Friday, February 5, 2010

Σε διασταυρούμενα "πυρά" το Χ.Α. – εβδομαδιαία πτώση 11,2% στις τράπεζες


Σε διασταυρούμενα "πυρά" το Χ.Α. – εβδομαδιαία πτώση 11,2% στις τράπεζες

Εν μέσω διασταυρούμενων «πυρών» στις αγορές συναλλάγματος και με τη ρητορική περί κερδοσκοπίας σε βάρος του ευρώ να εντείνεται, το Χ.Α. υποχρεώθηκε σε νέες μεγάλες απώλειες την Παρασκευή.

Η διαμόρφωση νέων ισορροπιών στις αγορές συναλλάγματος εξελίσσεται σε «μάχη γιγάντων», με συνέπειες που διαχέονται άμεσα και στα χρηματιστηριακά ταμπλό, ενώ για κερδοσκοπικές επιθέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχουν κάνει λόγο το τελευταίο διάστημα τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι χωρών-μελών της Ευρωζώνης όσο και αξιωματούχοι της Ε.Ε. Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, η προτροπή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος δια μέσου του επικεφαλής Poul Nyrup Rasmussen, που ζήτησε παρέμβαση της Ε.Ε. για την αποτροπή των επιθέσεων τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και έναντι του ευρώ κάνοντας λόγο για "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης".

Όσα συμβαίνουν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σχολίασε στο Capital.gr ο κ. Βασίλης Βλασταράκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Securities, κάνοντας λόγο για «αμείλικτο πόλεμο γιγάντων» με αντικρουόμενα συμφέροντα. Όπως εξηγεί, τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες εκτός ευρωζώνης και οι δυσοίωνες προοπτικές αυτών, αλλά και η ανάγκη τους να αποστρέψουν την προσοχή από αυτά τα προβλήματα, τροφοδοτούν τις πιέσεις προς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μέσα από συνεχείς αρνητικές αναφορές για τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά και για την ίδια τη συνοχή της νομισματικής ένωσης.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό, το σχόλιο του Jim Reid, αναλυτή της Deutsche Bank, σχετικά με το ενδεχόμενο «τα CDS για το χρέος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως συνέβη και στα περιφερειακά κράτη της Ευρώπης».

Ο κ. Βλασταράκης σχολίασε επίσης ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει σύντομα κάποια παρέμβαση, είτε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είτε από τον γαλλογερμανικό άξονα, παρέμβαση θα μπορούσε να έχει τη μορφή είτε δημοσίων δηλώσεων, είτε να μετουσιωθεί σε έμπρακτες κινήσεις στήριξης του ευρώ. Ο ίδιος σχολίασε παράλληλα ότι -μέσα σε αυτό το πλαίσιο- οι αδυναμίες και το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας φέρνουν την ελληνική αγορά στα επίπεδα που παρατηρούμε σήμερα.

Ενδεικτικές της εικόνας που διαμορφώνεται είναι και οι σημερινές επισημάνσεις του Martin Arnold, επικεφαλής ανάλυσης της ETF Securities στο Λονδίνο, ο οποίος σε δηλώσεις του σε ξένα μέσα ενημέρωσης κάνει λόγο για «εκτόξευση» κατά 50% του όγκου συναλλαγών στην πλατφόρμα της ETF Securities σε προϊόντα short έναντι του ευρώ και long έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύονται την εικόνα που δημιουργείται με αφορμή το ελληνικό χρέος. «Το ευρώ σημειώνει απότομη πτώση λόγω της αυξημένης αποστροφής ανάληψης κινδύνου, κάτι που ξεκίνησε με αφορμή την Ελλάδα αλλά τώρα εστιάζεται και στα προβλήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας», εξηγεί ο ίδιος. «Οι επενδυτές εξετάζουν το χειρότερο δυνατό σενάριο και αναζητούν αυτό που θα μπορούσε να πάει ‘στραβά’. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η χρεοκοπία της Ελλάδας, με επόμενο βήμα την έξοδό της από την Ευρωζώνη ή τη διάσωσή της, με το τελευταίο ενεχόμενο να οδηγεί επίσης σε δημοσιονομική απαξίωση».

Βραχυπρόθεσμη υποαπόδοση των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» η Nomura

Σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 2010, η Nomura σχολιάζει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ελλείμματα και εκτιμά ότι οι τράπεζες αυτών των χωρών θα υποαποδώσουν βραχυπρόθεσμα. Ο οίκος εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης του κλίματος στις αγορές, αυτή τη φορά με «στόχο» τα κρατικά ομόλογα.

Αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη μόχλευση, οι τράπεζες των οποίων θα συνεχίσουν να «υποφέρουν» από το συνεχιζόμενο κόστος της οικονομικής κρίσης, από χαμηλότερους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης όσο συνεχίζεται η απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα και όσο ο φθηνός βραχυπρόθεσμος δανεισμός από τις κεντρικές τράπεζες «μετατρέπεται» σε πιο μακροπρόθεσμο ακριβό δανεισμό.

«Χάνει και τη στήριξη των 1.900 μονάδων» ο Γ.Δ.

«Αν δεν αντιδράσει άμεσα ανοδικά, δύσκολα θα αντέξει η στήριξη των 1.873 μονάδων και είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος επέκτασης της υποχώρησης προς την επόμενη στήριξη των 1.795 μονάδων», σχολιάζει σε τεχνική της ανάλυση την Παρασκευή για το Γενικό Δείκτη η Εμπορική Τράπεζα.

«Το προηγούμενο πενθήμερο σημειώθηκε επιδείνωση της τεχνικής εικόνας, καθώς σημειώθηκε διάσπαση στηρίξεων και καταγραφή νέου χαμηλού έτους», αναφέρει η Εμπορική χαρακτηρίζοντας ως «αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι η υποχώρηση επεκτάθηκε χαμηλότερα από τις 1.950 μονάδες, καθώς η περιοχή αυτή αποτελούσε διόρθωση 66% από το χαμηλό των 1.457 μονάδων (Μάρτιος 09) στο υψηλό των 2.932 μονάδων (Οκτώβριος 09) και στατιστικά αποτελεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό διόρθωσης σε μακροχρόνιες ανοδικές τάσεις».

Το ταμπλό της Παρασκευής

Με συνολικές απώλειες 8,27% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., που την Παρασκευή έκλεισε με απώλειες 3,73% στις 1.878,91 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί σε ποσοστό έως και 4,47%, στις 1.864,48 μονάδες.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 295,21 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 190 μετοχές υποχρεώθηκαν σε πτώση, έναντι 87 αμετάβλητων και μόλις 18 που ενισχύθηκαν.

Σε 11,25% διαμορφώθηκαν οι εβδομαδιαίες απώλειες για το δείκτη των τραπεζών. Την Παρασκευή έφτασε να υποχωρεί έως και 5,71%, πριν κλείσει στις 2.054,62 μονάδες με απώλειες 5,15%. Από τη σύνθεσή του, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Alpha Bank, υποχωρώντας άνω του 7%, πάνω από 6% υποχώρησε η Eurobank, ενώ η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και τα επίπεδα των 14,02 ευρώ.

Πιο αναλυτικά από τον FTSE20, η Alpha Bank δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις υποχωρώντας 7,35% στα 6,30 ευρώ, ενώ με απώλειες 6,63% και 6,25% ακολούθησαν οι MIG και Eurobank, στα 1,83 και 5,55 ευρώ αντίστοιχα.

Σε ποσοστό 5,56% υποχώρησε η μετοχή της Motor Oil, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 14,10 ευρώ με απώλειες 5,05%, ενώ σε ποσοστό άνω του 4% υποχώρησαν οι Τρ. Πειραιώς, Coca-Cola 3E, Μυτιληναίος, Τ.Τ. και Τρ. Κύπρου.

Στα 1,61 ευρώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ATEBank, με απώλειες 3,59%, ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ με πτώση 3,33%, 3,22% και 3,19% αντίστοιχα, ενώ σε μικρότερο ποσοστό υποχώρησαν οι Τιτάν, Marfin Popular Bank, OTE, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Intralot.

capital.gr

No comments:

Share |