Monday, March 12, 2012

ΗΠΑ: Αλμα στο έλλειμμα Φεβρουαρίου - Στα 231,7 δισ. ευρώ


ΗΠΑ: Αλμα στο έλλειμμα Φεβρουαρίου - Στα 231,7 δισ. ευρώ

Αλμα στα 231,7 δισ. δολαρίων κατέγραψε το έλλειμμα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 229 δισ. δολ.
Πιο αναλυτικά, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7 δισ. δολ. στα 103,4 δισ. δολ. ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2 δισ. δολ. στα 335,1 δισ. δολ.

Σημειώνεται πως το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει έλλειμμα για το 12μηνο ύψους 1,1 τρισ. δολ. έναντι 1,3 τρισ. δολ. το προηγούμενο έτος.

source: reporter.gr

Σε ύφεση η ιταλική οικονομία το δ' τρίμηνο 2011


Σε ύφεση η ιταλική οικονομία το δ' τρίμηνο 2011

Επισήμως σε ύφεση βρέθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η Ιταλία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, διάστημα κατά το οποίο είχε καταγράψει πτώση 0,2%.

Επισήμως σε ύφεση βρέθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η Ιταλία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, διάστημα κατά το οποίο είχε καταγράψει πτώση 0,2%.


Ωστόσο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής Istat στο σύνολο του 2011 το ιταλικό ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση της τάξης του 0,5%, μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση για αύξηση 0,4%.


Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση το ΑΕΠ φέτος θα συρρικνωθεί κατά 0,4%. Η πρόβλεψη θεωρείται αισιόδοξη, καθώς σύμφωνα με τις Βρυξέλλες θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% και σύμφωνα με το ΔΝΤ πτώση της τάξης του 2,2%.

source: naftemporiki.gr

Επιταχύνεται η βουτιά ακινήτων



Επιταχύνεται η βουτιά ακινήτων

Επιταχύνεται η βουτιά στις τιμές των οικιστικών ακινήτων σύμφωνα με νέα στοιχεία του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η μεγάλη προσφορά ακινήτων και η σημαντική μείωση στη ζήτηση ασκούν ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές, χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα δεδομένα που να επιτρέπουν αισιοδοξία.

Δείκτης του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου δείχνει ότι οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν με διψήφιο αριθμό το 2011, τον ψηλότερο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές μειώθηκαν πέρσι για τρίτο συνεχές έτος, με πολύ μεγαλύτερο όμως ρυθμό από ότι το 2010 και το 2009.

Σύμφωνα με το νέο δείκτη, τιμές των οικιστικών ακινήτων σημείωσαν πτώση 11% το 2011 έναντι 3,6% το 2010 και 2% το 2009.

Οι τιμές, σύμφωνα με το ΚΟΕ, έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν το 2007, όταν οι αξίες είχαν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση 23,8%.

Αυτή δεν ήταν πάντως η πιο μεγάλη αύξηση στις τιμές. Το 2003, λίγο πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι αξίες των ακινήτων αυξήθηκαν με ρυθμό 27%.

Την περίοδο 2001 μέχρι 2008, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν με ρυθμό 160%.

Η μέση ετήσια αύξηση στις τιμές των σπιτιών έως και την έναρξη της τελευταίας ύφεσης στην ευρωζώνη είναι 14%.

Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου διαφέρουν πάντως από αυτές της Κεντρικής Τράπεζας που δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν με ηπιότερους ρυθμούς.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Πρόβλεψη για εκτύπωση επιπλέον 525 δισ. δολ.



ΗΠΑ: Πρόβλεψη για εκτύπωση επιπλέον 525 δισ. δολ.


Τα τελευταία θετικά στοιχεία για την κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας αναγκάζουν τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το μέγεθος ενδεχόμενου τρίτου γύρου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed (QE3).

Σε έρευνα του Reuters μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων στοιχείων για την απασχόληση, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών είναι για εκτύπωση επιπλέον 525 δισ. δολ., ενώ προηγουμένως γινόταν λόγος για 600 δισ. δολ. Από τους 18 αναλυτές που ερωτήθηκαν, οι 14 απάντησαν ότι θα υπάρξει QE3 φέτος, με τους 10 να προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί εντός του τρέχοντος εξαμήνου.

Μέχρι τον Ιούλιο η Διοίκηση της Fed έχει τρεις ακόμα συνεδριάσεις: Την προσεχή Τρίτη (13/3), στα τέλη Απριλίου (24-25/4) και τον Ιούνιο (19-20/6). Η λήψη της απόφασης στην αυριανή συνεδρίαση θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη για την αγορά, ειδικά μετά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση: Η οικονομία των ΗΠΑ προσέθεσε τον περασμένο μήνα 227.000 θέσεις εργασίας, καταφέρνοντας για τρίτο συνεχή μήνα να δημιουργήσει πάνω από 200.000 νέες θέσεις. Μάλιστα, τα στοιχεία των δύο προηγούμενων μηνών αναθεωρήθηκαν ανοδικά, προσθέτοντας 61.000 θέσεις.

Τα στοιχεία ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών (έκαναν λόγο για δημιουργία 210.000 νέων θέσεων το Φεβρουάριο) και θεωρείται ότι παραπέμπουν σε σταθερή και ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 8,3% -το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας. Τους τελευταίους έξι μήνες η αμερικανική οικονομία έχει προσθέσει πάνω από 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας. Θα πρέπει, όμως, να δημιουργήσει πάνω από 5 εκατ. θέσεις εργασίας ακόμα, ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες από την αρχή της κρίσης.

source: stockwatch.com.cy

Moody΄s: Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει



Moody΄s: Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει


Η Moody’s Investors Services ανακοινώνει ότι θεωρεί πως η Ελλάδα (C/no outlook) έχει χρεοκοπήσει μετά από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους των 177 δισ. ευρώ που υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία, με ομόλογα που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση, τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ και έντοκα γραμμάτια του EFSF.

Όπως τονίζει ο οίκος, τα ομόλογα που υπόκεινται σε διεθνές δίκαιο είναι επιλέξιμα για την ίδια προσφορά (ανταλλαγής χρέους) και η Moody’s αναμένει μια παρόμοια ανταλλαγή χρέους και με αυτούς τους ομολογιούχους, καθώς και με τους κατόχους χρέους κρατικών επιχειρήσεων που εγγυάται το κράτος, στις επόμενες εβδομάδες.

«Οι αντίστοιχοι τίτλοι θα ενταχθούν στα στοιχεία μας στατιστικής χρεοκοπιών την ημερομηνία λήξης της προσφοράς, που για τους κατόχους ομολόγων ελληνικού δικαίου ήταν την Πέμπτη 8 Μαρτίου και αυτή για τους κατόχους ομολόγων σε διεθνές δίκαιο αναμένεται να είναι στις 23 Μαρτίου. Η αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων παρέμεινε αμετάβλητη στο C.

Η Moody’s αντιλαμβάνεται ότι το 85,8% των κατόχων ομολόγων χρέους που υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο έχουν συμφωνήσει στην ανταλλαγή, με τη μεγαλύτερη πλειονότητα των μετόχων που έχουν απομείνει, να ακολουθούν μετά από την ενεργοποίηση των CACs. Οι όροι της ανταλλαγής περιλαμβάνουν ζημιά για τους επενδυτές τουλάχιστον 70% στην καθαρή παρούσα αξία του υπάρχοντος χρέους.

Σύμφωνα με τους προσδιορισμούς της Moody’s, αυτή η ανταλλαγή είναι «υποχρεωτική και για αυτό αποτελεί χρεοκοπία. Αυτό είναι εξαιτίας του ότι η ανταλλαγή ανέρχεται σε μια πιο περιορισμένη χρηματοοικονομική υποχρέωση σε σχέση με την αρχική, καθώς και στο ότι η ανταλλαγή έχει την επίδραση του να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει πληρωμές στο μέλλον.

Η ανακοίνωση της Moody΄s δεν έχει επιπλοκές στην αξιολόγηση της Ελλάδας η οποία παραμένει C. Η Moody΄s δεν χρησιμοποιεί τον όρο αξιολόγηση ΄Default΄ ή ΄Selective Default΄, αλλά διατηρεί τις αξιολογήσεις των τίτλων σε default που είναι ενδεικτικές του μεγέθους των αναμενόμενων απωλειών για τους επενδυτές.

Η Moody΄s θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας ώστε να αξιολογήσει την επίδραση της ανταλλαγής στη βιωσιμότητα του χρέους μαζί με άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως η εφαρμογή των μέτρων που λήφθηκαν ως προϋπόθεση της βοήθειας που έλαβε καθώς οι αναπτυξιακές προοπτικές.

Η Moody΄s υποβάθμισε την Ελλάδα σε C από Ca στις 2 Μαρτίου μετά την ανακοίνωση των προτάσεων για την ανταλλαγή του χρέους. Η Moody΄s εκτίμησε πως οι αναμενόμενες απώλειες για τους επενδυτές θα ξεπεράσουν το 70% ποσοστό που είναι σύμφωνο με τα κριτήρια για την αξιολόγηση C. Εκείνη τη στιγμή η Moody΄s είχε σημειώσει πως ο κίνδυνος για default, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, είναι υψηλός.



source: capital.gr
Share |