Monday, March 12, 2012

ΗΠΑ: Πρόβλεψη για εκτύπωση επιπλέον 525 δισ. δολ.



ΗΠΑ: Πρόβλεψη για εκτύπωση επιπλέον 525 δισ. δολ.


Τα τελευταία θετικά στοιχεία για την κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας αναγκάζουν τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το μέγεθος ενδεχόμενου τρίτου γύρου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed (QE3).

Σε έρευνα του Reuters μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων στοιχείων για την απασχόληση, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών είναι για εκτύπωση επιπλέον 525 δισ. δολ., ενώ προηγουμένως γινόταν λόγος για 600 δισ. δολ. Από τους 18 αναλυτές που ερωτήθηκαν, οι 14 απάντησαν ότι θα υπάρξει QE3 φέτος, με τους 10 να προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί εντός του τρέχοντος εξαμήνου.

Μέχρι τον Ιούλιο η Διοίκηση της Fed έχει τρεις ακόμα συνεδριάσεις: Την προσεχή Τρίτη (13/3), στα τέλη Απριλίου (24-25/4) και τον Ιούνιο (19-20/6). Η λήψη της απόφασης στην αυριανή συνεδρίαση θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη για την αγορά, ειδικά μετά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση: Η οικονομία των ΗΠΑ προσέθεσε τον περασμένο μήνα 227.000 θέσεις εργασίας, καταφέρνοντας για τρίτο συνεχή μήνα να δημιουργήσει πάνω από 200.000 νέες θέσεις. Μάλιστα, τα στοιχεία των δύο προηγούμενων μηνών αναθεωρήθηκαν ανοδικά, προσθέτοντας 61.000 θέσεις.

Τα στοιχεία ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών (έκαναν λόγο για δημιουργία 210.000 νέων θέσεων το Φεβρουάριο) και θεωρείται ότι παραπέμπουν σε σταθερή και ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 8,3% -το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας. Τους τελευταίους έξι μήνες η αμερικανική οικονομία έχει προσθέσει πάνω από 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας. Θα πρέπει, όμως, να δημιουργήσει πάνω από 5 εκατ. θέσεις εργασίας ακόμα, ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες από την αρχή της κρίσης.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |