Friday, February 19, 2010

Εβδομαδιαία κέρδη 7,7% για το αργό


Εβδομαδιαία κέρδη 7,7% για το αργό

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων έκλεισε η τιμή του αργού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης καθώς το δολάριο υποχωρεί στις αγορές συναλλάγματος.


Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού τύπου light sweet παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε άνοδο 0,9%, ή 75 σεντς, για να κλείσει στα 79,81 δολ. το βαρέλι ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Brent κατέγραψε άνοδο 0,5%, ή 41 σεντς, στα 78,19 δολ. το βαρέλι.


Συνολικά στην εβδομάδα η τιμή του αργού έχει ενισχυθεί 7,7%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Νέους περιορισμούς στο short selling θα εξετάσει η SEC


ΗΠΑ: Νέους περιορισμούς στο short selling θα εξετάσει η SEC

Την επιβολή νέων περιορισμών στο short selling θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα η Securities and Exchange Commission όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.


Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η SEC θα εξετάσει στις 24/2 σε ανοιχτή συνεδρίαση τον περιορισμό του short selling εάν η μετοχή μίας εταιρείας εμφανίζει πτώση πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό.

source: capital.gr

Εβδομαδιαία κέρδη 3,1% για το χρυσό


Εβδομαδιαία κέρδη 3,1% για το χρυσό

Με μικρά κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, διορθώνοντας την χθεσινή πτωτική του πορεία, καθώς η νευρικότητα που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές ευνόησε την τοποθέτηση μερίδας των επενδυτών στις αγορές των μετάλλων.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 3,40 δολάρια στα 1.122,10 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας της τάξεως του 3,1%.
Σημαντική στήριξη στα μέταλλα έδωσε και η οριακή αύξηση της τάξεως του 0,2% που σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιανουάριο, από άνοδο 0,2% το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,6%. Το Δεκέμβριο είχε σημειώσει ετήσια αύξηση 2,7%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 2,8% σε ετήσια.

source: reporter.gr

Αναβάθμισε την Τουρκία ο S&P


Αναβάθμισε την Τουρκία ο S&P

Την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας αναβάθμισε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's Ratings Services, στον απόηχο της βελτίωσης της ευελιξίας που επέδειξε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της μείωσης του ελλείμματος κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.
Επιπλέον, ο S&P αναφέρει ότι η κεντρική Τράπεζα της χώρας κατάφερε να μην επηρεασει τους στόχους της πάρα πολύ η παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ θεωρεί ότι ο τουρκικός τραπεζικός κλάδος έχει τη μικρότερη μόχλευση σε ολόκληρη της Ανατολική Ευρώπη.
Ο οίκος ανέφερε ακόμη ότι οι τοπικές κεφαλαιαγορές της Τουρκίας εξακολουθούν να αναπτύσσονται, ενώ η προοπτική τοποθετείται για περεταίρω αναβάθμιση των αξιολογήσεων τους επόμενους 12-24 μήνες.

source: reporter.gr

Τέσσερις εταιρίες που κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας ανακάλυψε η ΕΥΠ- Διαψεύδει το ένα fund

Τέσσερις εταιρίες που κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας ανακάλυψε η ΕΥΠ- Διαψεύδει το ένα fund

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν το hedge fund να έχει έκθεση σε ελληνικό χρέος η CDs προχώρησε η BREVAN HOWARD, προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να πουλήσει ή να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο άμεσο μέλλον.


"Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας η ελληνική κυβέρνηση επιστρατεύει την ΕΥΠ προκειμένου να εντοπίσει τα συμφέροντα που επιτίθενται στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Το Βήμα" από τις πρώτες έρευνες της ΕΥΠ, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εντοπίστηκαν τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και στην Αμερική και οι οποίες από τον περασμένο Δεκέμβριο καθημερινά πωλούσαν μαζικά ομόλογα, αγοράζοντας εν συνεχεία στα χαμηλά της ημέρας.

Με τον τρόπο αυτόν, και υπό το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για την ελληνική οικονομία από τα συνεχή δημοσιεύματα και τις εκθέσεις για την ικανότητά της να αναχρηματοδοτήσει το χρέος, οι εταιρείες αυτές πέτυχαν υψηλότατα κέρδη και δημιούργησαν με τη βοήθεια ξένων οίκων τη μόδα «τρέξτε όλοι και σορτάρετε στην Ελλάδα».

Είναι προφανές ότι για την επιχείρηση του εντοπισμού των κερδοσκόπων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι οικονομίες δοκιμάζονται συνεργάζονται οι κρατικές και οι μυστικές υπηρεσίες όλων των ενδιαφερομένων χωρών, ενώ η ΕΥΠ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπίας (CΝΙ) της Ισπανίας, αλλά και με υπηρεσίες στη Γαλλία και στη Βρετανία."

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο

Μικρή αύξηση παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με το δομικό πληθωρισμό να μειώνεται για πρώτη φορά από το 1982. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα.

Αντίθετα, οι δομικές τιμές καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνουν τις ασταθείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, υποχώρησαν σε μηνιαία βάση κατά 0,1%. Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που οι συγκεκριμένες τιμές είχαν μειωθεί ήταν το Δεκέμβριο του 1982, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 0,1%.

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 1,3% των τιμών καταναλωτή και κατά 0,1% του δομικού δείκτη.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο εμφάνισε άνοδο κατά 2,6%, με τον δομικό να ενισχύεται κατά 1,6% το ίδιο διάστημα.

Τα στοιχεία έδειξαν πως την άνοδο πυροδότησαν οι τιμές ενέργειας, ενισχυμένες κατά 2,8% σε μηνιαία βάση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2009. Επιπλέον, οι τιμές τροφίμων διαμορφώθηκαν κατά 0,2% υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

source: capital.gr

Carrefour: Διπλό "χτύπημα" σε Ελλάδα και Βαλκάνια


Carrefour: Διπλό "χτύπημα" σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Μετά από 17 χρόνια... συμβίωσης, ο γαλλικός όμιλος Carrefour και η ελληνική εταιρεία Μαρινόπουλος δημιουργούν το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων σουπερμάρκετ στη χώρα, μέσω της απορρόφησης της αλυσίδας Dia. Με τα νέα δεδομένα, ο όμιλος θα αριθμεί περισσότερα από 900 καταστήματα στο δίκτυό του εντός Ελλάδας, ενώ θα ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς του που πλησιάζει το 20%.

Oι συζητήσεις για την κίνηση αυτή που μεταμορφώνει τον όμιλο στο μεγαλύτερο σχήμα στο λιανεμπόριο, με τζίρο που θα φτάνει τα 2,8 δισ. ευρώ αθροιστικά, είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο, αλλά το «πράσινο φως» από τη Γαλλία καθυστερούσε να ανάψει.

Η... κληρονομιά που παραλαμβάνει ο όμιλος εκτός από 381 καταστήματα Dia, εκ των οποίων τα 126 είναι franchise, είναι και ζημιές πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ, με βάση τη τελευταία δημοσιοποιημένη οικονομική κατάσταση του 2008. Ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας discount κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Με την πράξη «υιοθεσίας», όλα τα Dia θα μετονομαστούν σε σουπερμάκετ Carrefour Μαρινόπουλος, είτε σε μικρότερα καταστήματα, τα λεγόμενα ευκολίας με την επωνυμία Carrefour Express. Πρόκειται για μια κίνηση που δυναμώνει το brand «Carrefour Μαρινόπουλος», μειώνει τα λειτουργικά κόστη του ομίλου και αυξάνει την ευελιξία του.

Η Dia Hellas μέχρι σήμερα ανήκε στην Carrefour SA κατά 80% και κατά 20% στον Όμιλο Μαρινόπουλου, αλλά στο εξής θα ενσωματωθεί στην κοινή εταιρεία Carrefour Μαρινοπουλος.

Ταξίδι στα Βαλκάνια

Παράλληλα, με τον αέρα της... πρωτιάς σε εθνικό επίπεδο, ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος "ανοίγει πανιά" και για τις υπόλοιπες βαλκανικές αγορές μέσω της σύστασης θυγατρικής εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή υπό τη μορφή franchise.

Μέχρι σήμερα ο όμιλος είχε δραστηριότητα σε δύο χώρες. Στη Βουλγαρία εγκαταστάθηκε το 2007 και λειτουργεί 3 καταστήματα. Σε βάθος 5ετίας δρομολογεί επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ και δημιουργία δικτύου 20 καταστημάτων. Η θυγατρική που αναμένεται να υλοποιούσε τα σχέδια αυτά με τη μορφή franchise, θα ενταχθεί στη νεοσυσταθείσα εταιρεία. Επιπλέον, από το 2005 ο όμιλος δραστηριοποιείται και στην Κύπρο με δίκτυο περίπου 20 καταστημάτων. Στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας η αγορά των Βαλκανίων χαρακτηρίζεται «ελπιδοφόρα».

Η συνεργασία του γαλλικού ομίλου Carrefour με την Μαρινόπουλος μετράει 17 χρόνια, πολλές εξαγορές και αρκετές συγχωνεύσεις. Το 1991 η Promodes, που αργότερα απορροφήθηκε από την Carrefour, ιδρύει στην Ελλάδα το πρώτο υπερμάρκετ Continent και 2 χρόνια μετά συνάπτει συνεργασία με την τότε μικρή έκτασης εταιρεία Μαρινόπουλος.

Με την άφιξη του ομίλου Carrefour απορροφάται η Promodes αλλά διατηρείται η συνεργασία με την Μαρονόπουλος, καθιστώντας τον «τον πρώτο όμιλο διανομής σε εθνικό επίπεδο». Από τότε τα καταστήματα του ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα.

Έχει συνάψει συμβόλαιο franchise με την Smile Market, το 2004 εξαγόρασε την εταιρεία Ξυνός, την Πειραικός το 2008. Η μορφή και τα ονόματα των καταστημάτων έχουν κατά καιρούς αλλάξει, φτάνοντας σήμερα να χωρίζονται σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Εxpress.

Μέχρι σήμερα το δίκτυο του ομίλου αποτελούνταν από 35 υπερμάρκετ, 219 σουπερμάρκετ και 284 καταστήματα ευκολίας. Ο ετήσιος τζίρος για το 2009 ανήλθε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε 2,4 δισ. ευρώ το 2009 από 1,99 δισ. ευρώ που ήταν το 2008.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αμετάβλητος ο PMI το Φεβρουάριο


Ευρωζώνη: Αμετάβλητος ο PMI το Φεβρουάριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Για έβδομο διαδοχικό μήνα ενισχύθηκε το Φεβρουάριο η παραγωγή του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης, με την ανάπτυξη της μεταποίησης να υπερβαίνει εκείνη του τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του δείκτη PMI, μέτρο που στηρίζεται στο 85% περίπου των απαντήσεων ιδιωτικών εταιρειών, παρέμεινε αμετάβλητος από τον Ιανουάριο στις 53,7 μονάδες.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο σύνθετος δείκτης θα υποχωρούσε στις 53,4 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Σημειώνεται πως το μέγεθος άνω των 50 μονάδων υποδηλώνει ανάπτυξη του κλάδου, ενώ εκείνο κάτω από τις 50 συρρίκνωση.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε πως ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε περισσότερο των εκτιμήσεων στις 54,1 μονάδες το Φεβρουάριο από 52,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007. Αντίθετα, ο δείκτης στον τομέα των υπηρεσιών εμφάνισε απρόσμενη κάμψη στις 52 μονάδες από τις 52,5 τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο μεταποιητικός PMI να διαμορφωθεί στις 52,6 μονάδες και ο δείκτης υπηρεσιών να παραμείνει αμετάβλητος.

source: capital.gr

Moody΄s: Προειδοποιεί για υποβάθμιση καλυμμένων ομολογιών


Moody΄s: Προειδοποιεί για υποβάθμιση καλυμμένων ομολογιών

Την αξιολόγηση "Aaa" για το σύνολο σχεδόν των ελληνικών δομημένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών και καλυμμένων ομολογιών, έθεσε υπό αναθεώρηση (under review) για πιθανή υποβάθμιση, η Moody΄s.

Οι συναλλαγές που επηρεάζονται περιλαβάνουν εννέα δομημένα προϊόντα ABS, έντεκα RMBS, δύο CLO αλλά και ένα πρόγραμμα καλυμένων ομολογιών, που φέρουν στο σύνολό τους την εγγύηση ελληνικών τραπεζικών ενυπόθηκων δανείων.

Η απόφαση της Moody΄s αντανακλά την αξιολόγηση των συναλλαγών αυτών στο πλαίσιο της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας αλλά και του υφιστάμενου οικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. Ο οίκος εξηγεί πως ενδεχόμενες περαιτέρω πιέσεις στην ελληνική οικονομία, δεν αποκλέιεται να ενισχύσουν την πιθανότητα χρεοκοπίας των παγίων που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις στις ανωτέρω συναλλαγές.

Τα προϊόντα που επηρεάζονται είναι σύμφωνα με τον οίκο:

ABS

Anaptyxi SME I: EUR 1750M A Certificates

Axia III Finance Plc: EUR 1670.1M A Certificate

DANEION 2007-1 PLC: EUR 1587.5M Class A Certificate

Gaia Lease Plc: EUR 272.6M A Notes

IRIDA PLC: EUR 261.1M A Certificate

PRAXIS I FINANCE PLC: .EUR 493M A Certificate

Praxis II Finance Plc: EUR 379.2M A Certificate

Misthosis Funding Plc: EUR 363.9M A Certificate

Synergatis Plc: EUR 1414.5M A Certificate

RMBS

Estia Mortgage Finance II PLC: EUR 1137.5M A Notes

Grifonas Finance No. 1 Plc: EUR 897.7M A Certificate

Themeleion Mortgage Finance PLC: EUR 693.5M A Notes

Themeleion II Mortgage Finance Plc: EUR 690M A Certificate

Themeleion III Mortgage Finance Plc S.r.I.: EUR 900M A Certificate

Themeleion IV Mortgage Finance Plc: EUR 1352.9M A Certificate

Themeleion V Mortgage Finance Plc: EUR 957.8M A Certificate

Themeleion VI Mortgage Finance Plc: EUR 1560.9M A Certificate

KATOIKIA I MORTGAGE FINANCE PLC: EUR 886.6M A Notes

KION Mortgage Finance Plc: EUR 553.8M A Certificate

KION Mortgage Finance No. 2 Plc: EUR 522.405M A Certificate

CLO

Axia II Finance PLC: EUR 459M Class A Asset Backed Floating Rate Notes due
2031 Notes

EPIHIRO PLC (Athena Project): EUR 1623M Euro 1,623,000,000 Class A Asset
Backed Floating Rate Notes due January 2035 Notes

Covered Bond

Alpha Bank Covered Bond PLC Series 1 and Series 2

Η Moody΄s σημειώνει πως η αξιολόγηση της συναλλαγής Karta 2005 (τιτλοποίηση πιστωτικών καρτών) δεν επηρεάζεται.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η κάμψη στις λιανικές πωλήσεις


Μ. Βρετανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η κάμψη στις λιανικές πωλήσεις



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία τον Ιανουάριο, καθώς τόσο ο καιρός όσο και η εισαγωγή των πωλήσεων καυσίμων κίνησης είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις συνολικές πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Office for National Statistics (ONS).

Ο δείκτης λιανικών πωλήσεων συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων καυσίμων υποχώρησε κατά 1,8% σε μηνιαία βάση και ενισχύθηκε 0,9% σε ετήσια τον Ιανουάριο.

Το Δεκέμβριο, οι πωλήσεις αναθεωρήθηκαν για να δείξουν μείωση 0,2% από το Νοέμβριο και αύξηση 2,4% σε ετήσιο επίπεδο. Η ONS είχε αρχικά ανακοινώσει πως οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί 0,3% και 2,1% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία του Ιανουαρίου περιλαμβάνουν τις πωλήσεις καυσίμων, ενώ τα αντίστοιχα του Δεκεμβρίου όχι.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 0,5% μηνιαία κάμψη και 1,1% ετήσια άνοδο.

Σημειώνεται πως οι λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές στη μέθοδο μέτρησης. Ο λιανικός δείκτης της ONS – στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων – πλέον περιλαμβάνει τις πωλήσεις των καυσίμων κίνησης ως λιανική δραστηριότητα, ενώ η επισκευή προσωπικών προϊόντων και νοικοκυριού έχουν τεθεί εκτός του δείκτη.

Ωστόσο, η ONS δημοσίευσε και τις λιανικές πωλήσεις εκτός των καυσίμων, οι οποίες μειώθηκαν 1,2% σε μηνιαίο επίπεδο και αυξήθηκαν 2,6% σε ετήσιο.

Αυτό επισημαίνει την επίδραση της εισαγωγής των καυσίμων, αν και εκπρόσωπος της ONS ανέφερε πως η αλλαγή μπορεί να έχει επιδεινωθεί λόγω καιρικών συνθηκών, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να αγόρασαν λιγότερα καύσιμα εξαιτίας της αδυναμίας μετακίνησης από τα καιρικά φαινόμενα.

source: capital.gr

S&P: Υποβαθμίζει σε "ΑΑ" τιτλοποιήσεις ελληνικών ομολόγων - Προειδοποιεί η Moody΄s


S&P: Υποβαθμίζει σε "ΑΑ" τιτλοποιήσεις ελληνικών ομολόγων - Προειδοποιεί η Moody΄s

Σε “ΑΑ” υποβαθμίζει ο οίκος Standard&Poor’s την Παρασκευή το σύνολο των τιτλοποιήσεων ελληνικών ομολόγων που έως τώρα έφεραν αξιολόγηση “AAA”, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση για όσες τιτλοποιήσεις έφεραν αξιολόγηση χαμηλότερη του “AAA”.

"Αναθεωρούμε την θέση μας για το πώς ο κρατικός κίνδυνος της Ελλάδας μπορεί να επηρεάσει τις αξιολογήσεις ελληνικών τιτλοποιημένων ομολόγων. Η άποψή μας είναι ότι η ελληνική οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί πολύ πιο αργά, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Επίσης, πιστεύουμε ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι πιθανό να επιδεινωθεί έως τον επόμενο χρόνο. Κατά την άποψή μας, οι εν λόγω παράγοντες των κρατικών κινδύνων θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες πιέσεις στις χρηματικές ροές των συγκεκριμένων τιτλοποιήσεων", αναφέρει ο οίκος.

"Εκτιμούμε ότι τα τρέχοντα επίπεδα των κρατικών κινδύνων της Ελλάδας δεν αντιστοιχούν πλέον στις αξιολογήσεις ‘ΑΑΑ’ που δόθηκαν σε συγκεκριμένα είδη ελληνικών τιτλοποιήσεων", αναφέρει χαρακτηριστικά.

source: capital.gr

Τα σενάρια γύρω από τη νέα έκδοση ομολόγου - Πάνω από 1 δισ. έχουν βγάλει οι κερδοσκόποι από τον Οκτώβριο

Τα σενάρια γύρω από τη νέα έκδοση ομολόγου - Πάνω από 1 δισ. έχουν βγάλει οι κερδοσκόποι από τον Οκτώβριο

Στενεύει και πάλι ο κλοιός της κερδοσκοπίας γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, με το spread να εκτινάσσεται πάνω από τις 330 μονάδες βάσης και την απόδοση στο 6,5%. Ο χορός της νέας ανόδου, εξηγούν παράγοντες της αγοράς συνδέεται με την επικείμενη έκδοση ομολόγων από το Δημόσιο, γύρω από την οποία έχει αναπτυχθεί έντονο παρασκήνιο.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι για να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά και την οικονομία θα πρέπει να επέλθει μείωση στα spreads, ατονώντας ταυτόχρονα την κερδοσκοπία. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και θα πέσει χρήμα στην αγορά. Αυτά, σε συνδυασμό με τη λήψη επιπλέον μέτρων από τη κυβέρνηση τα οποία καθίστανται αναγκαία.

Δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι διαχειριστές στην Ελλάδα οι οποίοι παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και θεωρούν ότι ο Απρίλιος είναι ο κομβικός μήνας που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της τάσης. Τον Απρίλιο, όπως είναι γνωστό, λήγουν παλαιότερες ομολογιακές σειρές, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν από το Δημόσιο. Ο λόγος της πίεσης στην αγορά των ομολόγων, εξηγούν οι ίδιοι, συνδέεται ακριβώς με το λόγο αυτό, ότι δηλαδή η επιστροφή των κεφαλαίων θα γίνει σε χαμηλότερα κόστη (σ.σ. σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχαν γίνει όταν εκδίδονταν τα ομόλογα), οπότε με το shorting την περίοδο αυτή τα οφέλη είναι πολλαπλάσια.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι ανοικτές πωλήσεις, αφορούσαν περί τα 12 δισ. ευρώ και τώρα εκτιμάται ότι προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Αν και οι ανοικτές θέσεις δεν έχουν κλείσει (σ.σ. γι’ αυτό και η πίεση) τα κέρδη υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η «ιστορία» με το σκαρφάλωμα των spreads. Εξηγούν δε, ότι το short selling στα ομόλογα αφορά τα 5ετή ομόλογα που έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις και όχι τόσο τα δεκαετή ή μεγαλύτερο διάστημα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προβεί στην έκδοση ομολόγου, ακόμα και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου και παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα στα spreads μυρίζει μπαρούτι, με το σκεπτικό ότι δεν φοβάται κανέναν, εφαρμόζει κανονικά το ΠΣΑ, άρα φροντίζει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, παρατηρείται παρέλαση ξένων οίκων από το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως βολιδοσκόπηση των ξένων στην απόπειρα έκδοσης ομολόγου. Από την έκδοση αυτή θα φανεί, σχολιάζουν άλλοι διαχειριστές, αν η πολιτική στήριξη της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Τι εννοούν; Ανατπυξιακές τράπεζες της Γερμανίας ή της Γαλλίας να συμμετάσχουν στην έκδοση, διαφορετικά, να παρέμβει η ΕΚΤ και να απορροφήσει τα προς έκδοση ομόλογα ή τουλάχιστον να εγγυηθεί η ίδια για την έκδοσή τους. Κάτι τέτοιο, θα αποφόρτιζε το κλίμα στην αγορά περνώντας και τα ανάλογα μηνύματα στους κερδοσκόπους.

Στο μεταξύ χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι νέος Γενικός Διευθυντής του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. αναλαμβάνει ο κ. Π. Χριστοδούλου, στη θέση του κ. Σπ. Παπανικολάου. Ο κ. Χριστοδούλου έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και επί σειρά ετών εργάστηκε σε υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού χώρου. Η μακρόχρονη εμπειρία του σε θέματα διαχείρισης διαθέσιμων και χρηματαγορών θα συμβάλλει καθοριστικά στο έργο του Ο.Δ.ΔΗ.Χ.

Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει αμερικάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, με σκοπό την άντληση 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση, αν και δεν υπάρχει ακόμη κάποια τελική απόφαση για την ακριβή ημερομηνία.

Αυτή η πληροφορία είναι σύμφωνη πάντως, με τις δηλώσεις του κ. Σπύρου Παπανικολάου, του επικεφαλής του OΔΔΗΧ, ο οποίος τον Ιανουάριο είχε ανακοινώσει τα σχέδια για 10ετές ομόλογο μέσα στον Φεβρουάριο.

Όπως είχε πει, στόχος θα είναι η άντληση 3-5 δισ. ευρώ και είχε τονίσει πως η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει το 70% των δανειακών της αναγκών, στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως, αν και η Ελλάδα πρέπει ίσως να προχωρήσει το συντομότερο στην κάλυψη των αναγκών της, κάθως το κρίσιμο διάστημα Απριλίου/Μαϊου πλησιάζει και τότε οι ανάγκες δανεισμού θα είναι τεράστιες, ωστόσο στην περίπτωση μίας αποτυχημένης δημοπρασίας, θα είναι ο απόλυτος καταλύτης για να δώσει νέα τροφή στους κερδοσκόπους.

Επιπλέον, την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει στις αγορές και η Πορτογαλία ( 1 δισ. ευρώ σε 5ετή ομόλογα) αλλά, με σημαντική δημοπρασία, και η Ιταλία, με ότι συνεπάγεται αυτό.

source: reporter.gr

Ρωσία: Μείωση βασικού επιτοκίου κατά στο 8,5%


Ρωσία: Μείωση βασικού επιτοκίου κατά στο 8,5%


Στην εντέκατη μείωση του βασικού της επιτοκίου από τον Απρίλιο του 2009 προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει τις νέες χορηγήσεις και κατ’ επέκταση την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.

Η Bank Rossii μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 8,5%, ενώ το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού «κόπηκε», επίσης, κατά 25 μονάδες βάσης στο 7,5%.

source: euro2day.gr

Η Ελλάδα, η Goldman Sachs και η περίπτωση της Γαλλίας…

Η Ελλάδα, η Goldman Sachs και η περίπτωση της Γαλλίας…

Ενώ σήμερα αναμένεται η απάντηση της Ελλάδας στη Eurostat για την υπόθεση της Goldman Sachs, αξίζει να γνωρίζει κανείς πως η χώρα μας δεν είναι η μόνη που χρησιμοποίησε τέτοιου είδους μεθόδους λογιστικής τακτοποίησης προκειμένου να πετύχει την είσοδό της στην ΟΝΕ.

Κατ’ αρχήν, η Goldman, όπως και η JP Morgan, εχουν προσφέρει την «χείρα βοηθείας» τους και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Βρετανία, ενώ και η Γαλλία έχει καταφέρει να εξαπατήσει την Eurostat στο παρελθόν, κρύβοντας για χρόνια μέρος του χρέους της.

Έτσι λοιπόν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε τη Δευτέρα ότι οι συναλλαγές ήταν νόμιμες την περίοδο εκείνη και ότι η χώρα δεν χρησιμοποίησε καμία ανάλογη τεχνική μετά την απαγόρευσή τους από την Eurostat το 2008, οι δηλώσεις δίνουν και παίρνουν στα ραδιόφωνα και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σαν να έγινε κάτι πρωτάκουστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όπως θα δούμε, μόνο… πρωτάκουστη δεν είναι η συμμετοχή τραπεζών στην «διαμόρφωση» οικονομικών στοιχείων χωρών, όπως, επίσης και η παραποίηση στατιστικών στοιχείων.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Christine Lagarde δήλωσε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter, πως πρέπει να μάθουμε αν αυτό ήταν παραποίηση λογαριασμών και αν ήταν νόμιμο ή όχι την εποχή που έγινε. Και αν ήταν νόμιμο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ευνοούσε την σταθερότητα, πράγμα που πιθανόν δεν συνέβαινε και σ' αυτή την περίπτωση, θα ήταν χρήσιμο να δούμε πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel τόνισε σε ομιλία της, πως «θα είναι ντροπή εάν αποδειχθεί ότι οι τράπεζες που μας έσπρωξαν στο χείλος της αβύσσου, έλαβαν μέρος και στην παραποίηση των ελληνικών στατιστικών» Όπως ανέφερε, αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, πρόκειται για σκάνδαλο.

Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες, τα βρετανικά και αμερικάνικα μέσα, δηλαδή οι Financial Times και το Bloomberg, «φώναζαν» πως η Goldman Sachs και η Ελλάδα, εξαπάτησαν του επενδυτές.

Η αλήθεια όμως είναι πως οι περιπτώσεις «βοήθειας» και… εξυπηρέτησης των μεγάλων τραπεζών προς χώρες, είναι πολλές. Αλλωστε, το περίφημο δημοσίευμα του περασμένου Σαββατοκύριακου των New York Times, τόνισε το πολύ σημαντικό γεγονός, πως η «πρακτική» αυτή αφορά και πολλές άλλες χώρες. Όπως γράφτηκε «Και με τη βοήθεια της JP Morgan, η Ιταλία έχει κάνει πολλά περισσότερα από αυτά πυο αποκαλύφθηκαν για την Goldman Sachs και την Ελλάδα. Παρά τα συνεχή υψηλά ελλείμματα, ένα παράγωγο του 1996 βοήθησε την Ιταλία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της».

Παράλληλα, όπως διαβάσαμε σε άρθρο στο blog της βρετανικής Τelegraph, η Goldman Sachs έχει βοηθήσει και την Αγγλία στον ισολογισμό της. Σε άρθρο που φέρει την υπογραφή του οικονομολόγου Edmund Conway, ο οποίος αρθρογραφεί και στην εφημερίδα, με τίτλο «Did Goldman Sachs help Britain hide its debts too?», αναφέρει πως παρά τον όλο θόρυβο γύρω από την Ελλάδα, η αλήθεια είναι πως η Goldman έχει βοηθήσει και την Βρετανία στο παρελθόν, αλλα με πιο… διαφανείςς τρόπους.

Η περίπτωση της Γαλλίας, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όπως προκύπτει και η Γαλλία έχει στο παρελθόν εξαπατήσει την Eurostat και μάλιστα… πιάστηκε.

Το 2007 η Eurostat «έβαλε χέρι» στην Γαλλία και την γαλλική κυβέρνηση και την ανάγκασε να αναθεωρήσει τα στατιστικά της στοιχεία. Το χρέος της γαλλικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρομιών, SNCF, που άγγιζε τα 5,5 δισ. ευρώ, μεταφέρθηκε από την κυβέρνηση, το 1991 σε ένα λογαριασμό «ειδικού χρέους» (SAAD). Ωστόσο, αυτό το χρέος δεν το έβαζε η γαλλική κυβέρνηση σαν «κυβερνητικό» αν και η ίδια πλήρωνε τους ετήσιους τόκους ύψους 0,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτησή του. Για να μην μακρυγορούμε, η Eurostat επέβαλε στην Γαλλία να το εμφανίσει ως κυβερνητικό χρέος και να αναθεωρήσει όλα τα στατιστικά της στοιχεία από το 1991 και μετά.

source: reporter.gr

Ακίνητα: Πτώση τιμών 3,9% το 2009


Ακίνητα: Πτώση τιμών 3,9% το 2009

Βουτιά 3,9% σημείωσαν κατά μέσον όρο οι τιμές των διαμερισμάτων το 2009, έναντι αύξησης 1,7% που κατέγραψαν το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.



Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι τιμές των παλαιάς ηλικίας ακινήτων (άνω των 5 ετών), που υποχώρησαν κατά μέσον όρο 4,9% πέρυσι, έναντι αντίστοιχης μείωσης μόνο 2,4% των καινούργιων. Σχολιάζοντας την ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση των τιμών στα παλαιά διαμερίσματα, η Τράπεζα κάνει λόγο για "ανθεκτικότητα" των τιμών των νεόδμητων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλοί κατασκευαστές προτιμούν να τα κρατούν αδιάθετα, από το να τις ρίξουν περισσότερο.

Στην Αθήνα ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης ήταν 5%, στη Θεσσαλονίκη 6,2%, και στις άλλες μεγάλες πόλεις 2,9%. Στο σύνολο του έτους, οι συναλλαγές που έγιναν για οικιστικά ακίνητα, ήταν 70.100, λιγότερες κατά 39,6% έναντι του 2008 όπου έφτασαν τις 116.000. Η αξία των συναλλαγών μειώθηκε επίσης, κατά 42,1%, έναντι μείωσης 20% του 2008. Τα παραπάνω συμπεράσματα προήλθαν από την επεξεργασία 440.000 εκτιμήσεων τραπεζών για την εμπορική αξία αντίστοιχου αριθμού ακινήτων.

source: reporter.gr

Carrefour: «Βουτιά» 70% στα ετήσια κέρδη


Carrefour: «Βουτιά» 70% στα ετήσια κέρδη

Απρόσμενη μείωση της ετήσιας κερδοφορίας της κατά 70% ανακοίνωσε η Carrefour επικαλούμενη έκτακτες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με το κλείσιμο καταστημάτων της στην Ιταλία και την ανακαίνιση outlet σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής στην Ευρώπη υποχώρησαν πέρυσι στα 385 εκατ. ευρώ από 1,27 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη μείωσή τους, στα 1 δισ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 16% στα 2,78 δισ. ευρώ.

Ο γαλλικός όμιλος επιτάχυνε το πρόγραμμα ανακαίνισης και ανοίγματος μικρότερων outlet στην Ευρώπη τη στιγμή που οι καταναλωτές συνέχισαν να αποφεύγουν τα μεγάλα καταστήματα των προαστίων.

Στόχος της Carrefour είναι να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά το 2010 και να βελτιώσει το λειτουργικό της περιθώριο μέσω προγράμματος εξοικονόμησης 500 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να επικεντρωθεί στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, τη Βραζιλία και την Κίνα.

source: naftemporiki

Πτώση 2,1% στο Τόκιο


Πτώση 2,1% στο Τόκιο


Με απώλειες 2,1% έκλεισε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης, εξαιτίας του πλήγματος που δέχθηκαν οι μετοχές των φυσικών πόρων –όπως η Mitsui & Co– μετά την αύξηση του επιτοκίου προεξόφλησης της Fed που επέφερε κλυδωνισμούς στις τιμές των εμπορευμάτων.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και τον κλάδο των ακινήτων, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας Davinci Holdings ότι οι υποχρεώσεις της ξεπερνούν τις απαιτήσεις της, σε μια ένδειξη του υψηλού κινδύνου που εμπεριέχει ο κλάδος. Απώλειες κατέγραψε και η Mizuho Financial μετά την υποβάθμισή της από μία χρηματιστηριακή.

Η αύξηση του επιτοκίου προεξόφλησης από τη Fed οδήγησε στην ανατίμηση του δολαρίου έναντι του γεν στα υψηλά μηνός, γεγονός που έδωσε αρχικά ώθηση στους εξαγωγείς. Στην πορεία της συνεδρίασης, ωστόσο, έχασαν έδαφος εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για την αντίδραση των ξένων αγορών στην απόφαση της Fed.

Ο Nikkei [.N225] έκλεισε σήμερα στις 10.123,58 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε μικρότερες απώλειες, της τάξης του 1,7%, κλείνοντας στις 889,08 μονάδες.

source: naftemporiki

Η Fed..."έριξε" την Ασία


Η Fed..."έριξε" την Ασία


Σοβαρές απώλειες καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια επηρεασμένα από την απόφαση της Fed να αυξήσει το discount rate. Για βραχυπρόθεσμο «σοκ» στις αγορές κάνουν λόγο οι αναλυτές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο MarketWatch.

Πιο αναλυτικά, την αύξηση του επιτοκίου που χρεώνει στις τράπεζες για τα έκτακτα δάνεια που τους χορηγεί (discount rate) ανακοίνωσε χθες η αμερικανική Federal Reserve, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κίνηση αυτή δεν συνιστά σύσφιξη του δανεισμού, ενώ δεν υποδηλώνει αλλαγές στη νομισματική της πολιτική. Σε σχετική ανακοίνωση η Fed επισημαίνει ότι προχωρά σε αύξηση του discount rate στο 0,75% από 0,5% με ισχύ από σήμερα.

Ωστόσο η Fed επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή "δεν σηματοδοτεί αλλαγές στο outlook για την οικονομία ή τη νομισματική πολιτική, ενώ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά".

«Το χρονικό σημείο δεν είναι καλό. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένδειξη ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η αύξηση του discount rate ενδεχομένως να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στην αγορά, η οποία δέχεται πιέσεις από την αρχή του έτους λόγω των ανησυχιών για τις κινήσεις σύσφιξης της πολιτικής στην Κίνα», σχολίασε ο Bae Sung-young της Hyundai Securities. «Η κίνηση της Fed ασφαλώς θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες στις χρηματαγορές σχετικά με τις επόμενες κινήσεις σύσφιξης ανά τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Η απόφαση της Fed εξέπληξε τους πάντες και ενισχύει πλέον τις εκτιμήσεις για περαιτέρω απόσυρση των μέτρων στήριξης στο άμεσο μέλλον και από άλλες μεγάλες οικονομίες», τόνισε ο Tomokazu Matsufuji, dealer της SBI στο MarketWatch.

Στην Αυστραλία, υποχώρησε σε ποσοστό 3,3% η μετοχή της National Australia Bank μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς τα κέρδη εμφανίστηκαν αμετάβλητα έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Στα ασιατικά ταμπλό, ο MSCI Asia Pacific κατέγραψε πτώση 1,8% στις 115,66 μονάδες, ενώ ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 10.123,58 μονάδες, με απώλειες 2,05%. Σε ποσοστό 1,73% υποχώρησε ο ευρύτερος Topix.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει πτώση 2,41%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχωρεί σε ποσοστό 1,68%. Κλειστές παρέμειναν και σήμερα οι αγορές της Κίνας και της Ταϊβάν.

Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,17%, ενώ ο ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες 0,42%.

Στη Σιγκαπούρη ο Straits Times σημείωσε πτώση 1,25%, ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex υποχώρησε 1,13%.

source: capital.gr

Τράπεζες: €41 δισ. σε ελληνικά ομόλογα


Τράπεζες: €41 δισ. σε ελληνικά ομόλογα



Στα €41 δισ. ανέρχεται η έκθεση των οκτώ μεγαλύτερων ελληνικών και κυπριακών τραπεζών στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs. Από τις ελληνικές τράπεζες, τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα έχει η Εθνική που φθάνει τα €17 δισ. ενώ τη χαμηλότερη η Τράπεζα Κύπρου με μόλις €0,1 δισ.


Από τις υπόλοιπες τράπεζες, η Πειραιώς έχει έκθεση στα ελληνικά ομόλογα ύψους €6,2 δισ., η Eurobank €5,9 δισ., το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο €3,6 δισ. και η Αγροτική €3,2 δισ. Η Alpha Bank έχει έκθεση €2,7 δισ. και η Marfin €2,3 δισ.

Οι υπολογισμοί της GS στηρίζονται στα εννιαμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών.

Όπως τονίζεται στην τελευταία έκθεση της GS, οι πρόσφατες αλλαγές στις αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους λογαριασμούς των τραπεζών λόγω πιθανών προσαρμογών στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους.

Η GS εκτιμά ότι οι τράπεζες έχουν μικρή έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και αναμένει ότι οι επιπτώσεις στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων από τη διεύρυνση των spreads των ομολόγων θα είναι περιορισμένες και διαχειρίσιμες.

Επίσης, η GS σημειώνει πως οι όποιες απώλειες στους ισολογισμούς τους δεν θα επηρεάσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δεν αναμένει προβλήματα αναχρηματοδότησης των ομολόγων, αν και ίσως οι τράπεζες να αναγκαστούν να το κάνουν με πώληση των τίτλων σε ζημιά.

Παρόλο που η Goldman Sachs δεν διαβλέπει κίνδυνο στα κεφάλαια ή στη ρευστότητα των τραπεζών από την έκθεση τους σε ομόλογα, αναφέρει ότι το μέγεθος της έκθεσης, δημιουργεί περαιτέρω αστάθεια στα κέρδη καθώς και στις λογιστικές αξίες των τραπεζών.

source: stockwatch.com.cy

€35 εκ. στη Eurocypria υπό... διαμαρτυρία


€35 εκ. στη Eurocypria υπό... διαμαρτυρία


Πράσινο φως άναψε η βουλή για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurocypria κατά €35 εκ., αφού παρά τις διαμαρτυρίες για ελλειπή πληροφόρηση και τις «χαλαρές» δεσμεύσεις για μειώσεις μισθών, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στήριξαν τελικά το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Από τη συνεδρία της ολομέλειας της βουλής ξεχώρισαν οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση, μίζες και αδιαφάνεια, ενώ... «παρόν» βρέθηκε και ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας τάχθηκαν οι 26 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ ενώ κατά τάχθηκαν 13 βουλευτές από το ΔΗΣΥ κα ΕΥΡΩΚΟ.

Αποχή τήρησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, καθώς και ο βουλευτής του κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης.

Τη συνεδρία της ολομέλειας παρακολούθησαν εργαζόμενοι καθώς και η διοίκηση της Eurocypria.

Αρχικά ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης κατέθεσε τροποποίηση του νομοσχεδίου και ζήτησε την έγκριση μόνο €10 εκ. για να καλύψει η εταιρεία τις άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις ενώ στο μεταξύ επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των δανείων €28 εκ. που έλαβε πέρσι από την Τρ. Πειραιώς και από την Marfin.

ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι ενέκριναν την τροπολογία ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ τάχθηκαν ενάντιον. Αποχή από την ψηφοφορία της τροπολογίας τήρησε και πάλι ο κ. Παπαδόπουλος.

Αίσθηση προκάλεσε η στάση που τήρησαν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, που παραδέχθηκαν ότι δεν έλαβαν ικανοποιητικές εξηγήσεις από τη Eurocypria, αλλά υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

Το χορό των αντιδράσεων έσυρε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος παρόλο από την αρχή δήλωσε την ξεκάθαρη στήριξη του κόμματος του, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Βουλή βρέθηκε σε διλήμματα και σε έμμεσο εκβιασμό για να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο κ. Σιζόπουλος κάκισε την στάση της εταιρείας να μην παραχωρήσει στη βουλή τα συμβόλαια για τις συμφωνίες με ξένες αεροπορικές εταιρείες για ενοικίαση αλλά και για υπενοικίαση αεροσκαφών.

«Η ενέργεια αυτή», είπε, «δεν διευκόλυνε το έργο της βουλής, γιατί η ηγεσία της Eurocypria μας έδωσε ως δικαιολογία ότι πρόκειται για εμπορικές συμφωνίες».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ πρόσθεσε ότι πρώτη φορά μια κρατική εταιρεία αρνείται να δώσει στη βουλή τις συμφωνίες που έχει συνάψει. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για κακοδιαχείρηση των προηγούμενων ετών.

Ο κ. Σιζόπουλος ζήτησε διευκρινίσεις για την ενοικίαση από την Eurocypria αεροσκάφους από ξένη εταιρεία προς το ποσό των $420 χιλ. το μήνα, που στη συνέχεια υπενικοιάστηκε σε άλλη αεροπορική εταιρεία για $288 χιλ. Μάλιστα, είπε, η εταιρεία «έδωσε και 2% στους μεσάζοντες ενώ κάλυψε και τους μισθούς των πιλότων από το εξωτερικό».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ διερωτήθηκε επίσης γιατί οι κύπριοι φορολογούμενοι να χρηματοδοτούν μια εταιρεία η οποία μεταφέρει τουρίστες εκτός Κύπρου.

Ο κ. Σιζόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει οικονομική εξυγίανση και σωστή διαχείριση των δυο κρατικών αερομεταφορών της Κύπρου, ενώ ευχήθηκε στο τέλος του χρόνου οι ζημίες στην Eurocypria να μην ξεπεράσουν τα €2 εκ. Με βάση το business plan που ετοίμασε η εταιρεία, θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2011, έχοντας στο μεταξύ συσσωρεύσει ζημιές €38 εκ. από το 2007.

Στη δική του ομιλία του ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των αερογραμμών χρειάζεται σχεδιασμός από πλευράς της Κυβέρνησης με την συνεργασία των αερογραμμών.

Η Κυβέρνηση και οι αερογραμμές είπε πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Άφησε και αιχμές και για την στάση που κράτησαν οι τράπεζες. «Πρέπει», επισήμανε, «να βρεθούν προ των ευθυνών τους, να συμπεριφερθούν και να συμβάλουν στην κρίση».

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο αναπληρωτής Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου εστιάστηκε στις ζημιογόνες συμφωνίες της Eurocypria για την ενοικίαση των αεροσκαφών.

Ο κ Νεοφύτου πρόσθεσε ότι πριν ενάμιση χρόνο οι εργαζόμενοι στη Eurocypria είχαν προειδοποιήσει «ότι ενοικίαση των δύο επιπρόσθετων αεροσκαφών έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο την εργασία των κυπρίων πιλότων αλλά και τη βιωσιμότητα της εταιρείας».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το κόμμα του δεν υποστηρίζει το κράτος επιχειρηματία.

Διερωτήθηκε εάν η Eurocypria ήταν ιδιωτική εταιρεία, πόσοι από τους βουλευτές θα έβγαζαν έστω και ένα σεντ για να συμπληρώσουν €35 εκ.

Επανέλαβε τη θέση του για συγχώνευση των Κυπριακών Αερογραμμών με τη Eurocypria και έφερε ως παράδειγμα ξένες αεροπορικές εταιρείες.

«Σίγουρα», σημείωσε, «εάν ο κ.Βγενόπουλος δεν ήταν Πρόεδρος της MIG και εάν δεν ήταν από τα δικά του λεφτά που επένδυσε για την αγορά της Olympic και συμμετείχε σε κρατικό συμβούλιο, θα είχε την ίδια θέση με εμάς». «Επειδή τώρα είναι από τη δική του τσέπη βλέπει το συμφέρον του και το συμφέρον των μετόχων του και προχωρεί σε διαπραγμάτευση για συγχώνευση», είπε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της θυγατρικής της MIG, Olympic Air και της Aegean.

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι δεν μπορεί ο κύπριος πολίτης με δημοσιονομικό έλλειμμα που αγγίζει το 6% και το δημόσιο χρέος να φτάνει το 80%, να δίνει €35 εκ. σε μια εταιρεία της οποίας τρία από τα έξι αεροσκάφη μεταφέρουν τουρισμό εκτός Κύπρου.

Απάντηση στις αιχμές Νεοφύτου για κράτος επιχειρηματία έδωσε αμέσως ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

«Όταν προτείνουμε την πολιτική των ιδιωτικοποίησεων προτείνουμε την πώληση κερδοφόρων οργανισμών», είπε, αφήνοντας αιχμές για τη διαχρονική θέση του κ. Νεοφύτου για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών όπως η Cyta.

Η θέση του ΑΚΕΛ σημείωσε είναι ξεκάθαρη για τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε νευραλγικούς οργανισμούς το κράτος είπε πρέπει να έχει το πάνω χέρι.

Ο κ. Ευαγόρου υποστήριξε ότι ο λόγος που το ΑΚΕΛ στηρίζει τη Eurocypria είναι για να στηρίξει την οικονομία του τόπου, τους εργαζόμενους και τον τουρισμό.

Επανέλαβε ότι σε περίπτωση που εταιρεία έβαζε λουκέτο η Κύπρος θα έχανε συνολικά €220 εκ. από τον τουρισμό εκ των οποίων τα €38 εκ. θα κατέληγαν στα ταμεία του κράτους ως φόροι.

Όσον αφορά τις συμφωνίες για την ενοικίαση των αεροσκαφών, θα πρέπει τόνισε «να συγκρίνουμε την ίδια περίοδο, τι έχουν πράξει άλλοι που ενοικίαζαν αεροσκάφη». Προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι «το ΑΚΕΛ είναι διατεθειμένο να αποκαλύψει στοιχεία και έγγραφα ενοικίασης αεροσκαφών».

Ο κ. Ευαγόρου απέδωσε τη ζημιογόνο πορεία της Eurocypria σε άσχημα κατά την έκφραση του συμβόλαία που συνήψε στο περελθόν, στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και σε σοβαρά διοικητικά λάθη.

Παράλληλα ζήτησε και αυτός με τη σειρά του καλύτερη διοίκηση και εκσυγχρονισμό. Όσον αφορά το θέμα της συγχώνευσης τάχθηκε υπέρ της διενέργειας μελέτης από εμπειρογνώμονες.

Εξέφρασε παράλληλα την λύπη του για την εισαγωγή νέων ηθών στο συνδικαλιστικό κίνημα, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργαζόμενων της Κυπριακών Αερογραμμών κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου στήριξης της Eurocypria.

Καταλήγοντας ζήτησε από τη βουλή και από την Επιτροπή Οικονομικών να ασκεί έλεγχο στην Eurocypria σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρόσθετα απαίτησε να συζητηθεί το μέλλόν των κρατικών αερομεταφορών στην Κύπρο.

Το ΔΗΚΟ, το οποίο όπως φάνηκε καθόρισε τη θέση του την υστάτη, άσκησε κριτική για το δίλημμα στο οποίο βρέθηκε για το μέλλον της εταιρείας.

Ο βουλευτής του κόμματος Άγγελος Βότσης με έντονο ύφος ανέφερε ότι σε κάποια σημεία που έπρεπε να ζητήσει διευκρινίσεις το Υπουργικό Συμβούλιο, άσκησε πιέσεις η Βουλή για να εξασφαλίσει κάποια περαιτέρω στοιχεία, όπως στο θέμα των μισθολογικών παραχωρήσεων των πιλότων.

Ως γνωστό, οι πιλότοι ανέφεραν σε χθεσινή επιστολή τους ότι δεν έχει επέλθει οιαδήποτε συμφωνία στο θέμα των μισθολογικών παραχωρήσεων.

Το ΔΗΚΟ είχε θέσει τις γραπτές δεσμεύσεις των πιλότων ως όρο ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ο κ. Βότσης κάκισε για άλλη μια φορά την ενέργεια του Υπουργού Οικονομικών να πάρει δάνεια το 2009 από τράπεζες για τη Eurocypria χωρίς την έγκριση της βουλής και τη δέσμευση του προς αυτές ότι θα εξασφαλίσει τα €35 εκ. Έκανε λόγο για προχειρότητα από πλευράς του Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα, ιδίως αν αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι αποτελεί κρατική ενίσχυση τα €35εκ.

source: stockwatch.com.cy

Το κεντρικό Λονδίνο η πιο ακριβή περιοχή της EE σύμφωνα με έκθεση της Eurostat


Το κεντρικό Λονδίνο η πιο ακριβή περιοχή της EE σύμφωνα με έκθεση της Eurostat

Στο Κεντρικό Λονδίνο το κατά κεφαλήν προϊόν είναι 334% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
Βρυξέλλες: Η πιο πλούσια περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, το Κεντρικό Λονδίνο και είναι πάνω από επτά φορές πλουσιότερη από την πιο φτωχή, το Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας.

Στο Κεντρικό Λονδίνο, την πιο πλούσια περιοχή, το κατά κεφαλήν προϊόν είναι 334% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και φτάνει τα 49.100 ευρώ το χρόνο, ενώ στην πιο φτωχή περιοχή της Βουλγαρίας είναι 6.400 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση Eurostat, το Λουξεμβούργο είναι η δεύτερη πιο πλούσια περιοχή της ΕΕ και ακολουθούν οι Βρυξέλλες και το Αμβούργο. Η Πράγα έρχεται τέταρτη στην κατάταξη και είναι η μοναδική περιοχή της κεντρικής Ευρώπης που περιλαμβάνεται στις πρώτες 20 θέσεις.

Οι 20 πιο φτωχές περιοχές της ΕΕ βρίσκονται στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Περιοχές της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Βρετανίας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο πλούσιες περιοχές της ΕΕ.

Για την έκθεση η Eurostat χώρισε τις 27 χώρες της ΕΕ σε 271 περιοχές.

source: philenews.com

Σήμερα ενημερώνεται η Κομισιόν από Ελλάδα για την Goldman Sachs

Σήμερα ενημερώνεται η Κομισιόν από Ελλάδα για την Goldman Sachs

Μέχρι σήμερα πρόκειται να αποστείλει η Ελλάδα στη Eurostat τα στοιχεία για τη χρήση παραγώγων στους προϋπολογισμούς της.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Amadeu Altafaj είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση, η Κομισιόν θα κοινοποιήσει τα ευρήματά της στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανώς στο ευρύτερο κοινό. Η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 15-16 Μαρτίου.
Η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα σε τέτοιου είδους συναλλαγές μετά από δημοσιεύματα ότι η χώρα έδωσε χαμηλότερα νούμερα για το δημόσιο χρέος στο παρελθόν κάνοντας χρήση περίπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων, όπως η ανταλλαγή έντοκων υποχρεώσεων σε διαφορετικά νομίσματα. Στο επίκεντρο βρίσκεται συναλλαγή του 2001 μέσω της Goldman Sachs, ενώ η Ελλάδα ετοιμαζόταν να ενταχθεί στην οικονομική και νομισματική ένωση.

source: reporter.gr

Αύξηση 3,1 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα του αργού


Αύξηση 3,1 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα του αργού

Αύξηση 3,1 εκατ. βαρέλια σημείωσαν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληξε στις 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο των ΗΠΑ

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πώληση ομολόγων αξίας 126 δισ. δολαρίων την επόμενη εβδομάδα


ΗΠΑ: Πώληση ομολόγων αξίας 126 δισ. δολαρίων την επόμενη εβδομάδα

Σε πώληση χρεόγραφων και ομόλογων αξίας 126 δισ. δολαρίων θα προχωρήσει το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία 2ετών ομολόγων 44 δισ. δολαρίων, δημοπρασία 5ετών ομολόγων 42 δισ. δολαρίων και δημοπρασία 7ετών ομολόγων 32 δισ. δολαρίων. Επιπλέον θα διενεργηθεί δημοπρασία 30ετών ομολόγων προστατευμένων έναντι του πληθωρισμού (TIPS) ύψους 8 δισ. δολαρίων.

source: reporter.gr

Οριακές απώλειες για το χρυσό


Οριακές απώλειες για το χρυσό

Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς από τη μία μεριά η είδηση ότι το ΔΝΤ συνεχίζει τις πωλήσεις μέρους των αποθεμάτων του σε χρυσό και από την άλλη μεριά η άνοδος του δολαρίου, δεν άφησαν περιθώρια στους επενδυτές να διευρύνουν τις εντολές αγοράς του μετάλλου που είχαν ξεκινήσει από την αρχή της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,1% στα 1.118,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε απώλειες που έφτασαν ακόμα και το 1,6%.

Σε πώληση 191,3 τόνων χρυσού θα προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μέσω των αγορών και όχι των κεντρικών τραπεζών. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές του χρυσού, η αξία της πώλησης θα «αγγίξει» τα 6,19 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής οργανισμός έχει πουλήσει, με βάση το πρόγραμμά του, 212 τόνους χρυσού μέχρι τώρα.

Συνέχισε και σήμερα την ανοδική του πορεία το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς το ευρώ διαπραγματευόταν έναντι του δολαρίου στα 1,3572 δολάρια από το επίπεδο των 1,3616 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3567 δολάρια.

Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται στις προσδοκίες των επενδυτών αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην απόσυρση των εκτάκτων μέτρων στήριξης. Οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed θα είναι η πρώτη Κεντρική Τράπεζα που θ΄αποσύρει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν διεθνώς για την ενίσχυση της ρευστότητας. Μάλιστα χθες δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed από τα οποία προκύπτει ότι κάποια μέλη προτρέπουν να ξεκινήσει άμεσα η ρευστοποίηση ομολόγων που είχε συγκεντρώσει η Κεντρική Τράπεζα καθ όλη τη διάρκεια της κρίσεως.

source: reporter.gr

Αλμα 2,2% σημείωσε το αργό- Πάνω από τα 79 δολάρια


Αλμα 2,2% σημείωσε το αργό- Πάνω από τα 79 δολάρια

Νέο άλμα σημείωσε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανατρέποντας την αρχική νευρικότητα, καθώς η είδηση περί πραξικοπήματος στο Νίγηρα δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες για την προμήθεια της αγοράς με πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 2,2% στα 79,06 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται εδώ ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel, υποχώρησαν κατά 2 εκατ. βαρέλια. Τα διυλιστήρια τέλος αύξησαν την παραγωγική τους δυναμικότητα στο 79,8%.

Στη σύλληψη του προέδρου και όλων των υπουργών του Νίγηρα προχώρησαν στρατιωτικοί, ανατρέποντας το καθεστώτος της χώρας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Στρατιώτες κρατούν τον πρόεδρο σε στρατόπεδο έξω από την πρωτεύουσα και σύμφωνα με πηγές ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών ταγματάρχης Αντάμου Χαρούνα δήλωσε ότι η επιχείρησή του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ξένων διπλωματών στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, υπάρχουν πολλοί νεκροί.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία σύνοδος των επικεφαλής στρατιωτικών του πραξικοπήματος», ανέφερε ένας Γάλλος διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι «όλα δείχνουν πως οι πραξικοπηματίες έχουν το πάνω χέρι. Είναι παράδοση τα πραξικοπήματα στη χώρα αυτή αλλά δεν φανταζόμασταν ότι θα γινόταν ένα ακόμα τόσο σύντομα».

Ο Νίγηρας μαστίζεται το τελευταίο διάστημα από βαθιά πολιτική κρίση, λόγω και της απόφασης του προέδρου να επεκτείνει τις αρμοδιότητές του.

Συνέχισε και σήμερα την ανοδική του πορεία το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς το ευρώ διαπραγματευόταν έναντι του δολαρίου στα 1,3572 δολάρια από το επίπεδο των 1,3616 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3567 δολάρια.

Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται στις προσδοκίες των επενδυτών αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην απόσυρση των εκτάκτων μέτρων στήριξης. Οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed θα είναι η πρώτη Κεντρική Τράπεζα που θ΄αποσύρει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν διεθνώς για την ενίσχυση της ρευστότητας. Μάλιστα χθες δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed από τα οποία προκύπτει ότι κάποια μέλη προτρέπουν να ξεκινήσει άμεσα η ρευστοποίηση ομολόγων που είχε συγκεντρώσει η Κεντρική Τράπεζα καθ όλη τη διάρκεια της κρίσεως.

source: reporter.gr
Share |