Friday, February 5, 2010

Σε διασταυρούμενα "πυρά" το Χ.Α. – εβδομαδιαία πτώση 11,2% στις τράπεζες


Σε διασταυρούμενα "πυρά" το Χ.Α. – εβδομαδιαία πτώση 11,2% στις τράπεζες

Εν μέσω διασταυρούμενων «πυρών» στις αγορές συναλλάγματος και με τη ρητορική περί κερδοσκοπίας σε βάρος του ευρώ να εντείνεται, το Χ.Α. υποχρεώθηκε σε νέες μεγάλες απώλειες την Παρασκευή.

Η διαμόρφωση νέων ισορροπιών στις αγορές συναλλάγματος εξελίσσεται σε «μάχη γιγάντων», με συνέπειες που διαχέονται άμεσα και στα χρηματιστηριακά ταμπλό, ενώ για κερδοσκοπικές επιθέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχουν κάνει λόγο το τελευταίο διάστημα τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι χωρών-μελών της Ευρωζώνης όσο και αξιωματούχοι της Ε.Ε. Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, η προτροπή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος δια μέσου του επικεφαλής Poul Nyrup Rasmussen, που ζήτησε παρέμβαση της Ε.Ε. για την αποτροπή των επιθέσεων τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και έναντι του ευρώ κάνοντας λόγο για "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης".

Όσα συμβαίνουν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σχολίασε στο Capital.gr ο κ. Βασίλης Βλασταράκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Securities, κάνοντας λόγο για «αμείλικτο πόλεμο γιγάντων» με αντικρουόμενα συμφέροντα. Όπως εξηγεί, τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες εκτός ευρωζώνης και οι δυσοίωνες προοπτικές αυτών, αλλά και η ανάγκη τους να αποστρέψουν την προσοχή από αυτά τα προβλήματα, τροφοδοτούν τις πιέσεις προς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μέσα από συνεχείς αρνητικές αναφορές για τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά και για την ίδια τη συνοχή της νομισματικής ένωσης.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό, το σχόλιο του Jim Reid, αναλυτή της Deutsche Bank, σχετικά με το ενδεχόμενο «τα CDS για το χρέος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως συνέβη και στα περιφερειακά κράτη της Ευρώπης».

Ο κ. Βλασταράκης σχολίασε επίσης ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει σύντομα κάποια παρέμβαση, είτε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είτε από τον γαλλογερμανικό άξονα, παρέμβαση θα μπορούσε να έχει τη μορφή είτε δημοσίων δηλώσεων, είτε να μετουσιωθεί σε έμπρακτες κινήσεις στήριξης του ευρώ. Ο ίδιος σχολίασε παράλληλα ότι -μέσα σε αυτό το πλαίσιο- οι αδυναμίες και το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας φέρνουν την ελληνική αγορά στα επίπεδα που παρατηρούμε σήμερα.

Ενδεικτικές της εικόνας που διαμορφώνεται είναι και οι σημερινές επισημάνσεις του Martin Arnold, επικεφαλής ανάλυσης της ETF Securities στο Λονδίνο, ο οποίος σε δηλώσεις του σε ξένα μέσα ενημέρωσης κάνει λόγο για «εκτόξευση» κατά 50% του όγκου συναλλαγών στην πλατφόρμα της ETF Securities σε προϊόντα short έναντι του ευρώ και long έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύονται την εικόνα που δημιουργείται με αφορμή το ελληνικό χρέος. «Το ευρώ σημειώνει απότομη πτώση λόγω της αυξημένης αποστροφής ανάληψης κινδύνου, κάτι που ξεκίνησε με αφορμή την Ελλάδα αλλά τώρα εστιάζεται και στα προβλήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας», εξηγεί ο ίδιος. «Οι επενδυτές εξετάζουν το χειρότερο δυνατό σενάριο και αναζητούν αυτό που θα μπορούσε να πάει ‘στραβά’. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η χρεοκοπία της Ελλάδας, με επόμενο βήμα την έξοδό της από την Ευρωζώνη ή τη διάσωσή της, με το τελευταίο ενεχόμενο να οδηγεί επίσης σε δημοσιονομική απαξίωση».

Βραχυπρόθεσμη υποαπόδοση των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» η Nomura

Σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 2010, η Nomura σχολιάζει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ελλείμματα και εκτιμά ότι οι τράπεζες αυτών των χωρών θα υποαποδώσουν βραχυπρόθεσμα. Ο οίκος εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης του κλίματος στις αγορές, αυτή τη φορά με «στόχο» τα κρατικά ομόλογα.

Αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη μόχλευση, οι τράπεζες των οποίων θα συνεχίσουν να «υποφέρουν» από το συνεχιζόμενο κόστος της οικονομικής κρίσης, από χαμηλότερους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης όσο συνεχίζεται η απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα και όσο ο φθηνός βραχυπρόθεσμος δανεισμός από τις κεντρικές τράπεζες «μετατρέπεται» σε πιο μακροπρόθεσμο ακριβό δανεισμό.

«Χάνει και τη στήριξη των 1.900 μονάδων» ο Γ.Δ.

«Αν δεν αντιδράσει άμεσα ανοδικά, δύσκολα θα αντέξει η στήριξη των 1.873 μονάδων και είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος επέκτασης της υποχώρησης προς την επόμενη στήριξη των 1.795 μονάδων», σχολιάζει σε τεχνική της ανάλυση την Παρασκευή για το Γενικό Δείκτη η Εμπορική Τράπεζα.

«Το προηγούμενο πενθήμερο σημειώθηκε επιδείνωση της τεχνικής εικόνας, καθώς σημειώθηκε διάσπαση στηρίξεων και καταγραφή νέου χαμηλού έτους», αναφέρει η Εμπορική χαρακτηρίζοντας ως «αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι η υποχώρηση επεκτάθηκε χαμηλότερα από τις 1.950 μονάδες, καθώς η περιοχή αυτή αποτελούσε διόρθωση 66% από το χαμηλό των 1.457 μονάδων (Μάρτιος 09) στο υψηλό των 2.932 μονάδων (Οκτώβριος 09) και στατιστικά αποτελεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό διόρθωσης σε μακροχρόνιες ανοδικές τάσεις».

Το ταμπλό της Παρασκευής

Με συνολικές απώλειες 8,27% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., που την Παρασκευή έκλεισε με απώλειες 3,73% στις 1.878,91 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί σε ποσοστό έως και 4,47%, στις 1.864,48 μονάδες.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 295,21 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 190 μετοχές υποχρεώθηκαν σε πτώση, έναντι 87 αμετάβλητων και μόλις 18 που ενισχύθηκαν.

Σε 11,25% διαμορφώθηκαν οι εβδομαδιαίες απώλειες για το δείκτη των τραπεζών. Την Παρασκευή έφτασε να υποχωρεί έως και 5,71%, πριν κλείσει στις 2.054,62 μονάδες με απώλειες 5,15%. Από τη σύνθεσή του, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Alpha Bank, υποχωρώντας άνω του 7%, πάνω από 6% υποχώρησε η Eurobank, ενώ η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και τα επίπεδα των 14,02 ευρώ.

Πιο αναλυτικά από τον FTSE20, η Alpha Bank δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις υποχωρώντας 7,35% στα 6,30 ευρώ, ενώ με απώλειες 6,63% και 6,25% ακολούθησαν οι MIG και Eurobank, στα 1,83 και 5,55 ευρώ αντίστοιχα.

Σε ποσοστό 5,56% υποχώρησε η μετοχή της Motor Oil, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 14,10 ευρώ με απώλειες 5,05%, ενώ σε ποσοστό άνω του 4% υποχώρησαν οι Τρ. Πειραιώς, Coca-Cola 3E, Μυτιληναίος, Τ.Τ. και Τρ. Κύπρου.

Στα 1,61 ευρώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ATEBank, με απώλειες 3,59%, ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ με πτώση 3,33%, 3,22% και 3,19% αντίστοιχα, ενώ σε μικρότερο ποσοστό υποχώρησαν οι Τιτάν, Marfin Popular Bank, OTE, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Intralot.

capital.gr

Σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες 3,9% για τις ευρωαγορές

Σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες 3,9% για τις ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δεν κατάφεραν να αντιδράσουν μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται για τις αγορές τις τελευταίες ημέρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική εικόνα των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία οδήγησαν τις ευρωαγορές στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα σχεδόν ενός έτους. Το πορτογαλικό και ισπανικό χρηματιστήριο έκλεισαν με απώλειες 1,48% και 1,35% αντίστοιχα, ενώ πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι αγορές του Παρισιού, της Κωνσταντινούπολης, της Ελβετίας.

Αναλυτικότερα, στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 2,16% στις 237,46 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες του για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα στο 3,9%. Ο δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 8,8% από τα υψηλά έτους που σημείωσε στις 19 Ιανουαρίου.

Ο DJ Stoxx 50 σημείωσε πτώση 2,14%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε σε ποσοστό 2,80%.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 έχασε 1,53%, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,79%, ενώ στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στο -3,40%. Ο ιταλικός MIB έχασε 2,75%, ενώ ο ελβετικός SMI σημείωσε απώλειες 2,07%. Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο IBEX στη Μαδρίτη, με πτώση 1,35%.

Αρνητικά πρόσημα και για τους ρωσικούς δείκτες, με τον RTS στο -2,39% και τον Micex στο -2,88%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE 100 σημείωσε βουτιά 3,76%.

Στις ανησυχίες των κρατικών χρεών ήρθαν σήμερα να προστεθούν τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας και της Ισπανίας, καθώς και η διεύρυνση του ελλείμματος της Γαλλίας.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, συρρίκνωση ζημιών ανακοίνωσε η British Airways για το γ΄ τρίμηνο χρήσης, αν και η βρετανική εταιρεία προειδοποίησε ότι αναμένει ζημιές-ρεκόρ για αυτό το έτος. Αναλυτικά, οι ζημιές προ φόρων συρρικνώθηκαν στα 50 εκατ. λίρες το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου από 122 εκατ. λίρες την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα λειτουργικά κέρδη 25 εκατ. λιρών μετά από ζημιές 51 εκατ. λιρών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για το πρώτο θετικό τρίμηνο σε επίπεδο λειτουργικών κερδών από το β΄ τρίμηνο του 2008 λόγω κυρίως της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί στη μείωση του κόστους, διευκρίνισε η British Airways.

Με τώση της τάξης του 38% ολοκλήρωσε το τέταρτο τρίμηνο χρήσης η BG Group, καθώς η αύξηση του όγκου των πωλήσεων αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Τα κέρδη της BG Group διαμορφώθηκαν στα 465 εκατ. λίρες (731 εκατ. δολάρια), από 756 εκατ. λίρες, με τις πωλήσεις να περιορίζονται κατά 10% στα 2,7 δισ. λίρες.

Εξάλλου, αύξηση κερδών ανακοίνωσε η ελβετική Julius Baer Group για το 2009, ενώ ανακοίνωσε και τη διανομή μερίσματος, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν άνοδο 9% και διαμορφώθηκαν σε 389 εκατ. ελβετικά φράγκα από 357 εκατ. το 2008. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα πάγια υπό διαχείριση σημείωσαν άνοδο 19% και διαμορφώθηκαν σε 154 δισ. φράγκα.

capital.gr

Fitch: Επιβεβαίωση πιστοληπτικής αξιολόγησης "AAA" της Ε.Ε.


Fitch: Επιβεβαίωση πιστοληπτικής αξιολόγησης "AAA" της Ε.Ε.

Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε σήμερα τη μακροπρόθεσμη “AAA” και τη βραχυπρόθεσμη “F1+” πιστοληπτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IDRs) διατηρώντας παράλληλα outlook σε “σταθερό”.

Η αξιολογήσεις της Fitch βασίζονται εξ΄ ολοκλήρου στη στήριξη που λαμβάνει η Ε.Ε. από τις 27 χώρες μέλη. Στο τέλος του Ιανουαρίου 9 μέλη είχαν αξιολόγηση “AAA”/ “F1+”από την Fitch. Οι αξιολογήσεις, σημειώνει ο οίκος, λαμβάνουν υπόψιν επίσης τους ιδιαίτερα συντηρητικούς και εποπτικούς κανόνες που διέπουν την Ε.Ε. στις διαδικασίες λήψης και χορήγησης δανείων.

Αν και τα δάνεια δεν είναι η κύρια αποστολή της Ε.Ε., σημειώνει η Fitch, παρέχει δάνεια σε χώρες στο πλαίσιο δύο προγραμμάτων. Στο ένα χορηγεί δάνεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών (BOP) ενώ στο άλλο παρέχει μακροοικονομική βοήθεια σε χώρες (MFA) εκτός Ε.Ε. Επίσης παρέχει εγγυήσεις σε δάνεια που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα εκτός της Ε.Ε.

capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση της ανεργίας στο 9,7% τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Πτώση της ανεργίας στο 9,7% τον Ιανουάριο (εκτ. 10,1%)

capital.gr

Γερμανία: Απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής


Γερμανία: Απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Πτώση 2,6% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σε μηνιαία βάση το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε δημοσκόπηση της Action Economics, οι περισσότεροι οικονομολόγοι «έβλεπαν» αύξηση της τάξης του 0,5%.

Το Νοέμβριο, η παραγωγή είχε ενισχυθεί κατά 0,7% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

naftemporiki

Στην Kraft το 75% της Cadbury


Στην Kraft το 75% της Cadbury


Την αποδοχή των μετόχων της Cadbury για την απόκτηση του 75,41% της βρετανικής σοκολατοποίας είχε λάβει η Kraft Foods μέχρι χθες το βράδυ (21:00 ώρα Ελλάδος) και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το χρηματιστήριο το νωρίτερο στις 8 Μαρτίου.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο αμερικανικός όμιλος αναφέρει ότι – υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά του θα γίνει αποδεκτή από τους μετόχους στους οποίους αναλογεί το 90% της Cadbury – σκοπεύει να καταθέσει και υποχρεωτική πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές της εταιρείας.

Η τελική προσφορά παραμένει ανοιχτή μέχρι νεωτέρας, σημειώνει η Kraft, και καλεί τους μετόχους της Cadbury να δεχτούν την πρότασή της.

Η Kraft ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι η προσφορά είχε γίνει αποδεκτή από τους μετόχους που κατέχουν σχεδόν το 72% του μετοχικού κεφαλαίου της βρετανικής εταιρείας.

Από την εξαγορά αυτή, ύψους 11,7 δισ. στερλινών (18,4 δισ. δολ.), αναμένεται να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος όμιλος ειδών ζαχαροπλαστικής στον κόσμο.

naftemporiki

Kraft Joins Buffett Wager in Bonds for Buyouts: Credit Markets

Kraft Joins Buffett Wager in Bonds for Buyouts: Credit Markets


Feb. 5 (Bloomberg) -- Companies in the U.S. are spending the highest portion of bond-sale proceeds in more than a decade for acquisitions and expansions, joining Warren Buffett’s “all- in wager” on a recovery and taking advantage of the lowest borrowing costs since 2004.

Kraft Foods Inc., the maker of Oreo cookies, raised $9.5 billion yesterday for its takeover of Cadbury Plc, while Buffett’s Berkshire Hathaway Inc. sold $8 billion of notes for its buyout of railroad company Burlington Northern Santa Fe Corp. that he called an “all-in wager” on the U.S. economy.

About 70 percent of debt issued this year by non-financial companies is financing mergers and acquisitions or related business investments, the most of any five-week period since 1998, according to data compiled by Bloomberg. Companies boosted inventories last quarter as the U.S. expanded at the fastest pace in six years, government reports showed.

“It’s the resumption of business sales growth that has improved the backdrop for M&A,” said John Lonski, chief economist at Moody’s Capital Markets Group. “Financing costs are relatively cheap if you can access credit.”

The extra yield investors demand to own corporate bonds rather than government debt ended yesterday at 166 basis points, up from 164 basis points a day earlier, according to Bank of America Merrill Lynch’s Global Broad Market Corporate Index. Overall yields fell to an average 4.07 percent, from 4.12 percent a day earlier.

Default Protection

Elsewhere in credit markets, the cost to protect company debt in North America and Europe from default jumped to the highest in about nine weeks as concern rose that governments will fail to close budget deficits.

Lloyds Banking Group Plc’s 2.1 billion pounds ($3.3 billion) of mortgage-backed bonds issued last week declined in secondary market trading, and firms including BlueMountain Capital Management LLC say they are liquidating funds raised during the recession to buy debt at depressed prices because they see gains moderating.

“We’ve captured most of the big opportunity,” BlueMountain co-founder Stephen Siderow, 42, said. “It isn’t going to happen again anytime soon and that’s why we urged our clients to move on.” They’re reinvesting in other credit funds of the $4 billion money manager that aren’t dependent on markets rising, he said.

Borrowing Trends

Borrowers have raised $27.8 billion this year for acquisitions, capital expenditures and project financing, 70 percent of the $39.6 billion in non-financial investment-grade debt sold, compared with an average of 23 percent in all of 2009, Bloomberg data show. Last year’s peak was 36 percent in March, when new York-based Pfizer Inc. sold $13.5 billion of bonds to finance its takeover of Wyeth.

Northfield, Illinois-based Kraft, the world’s second- largest food company, boosted the size of its offering from $4 billion as demand increased, making it the biggest bond issue in almost a year, to finance the cash portion of its takeover of Cadbury. It sold $1 billion of 3.25-year notes, $1.75 billion of 6-year debt, $3.75 billion of 10-year bonds and $3 billion of 30-year debt. The biggest portion was priced to yield 205 basis points more than Treasuries.

Berkshire Hathaway raised $8 billion of notes for its Burlington Northern purchase. The sale included $2 billion of one-year floating rate debt that pays 2 basis points less than the three-month London interbank offered rate, according to Bloomberg data.

AAA Lost

Buffett is using the debt, equity and Berkshire’s cash to finance the biggest purchase of his four-decade career as chief executive officer. The 79-year-old billionaire offered $26 billion for the 77.4 percent of Fort Worth, Texas-based Burlington Northern that Berkshire doesn’t already own.

Standard & Poor’s responded to the debt sale by stripping Omaha, Nebraska-based Berkshire of its AAA rating, lowering it to AA+. It had already lost its top rating at Moody’s Investors Service, which cut it in April 2009 to Aa2 from Aaa.

“The railroad acquisition will reduce what historically has been extremely strong capital adequacy and liquidity,” S&P said.

PepsiCo Inc., the world’s second-largest soft-drink maker, raised $4.25 billion on Jan. 11 to help finance its $7.8 billion purchase of two bottling companies. Williams Partners LP sold $3.5 billion of bonds this week to finance the purchase of gas pipeline assets from parent Williams Cos.

Business Investment

Business investment in the U.S. is rising, jumping 8.2 percent in the fourth quarter, the biggest increase in 14 years and the first in more than two as factories cranked up assembly lines and companies invested more in equipment and software, according to Federal Reserve data. Gross domestic product expanded 5.7 percent, the best performance since the three months ended September 2003.

Efforts to rebuild depleted inventories contributed 3.4 percentage points to GDP, the most in two decades. Payrolls probably rose by 15,000 last month, according to the median forecast of 50 economists surveyed by Bloomberg News before the Labor Department’s report today.

“Signs that companies are rebuilding inventories would be a major signal of an upturn on the way,” said Toby Nangle, director of asset allocation at Baring Investment Services Ltd. in London.

Risk Rising

Credit derivatives traders are not as bullish on the economic outlook. Benchmark gauges of bond risk in North America and Europe jumped yesterday on concern debt strains in Greece, Portugal and Spain may spread into markets for corporate borrowing.

“If you want to point to the one thing in the market that has people on edge, it’s definitely sovereign risk,” said Jason Quinn, co-head of high-grade and high-yield flow trading at Barclays Capital in New York. “The level of uncertainty surrounding the sovereign situation continues to increase. It feels like it’s moving faster than people expected, so risk in general is repricing.”

The Markit CDX North America Investment-Grade Index, which banks and money managers use to speculate on creditworthiness or to hedge against losses, climbed the most in four months, jumping 7.25 basis points to 99.5 basis points in New York, according to broker Phoenix Partners Group. The index, which typically rises as debt-market confidence deteriorates, was last at that level on Dec. 4, CMA DataVision prices show.

London Swaps

In London, the Markit iTraxx Europe of 125 companies with investment-grade ratings rose 5 basis points to 86.5 basis points, the highest since Nov. 30, JPMorgan Chase & Co. prices show. The Markit iTraxx SovX Western Europe Index of credit- default swaps on the debt of 15 governments rose 13 basis points to 107 basis points, according to CMA. A swaps index tied to Western European government debt traded at the highest since it was introduced in September.

Credit-default swaps are derivatives -- contracts with values derived from assets or events, including stocks, bonds, commodities, currencies, interest rates or the weather. Banks, hedge funds and insurance companies use the swaps to insure bonds and loans against default or to speculate on the creditworthiness of countries and companies.

A basis point on a credit-default swap contract protecting $10 million of debt from default for five years is equivalent to $1,000 a year.

Lloyds Banking Group issued notes in dollars, euros and pounds from its Permanent Master Issuer 2010-1 on Jan. 29. The $1 billion of bonds, the first European mortgage-backed securities denominated in the U.S. currency sold since July 2007, are quoted at 99.90 percent of face value, Bank of America bid prices show.

“This doesn’t send a positive message to dollar-based asset managers that were starting to return to European markets after three years away,” said Shammi Malik, head of asset- backed securities trading at London-based broker Brains Inc. “It demonstrates that the recovery of the securitization market is still very fragile.”

bloomberg

Στις 25/2 τα προκαταρκτικά 2009 της Marfin


Στις 25/2 τα προκαταρκτικά 2009 της Marfin



Η Marfin Popular Bank Public Co Ltd ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της θα συνέλθει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, 2010 για να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το 2009.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την ίδια ημέρα, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί και η ενημέρωση των αναλυτών.

stockwatch.com.cy

«Καμπανάκι» Moody's σε ΗΠΑ


«Καμπανάκι» Moody's σε ΗΠΑ

Σε υψηλότατα επίπεδα και αυτή τη χρονιά αναμένουν οι αναλυτές την ανεργία στις ΗΠΑ.

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, εάν δεν επιτευχθεί δυναμική ανάκαμψη ή δεν ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, απευθύνει η Moody's.

Σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι εάν οι ΗΠΑ εμφανίσουν βραδείς ρυθμούς ανάκαμψης, θα δουν το ήδη «παραφουσκωμένο» έλλειμμα και χρέος τους να διευρύνεται σε επικίνδυνα επίπεδα. Μία τέτοια αρνητική εξέλιξη, προειδοποιεί ο οίκος, θα έπληττε την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» που απολαμβάνει σήμερα η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

«Εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση του ελλείμματος ή δεν δούμε την οικονομία να εισέρχεται σε τροχιά ουσιαστικής ανάκαμψης, θα υπάρξουν πιέσεις στην αξιολόγηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Μία υποβάθμιση του αξιόχρεου θα δυσχέραινε περαιτέρω τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να επαναφέρει την οικονομία σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, αφού θα μεταφραζόταν άμεσα σε αύξηση του κόστους δανεισμού της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Ιανουαρίου ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει ο οίκος και για τη βρετανική οικονομία. Το «καμπανάκι» προς τις ΗΠΑ, ωστόσο, δεν ήταν αναμενόμενο καθώς μόλις πριν από πέντε εβδομάδες ο οίκος είχε πει ότι δεν σκόπευε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας.

Η αμερικανική οικονομία παρουσίασε δυναμική ανάκαμψη το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Παρ' όλα αυτά αναλυτές αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με βραδύτερους ρυθμούς. Επισημαίνουν δε ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλότατα επίπεδα και αυτή τη χρονιά.

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κατέγραψαν απροσδόκητα μεγάλη αύξηση την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ενθαρρυντικά είναι πάντως τα μηνύματα από το μέτωπο της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου η παραγωγικότητα των εργαζομένων ενισχύθηκε κατά 6,2%. Συνολικά τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί 5,1%.

Ελπίδες για ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών γεννούν εν τω μεταξύ οι τελευταίες ανακοινώσεις των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων λιανικής. Χθες τόσο η Costco Wholesale όσο και η Limited Brands ανακοίνωσαν υψηλότερες των προβλέψεων πωλήσεις για τον Ιανουάριο.

naftemporiki

BofA: Κατηγορείται με απάτη στα κεφάλαια TARP


BofA: Κατηγορείται με απάτη στα κεφάλαια TARP



Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατέθεσε προσφυγή κατά του Ken Lewis, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Bank of America και του Joe Price, πρώην οικονομικού συμβούλου της τράπεζας, με την κατηγορία της απάτης όσον αφορά τα κεφάλαια του προγράμματος οικονομικής βοήθειας, TARP.

Μετά από ένα χρόνο ερευνών, η εισαγγελία της Ν. Υόρκης κατέληξε ότι τα στελέχη παραπλάνησαν το γενικό συμβούλιο της BofA όσον αφορά το μέγεθος των ζημιών της Merrill, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συναίνεση του γεν. συμβουλίου για να μην αποκαλυφθούν στους μετόχους τα στοιχεία για τις ζημίες, πριν αυτοί αποφασίσουν για την μεταβίβαση.

Η εισαγγελία κατηγορεί την BofA ότι υπερέβαλε όσον αφορά την δυνατότητα να αγοράσει την Merrill, μια συμφωνία που ήταν ο μοχλός για να λάβει 20 δισ. δολ. από το TARP.

Επιπλέον, η Bank of America θα πληρώσει 150 εκατ. δολάρια για συμβιβασμό με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, όσον αφορά τις κατηγορίες ότι δεν κατάφερε να αποκαλύψει τεράστιες ζημίες και ογκώδη bonus που υπήρχαν στην Merrill Lynch, προτού ψηφίσουν οι μέτοχοι επί της εξαγοράς της προβληματικής επενδυτικής τράπεζας το 2008, όπως ανακοίνωσε η Securities and Exchange Commission.

Η Bank of America, η μετοχή της οποίας αντιδρά με πτώση 3,5% στην ανακοίνωση, δήλωσε ότι θα πληρώσει τα 150 εκατ. δολάρια και θα ενισχύσει την εταιρική διοίκηση και τις διαδικασίες δημοσιοποίησης στοιχείων.


Η SEC κατηγόρησε την τράπεζα ότι δεν πέτυχε να κοινοποιήσει επαρκώς τα επίπεδα των bonus των εργαζομένων και των οικονομιών ζημιών της Merrill, πριν αποφασίσουν οι μέτοχοι να εγκρίνουν την εξαγορά της.

euro2day.gr

S&P: Έχασε την αξιολόγηση "AAA" η Berkshire Hathaway


S&P: Έχασε την αξιολόγηση "AAA" η Berkshire Hathaway

Η Standard & Poor΄s ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Berkshire Hathaway Inc. σε "AA+" από "AAA" λόγω της επικείμενης εξαγοράς της Burlington Northern Santa Fe Corp.

Το outlook παραμένει σταθερό.

"Η δράση στην αξιολόγηση βασίζεται στην άποψη ότι η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της Berkshire, καθώς και αυτή των ασφαλιστικών της λειτουργιών, έχει αποδυναμωθεί σε επίπεδα που δεν δικαιολογούν την αξιολόγηση ΄AAA΄, ενώ δεν αναμένεται να επιστρέψει σε ιδιαίτερα ισχυρά επίπεδα στο άμεσο μέλλον", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του οίκου.

capital.gr

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για αύξηση του δανεισμού


ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για αύξηση του δανεισμού

Η οροφή δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου θα αυξηθεί κατά 1,9 τρισ. δολ. στα 14,3 τρισ. δολ. στο πλαίσιο νομοσχεδίου που εξασφάλισε σήμερα το "πράσινο φως" από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 233-187 και θα διαβιβαστεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ για να το υπογράψει.

Η Γερουσία ενέκρινε την αύξηση του δανεισμού σε ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα.

capital.gr
Share |