Wednesday, October 15, 2008

Αποθαρρυντικό σημάδι από τα hedge funds

Αποθαρρυντικό σημάδι από τα hedge funds


Ορισμένοι κολοσσοί στο χώρο των αντισταθμιστικών ταμείων απέσυραν τα περισσότερα χρήματά τους από τη χρηματιστηριακή αγορά, αποθαρρυντικό σημάδι εν μέσω της προχθεσινής ευφορίας και ένδειξη αλλαγής πλεύσης της συγκεκριμένης αγοράς εν μέσω της κρίσης.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Στίβεν Κοέν, διαχειριστής αντισταθμιστικού ταμείου, μετέφερε περίπου το ήμισυ των κεφαλαίων του, ήτοι 7 δισ. δολάρια, στην αγορά διαχείρισης διαθεσίμων και άλλα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα, περιορίζοντας την έκθεση του ταμείου του στη χρηματιστηριακή αγορά.

Επίσης, ο διαχειριστής του ταμείου Millennium Partners, μετέφερε περίπου 6 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αγορά σε ρευστό. Η στροφή από τη Wall Street αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των αντισταθμιστικών ταμείων να προστατευθούν, έχοντας τοποθετήσει περίπου 400 δισ. δολάρια σε ρευστό τελευταία, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group.

Η κίνηση αυτή συμπίπτει με τις αυστηρότερες ρυθμίσεις για το short selling (ανοικτές πωλήσεις), στρατηγική ιδιαίτερα δημοφιλής στα αντισταθμιστικά ταμεία και το αίτημα των ρυθμιστικών αρχών για μεγαλύτερη διαφάνεια στην εν λόγω αγορά. Η στροφή δείχνει επίσης τις αλλαγές που αρχίζουν να δρομολογούνται στο χώρο: ο αριθμός των αντισταθμιστικών ταμείων, που σήμερα υπολογίζονται σε 8.000, πιθανόν να συρρικνωθεί και αυτά που θα καταφέρουν να επιβιώσουν θα δουν το μέγεθός τους να περιορίζεται.

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή συγκριτικά με τα τελευταία έτη, όταν αντισταθμιστικά ταμεία προσπάθησαν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |