγοράς. Οι συντελεστές beta ενός έτους των μεγάλων τραπεζών διαμορφώνονται στο 1,40 για την Alpha Bank, στο 1,63 για την Τράπεζα Πειραιώς και 1,62 για την Eurobank, ενώ για την Εθνική Τράπεζα είναι 2,08, δηλαδή διπλάσιο απ’ ό,τι του Γενικού Δείκτη.

Μια ματιά στα εξαμηνιαία beta των τραπεζών αποκαλύπτει πόσο «επιθετικοί» χαρακτηρίζονται οι τραπεζικοί τίτλοι, αφού στην πλειονότητά τους διαμορφώνονται με συντελεστές στις παρυφές του 2. Μια αντίστοιχη ματιά στις μεταβολές των τιμών για την περίοδο του 6μήνου και του έτους δείχνει ότι οι μετοχές των τραπεζών, παρότι έχουν δώσει για το 6μηνο πολύ υψηλά κέρδη, εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλότερα κατά 50% σε ετήσια βάση.

Ο μόνος τίτλος με σχετικά χαμηλό beta είναι αυτός της ATEbank με τιμή για το έτος στο 1,16, ωστόσο στο εξάμηνο ανεβαίνει αρκετά στο 1,41. Οι αποδόσεις της μετοχής στο εξάμηνο είναι 15% και στο έτος -33% περίπου.

Οι αμυντικοί του Χ.Α.

Αντίθετα, η μετοχή του ΟΤΕ εμφανίζει beta ενός έτους της τάξεως του 0,82 και στο εξάμηνο 0,70, ενώ οι αποδόσεις στο ταμπλό είναι αρνητικές τόσο στο εξάμηνο όσο και στο έτος. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο τίτλος της ΔΕΗ, ο οποίος εμφανίζει beta ενός έτους 0,69 και για το εξάμηνο ελαφρώς υψηλότερα στο 0,92, ενώ οι αποδόσεις του στο ταμπλό της Σοφοκλέους στα δύο παραπάνω διαστήματα διαμορφώνονται στο 6,5% για το εξάμηνο και στο -3,7% για το έτος.

Μία από τις αμυντικότερες επιλογές στην εγχώρια αγορά μετοχών παραδοσιακά είναι ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Ο συντελεστής beta για τη μετοχή στο έτος και στο εξάμηνο έχει διαμορφωθεί στο 0,64 και στο 0,33 αντίστοιχα, ενώ οι αποδόσεις του για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα είναι 5% και -16% περίπου. Η Motor Oil και η Alapis είναι δύο ακόμα μετοχές με beta χαμηλότερο της μονάδας για την περίοδο του έτους.

Η πρώτη εκ των δύο διαμορφώνεται χαμηλότερα για την περίοδο των έξι μηνών, ενώ αντίθετα η Alapis κινείται ψηλότερα στο 1,20. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης συντελεστές beta κοντά στη μονάδα για το έτος εμφανίζουν οι τίτλοι της Τιτάν και των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ οι αποδόσεις του έτους κυμαίνονται στο -29% για τη μετοχή τόσο της Τιτάν όσο και για των Ελληνικών Πετρελαίων.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυτές της Jumbo, της Folli Follie και της ΜΕΤΚΑ εμφανίζουν beta έτους ελαφρώς χαμηλότερα από τη μονάδα, ενώ αντίθετα η Σιδενόρ, η ΕΧΑΕ, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η Frigoglass, η J&P Άβαξ, η Σωληνουργεία Κορίνθου και η Forthnet κινούνται αρκετά υψηλότερα από τη μονάδα. Χαμηλότερα από τη μονάδα κινούνται τα beta ενός έτους για τις μετοχές των Eurobank Properties, Lamda Development, ΕΥΑΘ, Ιασώ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Fourlis και αρκετοί ακόμα τίτλοι.

EURO2DAY.GR

Ελβετία: Απομακρύνεται από τη λίστα των φορολογικών «παραδείσων»

Ελβετία: Απομακρύνεται από τη λίστα των φορολογικών «παραδείσων»


Ελβετία και ΗΠΑ κατέληξαν χθες σε διμερή φορολογική συμφωνία, σε ένα ακόμη βήμα της Ελβετίας για την απομάκρυνσή της από τη λίστα των φορολογικών «παραδείσων».

Η Ελβετία -οι ιδιωτικές τράπεζες της οποίας διαχειρίζονται ξένα περιουσιακά στοιχεία, συνολικής αξίας δύο τρισ. δολαρίων- αποσκοπεί στην εξασφάλιση δώδεκα νέων, διμερών φορολογικών συμφωνιών μέχρι τα τέλη του 2009, μια προοπτική που θα της επιτρέψει να διαγραφεί από τη «μαύρη λίστα» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με χώρες-φορολογικούς «παραδείσους».

Οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον είναι μείζονος σημασίας για τη Βέρνη, καθώς οι αμερικανικές αρχές έχουν κατηγορήσει την UBS ότι βοηθάει τους πλουσίους πελάτες να φοροδιαφεύγουν, κρύβοντας χρήματα σε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες ότι κατέληξε στην αναθεώρηση της φορολογικής συμφωνίας με την ελβετική κυβέρνηση, ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων τραπεζικών λογαριασμών.

Η συμφωνία Ελβετίας-ΗΠΑ εναρμονίζεται με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ.

NAFTEMPORIKI

NYSE Euronext: 200 εκατ. δολ. για ποσοστό 20% στο χρηματιστήριο του Κατάρ

NYSE Euronext: 200 εκατ. δολ. για ποσοστό 20% στο χρηματιστήριο του Κατάρ


Ποσοστό 20% στο xρηματιστήριο του Κατάρ πρόκειται να αποκτήσει το NYSE Euronext -όμιλος στον οποίο ανήκει το Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης- καταβάλλοντας το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το NYSE Εuronext θα ελέγχει το 20% του χρηματιστηρίου του Κατάρ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα ανήκει στο κράτος του Κατάρ, με τη συμφωνία να ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη του NYSE Euronext στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

Το χρηματιστήριο του Κατάρ διαδέχεται την Αγορά Χρεογράφων της Ντόχα και η έναρξη των συναλλαγών -κάτω από νέο όνομα και διοίκηση- αναμένεται την Κυριακή.

Το NYSE Euronext κατάφερε τον Ιούνιο του 2008 να υποσκελίσει το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE), εξασφαλίζοντας τη συμφωνία με το Κατάρ.

Το Κατάρ προσπαθεί να εδραιωθεί ως χρηματοοικονομικό κέντρο στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου.


NAFTEMPORIKI
Share |