Tuesday, August 5, 2008

Κάτω από τα 120 δολάρια έκλεισε το αργό

Κάτω από τα 120 δολάρια έκλεισε το αργό

Κάτω από τα 120 δολάρια και σε χαμηλά τριών μηνών υποχώρησε το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων την ώρα που η τροπική καταιγίδα «Εντουάρντ» εξελίσσεται αδύναμη για να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό.
Οι αρνητικές οικονομικές συγκυρίες πίεσαν και σήμερα τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου του αμερικανικού αργού, το οποίο υποχώρησε σήμερα κατά 2,24 δολάρια στα 119,17 δολάρια ενώ το αντίστοιχο του μπρεντ σημείωσε απώλειες κατά 2,44% στα 116,23 δολάρια.

Ενδοσυνεδριακά, το αργό βρέθηκε και κάτω από τα 118 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες σημείωσε απώλειες 3% στην αγορά της Νέας Υόρκης καθώς η ένταση του «Εντουαρντ» μειώθηκε και απομακρύνθηκε ο κίνδυνος καταστροφών στις πλατφόρμες πετρελαίου.

Οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι η επίδραση του «Εντουαρντ» ήταν πολύ περιορισμένη, αλλά με τις καταιγίδες αυτές κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρο για το τι θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθεί ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ σε αργό αυξήθηκαν κατά 250.000 βαρέλια στα 295,2 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα έχουν υποχωρήσει τις 9 από τις τελευταίες 11 εβδομάδες.

Το αργό έχει μειωθεί κατά 27 δολάρια από τα ιστορικά υψηλά των 147,27 δολαρίων που σημείωσε ενδοσυνεδριακά στις 11 Ιουλίου, εξαιτίας, κυρίως, της κατακόρυφης μείωσης της ζήτησης του από τις ΗΠΑ.

REPORTER.GR

Fannie Mae: Προς αύξηση του επιτοκίου δανεισμού

Fannie Mae: Προς αύξηση του επιτοκίου δανεισμού

Σε αύξηση του επιτοκίου δανεισμού ενδέχεται να προχωρήσει η Fannie Mae, η μεγαλύτερη εταιρεία χορήγησης ενυπόθηκων δανείων, ανεβάζοντας περεταίρω το κόστος δανεισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία γνωστοποιήθηκε και στους δανειζόμενους της, το επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης, δίνοντας ένα σημαντικό «χτύπημα» και στους δανειζόμενους της και στην αμερικανική αγορά κατοικίας, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της Mortgage Banking Solutions, David Lykken. Προσθέτοντας ο Lykken, ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη θα αυξήσει τις τιμές των δανείων και θα επιβαρύνει την αγορά κατοικίας περισσότερο.

Η Fannie Mae και η Freddie Mac διαχειρίζονται το 70% τον ενυπόθηκων δανείων που αφορούν νέες κατοικίες στις ΗΠΑ, ενώ το δρόμο της Fannie Mae, φημολογείται ότι θα ακολουθήσει και η Freddie Mac.

REPORTER.GR

Αμετάβλητο διατήρησε το επιτόκιο η FED

Αμετάβλητο διατήρησε το επιτόκιο η FED

Με μόνο μια ψήφο κατά, αυτή του Richard Fisher, η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) διατήρησε αμετάβλητα στο 2% τα αμερικανικά επιτόκια, ύστερα από απόφασή της στη σημερινή συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου η FED έχει προβεί σε σταδιακές μειώσεις του επιτοκίου κατά 325 μονάδες βάσης, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κρίση που πλήττει τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ καθώς και στην αναταραχή στις πιστωτικές αγορές

Σύμφωνα με τη FED αν και οι κίνδυνοι του πληθωρισμού είναι ακόμη ισχυροί, υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, ιδιαίτερα προς το τέλος του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου. Αυτό που θα πρέπει να είναι ο κύριος σκοπός της FED είναι να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, και να αντιστρέψουν τη φορά της οικονομικής ύφεσης.

Για το λόγο αυτό, συνεχίζει η FED, η Επιτροπή θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία και τις χρηματαγορές και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας και τη σταθερότητα των αγορών.

Σε σχετική ανακοίνωση της FOMC αναφέρεται ότι "η οικονομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας μερικώς την ανάπτυξη στις καταναλωτικές δαπάνες και την ενίσχυση των εξαγωγών. Ωστόσο, οι αγορές εργασίες έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω, και οι πιστωτικές αγορές παραμένουν υπό σημαντική πίεση. Η "στενότητα" στις πιστωτικές αγορές, η υφιστάμενη συρρίκνωση στην στεγαστική αγορά και η άνοδος των τιμών της ενέργειας αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα".

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Στις 49,5 μονάδες ο μη μεταποιητικός δείκτης ISM Ιουλίου

ΗΠΑ: Στις 49,5 μονάδες ο μη μεταποιητικός δείκτης ISM Ιουλίου

Ελαφρά συρρίκνωση εμφάνισε ο μη μεταποιητικός τομέας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη του Institute for Supply Management να διαμορφώνεται στις 49,5 μονάδες από τις 48,2 μονάδες του Ιουνίου.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 47,9 μονάδες από 48,6 μονάδες που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.


ΝΑFTEMPORIKI

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1023.85 ( 2.60%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2991.78 ( 2.65%)

Όγκος: € 2,800,119

---

FTSE 100 INDEX 5,454.50 134.30 2.52%
CAC 40 INDEX 4,386.35 105.72 2.47%
DAX INDEX 6,518.70 168.89 2.66%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,615.77 331.62 2.94%
S&P 500 INDEX 1,284.88 35.87 2.87%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,349.83 64.27 2.81%

Εχουμε... καθυστέρηση!

Εχουμε... καθυστέρηση!

Κι εκεί που η πετρελαϊκή ανάσα που πήραν οι μετοχές μετά την κατακόρυφη πτώση ύψους 27 δολαρίων στην τιμή του μαύρου χρυσού από τα ιστορικά υψηλά που μας έκαψαν στα μέσα του Ιουλίου είχε αρχίσει να μας δίνει ελπίδες, έρχεται η Citigroup να μας προσγειώσει! «Βιώνουμε απλά μία καθυστέρηση και όχι αποσύνδεση» υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος σε έκθεση του με τίτλο «Delay, Not Decoupling», σημειώνοντας πως το χρηματοοικονομικό μέλλον είναι πλέον... ξεκάθαρο! Πρόκειται να ζήσουμε μια ξεκάθαρη διεθνή επιβράδυνση όχι μόνο στα χρηματιστήρια αλλά και στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα με τα πιο αδύναμα στοιχεία να αναμένεται να τα δούμε προσεχώς...
Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η κάθοδος ξεκίνησε πρώτα στις ΗΠΑ και είναι και η πιο έντονη σήμερα. Ομως ο ρυθμός ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2009 αναμένεται ανώτερος από αυτόν της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας όπως τονίζει η Citigroup εκτιμώντας πως η ανάπτυξη του αμερικάνικου ΑΕΠ το ερχόμενο έτος θα κυμανθεί στο 1,4%, ενώ αυτή της ευρωζώνης στο 0,7% και της Ιαπωνίας στο 0,8%.

Σήμερα πλέον, τα οικονομικά στοιχεία των ώριμων αγορών έχουν αρχίσει και... μοιάζουν σε αυτά των ΗΠΑ και οι αναδυόμενες αγορές στέλνουν πλέον και αυτές σήματα επιβράδυνσης. Αρα, η... καραμέλα του decoupling, δηλαδή της αποσύνδεσης των αναπτυσσόμενων οικονομιών από την επιβράδυνση του ώριμου κόσμου και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, είναι απλά μία ουτοπία. Επιβράδυνση με ...καθυστέρηση αναμένεται σε ολόκληρο τον κόσμο, σε σχέση με τις ΗΠΑ, όχι αποσύνδεση, ας μην «παραμυθιαζόμαστε» λοιπόν, σημειώνει η Citigrοup.

Τέλος, σε ότι αφορά την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, η σχετική σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου θα σήμανε μία πολιτική μέτριας σύσφιξης από την πλευρά της Fed στις αρχές του 2009 και μία ακολουθούμενη νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ αμέσως μετά. Επίσης, ένα πιο σταθερό πετρέλαιο μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του 6χρονου πτωτικού ράλι του αμερικάνικου δολαρίου στα τέλη του 2008 κι έτσι είναι πολύ πιθανό να «μπούμε» στο νέο έτος με αδύναμο πετρέλαιο και ισχυρό δολάριο.

REPORTER.GR

FED: Σταθερό στο 2% το επιτόκιο - ''Aντάρτικο'' από τρεις αξιωματούχους

FED: Σταθερό στο 2% το επιτόκιο - ''Aντάρτικο'' από τρεις αξιωματούχους

Αμετάβλητο στο 2% θα διατηρήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το βασικό επιτόκιο του δολαρίου η Federal Reserve, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Ωστόσο ο Πρόεδρος της FED Ben Bernanke, είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει «σκληρή γλώσσα» για τον πληθωρισμό.Οι εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων 17 ετών αυξάνουν τον κίνδυνο ότι τρία μέλη της FED, ο Gary Stern, ο Charles Plosser και ο Richard Fisher θα εκφράσουν διαφορετική άποψη από εκείνη του Bernanke για πρώτη φορά μετά το 1992, και θα εισηγηθούν την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να καμφθεί ο πληθωρισμός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η FED δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού μέχρι το Σεπτέμβριο, αν και θεωρείται δεδομένη μία αύξηση 0,25% ως το τέλος του χρόνου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται άλλωστε και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Πέμπτη, αν και ούτε σε αυτό το «μέτωπο» αναμένονται εκπλήξεις. Οι αξιωματούχοι θα διατηρήσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμετάβλητο στο 4,25% το βασικό επιτόκιο του ευρώ καθώς τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό για την οικονομία της Ευρωζώνης δεν αφήνουν περιθώρια για άλλη κίνηση.

REPORTER.GR

Σε υψηλά 6 εβδομάδων το δολάριο έναντι του ευρώ

Σε υψηλά 6 εβδομάδων το δολάριο έναντι του ευρώ

Σε υψηλά έξι εβδομάδων ενισχύεται το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ χάρη στην διόρθωση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 120 δολάρια το βαρέλι αλλά και ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της FED για τα επιτόκια.Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ενισχύεται στο 1,5520 από 1,5576 χθες στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα έφτασε και μέχρι το 1,5494, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Ιουνίου για το δολάριο.

Το δολάριο ενισχύεται και έναντι της βρετανικής λίρας μετά και τα στοιχεία που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα και καταδεικνύουν μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των προσωπικών δαπανών στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα το πετρέλαιο υποχωρεί κάτω από τα 120 δολάριο το βαρέλι, σε χαμηλό 13 εβδομάδων και ενισχύει την αισιοδοξία ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ωφεληθεί σημαντικά από το χαμηλότερο κόστος καυσίμων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στη σημερινή συνεδρίαση της FED θα αποφασιστεί η διατήρηση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου στο 2%.

REPORTER.GR

Societe Generale posts 63% profit drop

Societe Generale posts 63% profit drop
France's second-largest bank takes hit from money-losing investment bank.

PARIS (AP) -- French bank Societe Generale SA said Tuesday net profit fell 63% in the second quarter, after its investment banking unit posted a loss.

Net profit dropped to $1 billion in the second quarter from $2.71 billion a year ago, SocGen said in a statement.

Continued turmoil in global financial markets led SocGen's corporate and investment banking unit to a $290 million loss, compared with a $1.12 billion profit a year earlier, the bank said.

SocGen is still managing the fallout from $7.18 billion hit it took closing what it calls unauthorized positions by former trader Jerome Kerviel. The loss was announced in January but included in the bank's 2007 results.

France's second-largest bank has tightened security and changed its top management this year, splitting the posts of CEO and chairman.

CEO Frederic Oudea, promoted from CFO in May, said the second quarter result "reflects the robustness" of the bank's portfolio of activities, despite what he calls "a crisis on an exceptional scale."

CNN

Ζημίες 592 εκατ. στερλινών για τη Northern Rock

Ζημίες 592 εκατ. στερλινών για τη Northern Rock

Ζημίες ύψους 592 εκατ. στερλινών εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο η Northern Rock, η βρετανική τράπεζα που εθνικοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς αντιμετώπιζε σημαντική έλλειψη ρευστότητας.

Όπως ανακοίνωσε, οι ζημίες της οφείλονται στην αύξηση των καθυστερημένων πληρωμών από τους πελάτες της καθώς και στην αποπληρωμή μέρους του δανείου που της είχε χορηγήσει η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε εμφανίσει κέρδη 188,2 εκατ. στερλινών. Όπως αποκάλυψε σήμερα, οι εκπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν στο 1,18% των ενυπόθηκων δανείων, στις 30 Ιουνίου, ενώ η τράπεζα είχε αποπληρώσει περίπου το ένα τρίτο των οφειλών της στη BoE – συγκεκριμένα 9,4 δισ. δολάρια.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Απρόσμενη κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής Ιουνίου

Βρετανία: Απρόσμενη κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής Ιουνίου

Μηνιαία πτώση της τάξης του 0,5% εμφάνισε η εργοστασιακή παραγωγή στη Βρετανία τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 1,3%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξησή της κατά 0,2% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα και πτώση της κατά 0,5% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας υποχώρησε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 1,6% σε ετήσια, έναντι ανόδου 0,2% και μείωσης 1,1%, αντίστοιχα, που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.


NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Μειωμένες κατά 0,6% οι λιανικές πωλήσεις Ιουνίου

Ευρωζώνη: Μειωμένες κατά 0,6% οι λιανικές πωλήσεις Ιουνίου

Πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης κατέγραψαν σε ετήσια βάση, τον Ιούνιο, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πωλήσεις υποχώρησαν, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, κατά 0,6%, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση, σημείωσαν πτώση 3,1%, έναντι 1,2% που εκτιμούσε η αγορά.

NAFTEMPORIKI

Χαλινάρι IMF στα επιτόκια ΕΚΤ

Χαλινάρι IMF στα επιτόκια ΕΚΤ


Εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αλλά να τηρήσει στάση αναμονής κάνουν μέλη του συμβουλίου του International Monetary Fund (IMF), ενόψει της συνεδρίας της Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη για καθορισμό των επιτοκίων στην ευρωζώνη. Όπως αναφέρεται σε χθεσινό σημείωμα του IMF, κάποια από τα μέλη του συμβουλίου εκφράζουν την άποψη ότι δεδομένων των χρηματοοικονομικών συνθηκών που χειροτέρευσαν ουσιωδώς από το περασμένο καλοκαίρι, η ΕΚΤ καλύτερα θα ήταν να τηρήσει στάση αναμονής συνεχίζοντας να εξετάζει όλες τις εξελίξεις από πολύ κοντά την επόμενη περίοδο προτού προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Το ίδιο το IMF παρουσιάζεται διχασμένο ως προς την καταλληλότερη νομισματική πολιτική. Κάποια μέλη του συμβουλίου του υπογράμμισαν τη σημασία της αντιμετώπισης των αυξημένων ρίσκων για τη σταθερότητα των τιμών, ειδικότερα σε ότι αφορά διευθετήσεις μισθών που θα αυξηθούν το 2009.

Η ΕΚΤ προχώρησε στις 3 Ιουλίου σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης διαμορφώνοντας τα στο 4,25%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών αναμένεται μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων μετά το Σεπτέμβριο.

Η αύξηση κρίθηκε αναγκαία για να αντιμετωπιστεί ο καλπάζοντας πληθωρισμός που αναμένεται να ξεπεράσει το 4% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας το ρεκόρ Ιουνίου. Για το 2008, το IMF προβλέπει ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα φθάσει το 3,4% και πως θα υποχωρήσει στο 2,4% το 2009.

Τα μέλη του συμβουλίου τόνισαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ισοζυγίσει το ρίσκο της ανόδου του πληθωρισμού με τη σταδιακή δημιουργία αποπληθωριστικών δυνάμεων λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η μείωση των τιμών του πετρελαίου από τα υψηλά Ιουλίου, σε επίπεδα κάτω των $120 χθες.

Παρά την εκτίμηση τους ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί, τα μέλη του IMF αποκλείουν τη δημιουργία δεύτερου κύκλου πληθωριστικών πιέσεων.

Ακόμη, τα μέλη του IMF συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ αντιμετώπισε καλά τις δύσκολες συνθήκες και σημειώνουν πως η διοίκηση της αποδείχθηκε ευέλικτη και ισχυρή. Δεν παραλείπουν ωστόσο να σημειώσουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ να ανιχνεύσει το βάθος της χρηματοοικονομικής κρίσης, σημειώνεται.

Σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρεται ότι στην ευρωζώνη αναμένεται επιβράδυνση λόγω των ψηλότερων τιμών των καυσίμων και των τροφίμων και τη χειροτέρευση των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Το IMF προβλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 1,7% το 2008 και στο 1,2% το 2009.

STOCKWATCH.COM.CY

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,914.66 -18.52 -0.14%
HANG SENG INDEX 21,949.75 -565.17 -2.51%
CSI 300 INDEX 2,703.08 -70.07 -2.53%

Αύξηση 11,6% στις εργοστασιακές τιμές

Αύξηση 11,6% στις εργοστασιακές τιμές


Σημαντική αύξηση σημείωσαν τον Ιούνιο του 2008 οι εργοστασιακές τιμές των βιομηχανικών προϊόντων στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Στην Κύπρο, η αύξηση έφθασε το 11,6% και ήταν πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο που ανήλθε στο 10,1% και το μέσο όρο στην ευρωζώνη που διαμορφώθηκε στο 8%

Οι ψηλότερες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού παρατηρήθηκαν στη Δανία (21,7%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (19,5%) και τη Λιθουανία (19,4%) και οι χαμηλότερες στην Τσεχία (5,4%), την Ιρλανδία και τη Σλοβακία (6,4%).

Την άνοδο των τιμών παραγωγού καθοδήγησε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Οι τιμές στον τομέα της ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 27% και στην ευρωζώνη κατά 21,4%.

REPORTER.GR

Κίνα: Δεν βαρύνουν τις τράπεζες ενυπόθηκα δάνεια

Κίνα: Δεν βαρύνουν τις τράπεζες ενυπόθηκα δάνεια

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου να μην έχουν ακόμη αρχίσει, όμως η Κίνα έχει κερδίσει τα περισσότερα «μετάλλια» στο χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς οι κινεζικές τράπεζες κατάφεραν να αποφύγουν τα ενυπόθηκα δάνεια που σχεδόν κατέστρεψαν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι κινεζικές τράπεζες έχουν εξασφαλίσει τρεις από τις έξι θέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στον κόσμο (με βάση τη χρηματιστηριακή αξία), παρόλο που οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τον Οκτώβριο.

Η Industrial & Commercial Bank of China και η China Construction Bank καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη θέση, ακολουθούμενες από την HSBC Holdings που έχει την έδρα της στο Λονδίνο. Πριν από μόλις δύο χρόνια, οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο ήταν οι αμερικανικές Citigroup και Bank of America όπως και η ελβετική UBS

Οι κινεζικές τράπεζες κατάφεραν να «σκαρφαλώσουν» στην κορυφή, καθώς απέφυγαν τις διαγραφές ύψους 480 δισ. δολ.


NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού απειλεί την οικονομία της

Ιαπωνία: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού απειλεί την οικονομία της

Υπάρχει κίνδυνος η οικονομία της Ιαπωνίας να "βυθιστεί" στο στασιμοπληθωρισμό, λόγω των υψηλών τιμών στις πρώτες ύλες, σύμφωνα με δήλωση του νέου υπουργού Οικονομίας της χώρας, Μπούνμεϊ Ιμπούκι, ο οποίος ελέγχει παράλληλα την ιαπωνική νομισματική πολιτική.

Συγχρόνως ο Ιάπωνας υπουργός ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι υπεύθυνη για την πορεία των επιτοκίων και στο πλαίσιο αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ότι ελπίζει να διοχετεύσει η Bank of Japan αρκετά χρήματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών του κράτους, Καόρου Γιοσάνο ανακοίνωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μέτρα μέχρι τα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, καθώς το υψηλό κόστος και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει ενισχύσει τον κίνδυνο για ύφεση.


NAFTEMPORIKI
Share |