Wednesday, October 15, 2008

Κάτω από τα 75 δολάρια το αργό-Πτώση 5,83%

Κάτω από τα 75 δολάρια το αργό-Πτώση 5,83%

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσαν οι πετρελαϊκές τιμές στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η αγορά ανησυχεί ότι οι συντονισμένες κινήσεις των κυβερνήσεων στήριξης χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν θα αποτρέψουν την παγκόσμια ύφεση.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού παράδοσης Νοεμβρίου, υποχώρησε 4,09 δολάρια ή 5,2%, στα 74,54 δολάρια το βαρέλι. Επίσης το πετρέλαιο Μπρεντ υποχώρησε 4,36 δολάρια το βαρέλι, ή 5,83%, στα 70,44 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι το αργό τον τελευταίο μήνα ακολούθησε την πορεία των κεφαλαιαγορών, με αποτέλεσμα οι τρέχουσες τιμές να είναι 13% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ, παράλληλα, έχουν υποχωρήσει 49% έναντι του ιστορικού υψηλού που καταγράφηκε στις 11 Ιουλίου, αυτό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι.

Τέλος, ο ΟΠΕΚ χαμήλωσε σήμερα τον πήχυ για την παγκόσμια ζήτηση του 2009, κατά 450.000 βαρέλια ημερησίως ή 0,5%, στα 87,21 εκατ βαρέλια ημερησίως, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

Τέλος, αύριο αναμένεται η ανακοίνωση της πορείας των αποθεμάτων του αργού την εβδομάδα που πέρασε, όπου αναμένεται αύξηση λόγω της αποκατάστασης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τους πρόσφατους τυφώνες.

REPORTER.GR

"Μαύρα μαντάτα" από τη Φαιά Βίβλο της FED

"Μαύρα μαντάτα" από τη Φαιά Βίβλο της FED

Σε τροχιά ύφεσης βρίσκεται η αμερικανική οικονομία από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη «Φαιά Βίβλο» που εκδίδει η FED, όπου και αποτυπώνονται θεμελιώδη μεγέθη της Αμερικανικής οικονομίας.
Η κατανάλωση υποχώρησε σημαντικά στους περισσότερους κλάδους, η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε, οι ταμειακές ροές των τραπεζών έπεσαν κάτω και από τα χαμηλότερα standards, η εργασιακές προοπτικές επιδεινώθηκαν και ο αγροτικός τομέας συρρικνώνεται. Αυτά ήταν τα σημαντικότερα σημεία που θίγει η αρνητική έκθεση της FED μέσω της Beige Book, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των αναλυτών.

Το μόνο «θετικό» στοιχείο της Βίβλου ήταν ότι οι πληθωριστικές τάσεις κάμφθηκαν, στον απόηχο αφενός της αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών, και αφετέρου της οικονομικής δυσπραγίας και επιφυλακτικότητας που επιδεικνύουν επιχειρήσεις και καταναλωτές.

REPORTER.GR

SEC: Αλλαγές στους κανόνες για τις απομειώσεις των τραπεζών

SEC: Αλλαγές στους κανόνες για τις απομειώσεις των τραπεζών

Ελαστικότεροι γίνονται οι κανονισμοί της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), όσον αφορά στις διαγραφές ορισμένων αξιών που υποχρεώνονται οι τράπεζες, οι οποίες έχουν κοστίσει μέχρι τώρα πάνω από 640 δις δολάρια. Συγκεκριμένα, κάτω από ορισμένες συνθήκες, οι τράπεζες μπορούν να αναβάλλουν τις απομειώσεις της αξίας προνομιούχων τίτλων απεριόριστης διάρκειας ( perpetual preferred stock), δίνοντας έτσι μια προσωρινή λύση στα λογιστικά προβλήματα που δημιουργούσε η θέση των μετοχών αυτών.

Η SEC επιτρέπει πλέον στις τράπεζες να «προσμετρούν» τις προνομιούχες μετοχές ως οφειλές και όχι ως μετοχικές αξίες οι μεταβολές των οποίων επηρέαζαν σημαντικά τα αποτελέσματα των τραπεζών.

Αυτή ήταν και η πάγια διαφορά μεταξύ ορκωτών και τραπεζών. Οι πρώτοι επέμεναν ότι η κατηγορία αυτή των προνομιούχων μετοχών πρέπει να εγγράφεται ως μετοχική αξία, ενώ οι τράπεζες ως οφειλή

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Αμερικανικών Τραπεζών χαρακτήρισε θετική αυτήν την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι με αυτήν την κίνηση η SEC αναγνωρίζει ότι υπάρχουν λάθη στους κανόνες.

REPORTER.GR

Bernanke: Θα καθυστερήσει η ανάπτυξη

Bernanke: Θα καθυστερήσει η ανάπτυξη

«Δύσκολους καιρούς» διανύουν οι ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της FED Ben Bernanke, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει τα εργαλεία να ενδυναμώσει το τραπεζικό σύστημα, κάμπτοντας τις αρνητικές συνέπειες τις κρίσης. Επιπλέον, ο Bernanke, ανέφερε ότι ακόμα και αν οι χρηματαγορές σταθεροποιηθούν, η οικονομία θα καθυστερήσει να ανακάμψει, αφού τα θεμέλια της έχουν πληγεί σημαντικά. Ωστόσο, η FED είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της ώστε να επισπεύσει την ανάκαμψη και την ενίσχυση της αγοράς.
Παράλληλα, ο Bernanke αναφέρθηκε και στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αφού οι τιμές τροφίμων και ενέργειας έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Την έλλειψη εμπιστοσύνης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στις αγορές θεωρεί ο Bernanke ως το μεγάλο «αγκάθι» της κρίσης, προσθέτοντας ότι η FED παρεμβαίνει ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση κι αλλων τραπεζών, που πέρα από τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτή η προοπτική, θα πλήξει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι οι ενέργειες της FED είχαν στόχο την ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές με μεγαλύτερη ταχύτητα και με μικρότερο κόστος.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Ακόμα χαμηλότερα οι πωλήσεις επιχειρήσεων τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Ακόμα χαμηλότερα οι πωλήσεις επιχειρήσεων τον Αύγουστο

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών σημείωσαν οι πωλήσεις των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, αφού διαμορφώθηκαν κατά 1,8% χαμηλότερα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου, ενώ τα αποθέματα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 0,3%, τον ίδιο μήνα οι πωλήσεις βρέθηκαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Νέα μείωση επιτοκίων αναμένουν οι αναλυτές

ΗΠΑ: Νέα μείωση επιτοκίων αναμένουν οι αναλυτές

Σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης εκτιμά ότι θα προβεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην επόμενη σύσκεψή της στα τέλη του μήνα, το 64% των αναλυτών, ενώ το υπόλοιπο 36% θεωρεί ότι η μείωση θα είναι της τάξεως των 50 μονάδων βάσης, ήτοι στο 1%, σύμφωνα με έρευνα που διενέργησε το δίκτυο Bloomberg μεταξύ κορυφαίων αναλυτών.

REPORTER.GR

Κάν' το όπως ο Buffet

Κάν' το όπως ο Buffet

Στο τέλος του 2004 η Berkshire Hathaway του Warren Buffet είχε περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Παρομοίως το 2005, το 2006 και το 2007. Όταν οι υπόλοιποι επενδυτές έκαναν παράπονα για τη «σπατάλη» εταιρικών κεφαλαίων σε ανορθόδοξες επενδυτικές πολιτικές, ο Buffet απλώς περίμενε. Και συνέχιζε να περιμένει. Αρνούταν να αγοράσει μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Όσο για εκείνα τα 44 δις που είχε στην αρχή του χρόνου; Μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν μείνει μόνο τα 31. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχει ξοδέψει 4,7 δισεκατομμύρια στην αγορά της Constellation Energy με τιμή αγοράς 26,50 δολάρια ανά μετοχή (όταν στην αρχή της χρονιάς εμπορευόταν στα 100 δολάρια). Επίσης, 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά προνομιούχων μετοχών της Goldman Sachs και, τέλος, 3 δισεκατομμύρια δολάρια στη General Electric.

Αφού λοιπόν αυτός αγοράζει γιατί όχι κι εσείς; Διότι υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: όταν εκείνος αγόραζε δε διέθετε μόνο ένα κεφάλαιο αλλά και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, η οποία έπειθε εταιρίες όπως η Goldman και GE να προχωρήσουν σε τέτοιες συμφωνίες μαζί του, ελπίζοντας ότι το όνομά του θα λειτουργήσει ως «κράχτης» για τους υπόλοιπους επενδυτές.

Αντί λοιπόν να εστιάζουμε στο τι αγόρασε, ας εξετάσουμε το σκεπτικό πίσω από τις συγκεκριμένες κινήσεις. Δυο είναι τα βασικά σημεία: επενδύσεις για μια ζωή και σύσταση λίστας ενδιαφέρουσων εταιριών προς παρακολούθηση.

Την πρόσφατη κρίση τη χαρακτήρισε ως «Pearl Harbor της οικονομίας». Όπως δήλωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν είχε ξαναδεί τόσο φοβισμένους οικονομικά ανθρώπους όσο τώρα. Μπορεί ο ίδιος να πλησιάζει τα 80 δεν επηρεάστηκε όμως από τον πανικό των ημερών και δεν προσπάθησε να βγάλει εύκολα χρήματα. Αντιθέτως, προτιμά να επενδύει μακροπρόθεσμα, περιμένοντας τις ευκαιρίες να εμφανιστούν. Όταν αυτές ξεπροβάλουν όμως, χτυπά αλύπητα.

Είναι αυτή ακριβώς η υπομονή του που του επιτρέπει να μη συμβιβάζεται και να πετυχαίνει την αγορά μεγάλων εταιριών σε μικρές τιμές. Εδώ είναι λοιπόν που πρέπει να τον μιμηθούν και οι επενδυτές που θέλουν να είναι επιτυχημένοι.: το ότι η τιμή μιας μετοχής έχει πέσει δε σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και καλή ευκαιρία.

Είναι απαραίτητη επομένως και η δημιουργία μιας λίστας με εταιρίες που θα θέλατε να αγοράσετε μακροπρόθεσμα καθώς και με τις τιμές στις οποίες θα θέλατε να αγοράσετε. Όταν μια από τις αγαπημένες σας εταιρίες βάλει πωλητήριο, ελέγξτε τη λίστα σας και ...κάντε το όπως ο Buffet.

REPORTER.GR

Russian rescue

Russian rescue


It is no surprise that the Russian state is digging deep into its coffers to bail out debt-laden banks and businesses.

In principle, the rescue is similar to those in the US and European Union. Only with $560bn in reserves, Moscow is in a better financial position than western states, as Russian officials are happy to point out. In fact, Russia’s $180bn-plus intervention in liquidity and capital injections is proportionately even bigger than the $700bn US package, as the US economy is seven times larger than Russia’s.

But more money means more risk. The immediate danger is that the funds, which are largely being channelled through big banks, will not reach far into the economy so smaller companies will be left stranded. Next, the rules under which the funds are distributed are unclear, creating a yawning gap for favouritism. Among the oligarchs, the well-connected will benefit at the expense of the political rejects. Given that Vladimir Putin, the prime minister, has often expressed concern at the way state assets were sold at rock-bottom prices in the 1990s, there is a huge opportunity for a new round of property redistribution. The current bureaucratic elite, which already runs state-controlled companies such as Gazprom and Rosneft, will have every chance to extend their economic empires.

The current aid round will almost certainly not be enough. Some $50bn has been set aside for refinancing foreign loans. But $150bn in debt falls due by the end of 2009. So the policy arguments and the struggles for cash and assets are likely to go on for months.

An increase in the state’s economic power is necessary and inevitable, as it is the west. But unless Mr Putin and the president, Dmitry Medvedev, take care, Russia’s intervention will be riddled with turf wars and corruption. Oligarchs and bureaucrats could be divided, even more deeply than today, into hostile factions, riding roughshod over the interests of ordinary citizens. The market’s fragile grip on the economy could be undermined.

Russia’s leaders must guard against these dangers by ensuring that the funds are distributed fairly under the eyes of independent supervisors. The aim should be to safeguard the banking sector to ensure that the financial crisis does not turn into an economic depression. The personal ambitions of businessmen and bureaucrats must be subordinated to the interests of the country as a whole. Otherwise, even with all of its oil, gas and metals reserves, Russia will face a difficult economic future.

FINANCIAL TIMES

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
664.00 ( -6.28%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1934.84 ( -6.38%)

Όγκος: € 6,238,243

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2381.57 ( -7.02%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1314.90 ( -7.53%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,079.59 -314.62 -7.16%
CAC 40 INDEX 3,381.07 -247.45 -6.82%
DAX INDEX 4,861.63 -337.56 -6.49%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,577.91 -733.08 -7.87%
S&P 500 INDEX 907.84 -90.17 -9.03%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,628.33 -150.68 -8.47%

Moody's: Ανθεκτικό παραμένει το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας

Moody's: Ανθεκτικό παραμένει το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας

Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να επιδεικνύει υγιείς ρυθμούς κερδοφορίας και σταθερή ποιότητα ενεργητικού σε περιβάλλον ανάπτυξης, έστω και επιβραδυνόμενης, αναφέρει η Υπηρεσία Επενδυτών της Moody's στη νέα έκθεσή της για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου στην Τουρκία.

Ωστόσο, η έκθεση της Τουρκίας στις παγκόσμιες μετοχές και οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες θα ανατρέψουν το κλίμα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ο βαθμός επιδείνωσης σε επίπεδο ποιότητας ενεργητικού και κερδοφορίας εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της οικονομικής εξασθένησης.

Ως εκ τούτου, οι προοπτικές των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος στην Τουρκία, σύμφωνα με τη Moody's, κυμαίνονται από σταθερές έως αρνητικές. Το συμπέρασμα του οίκου πιστοληπτικών αξιολογήσεων αναφέρεται στην πιθανή μελλοντική εξέλιξη των θεμελιωδών συνθηκών πιστώσεων στον κλάδο για τους επόμενους 12-18 μήνες.

Δεν συνιστά πρόβλεψη για τυχόν αναβαθμίσεις ή υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας.


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: +3,3% οι λιανικές πωλήσεις Αυγούστου

Γερμανία: +3,3% οι λιανικές πωλήσεις Αυγούστου


Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις Αυγούστου στη Γερμανία προέβη η κεντρική τράπεζα της χώρας Bundesbank.

Ειδικότερα, τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν σε άνοδο 3,3% έναντι ανόδου 4,6% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σε ετήσια βάση, οι εν λόγω πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,2%, έναντι 0,6% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Ανοδο 0,3% στα επιχειρηματικά αποθέματα τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Ανοδο 0,3% στα επιχειρηματικά αποθέματα τον Αύγουστο

Με ανοδο 0,3% εμφάνισαν τα επιχειρηματικά αποθέματα των ΗΠΑ κατά τον μήνα Αύγουστο.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης Empire NY Fed

ΗΠΑ: Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης Empire NY Fed

Ισχυρή κάμψη εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Νew York Federal Reserve Bank.
Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Empire State διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό, στο -24,6 τον Οκτώβριο από -7,4 το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε επίσης ιστορικό χαμηλό.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Κάμψη 0,4% στο δείκτη τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου

ΗΠΑ: Κάμψη 0,4% στο δείκτη τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου

Κάμψη 0,4% εμφάνισε το Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη μηναία κάμψη, καθώς από τη μια οι πετρελαϊκές τιμές υποχώρησαν, ενώ από την άλλη οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων ο δομικός δείκτης PPI σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 4% και διαμορφώθηκε σε υψηλό 17 ετών.

Οι αναλυτές ανέμεναν ο PPI να υποχωρήσει κατά 0,6%, ενώ ο δομικός δείκτης κατά 0,2%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,7%. Τον προηγούμενο μήνα ο PPI είχε υποχωρήσει κατά 0,9%, ενώ ο δομικός δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 0,2%.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: ''Βουτιά'' 3 ετών κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις

ΗΠΑ: ''Βουτιά'' 3 ετών κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις

Μειωμένες κατά 1,2% ήταν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη «βουτιά» σε διάστημα τριών ετών και την Τρίτη κατά σειρά μηνιαία υποχώρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές ανέμεναν κάμψη 0,8%.
Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν κάμψη 1% σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις ήταν αδύναμες σχεδόν σε όλα τα καταστήματα. Εξαιρουμένης της κατά 3,8% στις πωλήσεις αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,6%.

REPORTER.GR

ΕΚΤ, ΒοΕ και Τράπεζα Ελβετίας «ρίχνουν» 254 δισ. δολ. στις τράπεζες

ΕΚΤ, ΒοΕ και Τράπεζα Ελβετίας «ρίχνουν» 254 δισ. δολ. στις τράπεζες

Στην πρώτη συντονισμένη δημοπρασία για παροχή «αστείρευτης» ρευστότητας προχώρησαν πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, διοχετεύοντας στις τράπεζες 254 δισ. δολάρια Η ΕΚΤ διοχέτευσε 170,9 δισ. δολάρια για επτά ημέρες με σταθερό επιτόκιο 2,277%. Η Τράπεζα της Αγγλίας παρείχε 76,3 δισ. δολάρια η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας 7,1 δισ. δολάρια με το ίδιο επιτόκιο και την ίδια διάρκεια.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες των αξιωματούχων να «ξεπαγώσουν» την αγορά και να ξεκινήσουν οι τράπεζες να δανείζουν η μία την άλλη.

REPORTER.GR

Μπράουν: Ζητά σύστημα έγκαιρης προειδοποίηση κρίσεων

Μπράουν: Ζητά σύστημα έγκαιρης προειδοποίηση κρίσεων

Την ανάγκη ανάπτυξης συστήματος «έγκαιρης προειδοποίησης» κρίσεων, όπως αυτή που έπληξε τις ΗΠΑ και πέρασε στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
Ο Μπράουν, που εμπνεύστηκε το σχέδιο διάσωσης του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βρετανίας, ανέφερε ότι πρέπει να ενδυναμωθεί ο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να ενταθεί ο έλεγχος των τραπεζών και των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Μπορεί να έχουμε διεθνείς αγορές αλλά η εποπτεία τους γίνεται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο», σημείωσε ο Μπράουν σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργηθούν οι θεσμοί που θα προστατεύουν την διεθνή οικονομία.

REPORTER.GR

Βρετανία: Σε υψηλά 17 ετών η ανεργία

Σε υψηλά 17ετίας ανήλθε ο αριθμός των ανέργων στη Βρετανία το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 5,7% από 5,2% που ήταν το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν το διάστημα αυτό κατά 164.000 στα 1,79 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

NAFTEMPORIKI

Απροσδόκητα κέρδη 527 εκατ. δολ. για την JPMorgan

Μειωμένα κατά 85% εμφανίστηκαν τα κέρδη της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας βάσει κεφαλαιοποίησης JPMorgan Chase & Co. στο τρίτο τρίμηνο, εξαιτίας διαγραφών σε ενεργητικό συνδεδεμένο με την αγορά ενυπόθηκων δανείων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στα 527 εκατ. δολάρια ή 11 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 18 σεντς ανά μετοχή που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Η JPMorgan έχει εμφανίσει μέχρι σήμερα διαγραφές, πιστωτικές απώλειες και επισφάλειες συνολικού ύψους 18,8 δισ. δολαρίων, λιγότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με αυτές που ανακοίνωσαν οι ανταγωνίστριές της Wachovia και Citigroup

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας, Τζέιμι Ντιμόν, έσπευσε να επωφεληθεί των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι υπόλοιποι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι λόγω της κρίσης, εξαγοράζοντας φέτος τις Bear Stearns και Washington Mutual.

Σημειώνεται ότι, βάσει τους σχεδίου που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική κυβέρνηση, η JPMorgan θα λάβει κρατική οικονομική ενίσχυση ύψους 25 δισ. δολαρίων.


NAFTEMPORIKI

Μείωση των επιτοκίων libor σε δολάρια, ευρώ και στερλίνες

Μείωση των επιτοκίων libor σε δολάρια, ευρώ και στερλίνες

Το διατραπεζικό κόστος δανεισμού σε δολάρια, ευρώ και στερλίνες καταγράφει γενική πτώση σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα υποχώρησης των διατραπεζικών επιτοκίων προσφοράς (Libor) στα συγκεκριμένα νομίσματα.

Το περιθώριο του Libor τριών μηνών έναντι των μέσων επιτοκίων Overnight Idex Swap αμβλύνθηκε και για τα τρία νομίσματα.


NAFTEMPORIKI

Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη της Coca-Cola

Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη της Coca-Cola


Κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο η μεγαλύτερη παρασκευάστρια αναψυκτικών στον κόσμο Coca-Cola επικαλούμενη τις υψηλότερες πωλήσεις της στις αγορές εκτός ΗΠΑ.

Τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 1,89 δισ. δολάρια ή 81 σεντς ανά μετοχή, σημειώνοντας άνοδο 14% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και ξεπερνώντας τα 77 σεντς ανά μετοχή που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Τα έσοδα της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 9,1% στα 8,39 δισ. δολάρια από 7,69 δισ. δολάρια που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007, ενώ ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5%.

Χθες, η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Coca-Cola, PepsiCo ανακοίνωσε κάμψη της κερδοφορίας της στο τρίτο τρίμηνο του 2008 κατά 9,6%.

Οι μετοχές της Coca-Cola ενισχύονταν στις προσυνεδριακές συναλλαγές κατά 4,7% στα 45,80 δολάρια. Από τις αρχές της χρονιάς έχουν μειωθεί κατά 29%, ενώ αυτές της PepsiCo έχουν σημειώσει πτώση 28%.


NAFTEMPORIKI

Τράπεζα Πειραιώς: Διευκρινίσεις για το deal με Proton

Τράπεζα Πειραιώς: Διευκρινίσεις για το deal με Proton


Διευκρινίσεις σχετικά με την εξαγορά του 26,98% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank [PRBr.AT] παρέχει η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] σε σημερινή ανακοίνωσή της, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Όπως τονίζει η τράπεζα, η μεταβίβαση των μετοχών θα διενεργηθεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση επιβεβαιωτικού οικονομικού και νομικού ελέγχου (confirmatory due diligence), ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2008.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, τόσο οι όροι όσο και η σχέση ανταλλαγής θα είναι και για τους λοιπούς μετόχους της Proton Bank, ίδιοι με εκείνους με τους οποίους θα συντελεσθεί η απόκτηση του 26,98% της τράπεζας από τους πωλητές μετόχους.

Η όποια μεταβολή στη διοικητική διάρθρωση και λειτουργία της Proton θα γίνει σε συνεννόηση με τη σημερινή Διοίκηση της τράπεζας, «προκειμένου να εξασφαλισθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία και αυξημένη αποδοτικότητα των δομών διοίκησης, προς όφελος των μετόχων», καταλήγει η Τράπεζα Πειραιώς.


NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Υποχώρηση πληθωρισμού στο 3,6%

Ευρωζώνη: Υποχώρηση πληθωρισμού στο 3,6%


Στο 3,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο του 2008 από 3,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Το Σεπτέμβριο του 2007 ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ήταν μόλις 2,1%.

Στην ΕΕ ο πληθωρισμός υποχώρησε το φετινό Σεπτέμβριο στο 4,2% από 4,3% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο πριν, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2007, ο πληθωρισμός στην ΕΕ ήταν μόλις 2,2%.

Στην Κύπρο ο πληθωρισμός υποχώρησε το Σεπτέμβριο του 2008 στο 5% από 5,1% τον Αύγουστο του 2008.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ψηλότερο πληθωρισμό Σεπτεμβρίου 2008 ήταν η Λετονία (14,7%), η Βουλγαρία (11,4%) και η Λιθουανία (11,3%). Οι χώρες που σημείωσαν το χαμηλότερο πληθωρισμό ήταν η Ολλανδία (2,8%), η Γερμανία (3%), η Ιρλανδία (3,2%) και η Πορτογαλία (3,2%).

STOCKWATCH.COM.CY

Bayer Faces 1,200 Rice-Damage Suits After Blocking Class Action

Bayer Faces 1,200 Rice-Damage Suits After Blocking Class Action


Oct. 15 (Bloomberg) -- Bayer AG's defeat of a bid by U.S. rice farmers to sue the company as a group doesn't end the matter. The German producer of genetically altered seeds still faces 1,200 individual claims of crop contamination.

Farmers in five states sued Bayer after the U.S. government in 2006 said trace amounts of modified rice being grown experimentally by the company in Louisiana were found in rice raised for consumption. U.S. District Judge Catherine Perry in St. Louis in August refused to allow the claims to be combined in class-action suits, one per state. She may set a date tomorrow for the first individual trial.

While the farmers lost group leverage for forcing settlements because of the ruling, they may regain it should Bayer lose early trials, said Carl Tobias, a University of Richmond law professor who teaches tort and product-liability law and is an expert on federal courts and civil procedure.

If the facts are ``very similar,'' early verdicts ``might be applied to other cases'' by the court, leaving only the amount of damages for juries to decide, Tobias said. ``That ups the ante for the first few trials. It might push the pressure to settle.''

Don Downing, a St. Louis-based lawyer for the growers, said in a court filing last year that damages might exceed $1 billion. The figure will be lower because class-action status was denied, he said this month, declining to estimate the total.

``We wouldn't feel comfortable until our experts are finished with their analysis,'' Downing, of the law firm Gray, Ritter & Graham, said in an interview.

2007 Profit

The $1 billion would be equivalent to 16 percent of Bayer's 2007 net income of 4.7 billion euros ($6.4 billion) and 13 percent of CropScience's sales of 5.8 billion euros.

Bayer lawyer Mark Ferguson in Chicago said it's impossible to know whether jury findings in one trial would be applied in another. The outcome ``would depend on the specific case or issue involved and the precise facts and circumstances,'' he said.

Bayer yesterday closed at 45.3 euros, down 22 percent from a year earlier. The German Stock Index has fallen 35 percent in the same period as the global credit crisis pushed down shares.

Bayer's LibertyLink brand of genetically altered rice was being studied at Louisiana State University in an effort to create a crop that could be safely sprayed with a weed-killer, the U.S. Agriculture Department said. Two strains of LibertyLink were found amid commercially grown long-grain rice in Louisiana, Mississippi, Texas, Arkansas and Missouri, the agency said.

The farmers blame Bayer, based in Leverkusen, Germany, and its CropScience unit for damages caused by temporary bans on two kinds of high-yield seeds, export restrictions and a plunge in prices that followed discovery of the contamination.

Not Approved

Because LibertyLink rice wasn't approved for human consumption, the European Union, Japan and Russia restricted its sale, according to the complaint.

Within four days of the 2006 announcement, a decline in rice futures had cost U.S. growers about $150 million, according to the farmers' complaint in federal court in St. Louis. News of the contamination caused futures prices to fall approximately 14 percent, and American rice exports also fell, the growers said.

Restrictions were eased after Bayer's rice was declared safe by the Agriculture Department in November 2006. There are no claims in the rice litigation that LibertyLink harmed or risked human health.

Only ``minute'' amounts of LibertyLink were found in U.S. crops, Bayer attorney Ferguson said.

``It's our view most of these plaintiffs didn't suffer market losses in selling their rice,'' said Ferguson, of Bartlit Beck Herman Palenchar & Scott in Chicago.

Record Prices

``There was a short time when rice futures prices dropped, but that doesn't necessarily translate to losses to farmers.'' Prices later rose to ``record heights,'' he said.

Bayer, where the aspirin was invented in 1897 according to the company, is the world's seventh-largest seed maker as well as Germany's largest drugmaker. The 17,800-employee CropScience unit's sales of 5.83 billion euros were about 19 percent of Bayer's total of 32.39 billion euros, according to the company.

AnalystsAndrew Benson of Citigroup Inc. in London, Richard Logan of Goldman Sachs Group Inc. and Karl-Heinz Scheunemann of Landesbank Baden-Württemberg in Stuttgart, who follow Bayer, said they haven't studied the cases and declined to comment.

Jeffrey LaFrance, a University of California agricultural economist in Berkeley, said rice prices rebounded rapidly after the taint was disclosed. Still, at least some of the 1,200 farmers suffered during the import-ban period, he said.

LaFrance played a role in U.S. litigation that ended six years ago as an expert for Aventis CropScience, a French company later bought by Bayer. Aventis was sued over crop contamination by genetically modified corn. Separate cases by growers and consumers were settled out of court for $119 million.

People who ate the tainted food, some of whom said they became nauseated, received $9 million worth of coupons for corn products, according to their lawyer, Krislov. The rest went to growers and their attorneys.

The case is In Re Genetically Modified Rice Litigation, 06- md-1811, U.S. District Court, Eastern District of Missouri (St. Louis).

BLOOMBERG

Πρόβλεψη για 165.000 απολύσεις στη Νέα Υόρκη

Πρόβλεψη για 165.000 απολύσεις στη Νέα Υόρκη


Καθώς οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης διαχέονται στην οικονομία, 165.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, με τους 35.000 αυτούς να εργάζονται στο χρηματοοικονομικό τομέα, αναφέρει ο υπεύθυνος οικονομικού ελέγχου Γουίλιαμ Τόμσον.

Η Γουόλ Στριτ, από την οποία προήλθε το 9% των φορολογικών εσόδων της Ν. Υόρκης το 2007, έχει ανακάμψει μερικώς από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που οδήγησε σε κατάρρευση τα νεοϋορκέζικα ιδρύματα Lehman Brothers Holdings Inc., Merrill Lynch & Co. and Bear Stearns Cos. και οδήγησε σε ζημίες και διαγραφές που υπερβαίνουν τα 600 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

«Αποτελεί το πρακτικό αντίκρισμα της ύφεσης που μαστίζει τη χώρα και της αναδιάρθρωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου στην πόλη», αναφέρει ο Ντουγκ Τουρέσκι, εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Προϋπολογισμού (Independent Budget Office) της Ν. Υόρκης, κρατικός φορέας εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής.

«Οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα την περικοπή σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας».


NAFTEMPORIKI

Ελλάδα: Εως 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών

Εως 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών

Με ένα συνδυασμό εγγυήσεων του Δημοσίου, συμμετοχών του Δημοσίου και αύξηση της ρευστότητας, που θα φθάσει έως τα 28 δισ. ευρώ, θα βοηθήσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ξεπεράσει την πιστωτική ασφυξία προς όφελος της οικονομίας και όλων των πολιτών.



Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή το σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα και είναι έτοιμη να αγοράσει μετοχές τραπεζών, προκειμένου να στηρίξει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να περιορίσει τον αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία.



Εκδοση ομολόγων έως 8 δισ. ευρώ

Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα έως 8 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες και είναι έτοιμη τις ενισχύσει μέσω της αγοράς μετοχών έως 5 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το σχέδιο αποσκοπεί στο να μπορέσουμε μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος να βοηθήσουμε και την ανάπτυξη της οικονομίας και να διασφαλίσουμε ότι στον επόμενο χρόνο και το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις τους πολίτες είτε από αύξηση επιτοκίων, στις επιχειρήσεις, την απασχόληση και στην πραγματική οικονομία.

Βιώνουμε μια μεγάλη κρίση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο, ωστόσο υπάρχουν σαφείς επιπτώσεις και από την άνοδο των επιτοκίων και από την πιστωτική ασφυξία που έχει δημιουργηθεί διεθνώς.

Kατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το σχέδιο είναι απόλυτα συμβατό με τις αποφάσεις του Ecofin θα υποβληθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλες αρμόδιες αρχές, ενώ δεν θα υπάρξει επίπτωση στο έλλειμμα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γεώργιος Προβόπουλος, προειδοποίησε ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών πιθανόν να υποχωρήσει κάπως λόγω της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.

«Σύμφωνα με χονδροειδείς υπολογισμούς, φέτος, έως τα τέλη του έτους, ίσως και στις αρχές του επόμενου, ίσως υπάρξει μια κάποια μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών λόγω της κρίσης», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος σε δημοσιογράφους.

Χρ. Φώλιας: Επαγρύπνηση παντού

«Με σωστό συντονισμό πετύχαμε η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει φέτος τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον καταναλωτή», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

«Παρακολουθούμε στενά την αγορά και το μήνυμά μας είναι “διαρκής επαγρύπνηση παντού”, ώστε ο καταναλωτής να αισθάνεται ασφαλής. Στη δημαγωγία και το λαϊκισμό που στηρίζεται σε συγκρίσεις παραπλανητικές, απαντάμε με αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Φώλιας.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 9,547.47 99.90 1.06%
HANG SENG INDEX 15,998.30 -834.58 -4.96%
CSI 300 INDEX 1,914.36 -20.26 -1.05%

Γερμανία: Στο 2,9% ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου

Γερμανία: Στο 2,9% ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου

Μειωμένος κατά 0,1% εμφανίστηκε σε μηνιαία βάση το Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, με το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 2,9%.

Τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις της.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3%. Εξαιρουμένων των τιμών καυσίμων και πετρελαίου θέρμανσης, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

NAFTEMPORIKI

Μέρκελ: Επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας αλλά όχι μακροχρόνια

Μέρκελ: Επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας αλλά όχι μακροχρόνια


Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ τόνισε σημερα κατά τη διάρκεια ομιλία της σε βουλευτές ότι θα πρέπει να αναμένεται επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, η οποία ωστόσο δεν θα είναι μακροχρόνια.

Εξάλλου η καγκελάριος της Γερμανίας ανακοίνωσε πως πριν το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί μία σύνοδος της G8 με αποκλειστικό θέμα την οικονομική κρίση.


NAFTEMPORIKI

Ελλάδα: Η κυβέρνηση εξετάζει «μικρό» σχέδιο για την κρίση

Η κυβέρνηση εξετάζει «μικρό» σχέδιο για την κρίση


«Ηπια μέτρα» για προστασία του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον Κώστα Καραμανλή.
Στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει στις 10 πρωί συζητείται το ελληνικό σχέδιο εγγυοδοσίας των τραπεζών, η έκταση του οποίου, θα είναι σαφώς περιορισμένη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα σχέδια των άλλων χωρών, καθώς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, και οι γενικές του αρχές θα ανακοινωθούν σήμερα μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα καταγράφει τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι αρμόδιες αρχές εφόσον προκύψει πρόβλημα, οι οποίες ενέργειες θα κλιμακώνονται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.


Γ. Αλογοσκούφης: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί
Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η εξαγγελία των μέτρων πρέπει να γίνει προσεκτικά, προκειμένου να μην προκληθεί ανησυχία, σε μια περίοδο μάλιστα που η αύξηση του ορίου εγγύησης των καταθέσεων σε 100.000 ευρώ, έχει καθησυχάσει τους καταθέτες. Στο πλαίσιο αυτό, θα προβλέπεται ότι το κράτος θα παρέμβει άμεσα όταν κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα, με συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά θα τονιστεί παράλληλα η αισιόδοξη εκτίμηση ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί.

Διατραπεζικές καταθέσεις

Ειδικότερα, το σχέδιο θα προβλέπει ένα ποσό το οποίο θα διατεθεί για τη στήριξη των τραπεζών που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, το ύψος του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί. Το αντάλλαγμα θα είναι η παραχώρηση στο Δημόσιο προνομιούχων μετοχών, οι οποίες θα επιστραφούν μόλις η τράπεζα επιλύσει τα προβλήματά της. Επίσης, το Δημόσιο θα εγγυηθεί τις διατραπεζικές καταθέσεις των τραπεζών, όπου άλλωστε «χτυπάει» περισσότερο η κρίση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της απόφαση του ECOFIN θα χαλαρώσει τη εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων, που θα δώσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την ευελιξία στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, αλλά και στην αποτύπωση των μεγεθών τους. Βασικό μέτρο στο οποίο θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση, θα είναι ο αυστηρότερος έλεγχος των τραπεζών, από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση προβλημάτων στις τράπεζες, όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

Ο ΥΠΟΙΟ


Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.
Ερωτώμενος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, για τα μέτρα που κυοφορούνται, είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της φερεγγυότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Προχωρούμε με σχέδιο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Με βάση το σχέδιο αυτό και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που ελήφθησαν προσφάτως, θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες».


Γ. Αλογοσκούφης: Προχωρούμε με σχέδιο.
Σήμερα, ο κ. Αλογοσκούφης αναχωρεί με τον πρωθυπουργό για τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, με θέμα τα επόμενα βήματα για την ομαλότερη έξοδο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, στις 13.15 περίπου, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μετά το πέρας των εργασιών θα μεταβεί στη Φραγκφούρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.


NAFTEMPORIKI

Επιτάχυνση των κοινοτικών μέτρων ζητούν οι «27»

Επιτάχυνση των κοινοτικών μέτρων ζητούν οι «27»

«Οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης, την περασμένη Κυριακή, στο Παρίσι, για τη διάσωση των τραπεζών, μπορεί να μας βοήθησαν να δούμε φως στο τούνελ, αλλά ακόμη δεν έχουμε βγει από αυτό», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσης λήψη νομοθετικών μέτρων στην Κοινότητα και συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.

Οι «27» θα κληθούν να υιοθετήσουν, ως Ε.Ε. αυτή τη φορά, τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου της Ευρωζώνης στο Παρίσι, ώστε να υπάρχει δέσμευση για τη διάσωση των τραπεζών σε κοινοτικό επίπεδο. Οι μόνοι που διατυπώνουν επιφυλάξεις, επικαλούμενοι το κόστος εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης σε εθνικό επίπεδο, ήταν μέχρι χθες οι Τσέχοι, υποχρεώνοντας τον κ. Μπαρόζο να τους προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν για την ίδια τη χώρα τους.

Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση της γαλλικής προεδρίας για τη σύσταση μιας ομάδας διαχείρισης κρίσεων, που θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα επί μονίμου βάσεως και θα αποτελείται από την εκάστοτε προεδρία της Ε.Ε. και τους προέδρους της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των χωρών της Ευρωζώνης. Στόχος, η άμεση αντίδραση στη λήψη μέτρων για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των κρίσεων.

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της γαλλικής προεδρίας, θα κληθούν οι υπουργοί Οικονομικών να υιοθετήσουν, το συντομότερο δυνατόν, τις προτάσεις της Κομισιόν για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι εν λόγω προτάσεις βάζουν «φρένο» στην αλόγιστη ανάληψη κινδύνων από την πλευρά των τραπεζών, θέτοντας περιορισμούς στο ύψος των δανείων που θα μπορούν να χορηγούν και βελτιώνοντας:

1) την ποιότητα των κεφαλαίων,

2) την εποπτεία των τραπεζικών διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων,

3) τη διαχείριση του κινδύνου για τα τιτλοποιημένα προϊόντα.

Παράλληλα, θα ζητήσουν από το Συμβούλιο να προωθήσει την πρόταση της Επιτροπής (θα υποβληθεί σήμερα), η οποία θα συνδέει τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων με βάση τις επιδόσεις (των επιχειρήσεων), ενώ θα μπουν φραγμοί και στις αποζημιώσεις αποτυχημένων μάνατζερ.

Θα ζητηθεί επίσης από την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση για τον καθορισμό του πλαισίου λειτουργίας των διεθνών οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και για τη χαλάρωση των λογιστικών προτύπων που εφαρμόζονται για τις τράπεζες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, αναμένεται να δώσουν έμφαση στην ανάγκη επανακαθορισμού του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω μιας νέας συμφωνίας, ενός νέου «Μπρέτον Γουντς», το οποίο το 1944 καθόρισε τις διεθνείς νομισματικές και οικονομικές εξελίξεις μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δημιούργησε τους δύο βασικούς οικονομικούς και νομισματικούς θεσμούς παρέμβασης, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Κλιματική αλλαγή

Αναφορικά με τα άλλα θέματα της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές, δηλαδή το «πακέτο» των προτάσεων της Κομισιόν, που έχει χρονικό ορίζοντα το 2020 και προβλέπει την περαιτέρω μείωση κατά 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κοινότητα, την αύξηση κατά 20% της κατανάλωσης ενέργειας, προερχόμενης από εναλλακτικές μορφές, καθώς και τη μείωση της κατανάλωσης κατά 20%.

NAFTEMPORIKI

Fed Offers GE, Citigroup Subsidies With Commercial Paper Fund

Fed Offers GE, Citigroup Subsidies With Commercial Paper Fund


Oct. 15 (Bloomberg) -- The Federal Reserve may subsidize America's companies by purchasing their short-term debt at rates below those demanded by private investors in the $1.6 trillion commercial-paper market.

Fed officials yesterday set the yield they will pay for commercial paper at about 1.6 percentage points less than the average cost for financial companies, weekly central bank data show. Policy makers last week announced emergency plans to buy the securities after the market shrank to a three-year low.

The discount offers cheaper cash to companies including General Electric Co. and Citigroup Inc. and than they are currently offering, data compiled by Bloomberg show. One possible unintended consequence: private buyers are shut out.

``The Fed can drive everybody else out of the market'' for buying commercial paper unless market yields drop, said Robert Eisenbeis, chief monetary economist at hedge fund Cumberland Advisors Inc. in Vineland, New Jersey, who used to work at the Atlanta Fed. That could end up ``assuring that markets won't restart,'' he said.

The subsidy underscores officials' concerns over the market, which serves as a checking account for dozens of corporations for paying wages and suppliers, and as a source of financing for consumer credit.

Officials are setting up a special fund to buy the commercial paper, and will start the program on Oct. 27, the central bank said in a statement yesterday. Pacific Investment Management Co. of Newport Beach, California, is in talks to run the plan.

Borrowing Term

Fed staff officials said last week that because the market's disruption meant some companies could only borrow for short periods, even overnight, the Fed will purchase three-month securities.

The central bank will buy only debt with the top short-term ratings of A-1, F1 and P-1 given by Standard & Poor's, Fitch Ratings and Moody's Investors Service respectively.

To set up the so-called special purpose vehicle that will buy the debt, the central bank will loan to it at the 1.5 percent benchmark federal funds rate, the target for the overnight rate between banks. The yields set by the Fed would offer the fund a return over its cost of financing.

Yesterday, the Fed said it will pay a premium of 1 percentage point over the overnight-index swap rate, which is currently 1.21 percent. It may also charge a further fee of 1 percentage point if the issuer doesn't get a guarantee for its debt or offer some security for it in case of default.

Below Market

The Fed facility would finance the short-term notes at 2.2 percent yields at current rates, or 3.2 percent with the fee.

By comparison, GE is offering 3.7 percent to issue 90-day paper, the most all year, Bloomberg data show. Citigroup Oct. 13 posted a rate of 4.7 percent to sell the debt, the most since Dec. 24. American Express Co. yesterday offered 3.9 percent to issue three-month commercial paper, about the highest since January.

GE has no current plans to tap the Fed's program, Keith Sherin, the company's chief financial officer, said in an Oct. 10 conference call. It would use it if conditions became serious enough, and would be eligible to sell a total of $60 billion through its GE Capital unit and $10 billion from the parent company, Sherin said.

Danielle Romero-Apsilos, a Citigroup spokeswoman, declined to comment.

Four-Week Slide

The Fed Board invoked emergency powers to set up the so- called Commercial Paper Funding Facility on Oct. 7.

Companies from newspaper firm Gannett Co. to electricity producer Southern Co. have been forced to tap credit lines or forego raising debt because of the commercial-paper market's disruption.

For asset-backed commercial paper, the Fed will pay 3 percentage points over the OIS rate, a measure of traders' expectations for the Fed's benchmark rate. No fee will be charged. That would amount to a current rate of 4.22 percent. Quoted yields on 90-day asset-backed commercial paper are 4.48 percent.

All borrowers will be required to pay the Fed a registration fee to join the program of 10 basis point of the maximum amount of commercial paper they had outstanding in the period of January to August.

Commercial paper spreads over the three-month OIS swap rate for financial borrowers averaged 0.6 percent in the first eight months of the year. If the market returned to those averages, the Fed facility would result in a penalty rate.

Above `Normal'

The Fed's pricing plan ``would be below a market rate, but it isn't a low rate by any means relative to what was normal,'' says Tony Crescenzi, chief bond market strategist at Miller Tabak & Co. LLC in New York.

The average spread between financial commercial paper rates the overnight index swap rate stood at 2.62 percentage points yesterday. The collapse of Lehman Brothers Holdings Inc. on Sept. 15 eroded confidence in the credit markets.

``Confidence had evaporated about the ability of companies to repay their debts,'' said Crescenzi. ``The uncertainties about exposures kept people from investing. The economy was also collapsing.''

BLOOMBERG

Rio Tinto: Σε επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος

Rio Tinto: Σε επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος


ΑΥΞΗΣΗ 17% - επίπεδα ρεκόρ – σημείωσε το τρίτο τρίμηνο η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος της Rio Tinto Group, που μάχεται να μην εξαγοραστεί από την BHP Billiton Ltd. αντί ποσού 86 δισ. δολαρίων.

Η παραγωγή της πρώτης ύλης για ατσάλι, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στα κέρδη, αυξήθηκε στα 42,4 εκατ. μετρικούς τόνους το τρίμηνο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου από 36,4 εκατ. μετρικούς τόνους το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Rio Tinto που εδρεύει στο Λονδίνο. Το προηγούμενο τρίμηνο η παραγωγή της εταιρείας ήταν 41,9 εκατ. τόνους.

Η Rio – η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, σχεδιάζει να τριπλασιάσει την παραγωγή πλέον των 600 εκατ. τόνων για να αξιοποιήσει τις τιμές οι οποίες αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο έτος φθάνοντας φέτος σε επίπεδα ρεκόρ. Οι Rio και η BHP συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αύξηση της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος έως 97% από την 1η Απριλίου.

Ο επεξεργασμένος χαλκός υποχώρησε 30% στους 68.900 τόνους, από 98.700 τόνους το προηγούμενο έτος. Η εξόρυξη χαλκού στα ορυχεία μειώθηκε 7% στους 160.000 τόνους.

Οι μετοχές της Rio υποχώρησαν έως 6,3% φθάνοντας στα 77,55 δολ. Αυστραλίας η μία και στις 3:13 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ διαπραγματεύθηκαν στο χρηματιστήριο στα 78,22 δολ. Αυστραλίας η μία.


NAFTEMPORIKI

BoJ: Χωρίς όρια η διάθεση δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα

BoJ: Χωρίς όρια η διάθεση δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα

ΔΟΛΑΡΙΑ - όσο περισσότερα χρειαστούν – θα διαθέσει στις τράπεζες η Bank of Japan (BoJ), σε μια προσπάθεια ανάλογη των Ευρωπαίων ηγετών να μειωθεί το κόστος δανεισμού στις χρηματαγορές και να απελευθερωθούν διεθνώς οι πιστώσεις.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα διαθέσει απεριόριστο ύψος δολαρίων με συγκεκριμένα επιτόκια, σύμφωνα με ανακοίνωσή της αργά χθες βράδυ. Επίσης η τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα για τη βελτίωση πρόσβασης των εταιρειών σε ρευστό, επέκτεινε τη γκάμα των κρατικών ομολόγων που αγοράζει από τις τράπεζες και ανέστειλε πρόγραμμα πώλησης μετοχών που αγόρασε από τις τράπεζες από το 2002 έως το 2004.

Η διοχέτευση δολαρίων από την BoJ έρχεται μετά τη συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο μήνα με την Federal Reserve των ΗΠΑ για ανταλλαγή έως 120 δισ. δολ. για γιέν.

Σήμερα ο διοικητής της BoJ, Μασαάκι Σιρακάουα είπε μιλώντας στο ιαπωνικό κοινοβούλιο ότι το διοικητικό συμβούλιο κάνει σκέψεις και για τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Τα διατραπεζικά επιτόκια για δάνεια σε δολάρια έχουν αυξηθεί από την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. τον περασμένο μήνα αφήνοντας την αγορά πιστώσεων χωρίς ρευστό. Το Libor για δάνεια τριών μηνών σε δολάρια υποχώρησε χθες στο 4,64%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της British Bankers' Association. Ακόμη το επιτόκιο είναι τρεις φορές υψηλότερο του αντίστοιχου της Fed που βρίσκεται στο 1,5%.

Σημειώνεται ότι η Bank of Japan αγόρασε μετοχές 2 τρισ. γιέν [JPY=X] (19,6 δισ. δολ.) από τις ιαπωνικές τράπεζες μεταξύ του 2002 και 2004 για να τις προστατεύσει από τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο δεκαετιών. Αρχισε να πουλά αυτές τις μετοχές τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2007 και κατείχε μετοχές 1,4 τρισ. γιέν έως τα τέλη Μαρτίου του 2008, σύμφωνα με την τελευταία της ανακοίνωση.

Η τράπεζα θα αρχίσει πάλι την πώληση των μετοχών η οποία απαιτεί την έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου. Ο Σικαράουα είπε ότι ο χρόνος που αυτό θα συμβεί εξαρτάται από την κατάσταση του χρηματιστηρίου αξιών.


NAFTEMPORIKI

Αποθαρρυντικό σημάδι από τα hedge funds

Αποθαρρυντικό σημάδι από τα hedge funds


Ορισμένοι κολοσσοί στο χώρο των αντισταθμιστικών ταμείων απέσυραν τα περισσότερα χρήματά τους από τη χρηματιστηριακή αγορά, αποθαρρυντικό σημάδι εν μέσω της προχθεσινής ευφορίας και ένδειξη αλλαγής πλεύσης της συγκεκριμένης αγοράς εν μέσω της κρίσης.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Στίβεν Κοέν, διαχειριστής αντισταθμιστικού ταμείου, μετέφερε περίπου το ήμισυ των κεφαλαίων του, ήτοι 7 δισ. δολάρια, στην αγορά διαχείρισης διαθεσίμων και άλλα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα, περιορίζοντας την έκθεση του ταμείου του στη χρηματιστηριακή αγορά.

Επίσης, ο διαχειριστής του ταμείου Millennium Partners, μετέφερε περίπου 6 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αγορά σε ρευστό. Η στροφή από τη Wall Street αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των αντισταθμιστικών ταμείων να προστατευθούν, έχοντας τοποθετήσει περίπου 400 δισ. δολάρια σε ρευστό τελευταία, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group.

Η κίνηση αυτή συμπίπτει με τις αυστηρότερες ρυθμίσεις για το short selling (ανοικτές πωλήσεις), στρατηγική ιδιαίτερα δημοφιλής στα αντισταθμιστικά ταμεία και το αίτημα των ρυθμιστικών αρχών για μεγαλύτερη διαφάνεια στην εν λόγω αγορά. Η στροφή δείχνει επίσης τις αλλαγές που αρχίζουν να δρομολογούνται στο χώρο: ο αριθμός των αντισταθμιστικών ταμείων, που σήμερα υπολογίζονται σε 8.000, πιθανόν να συρρικνωθεί και αυτά που θα καταφέρουν να επιβιώσουν θα δουν το μέγεθός τους να περιορίζεται.

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή συγκριτικά με τα τελευταία έτη, όταν αντισταθμιστικά ταμεία προσπάθησαν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα.


NAFTEMPORIKI

Ευρώπη: Μειωμένες οι πωλήσεις αυτοκινήτων λόγω της κρίσης

Ευρώπη: Μειωμένες οι πωλήσεις αυτοκινήτων λόγω της κρίσης


Μειωμένες κατά 8,2% εμφανίστηκαν σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, καθώς η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε σοβαρά την αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων Ευρώπης (ACEA).

Όπως επισημαίνει η ACEA, η πιστωτική κρίση έχει «ψαλιδίσει» την ικανότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας να χρηματοδοτήσει τις ημερήσιες δραστηριότητές της και να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες για «πράσινα» οχήματα.

Παράλληλα, η ζήτηση για νέα αυτοκίνητα εξασθενεί, με τους πελάτες να εμφανίζονται όλο και πιο διστακτικοί να προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές και τις τράπεζες επιφυλακτικές να τους χρηματοδοτήσουν.

Ειδικότερα, για το μήνα Σεπτέμβριο, οι ταξινομήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιρουμένης της Κύπρου και της Μάλτας και συμπεριλαμβανομένων των χωρών της EFTA (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λίχνενσταϊν), διαμορφώθηκαν σε 1.304.583. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998.

Στη δυτική Ευρώπη, οι νέες ταξινομήσεις υποχώρησαν κατά 9,3% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2007, στις 1.211.308. Σημειώνεται ότι τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα επέδειξαν οι αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η μεγαλύτερη μείωση κατεγράφη στη Βρετανία και την Ισπανία.

Στα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε., οι ταξινομήσεις αυξήθηκαν κατά 7,8% στις 93.275.


NAFTEMPORIKI

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Producer Price Index
Dept of Labor


8:30 AM
Retail Sales
Dept of Commerce


10:00 AM
Business Inventories
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy


2:00 PM
The Beige Book
Federal Reserve Bank

Intel profit surges 12%

Intel profit surges 12%

The computer-chip maker beats earnings expectations in 3Q, but slips in sales - the company says their outlook is clouded by the current financial crisis.

SAN JOSE, Calif. (AP) -- Intel Corp.'s third-quarter profit rose 12%, edging past Wall Street's estimates, but the chip maker cautioned that the pall the financial crisis has cast over the technology sector makes it hard to predict its results for the current period.

The company reported after the market closed Tuesday that its profit for the three months ended Sept. 27 was $2.01 billion, or 35 cents per share. That compares with the $1.79 billion, or 30 cents per share, from the year-ago period.

Analysts surveyed by Thomson Reuters expected 34 cents per share in profit.

Sales were $10.22 billion, just a 1% increase over last year, but Intel said the figure was a record for the third quarter. Analysts expected $10.26 billion.

The Santa Clara-based company, the world's No. 1 maker of PC microprocessors, said that it still expects healthy and relatively unchanged profit margins for the October-December quarter. Sales for that period could fall below the range of estimates offered by Wall Street analysts, however.

Stacy Smith, Intel's chief financial officer, said because of the economic turbulence, Intel plans to update investors in early December, ahead of the formal fourth-quarter report, about the company's finances.

"We have a high degree of uncertainty around demand in the fourth quarter, but our execution is good," he said in an interview.

Because Intel's processors are used in around 80% of the world's PCs and servers built with PC chips, its financial results are seen as a valuable gauge of the health of the broader technology sector.

A big reason Intel is able to wring out more profits despite only incrementally higher sales is because it's getting cheaper for the company to make each of its chips. Technological advances allow the company to squeeze more transistors onto the same slice of silicon while lowering the expense of making those chips.

Intel's most advanced chips are currently built with parts whose average width is only 45 nanometers, or 45 billionths of a meter.

Those advances help Intel increase its profit margins even in tough times. The company's gross profit margin - the amount of money it makes on each dollar of revenue once manufacturing costs are stripped out - rose 3.5 percentage points from 55.4% in the second quarter to 58.9% in the third quarter.

Intel attributes the increase to lower manufacturing costs and higher revenues.

Intel Chief Executive Paul Otellini warned in a statement that it's "hard to know" what impact the financial crisis will have on demand for Intel's chips in the fourth quarter. Still, Otellini said he expects Intel to "outpace peer companies" during the period because of its sales momentum and strong products and balance sheet.

Intel predicted a gross profit margin of 59% of revenues, plus or minus a couple of percentage points in the fourth quarter.

Sales, however, could come in below the range of estimates offered by Wall Street analysts. Intel expects sales of between $10.1 billion and $10.9 billion. Analysts were expecting sales in the range of $10.4 billion and $11.3 billion.

Intel (INTC, Fortune 500) shares, which lost $1.06, or 6.2%, to close at $15.93 during the regular session, regained some of the lost ground in after-hours trading, adding $1.05, or 6.6%, to $16.98.

CNN
Share |