Friday, February 19, 2010

Η Fed..."έριξε" την Ασία


Η Fed..."έριξε" την Ασία


Σοβαρές απώλειες καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια επηρεασμένα από την απόφαση της Fed να αυξήσει το discount rate. Για βραχυπρόθεσμο «σοκ» στις αγορές κάνουν λόγο οι αναλυτές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο MarketWatch.

Πιο αναλυτικά, την αύξηση του επιτοκίου που χρεώνει στις τράπεζες για τα έκτακτα δάνεια που τους χορηγεί (discount rate) ανακοίνωσε χθες η αμερικανική Federal Reserve, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κίνηση αυτή δεν συνιστά σύσφιξη του δανεισμού, ενώ δεν υποδηλώνει αλλαγές στη νομισματική της πολιτική. Σε σχετική ανακοίνωση η Fed επισημαίνει ότι προχωρά σε αύξηση του discount rate στο 0,75% από 0,5% με ισχύ από σήμερα.

Ωστόσο η Fed επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή "δεν σηματοδοτεί αλλαγές στο outlook για την οικονομία ή τη νομισματική πολιτική, ενώ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά".

«Το χρονικό σημείο δεν είναι καλό. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένδειξη ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η αύξηση του discount rate ενδεχομένως να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στην αγορά, η οποία δέχεται πιέσεις από την αρχή του έτους λόγω των ανησυχιών για τις κινήσεις σύσφιξης της πολιτικής στην Κίνα», σχολίασε ο Bae Sung-young της Hyundai Securities. «Η κίνηση της Fed ασφαλώς θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες στις χρηματαγορές σχετικά με τις επόμενες κινήσεις σύσφιξης ανά τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Η απόφαση της Fed εξέπληξε τους πάντες και ενισχύει πλέον τις εκτιμήσεις για περαιτέρω απόσυρση των μέτρων στήριξης στο άμεσο μέλλον και από άλλες μεγάλες οικονομίες», τόνισε ο Tomokazu Matsufuji, dealer της SBI στο MarketWatch.

Στην Αυστραλία, υποχώρησε σε ποσοστό 3,3% η μετοχή της National Australia Bank μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς τα κέρδη εμφανίστηκαν αμετάβλητα έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Στα ασιατικά ταμπλό, ο MSCI Asia Pacific κατέγραψε πτώση 1,8% στις 115,66 μονάδες, ενώ ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 10.123,58 μονάδες, με απώλειες 2,05%. Σε ποσοστό 1,73% υποχώρησε ο ευρύτερος Topix.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει πτώση 2,41%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχωρεί σε ποσοστό 1,68%. Κλειστές παρέμειναν και σήμερα οι αγορές της Κίνας και της Ταϊβάν.

Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,17%, ενώ ο ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες 0,42%.

Στη Σιγκαπούρη ο Straits Times σημείωσε πτώση 1,25%, ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex υποχώρησε 1,13%.

source: capital.gr

No comments:

Share |