Tuesday, August 5, 2008

Εχουμε... καθυστέρηση!

Εχουμε... καθυστέρηση!

Κι εκεί που η πετρελαϊκή ανάσα που πήραν οι μετοχές μετά την κατακόρυφη πτώση ύψους 27 δολαρίων στην τιμή του μαύρου χρυσού από τα ιστορικά υψηλά που μας έκαψαν στα μέσα του Ιουλίου είχε αρχίσει να μας δίνει ελπίδες, έρχεται η Citigroup να μας προσγειώσει! «Βιώνουμε απλά μία καθυστέρηση και όχι αποσύνδεση» υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος σε έκθεση του με τίτλο «Delay, Not Decoupling», σημειώνοντας πως το χρηματοοικονομικό μέλλον είναι πλέον... ξεκάθαρο! Πρόκειται να ζήσουμε μια ξεκάθαρη διεθνή επιβράδυνση όχι μόνο στα χρηματιστήρια αλλά και στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα με τα πιο αδύναμα στοιχεία να αναμένεται να τα δούμε προσεχώς...
Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η κάθοδος ξεκίνησε πρώτα στις ΗΠΑ και είναι και η πιο έντονη σήμερα. Ομως ο ρυθμός ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2009 αναμένεται ανώτερος από αυτόν της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας όπως τονίζει η Citigroup εκτιμώντας πως η ανάπτυξη του αμερικάνικου ΑΕΠ το ερχόμενο έτος θα κυμανθεί στο 1,4%, ενώ αυτή της ευρωζώνης στο 0,7% και της Ιαπωνίας στο 0,8%.

Σήμερα πλέον, τα οικονομικά στοιχεία των ώριμων αγορών έχουν αρχίσει και... μοιάζουν σε αυτά των ΗΠΑ και οι αναδυόμενες αγορές στέλνουν πλέον και αυτές σήματα επιβράδυνσης. Αρα, η... καραμέλα του decoupling, δηλαδή της αποσύνδεσης των αναπτυσσόμενων οικονομιών από την επιβράδυνση του ώριμου κόσμου και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, είναι απλά μία ουτοπία. Επιβράδυνση με ...καθυστέρηση αναμένεται σε ολόκληρο τον κόσμο, σε σχέση με τις ΗΠΑ, όχι αποσύνδεση, ας μην «παραμυθιαζόμαστε» λοιπόν, σημειώνει η Citigrοup.

Τέλος, σε ότι αφορά την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, η σχετική σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου θα σήμανε μία πολιτική μέτριας σύσφιξης από την πλευρά της Fed στις αρχές του 2009 και μία ακολουθούμενη νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ αμέσως μετά. Επίσης, ένα πιο σταθερό πετρέλαιο μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του 6χρονου πτωτικού ράλι του αμερικάνικου δολαρίου στα τέλη του 2008 κι έτσι είναι πολύ πιθανό να «μπούμε» στο νέο έτος με αδύναμο πετρέλαιο και ισχυρό δολάριο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |