Tuesday, November 16, 2010

Κίνα: Φοβίζει η αύξηση επιτοκίων - πτώση 4%


Κίνα: Φοβίζει η αύξηση επιτοκίων - πτώση 4%

Οι φήμες για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα «οργιάζουν», προκαλούν ανησυχία και υποχρεώνουν σε νέες σημαντικές απώλειες τον Shanghai Composite, μετά τη "βύθιση" του 5% της Παρασκευής. Στην αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας.

Οι κινεζικές μετοχές δέχονται ισχυρό πλήγμα καθώς είναι πολλές οι φωνές που κάνουν λόγο για πολύ πιο επιθετικά μέτρα, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, για την απόκρουση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και των κεφαλαιακών εισροών στη χώρα.

«Αυξάνονται οι ανησυχίες αναφορικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να ανακοινωθούν νέα πολιτικά μέτρα και πόσο σκληρά θα μπορούσαν αυτά να είναι για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στα ύψη τον Οκτώβριο. Περίμενα να διορθώσει ο δείκτης αλλά όχι τόσο απότομα», σχολιάζει στο Dow Jones Newswires ο Li Bin της Capital Securities.

"Ενώ ο πληθωρισμός δεν αποτελεί σοβαρή ανησυχία για το Δυτικό κόσμο, είναι αλήθεια ότι βρίσκεται στο προσκήνιο για τις αναδυόμενες αγορές", σχολιάζει ο Ivan Leung, αναλυτής της JP Morgan.

Πιο αναλυτικά, για δεύτερη φορά από την αρχή του έτους, η κεντρική τράπεζα της Κορέας προχωράει σε αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε πάνω από το όριο που είχε θέσει.

Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο δανεισμού επτά ημερών κατά 0,25% στο 2,5%, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Το γουόν σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς η κίνηση στα επιτόκια αντιστάθμισε την επίδραση των σχεδίων για τον περιορισμό των εισροών κεφαλαίων στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Η Νότια Κορέα, μαζί με τις οικονομίες χωρών όπως η Ταϊλάνδη και η Ταϊβάν, προσπαθούν να συγκρατήσουν τις πιέσεις των τιμών, ενώ την ίδια στιγμή να αποφύγουν την άνοδο των νομισμάτων. Αναλυτές σχολιάζουν ότι η κεντρική τράπεζα κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. «Η κρίση έχει τελειώσει και η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε τροχιά ορθολογικοποίησης».

Στα επιχειρηματικά νέα, Το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών στην πρώην τηλεπικοινωνιακή μονοπωλιακή Nippon Telegraph & Telephone, στο επόμενο έτος χρήσης, επεξεργάζεται η ιαπωνική κυβέρνηση, που κατέχει ποσοστό ύψους 24 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση αναμένεται να πουλήσει περί τα 90 εκατ. μετοχές, που αποτιμώνται στα 330 δισ. γιεν (4 δισ. δολάρια) μέχρι το 2012, ενώ θα διατηρήσει το 33% που απαιτείται.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, υποχωρεί 0,7% στις 130,80 μονάδες.

Στο Τόκιο, ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,31% στις 9.797,10 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix σημειώνει πτώση 0,45%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 1,53%. Στην ηπειρωτική Κίνα η αγορά εμφανίζει αρνητικά πρόσημα με απώλειες 3,98% για τον Shanghai Composite και 3,49% για τον Shenzhen Composite. Ο ευρύτερος CSI300 ενισχύεται σε ποσοστό 4,38%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα υποχωρεί 0,77%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει πτώση 0,87%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει άνοδο 0,26%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχωρεί 0,40%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο -1,94%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει απώλειες 0,71%.



source: capital.gr

No comments:

Share |