Wednesday, October 15, 2008

Ελλάδα: Η κυβέρνηση εξετάζει «μικρό» σχέδιο για την κρίση

Η κυβέρνηση εξετάζει «μικρό» σχέδιο για την κρίση


«Ηπια μέτρα» για προστασία του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον Κώστα Καραμανλή.
Στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει στις 10 πρωί συζητείται το ελληνικό σχέδιο εγγυοδοσίας των τραπεζών, η έκταση του οποίου, θα είναι σαφώς περιορισμένη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα σχέδια των άλλων χωρών, καθώς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, και οι γενικές του αρχές θα ανακοινωθούν σήμερα μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα καταγράφει τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι αρμόδιες αρχές εφόσον προκύψει πρόβλημα, οι οποίες ενέργειες θα κλιμακώνονται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.


Γ. Αλογοσκούφης: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί
Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η εξαγγελία των μέτρων πρέπει να γίνει προσεκτικά, προκειμένου να μην προκληθεί ανησυχία, σε μια περίοδο μάλιστα που η αύξηση του ορίου εγγύησης των καταθέσεων σε 100.000 ευρώ, έχει καθησυχάσει τους καταθέτες. Στο πλαίσιο αυτό, θα προβλέπεται ότι το κράτος θα παρέμβει άμεσα όταν κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα, με συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά θα τονιστεί παράλληλα η αισιόδοξη εκτίμηση ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί.

Διατραπεζικές καταθέσεις

Ειδικότερα, το σχέδιο θα προβλέπει ένα ποσό το οποίο θα διατεθεί για τη στήριξη των τραπεζών που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, το ύψος του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί. Το αντάλλαγμα θα είναι η παραχώρηση στο Δημόσιο προνομιούχων μετοχών, οι οποίες θα επιστραφούν μόλις η τράπεζα επιλύσει τα προβλήματά της. Επίσης, το Δημόσιο θα εγγυηθεί τις διατραπεζικές καταθέσεις των τραπεζών, όπου άλλωστε «χτυπάει» περισσότερο η κρίση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της απόφαση του ECOFIN θα χαλαρώσει τη εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων, που θα δώσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την ευελιξία στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, αλλά και στην αποτύπωση των μεγεθών τους. Βασικό μέτρο στο οποίο θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση, θα είναι ο αυστηρότερος έλεγχος των τραπεζών, από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση προβλημάτων στις τράπεζες, όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

Ο ΥΠΟΙΟ


Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.
Ερωτώμενος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, για τα μέτρα που κυοφορούνται, είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της φερεγγυότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Προχωρούμε με σχέδιο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Με βάση το σχέδιο αυτό και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που ελήφθησαν προσφάτως, θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες».


Γ. Αλογοσκούφης: Προχωρούμε με σχέδιο.
Σήμερα, ο κ. Αλογοσκούφης αναχωρεί με τον πρωθυπουργό για τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, με θέμα τα επόμενα βήματα για την ομαλότερη έξοδο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, στις 13.15 περίπου, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μετά το πέρας των εργασιών θα μεταβεί στη Φραγκφούρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |