Tuesday, August 5, 2008

Αμετάβλητο διατήρησε το επιτόκιο η FED

Αμετάβλητο διατήρησε το επιτόκιο η FED

Με μόνο μια ψήφο κατά, αυτή του Richard Fisher, η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) διατήρησε αμετάβλητα στο 2% τα αμερικανικά επιτόκια, ύστερα από απόφασή της στη σημερινή συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου η FED έχει προβεί σε σταδιακές μειώσεις του επιτοκίου κατά 325 μονάδες βάσης, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κρίση που πλήττει τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ καθώς και στην αναταραχή στις πιστωτικές αγορές

Σύμφωνα με τη FED αν και οι κίνδυνοι του πληθωρισμού είναι ακόμη ισχυροί, υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, ιδιαίτερα προς το τέλος του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου. Αυτό που θα πρέπει να είναι ο κύριος σκοπός της FED είναι να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, και να αντιστρέψουν τη φορά της οικονομικής ύφεσης.

Για το λόγο αυτό, συνεχίζει η FED, η Επιτροπή θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία και τις χρηματαγορές και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας και τη σταθερότητα των αγορών.

Σε σχετική ανακοίνωση της FOMC αναφέρεται ότι "η οικονομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας μερικώς την ανάπτυξη στις καταναλωτικές δαπάνες και την ενίσχυση των εξαγωγών. Ωστόσο, οι αγορές εργασίες έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω, και οι πιστωτικές αγορές παραμένουν υπό σημαντική πίεση. Η "στενότητα" στις πιστωτικές αγορές, η υφιστάμενη συρρίκνωση στην στεγαστική αγορά και η άνοδος των τιμών της ενέργειας αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα".

REPORTER.GR

No comments:

Share |