Friday, February 19, 2010

Μ. Βρετανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η κάμψη στις λιανικές πωλήσεις


Μ. Βρετανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η κάμψη στις λιανικές πωλήσεις



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία τον Ιανουάριο, καθώς τόσο ο καιρός όσο και η εισαγωγή των πωλήσεων καυσίμων κίνησης είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις συνολικές πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Office for National Statistics (ONS).

Ο δείκτης λιανικών πωλήσεων συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων καυσίμων υποχώρησε κατά 1,8% σε μηνιαία βάση και ενισχύθηκε 0,9% σε ετήσια τον Ιανουάριο.

Το Δεκέμβριο, οι πωλήσεις αναθεωρήθηκαν για να δείξουν μείωση 0,2% από το Νοέμβριο και αύξηση 2,4% σε ετήσιο επίπεδο. Η ONS είχε αρχικά ανακοινώσει πως οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί 0,3% και 2,1% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία του Ιανουαρίου περιλαμβάνουν τις πωλήσεις καυσίμων, ενώ τα αντίστοιχα του Δεκεμβρίου όχι.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 0,5% μηνιαία κάμψη και 1,1% ετήσια άνοδο.

Σημειώνεται πως οι λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές στη μέθοδο μέτρησης. Ο λιανικός δείκτης της ONS – στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων – πλέον περιλαμβάνει τις πωλήσεις των καυσίμων κίνησης ως λιανική δραστηριότητα, ενώ η επισκευή προσωπικών προϊόντων και νοικοκυριού έχουν τεθεί εκτός του δείκτη.

Ωστόσο, η ONS δημοσίευσε και τις λιανικές πωλήσεις εκτός των καυσίμων, οι οποίες μειώθηκαν 1,2% σε μηνιαίο επίπεδο και αυξήθηκαν 2,6% σε ετήσιο.

Αυτό επισημαίνει την επίδραση της εισαγωγής των καυσίμων, αν και εκπρόσωπος της ONS ανέφερε πως η αλλαγή μπορεί να έχει επιδεινωθεί λόγω καιρικών συνθηκών, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να αγόρασαν λιγότερα καύσιμα εξαιτίας της αδυναμίας μετακίνησης από τα καιρικά φαινόμενα.

source: capital.gr

No comments:

Share |