Tuesday, November 16, 2010

Wal-Mart Stores: Αύξηση κερδών και εσόδων το γ΄ τρίμηνο


Wal-Mart Stores: Αύξηση κερδών και εσόδων το γ΄ τρίμηνο

Ανοδική πορεία κατέγραψαν τα μεγέθη της Wal-Mart Stores κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς τα κέρδη της εταιρίας ενισχύθηκαν στα 3,44 δισ. δολάρια ή 95 cents ανά μετοχή, έναντι 3,14 δισ. δολαρίων ή 81 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Επιπλέον, αύξηση της τάξης του 2,6% κατέγραψαν οι πωλήσεις της Wal-Mart Stores στο γ΄ τρίμηνο, με την αξία των πωλήσεων της να διαμορφώνεται στα 101,2 δισ. δολάρια από 98,7 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.



Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα μεγέθη που ανακοίνωσε η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 90 cents ανά μετοχή, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εκτιμούν κέρδη 1,28 δολ.. ανά μετοχή.



Η Wal-Mart Stores για το τέταρτο τρίμηνο αναμένει κέρδη μεταξύ 1,29 δολαρίων και 1,33 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ για το σύνολο του τρέχοντος έτους αναμένει κέρδη από 4,08 δολάρια έως 4,12 δολάρια ανά μετοχή.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Στις 16μονάδες ενισχύθηκε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο


ΗΠΑ: Στις 16μονάδες ενισχύθηκε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο

Βελτίωση παρουσίασε η εμπιστοσύνη του κλάδου των κατασκευαστών στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 16 μονάδες, από 15 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα η National Association of Home Builders (NAHB).

Η αύξηση που κατέγραψε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο είναι μικρότερη από αυτήν που εκτιμούσαν οι αναλυτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για ενίσχυση του σχετικού δείκτη στις 17 μονάδες.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Απέσυραν οριστικά την αγωγή κατά της UBS


ΗΠΑ: Απέσυραν οριστικά την αγωγή κατά της UBS

ΖΥΡΙΧΗ (Dow Jones)—Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η φορολογική αρχή των ΗΠΑ απέσυρε πλήρως και οριστικά την αγωγή κατά της UBS AG αναφορικά με τα τους κρυμμένους υπεράκτιους λογαριασμούς πλούσιων Αμερικανών.

«Έως το τέλος Αυγούστου, η Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση είχε εξετάσει σχεδόν 4.450 λογαριασμούς πελατών της UBS βάσει της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενώ η διάθεση των στοιχείων από την Ελβετία στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό έως τα μέσα Νοεμβρίου», ανακοίνωσε σήμερα το ελβετικό υπουργείο Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων.

«Συνολικά, περίπου 4.000 υποθέσεις έχουν διατεθεί στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Η οριστική απόσυρση της αγωγής πραγματοποιείται αφού πρώτα η εδρεύουσα στη Ζυρίχη τράπεζα εκπλήρωσε τους όρους της συμφωνίας αναβολής της δίωξης που έγινε το Φεβρουάριο του 2009. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η UBS διέθεσε σχεδόν 250 ονόματα πελατών στις ΗΠΑ και συμφώνησε να πλη΄ρωσει 780 εκατ. δολάρια πρόστιμο.




source: capital.gr

Κίνα: Κράτησε την πρωτιά στα αμερικανικά ομόλογα το Σεπτέμβριο


Κίνα: Κράτησε την πρωτιά στα αμερικανικά ομόλογα το Σεπτέμβριο

Η Κίνα συνέχισε και το Σεπτέμβριο τις αγορές αμερικανικών ομολόγων -για τρίτο διαδοχικό μήνα- όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι τοποθετήσεις της Κίνας αυξήθηκαν κατά 15,1 δισ. δολ. σε 883,5 δισ. δολ. με τη χώρα να διατηρεί τη θέση της ως ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων. Η Ιαπωνία παρέμεινε ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος χρέους ανεβάζοντας τις τοποθετήσεις της στα 865,0 δισ. δολ. το Σεπτέμβριο από 836,6 δισ. δολ. τον Αύγουστο.

Οι καθαρές αγορές αμερικανικών ομολόγων συνολικά από ξένους επενδυτές διαμορφώθηκαν σε 78,3 δισ. δολ. το Σεπτέμβριο από αγορές 117,1 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Οι ξένες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 39,5 δισ. δολ. από 31,5 δισ. δολ. τον Αύγουστο.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητη τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή


ΗΠΑ: Αμετάβλητη τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή

Αμετάβλητη παρέμεινε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μικρή αύξηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Federal Reserve η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,2% το Σεπτέμβριο. Η παραγωγική ικανότητα διατηρήθηκε επίσης αμετάβλητη στο 74,8% τον Οκτώβριο, παραμένοντας χαμηλότερα από το μέσο όρο του 1972-2009 στο 80,6%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3% με την παραγωγική ικανότητα να διαμορφώνεται στο 74,9%.

Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει άνοδο 5,3%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο

Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.


Ο δείκτης των τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών ενέργειας

Χωρίς να περιλαμβάνονται οι τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια, οι τιμές υποχώρησαν 0,6%, για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες.

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,9% στις τιμές παραγωγού και 0,2% στον δομικό PPI.

Οι τιμές ενέργειας σημείωσαν άνοδο 3,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, οι τιμές βενζίνης σημείωσαν άλμα 9,8%, ενώ των τροφίμων υποχώρησαν 0,1%.


source: capital.gr

Κύπρος: S&P - Υποβάθμιση με αρνητικό outlook


Κύπρος: S&P - Υποβάθμιση με αρνητικό outlook


Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από Α+ σε Α προχώρησε σήμερα ο οίκος Standard and Poor’s θέτοντας το rating της Κύπρου σε αρνητικό outlook και προειδοποιώντας για τα ρίσκα που εμπερικλείει για το σύστημα η απότομη μεγέθυνση του τραπεζικού κλάδου. Ο οίκος εντοπίζει αυξημένους κινδύνους από το διογκούμενο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και προειδοποιεί για «μετάσταση» των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Στις 21 Ιουλίου ο οίκος είχε θέσει τη διαβάθμιση της Κύπρου σε CreditWatch Negative, μετά την αδυναμία της κυπριακής κυβέρνησης να περάσει τα φορολογικά μέτρα από τη βουλή.

Σήμερα ο οίκος παρουσιάζεται πιο θετικός στο θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά εξακολουθεί να ανησυχεί για τους κινδύνους του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο οίκος βλέπει τον προϋπολογισμό του 2011 ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τονίζει ωστόσο ότι «επισκιάζεται από ενδεχόμενα δημοσιονομικά ρίσκα».

Σύμφωνα με τον οίκο, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο από ότι πριν σε πιστωτικούς κινδύνους.

Μεγάλες τράπεζες

Η υποβάθμιση αντανακλά τη γνώμη των S&P για τους πιστωτικούς κινδύνους που υπάρχουν λόγω του ενεργητικού των τραπεζών στο εξωτερικό και του εγχώριου δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Ο οίκος εκτιμά ότι αυτά εμπερικλείουν κινδύνους που θα έχουν επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Την τελευταία δεκαετία, αναφέρουν, η ευημερία στην Κύπρο αυξήθηκε σταθερά εν μέρει ως αποτέλεσμα της ταχείας επέκτασης του χρηματοπιστωτικού συστήματος ο ισολογισμός του οποίου είναι 7 φορές το ΑΕΠ της χώρας.

Η έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στα ελληνικά ομόλογα και σε ελληνικές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί σε σημείο που σήμερα υπερβαίνει τις 2,5 φορές το ΑΕΠ, αναφέρουν.

Και στην Κύπρο, τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι 280% το ΑΕΠ της χώρας. Αυτό είναι το ψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, αναφέρουν οι Standard and Poor’s. Το μεγαλύτερο μέρος των εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες είναι σε ακίνητα, προσθέτουν, των οποίων οι αξίες υπέστηκαν μειώσεις την τελευταία διετία.

Αυτογκόλ τα ειδικά ομόλογα;

Πέραν του μεγέθους του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι S&P σημειώνουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει και άμεση έκθεση στους συγκεκριμένους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους λόγω των ειδικών ομολόγων που εκδόθηκαν πέρσι προς όφελος των τραπεζών.

Τα ομόλογα, που εκδόθηκαν μετά από παραινέσεις της Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών, αντιστοιχούν με το 5% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών, το οποίο εγγυήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το τραπεζικό σύστημα, σημειώνεται, έχει ανταλλάξει το 5% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων (€3 δισ., ή 17% του ΑΕΠ) για κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο συμφωνίας για αντιστροφή της πράξης εντός τριετούς διάρκειας. Οι κυπριακές τράπεζες με τη σειρά τους άρχισαν συμφωνίες επαναγοράς με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τα ομόλογα. Οι Standard & Poor’s θεωρούν τα €3 δισ. ως υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα περιλαμβάνουν στο δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τον οίκο, η οικονομική στήριξη προς τις τράπεζες έχει προστεθεί στη δημοσιονομική πίεση που δέχεται κυβέρνηση από την παγκόσμια ύφεση.

Υιοθετούν δημοσιονομικά σενάρια

Υιοθετώντας τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, οι S&P εκτιμούν ότι το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο σε σχέση με το 2009 στο 6% του ΑΕΠ.

«Αν και πιστεύουμε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2011- που περιλαμβάνει την εισαγωγή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και στον καπνό και την εισαγωγή του 5% συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα – θα είναι επαρκής για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για 4,5% του ΑΕΠ για το έλλειμμα, προβλέπουμε ότι το δημόσιο χρέος το 2011 θα εκτοξευθεί στο 79% σε σύγκριση με το 48% στο τέλος του έτους 2008».

Οι επισφάλειες φέρνουν… 2η υποβάθμιση

Σε σχέση με το αρνητικό outlook οι S&P σημειώνουν ότι αντανακλά την άποψη τους ότι τα ρίσκα του μεγάλου χρηματοπιστωτικού τομέα μπορούν να μεταφερθούν στα δημόσια οικονομικά. Αν δούμε τους πιστωτικούς κινδύνους να αυξάνονται, από υποβαθμίσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, ή ψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα ratings της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούσαν να πιεστούν.

Αντίθετα, αν τα κεφαλαιακά αποθέματα του συστήματος αντέξουν τη διάβρωση της ποιότητας του ενεργητικού χωρίς να επηρεάσουν τα δημόσια οικονομικά, το rating θα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα.

source: stockwatch.com.cy

------------------------

Κύπρος: Υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα σε "Α" από S&P

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου λόγω των ανησυχιών για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Service.


Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο αναλυτής του οίκου Benjamin Young, στην έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας, επισημαίνει τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας λόγω του ενσωματωμένου κινδύνου από τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και το εγχώριο βιβλίο δανείων.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα σε “A” με αρνητικό outlook, έπειτα από την τοποθέτησή της σε credit watch τον Ιούλιο, όταν και ο οίκος είχε επικαλεστεί την αδυναμία της κυβέρνησης για άντληση εσόδων.


source: capital.gr

Home Depot: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου


Home Depot: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου

Αύξηση κερδών 21% και πωλήσεων 1,4% σημείωσε το τρίτο τρίμηνο χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου η Home Depot σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 834 εκατ. δολ., ή 51 σεντς ανά μετοχή, από 689 εκατ. δολ., ή 41 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 16,6 δισ. δολ. έναντι 16,36 δισ. δολ.

Σημειώνεται πως αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν κέρδη 48 σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις 16,63 δισ. δολ.

Οι πωλήσεις των καταστημάτων που λειτουργούν τουλάχιστον ένα έτος ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,4% με αυτές των ΗΠΑ να αυξάνονται 1,5%. Για το 2011 η

Για ολόκληρη της χρήση η Home Depot αναμένει κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 1,94 δολ. ανά μετοχή και αύξηση πωλήσεων 2,2%. Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 1,9 δολ. ανά μετοχή.


source: capital.gr

Wind Hellas: Κλείνει τις εκκρεμότητες της αναδιάρθρωσης


Wind Hellas: Κλείνει τις εκκρεμότητες της αναδιάρθρωσης

Αίτηση στο πτωχευτικό δικαστήριο του Delaware των ΗΠΑ για υπαγωγή στο κεφάλαιο 15 που προβλέπει τη διαδικασία απαλλαγής από τα χρέη, υπέβαλε η Hellas Telecommunications, θυγατρική του ομίλου Wind Hellas, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας είναι κάτω από 1 δισ. δολάρια, ενώ το χρέος της υπερβαίνει το επίπεδο αυτό.

Η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Δικαίου είναι συμπληρωματική της διαδικασίας διακανονισμού που ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο εξηγούν αναλυτικά γιατί η Wind και οι θυγατρικές της δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα αναδιάρθρωσης στην Μ. Βρετανία και όχι στο Λουξεμβούργο (έδρα της Hellas Telecommunications) ή την Ελλάδα.

Αν η αίτηση εγκριθεί το αμερικανικό δικαστήριο θα βοηθήσει να προωθηθούν οι διαδικασίες στη Μ. Βρετανία και ουσιαστικά θα απαιτήσει από τους πιστωτές να λύσουν τις διαφορές τους στο εξωτερικό.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Στο 1,9% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο



Ευρωζώνη: Στο 1,9% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο


source: capital.gr

Γερμανία: Στις 1,8 μονάδες ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW


Γερμανία: Στις 1,8 μονάδες ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW (εκτ.:-4)



source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο


Μ. Βρετανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή της Μ. Βρετανίας τον Οκτώβριο, αναγκάζοντας το διοικητή της BOE Mervyn King να στείλει επεξηγηματική επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο.

Στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,2% τον περασμένο μήνα, υψηλότερα από το 3,1% του Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,3% ενώ είχαν διατηρηθεί αμετάβλητες το Σεπτέμβριο, κινούμενες ανάλογα των προσδοκιών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται στο 3,0% και άνω για 10 διαδοχικούς μήνες, ενώ διαμορφώνεται πάνω από το στόχο για 41 από τους τελευταίους 50 μήνες. Έτσι εγείρεται η ανησυχία ότι οι Βρετανοί αναμένουν ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των τιμών.

Ενώ αυτό βάζει φραγμό στην επέκταση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας ύψους 200 δισ. λιρών, μέσω αγορών ομολόγων με νέο χρήμα που τυπώνει η τράπεζα, αξιωματούχοι της BOE παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με το outlook για την ανάπτυξη, και αφήνουν την πόρτα ανοιχτή για νέα μέτρα ενίσχυσης.

Ο διοικητής της BOE είναι υποχρεωμένος να στέλνει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κάθε τρεις μήνες ότι ο πληθωρισμός είναι πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα πάνω ή κάτω από το στόχο. Η επιστολή της Τρίτης θα είναι η τέταρτη του King αυτό το χρόνο.




source: capital.gr

Πουλάει τα κέρδη από τον χρυσό ο Soros


Πουλάει τα κέρδη από τον χρυσό ο Soros

Μειώνει τη συμμετοχή του στην SPDR Gold Trust για τρίτο τρίμηνο ο George Soros, την ίδια στιγμή που το ανταγωνιστικό fund του John Paulson διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ειδικότερα, η Soros Fund Management LLC πούλησε 547.689 μετοχές της SPDR Gold στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των μετοχών αντιστοιχεί στο 10% της συμμετοχής του Soros στην SPDR Gold, και έρχεται μετά από αντίστοιχες πωλήσεις στα πρώτα δύο τρίμηνα.

Ο χρυσός, την άνοδο του οποίου ο George Soros είχε χαρακτηρίσει ως «την απόλυτη φούσκα», εκτινάχθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ φέτος καθώς οι επενδυτές αναζητούν προστασία από τα ασθενέστερα νομίσματα και την πιθανότητα εκτίναξης του πληθωρισμού.

Ο Soros τον Ιανουάριο χαρακτήρισε «φούσκα» τον χρυσό και δήλωσε ότι το να αγοράζει κανείς στην αρχή μιας (φούσκας) έχει λογική. Έκτοτε, έχει μειώσει τη συμμετοχή του στην SPDR Gold κατά 24%.

Οι commodity managers σχολιάζουν ότι ο Soros απλώς ρευστοποίησε τα κέρδη μετά από το ράλι. «Δε νομίζω ότι άλλαξε γνώμη, καθώς μάλιστα οι επενδυτές ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις», αναφέρει ο Tetsu Emori της Astmax.

Η Deutsche Bank είναι μεταξύ των τραπεζών που προβλέπουν περισσότερη άνοδο για το χρυσό, ακόμη και μετά το ράλι. «Τα πολύτιμα μέταλλα ήταν μεταξύ των ασφαλέστερων long θέσεων», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Michael Lewis της Deutsche Bank.


source: capital.gr

Κίνα: Φοβίζει η αύξηση επιτοκίων - πτώση 4%


Κίνα: Φοβίζει η αύξηση επιτοκίων - πτώση 4%

Οι φήμες για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα «οργιάζουν», προκαλούν ανησυχία και υποχρεώνουν σε νέες σημαντικές απώλειες τον Shanghai Composite, μετά τη "βύθιση" του 5% της Παρασκευής. Στην αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας.

Οι κινεζικές μετοχές δέχονται ισχυρό πλήγμα καθώς είναι πολλές οι φωνές που κάνουν λόγο για πολύ πιο επιθετικά μέτρα, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, για την απόκρουση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και των κεφαλαιακών εισροών στη χώρα.

«Αυξάνονται οι ανησυχίες αναφορικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να ανακοινωθούν νέα πολιτικά μέτρα και πόσο σκληρά θα μπορούσαν αυτά να είναι για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στα ύψη τον Οκτώβριο. Περίμενα να διορθώσει ο δείκτης αλλά όχι τόσο απότομα», σχολιάζει στο Dow Jones Newswires ο Li Bin της Capital Securities.

"Ενώ ο πληθωρισμός δεν αποτελεί σοβαρή ανησυχία για το Δυτικό κόσμο, είναι αλήθεια ότι βρίσκεται στο προσκήνιο για τις αναδυόμενες αγορές", σχολιάζει ο Ivan Leung, αναλυτής της JP Morgan.

Πιο αναλυτικά, για δεύτερη φορά από την αρχή του έτους, η κεντρική τράπεζα της Κορέας προχωράει σε αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε πάνω από το όριο που είχε θέσει.

Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο δανεισμού επτά ημερών κατά 0,25% στο 2,5%, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Το γουόν σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς η κίνηση στα επιτόκια αντιστάθμισε την επίδραση των σχεδίων για τον περιορισμό των εισροών κεφαλαίων στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Η Νότια Κορέα, μαζί με τις οικονομίες χωρών όπως η Ταϊλάνδη και η Ταϊβάν, προσπαθούν να συγκρατήσουν τις πιέσεις των τιμών, ενώ την ίδια στιγμή να αποφύγουν την άνοδο των νομισμάτων. Αναλυτές σχολιάζουν ότι η κεντρική τράπεζα κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. «Η κρίση έχει τελειώσει και η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε τροχιά ορθολογικοποίησης».

Στα επιχειρηματικά νέα, Το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών στην πρώην τηλεπικοινωνιακή μονοπωλιακή Nippon Telegraph & Telephone, στο επόμενο έτος χρήσης, επεξεργάζεται η ιαπωνική κυβέρνηση, που κατέχει ποσοστό ύψους 24 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση αναμένεται να πουλήσει περί τα 90 εκατ. μετοχές, που αποτιμώνται στα 330 δισ. γιεν (4 δισ. δολάρια) μέχρι το 2012, ενώ θα διατηρήσει το 33% που απαιτείται.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, υποχωρεί 0,7% στις 130,80 μονάδες.

Στο Τόκιο, ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,31% στις 9.797,10 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix σημειώνει πτώση 0,45%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 1,53%. Στην ηπειρωτική Κίνα η αγορά εμφανίζει αρνητικά πρόσημα με απώλειες 3,98% για τον Shanghai Composite και 3,49% για τον Shenzhen Composite. Ο ευρύτερος CSI300 ενισχύεται σε ποσοστό 4,38%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα υποχωρεί 0,77%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει πτώση 0,87%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει άνοδο 0,26%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχωρεί 0,40%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο -1,94%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει απώλειες 0,71%.



source: capital.gr

Επιστρέφει στα ταμπλό της Wall Street η General Motors


Επιστρέφει στα ταμπλό της Wall Street η General Motors

Το ντεμπούτο στη Wall Street θα ξανακάνει την Πέμπτη η General Motors, μετά τη δημόσια προσφορά που έχει κατατεθεί και πραγματοποιείται από τους αναδόχους. Οι τράπεζες που θα διαθέσουν τη μετοχή στο επενδυτικό κοινό "θα πρέπει να έχουν καθορίσει την τιμή της". Ο στόχος της GM είναι με την επιστροφή αυτή (μέσω της διάχυσης των μετοχών της) "ο όμιλος να συγκεντρώσει ποσό ίσον με 15 δισ.δολάρια".
Η εκτιμώμενη, έως σήμερα, αρχική τιμή διάθεσης, για τη μετοχή, θα κυμανθεί μεταξύ 26 και 29 δολαρίων. Η Wall Street Journal δεν απέκλεισε τα "30 δολάρια" ως αρχική τιμή διάθεσης. Μάλιστα, πιθανολογεί ως αρχική τιμή της μετοχής ακόμα και τα 33 δολάρια.

Σήμερα (προ διάθεσης μετοχών), το αμερικανικό δημόσιο κατέχει ποσοστό 60,8% στην πρώτη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Το καναδικό δημόσιο έχει άλλο ένα 11,7% του ομίλου. Το διασωματειακό συνδικάτο UAW έχει το 17,5% . Οι πιστωτές διαθέτουν το υπόλοιπο περίπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο στόχος είναι το ποσοστό του αμερικανικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο να περιοριστεί στο 40,6%.

source: reporter.gr

Κρίσιμα 24ωρα για την Πορτογαλία - Πιθανή η ενεργοποίηση του μηχανισμού!


Κρίσιμα 24ωρα για την Πορτογαλία - Πιθανή η ενεργοποίηση του μηχανισμού!

Νέο μέτωπο αναδύεται πλέον στη Ευρώπη με την Πορτογαλία να αντιμετωπίζει "αυξημένο κίνδυνο" να χρειαστεί να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές της δυσκολίες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ο ντος Σάντος σημείωσε ότι "ο κίνδυνος είναι αυξημένος διότι δεν είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα μίας χώρας. Είναι πρόβλημα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Δεν είναι μόνο πρόβλημα αυτής της χώρας", υπογράμμισε.

"Οι αγορές αντιμετωπίζουν τις οικονομίες ως σύνολο διότι είμαστε όλοι στην ευρωζώνη και ίσως να έβλεπαν τα πράγματα αλλιώς αν δεν είμαστε στην ζώνη του ευρώ", πρόσθεσε ο ντος Σάντος. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας βελτιώνεται, αν και παραδέχεται ότι η χώρα καθυστέρησε να προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος λιτότητας, καθώς είχε επικεντρωθεί στην αναδόμηση της ανάπτυξης.

source: reporter.gr
Share |