Saturday, February 6, 2010

Στα όρια του 1,36 το ευρώ!


Στα όρια του 1,36 το ευρώ!

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το κλίμα ανησυχίας που υπήρχε για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος επεκτάθηκε και για άλλες χώρες του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία). Το δολάριο διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,3622 δολάρια από το επίπεδο των 1,3723 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1.3691 δολάρια.
Η μεγάλη πίεση που δέχεται σήμερα το ευρώ είναι αποτέλεσμα της αύξησης που εμφανίζει ο επενδυτικός κίνδυνος στην ευρωζώνη. Όπως φαίνεται τα λεγόμενα CDS με τα οποία οι επενδυτές που διακρατούν κρατικά ομόλογα ασφαλίζονται για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των συγκεκριμένων κρατών εκτινάχθηκαν σήμερα σε ύψος ρεκόρ για την Ελλάδα (3,45%), την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σε εβδομαδιαία βάση το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου κατά 1,3%.
Επίσης, η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ που θ΄ανακοινωθούν σήμερα θα ενισχύσουν το σενάριο της δυναμικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, το γύρο του κόσμου έχει κάνει η μαρτυρία δύο traders που δήλωσαν ότι είδαν εντολές πώλησης του φράγκου στο όνομα της Swiss National Bank στην αγορά συναλλάγματος της Ασίας.

Υπό την κριτική της παρέμβασης μιας Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος, με σκοπό τον έλεγχο της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, καθώς η SNB έδωσε εντολές πώλησης στα 1,49 φράγκα ανά ευρώ, πολύ υψηλότερα από την τιμή spot των 1,46 φράγκων ανά ευρώ.

«Είμαι στην αγορά συναλλάγματος είκοσι χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπω την SNB να παρεμβαίνει στην αγορά της Ασίας», σχολίασε ένας από τους δύο traders.

reporter.gr

No comments:

Share |