Tuesday, November 16, 2010

Μ. Βρετανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο


Μ. Βρετανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή της Μ. Βρετανίας τον Οκτώβριο, αναγκάζοντας το διοικητή της BOE Mervyn King να στείλει επεξηγηματική επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο.

Στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,2% τον περασμένο μήνα, υψηλότερα από το 3,1% του Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,3% ενώ είχαν διατηρηθεί αμετάβλητες το Σεπτέμβριο, κινούμενες ανάλογα των προσδοκιών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται στο 3,0% και άνω για 10 διαδοχικούς μήνες, ενώ διαμορφώνεται πάνω από το στόχο για 41 από τους τελευταίους 50 μήνες. Έτσι εγείρεται η ανησυχία ότι οι Βρετανοί αναμένουν ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των τιμών.

Ενώ αυτό βάζει φραγμό στην επέκταση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας ύψους 200 δισ. λιρών, μέσω αγορών ομολόγων με νέο χρήμα που τυπώνει η τράπεζα, αξιωματούχοι της BOE παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με το outlook για την ανάπτυξη, και αφήνουν την πόρτα ανοιχτή για νέα μέτρα ενίσχυσης.

Ο διοικητής της BOE είναι υποχρεωμένος να στέλνει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κάθε τρεις μήνες ότι ο πληθωρισμός είναι πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα πάνω ή κάτω από το στόχο. Η επιστολή της Τρίτης θα είναι η τέταρτη του King αυτό το χρόνο.




source: capital.gr

No comments:

Share |