Wednesday, October 15, 2008

Κάν' το όπως ο Buffet

Κάν' το όπως ο Buffet

Στο τέλος του 2004 η Berkshire Hathaway του Warren Buffet είχε περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Παρομοίως το 2005, το 2006 και το 2007. Όταν οι υπόλοιποι επενδυτές έκαναν παράπονα για τη «σπατάλη» εταιρικών κεφαλαίων σε ανορθόδοξες επενδυτικές πολιτικές, ο Buffet απλώς περίμενε. Και συνέχιζε να περιμένει. Αρνούταν να αγοράσει μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Όσο για εκείνα τα 44 δις που είχε στην αρχή του χρόνου; Μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν μείνει μόνο τα 31. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχει ξοδέψει 4,7 δισεκατομμύρια στην αγορά της Constellation Energy με τιμή αγοράς 26,50 δολάρια ανά μετοχή (όταν στην αρχή της χρονιάς εμπορευόταν στα 100 δολάρια). Επίσης, 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά προνομιούχων μετοχών της Goldman Sachs και, τέλος, 3 δισεκατομμύρια δολάρια στη General Electric.

Αφού λοιπόν αυτός αγοράζει γιατί όχι κι εσείς; Διότι υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: όταν εκείνος αγόραζε δε διέθετε μόνο ένα κεφάλαιο αλλά και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, η οποία έπειθε εταιρίες όπως η Goldman και GE να προχωρήσουν σε τέτοιες συμφωνίες μαζί του, ελπίζοντας ότι το όνομά του θα λειτουργήσει ως «κράχτης» για τους υπόλοιπους επενδυτές.

Αντί λοιπόν να εστιάζουμε στο τι αγόρασε, ας εξετάσουμε το σκεπτικό πίσω από τις συγκεκριμένες κινήσεις. Δυο είναι τα βασικά σημεία: επενδύσεις για μια ζωή και σύσταση λίστας ενδιαφέρουσων εταιριών προς παρακολούθηση.

Την πρόσφατη κρίση τη χαρακτήρισε ως «Pearl Harbor της οικονομίας». Όπως δήλωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν είχε ξαναδεί τόσο φοβισμένους οικονομικά ανθρώπους όσο τώρα. Μπορεί ο ίδιος να πλησιάζει τα 80 δεν επηρεάστηκε όμως από τον πανικό των ημερών και δεν προσπάθησε να βγάλει εύκολα χρήματα. Αντιθέτως, προτιμά να επενδύει μακροπρόθεσμα, περιμένοντας τις ευκαιρίες να εμφανιστούν. Όταν αυτές ξεπροβάλουν όμως, χτυπά αλύπητα.

Είναι αυτή ακριβώς η υπομονή του που του επιτρέπει να μη συμβιβάζεται και να πετυχαίνει την αγορά μεγάλων εταιριών σε μικρές τιμές. Εδώ είναι λοιπόν που πρέπει να τον μιμηθούν και οι επενδυτές που θέλουν να είναι επιτυχημένοι.: το ότι η τιμή μιας μετοχής έχει πέσει δε σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και καλή ευκαιρία.

Είναι απαραίτητη επομένως και η δημιουργία μιας λίστας με εταιρίες που θα θέλατε να αγοράσετε μακροπρόθεσμα καθώς και με τις τιμές στις οποίες θα θέλατε να αγοράσετε. Όταν μια από τις αγαπημένες σας εταιρίες βάλει πωλητήριο, ελέγξτε τη λίστα σας και ...κάντε το όπως ο Buffet.

REPORTER.GR

No comments:

Share |