Friday, February 19, 2010

Carrefour: Διπλό "χτύπημα" σε Ελλάδα και Βαλκάνια


Carrefour: Διπλό "χτύπημα" σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Μετά από 17 χρόνια... συμβίωσης, ο γαλλικός όμιλος Carrefour και η ελληνική εταιρεία Μαρινόπουλος δημιουργούν το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων σουπερμάρκετ στη χώρα, μέσω της απορρόφησης της αλυσίδας Dia. Με τα νέα δεδομένα, ο όμιλος θα αριθμεί περισσότερα από 900 καταστήματα στο δίκτυό του εντός Ελλάδας, ενώ θα ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς του που πλησιάζει το 20%.

Oι συζητήσεις για την κίνηση αυτή που μεταμορφώνει τον όμιλο στο μεγαλύτερο σχήμα στο λιανεμπόριο, με τζίρο που θα φτάνει τα 2,8 δισ. ευρώ αθροιστικά, είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο, αλλά το «πράσινο φως» από τη Γαλλία καθυστερούσε να ανάψει.

Η... κληρονομιά που παραλαμβάνει ο όμιλος εκτός από 381 καταστήματα Dia, εκ των οποίων τα 126 είναι franchise, είναι και ζημιές πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ, με βάση τη τελευταία δημοσιοποιημένη οικονομική κατάσταση του 2008. Ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας discount κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Με την πράξη «υιοθεσίας», όλα τα Dia θα μετονομαστούν σε σουπερμάκετ Carrefour Μαρινόπουλος, είτε σε μικρότερα καταστήματα, τα λεγόμενα ευκολίας με την επωνυμία Carrefour Express. Πρόκειται για μια κίνηση που δυναμώνει το brand «Carrefour Μαρινόπουλος», μειώνει τα λειτουργικά κόστη του ομίλου και αυξάνει την ευελιξία του.

Η Dia Hellas μέχρι σήμερα ανήκε στην Carrefour SA κατά 80% και κατά 20% στον Όμιλο Μαρινόπουλου, αλλά στο εξής θα ενσωματωθεί στην κοινή εταιρεία Carrefour Μαρινοπουλος.

Ταξίδι στα Βαλκάνια

Παράλληλα, με τον αέρα της... πρωτιάς σε εθνικό επίπεδο, ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος "ανοίγει πανιά" και για τις υπόλοιπες βαλκανικές αγορές μέσω της σύστασης θυγατρικής εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή υπό τη μορφή franchise.

Μέχρι σήμερα ο όμιλος είχε δραστηριότητα σε δύο χώρες. Στη Βουλγαρία εγκαταστάθηκε το 2007 και λειτουργεί 3 καταστήματα. Σε βάθος 5ετίας δρομολογεί επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ και δημιουργία δικτύου 20 καταστημάτων. Η θυγατρική που αναμένεται να υλοποιούσε τα σχέδια αυτά με τη μορφή franchise, θα ενταχθεί στη νεοσυσταθείσα εταιρεία. Επιπλέον, από το 2005 ο όμιλος δραστηριοποιείται και στην Κύπρο με δίκτυο περίπου 20 καταστημάτων. Στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας η αγορά των Βαλκανίων χαρακτηρίζεται «ελπιδοφόρα».

Η συνεργασία του γαλλικού ομίλου Carrefour με την Μαρινόπουλος μετράει 17 χρόνια, πολλές εξαγορές και αρκετές συγχωνεύσεις. Το 1991 η Promodes, που αργότερα απορροφήθηκε από την Carrefour, ιδρύει στην Ελλάδα το πρώτο υπερμάρκετ Continent και 2 χρόνια μετά συνάπτει συνεργασία με την τότε μικρή έκτασης εταιρεία Μαρινόπουλος.

Με την άφιξη του ομίλου Carrefour απορροφάται η Promodes αλλά διατηρείται η συνεργασία με την Μαρονόπουλος, καθιστώντας τον «τον πρώτο όμιλο διανομής σε εθνικό επίπεδο». Από τότε τα καταστήματα του ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα.

Έχει συνάψει συμβόλαιο franchise με την Smile Market, το 2004 εξαγόρασε την εταιρεία Ξυνός, την Πειραικός το 2008. Η μορφή και τα ονόματα των καταστημάτων έχουν κατά καιρούς αλλάξει, φτάνοντας σήμερα να χωρίζονται σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Εxpress.

Μέχρι σήμερα το δίκτυο του ομίλου αποτελούνταν από 35 υπερμάρκετ, 219 σουπερμάρκετ και 284 καταστήματα ευκολίας. Ο ετήσιος τζίρος για το 2009 ανήλθε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε 2,4 δισ. ευρώ το 2009 από 1,99 δισ. ευρώ που ήταν το 2008.

source: capital.gr

No comments:

Share |