Friday, February 19, 2010

Τράπεζες: €41 δισ. σε ελληνικά ομόλογα


Τράπεζες: €41 δισ. σε ελληνικά ομόλογα



Στα €41 δισ. ανέρχεται η έκθεση των οκτώ μεγαλύτερων ελληνικών και κυπριακών τραπεζών στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs. Από τις ελληνικές τράπεζες, τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα έχει η Εθνική που φθάνει τα €17 δισ. ενώ τη χαμηλότερη η Τράπεζα Κύπρου με μόλις €0,1 δισ.


Από τις υπόλοιπες τράπεζες, η Πειραιώς έχει έκθεση στα ελληνικά ομόλογα ύψους €6,2 δισ., η Eurobank €5,9 δισ., το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο €3,6 δισ. και η Αγροτική €3,2 δισ. Η Alpha Bank έχει έκθεση €2,7 δισ. και η Marfin €2,3 δισ.

Οι υπολογισμοί της GS στηρίζονται στα εννιαμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών.

Όπως τονίζεται στην τελευταία έκθεση της GS, οι πρόσφατες αλλαγές στις αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους λογαριασμούς των τραπεζών λόγω πιθανών προσαρμογών στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους.

Η GS εκτιμά ότι οι τράπεζες έχουν μικρή έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και αναμένει ότι οι επιπτώσεις στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων από τη διεύρυνση των spreads των ομολόγων θα είναι περιορισμένες και διαχειρίσιμες.

Επίσης, η GS σημειώνει πως οι όποιες απώλειες στους ισολογισμούς τους δεν θα επηρεάσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δεν αναμένει προβλήματα αναχρηματοδότησης των ομολόγων, αν και ίσως οι τράπεζες να αναγκαστούν να το κάνουν με πώληση των τίτλων σε ζημιά.

Παρόλο που η Goldman Sachs δεν διαβλέπει κίνδυνο στα κεφάλαια ή στη ρευστότητα των τραπεζών από την έκθεση τους σε ομόλογα, αναφέρει ότι το μέγεθος της έκθεσης, δημιουργεί περαιτέρω αστάθεια στα κέρδη καθώς και στις λογιστικές αξίες των τραπεζών.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |