Tuesday, August 5, 2008

Χαλινάρι IMF στα επιτόκια ΕΚΤ

Χαλινάρι IMF στα επιτόκια ΕΚΤ


Εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αλλά να τηρήσει στάση αναμονής κάνουν μέλη του συμβουλίου του International Monetary Fund (IMF), ενόψει της συνεδρίας της Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη για καθορισμό των επιτοκίων στην ευρωζώνη. Όπως αναφέρεται σε χθεσινό σημείωμα του IMF, κάποια από τα μέλη του συμβουλίου εκφράζουν την άποψη ότι δεδομένων των χρηματοοικονομικών συνθηκών που χειροτέρευσαν ουσιωδώς από το περασμένο καλοκαίρι, η ΕΚΤ καλύτερα θα ήταν να τηρήσει στάση αναμονής συνεχίζοντας να εξετάζει όλες τις εξελίξεις από πολύ κοντά την επόμενη περίοδο προτού προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Το ίδιο το IMF παρουσιάζεται διχασμένο ως προς την καταλληλότερη νομισματική πολιτική. Κάποια μέλη του συμβουλίου του υπογράμμισαν τη σημασία της αντιμετώπισης των αυξημένων ρίσκων για τη σταθερότητα των τιμών, ειδικότερα σε ότι αφορά διευθετήσεις μισθών που θα αυξηθούν το 2009.

Η ΕΚΤ προχώρησε στις 3 Ιουλίου σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης διαμορφώνοντας τα στο 4,25%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών αναμένεται μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων μετά το Σεπτέμβριο.

Η αύξηση κρίθηκε αναγκαία για να αντιμετωπιστεί ο καλπάζοντας πληθωρισμός που αναμένεται να ξεπεράσει το 4% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας το ρεκόρ Ιουνίου. Για το 2008, το IMF προβλέπει ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα φθάσει το 3,4% και πως θα υποχωρήσει στο 2,4% το 2009.

Τα μέλη του συμβουλίου τόνισαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ισοζυγίσει το ρίσκο της ανόδου του πληθωρισμού με τη σταδιακή δημιουργία αποπληθωριστικών δυνάμεων λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η μείωση των τιμών του πετρελαίου από τα υψηλά Ιουλίου, σε επίπεδα κάτω των $120 χθες.

Παρά την εκτίμηση τους ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί, τα μέλη του IMF αποκλείουν τη δημιουργία δεύτερου κύκλου πληθωριστικών πιέσεων.

Ακόμη, τα μέλη του IMF συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ αντιμετώπισε καλά τις δύσκολες συνθήκες και σημειώνουν πως η διοίκηση της αποδείχθηκε ευέλικτη και ισχυρή. Δεν παραλείπουν ωστόσο να σημειώσουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ να ανιχνεύσει το βάθος της χρηματοοικονομικής κρίσης, σημειώνεται.

Σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρεται ότι στην ευρωζώνη αναμένεται επιβράδυνση λόγω των ψηλότερων τιμών των καυσίμων και των τροφίμων και τη χειροτέρευση των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Το IMF προβλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 1,7% το 2008 και στο 1,2% το 2009.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |