Thursday, February 14, 2008

ΗΠΑ: Και νέα «βουτιά» στις πωλήσεις και στις τιμές κατοικιών


ΗΠΑ: Και νέα «βουτιά» στις πωλήσεις και στις τιμές κατοικιών

Και νέα βουτιά εμφάνισαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Ένωση Μεσιτών της χώρας, υποδεικνύοντας ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ βρίσκεται κάθε άλλο παρά κοντά στο τέλος της.


Αναλυτικότερα, η μέση τιμή πώλησης των αμερικανικών κατοικιών υποχώρησε 5,8% στα 206.2000 δολάρια, έναντι μέσης τιμής 219.000 δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Οι τιμές υποχώρησαν σε 77 εκ συνόλου 150 μητροπολιτικών περιοχών, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πτώση σε επίπεδο αριθμού περιοχών, από τότε που άρχισαν να συλλέγονται στοιχεία, το 1979. Μάλιστα η πτώση ήταν ίση ή μεγαλύτερη του 10% σε 16 περιοχές.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν 21% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2007.

REPORTER.GR

Μπερνάνκι: Ετοιμη για περαιτέρω δράση η Fed



Μπερνάνκι: Ετοιμη για περαιτέρω δράση η Fed

Μετά από μία περίοδο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

Ανέφερε ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα υιοθέτησε «επιθετική» στάση σε ό,τι αφορά τη νομισματική της πολιτική και πως είναι διατεθειμένη να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες υπαινισσόμενος περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Ο ισχυρός άνδρας της Fed επισήμανε ωστόσο ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν και πως η πιστωτική κρίση θα εξακολουθήσει να υπονομεύει την ανάπτυξη.

Απειλές για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αποτελούν επίσης οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές εργασίας και στέγης.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Μπερνάνκι προέβη στην εκτίμηση ότι το 2008 οι πληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν.

NAFTEMPORIKI

---

Πόλσον, Μπερνάνκι: Επιβράδυνση, αλλά όχι ύφεση στην αμερικανική οικονομία

Τόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, όσο και ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, αν και αναγνωρίζουν τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο αμφότεροι εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα καταφέρει να αποφύγει να περιέλθει σε ύφεση.
Επίσης αμφότεροι εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν ότι τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση για την προάσπιση της οικονομίας, θα στηρίξουν την ανάπτυξής της, έστω και με βραδύτερους ρυθμούς.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, από την πλευρά του εμφανίζεται έτοιμος για νέα μείωση των επιτοκίων του δολαρίου προκειμένου να τονωθεί η αμερικανική οικονομία. Η Κεντρική Τράπεζα θα δράσει κατά τρόπο υποστηρικτικό της ανάπτυξης που θα διασφαλίζει επίσης ότι θα παρασχεθεί προστασία απέναντι στον κίνδυνο της ύφεσης, αναμένεται να υποστηρίξει ο Μπερνάνκι ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων του Κογκρέσου.

Ο δε υπουργός οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, αναμένεται να υποστηρίξει ενώπιον της Συγκλήτου ότι η αμερικανική οικονομία θα «τρέξει» τα προσεχή τρίμηνα με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών. Ωστόσο, θα συνεχίσει να ενισχύεται και δε θα περιέλθει σε ύφεση, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει από την κρίση στην αγορά κατοικίας, τα υψηλά ενεργειακά κόστη και την αναταραχή στις κεφαλαιαγορές.

Ο υπουργός οικονομίας στην ομιλία του αναμένεται να παροτρύνει τους νομοθέτες να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στην προστασία των δανειοληπτών.

Πέραν των Χ. Πόλσον και Μπέν Μπερνάνκι, ενώπιον της Συγκλήτου θα μιλήσει και ο πρόεδρος της αμερικανική Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κρίστοφερ Κοξ.

REPORTER.GR

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)


8:30 AM
Import and Export Prices
Dept of Labor


10:00 AM
Industrial Production
Federal Reserve Bank

GLOBAL INDEXES


XAK

FTSE/CySE 20
1343.75 ( 0.20%)



ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3908.61 ( 0.14%)

Όγκος: € 15,575,701

---

FTSE 100 INDEX 5,879.30 -0.80 -0.01%
CAC 40 INDEX 4,858.65 3.25 0.07%
DAX INDEX 6,962.28 -11.39 -0.16%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,376.98 -175.26 -1.40%
S&P 500 INDEX 1,348.86 -18.35 -1.34%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,332.54 -41.39 -1.74%

MPB: Κέρδη €593 εκ. το 2007 - Αύξηση 130%, στα 0,35 ευρώ το μέρισμα


MPB: Κέρδη €593 εκ. το 2007

Στα €593,2 εκ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular το 2007 σημειώνοντας άνοδο 121%. Τα κέρδη της Marfin ξεπέρασαν την ήδη αναθεωρημένη πρόβλεψη (guidance) της διοίκησης αλλά και των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη (πριν τα συμφέροντα μειοψηφίας) €580 εκ. Η βελτίωση της κερδοφορίας αποδίδεται στην άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά και από έσοδα από την πώληση των συμμετοχών στις Ελληνική Τράπεζα, Universal Life και Τράπεζα Κύπρου. Ως αποτέλεσμα των κερδών, η διοίκηση αποφάσισε την παραχώρηση μερίσματος €0,35. Το προτεινόμενο μέρισμα αποτελεί διανομή 50% των κερδών που αναλογούν στους μετόχους για την χρήση του 2007. Η Marfin ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στη διοικητική της δομή.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της τράπεζας ανήλθαν σε €563,4 εκ. σημειώνοντας αύξηση 130% σε σύγκριση με τα pro forma αποτελέσματα του 2006. Όλοι οι γεωγραφικοί τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου (Κύπρος, Ελλάδα, Διεθνές Δίκτυο) σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη τόσο σε μεγέθη όσο και σε έσοδα.

Έσοδα

Το σύνολο των εσόδων από εργασίες αυξήθηκε κατά 54% και έφτασε τα €1,242.4 εκ. Τα έσοδα από τις διεθνείς εργασίες ανήλθαν σε €86 εκ. που αντιστοιχούν στο 7% των συνολικών εσόδων του Ομίλου. Η ισχυρή ανάπτυξη τόσο του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων όσο και του χαρτοφυλακίου καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους να ενισχυθούν σημαντικά και να διαμορφωθούν σε €669,4εκ σημειώνοντας αύξηση 37% σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2006 σε συγκρίσιμη βάση. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και έφτασε το 2.85%.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες έφθασαν τα €310 εκ. παρουσιάζοντας άνοδο 53,9% ενώ τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα ανήλθαν στα €144,5 εκ. πετυχαίνοντας άνοδο 22%.

Τα έσοδα από την πώληση των συμμετοχών στις Ελληνική Τράπεζα, Universal Life και Τράπεζα Κύπρου που δεν είναι επαναλαμβανόμενα ανήλθαν στα €118,5 εκ. Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα εκτοξεύθηκαν στα €1.242,4 εκ. σημειώνοντας άνοδο 53,9%.

Έξοδα

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν άνοδο 28% φθάνοντας τα €551.6 εκ. Η αύξηση των δαπανών οφείλεται στο άνοιγμα 16 νέων υποκαταστημάτων, τη μετεγκατάσταση 10 καταστημάτων και το άνοιγμα 10 νέων τραπεζικών κέντρων στην Ελλάδα, το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στην Κύπρο και 14 στο εξωτερικό, την ενοποίηση των εξόδων της Ουκρανικής ΜΤΒ Bank το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και διάφορες άλλες έκτακτες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου και μίας εισφοράς για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα.

Εξαιρουμένων των εκτάκτων εξόδων και των αποσβέσεων των άυλων στοιχείων ενεργητικού που σχετίζονται με τις εξαγορές του Ομίλου, ο ρυθμός αύξησης των εξόδων περιορίστηκε στο 20% σε επίπεδο Ομίλου. Ο δείκτης λειτουργικής αποτελεσματικότητας του Ομίλου σημείωσε βελτίωση στο 44.4% σε σύγκριση με 53.3% στο τέλος του περσινού χρόνου σε συγκρίσιμη βάση.

Οικονομικά μεγέθη

Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε €30,3 δις σημειώνοντας αύξηση κατά 34% σε σύγκριση με το τέλος του 2006. Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου σημείωσαν ισχυρή ετήσια αύξηση κατά 47% και διαμορφώθηκαν σε €17,6δις λόγω της μεγάλης ζήτησης σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Οι διεθνείς χορηγήσεις έφτασαν τα €2,34δισ ή 12,8% επί του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου. Αντίστοιχα, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 28% και έφτασαν τα €20,7 δισ. Η αύξηση προκύπτει από την επέκταση του δικτύου, την σταδιακή ωρίμανση των υποκαταστημάτων και την επέκταση της πελατειακής βάσης του Ομίλου.

Η αύξηση στην κερδοφορία του Ομίλου είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση της αποδοτικότητας του ενεργητικού (Return on Assets) σε 2.25% σε σύγκριση με 1.31% το 2006 σε συγκρίσιμη βάση, ενώ η αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity) ανήλθε σε 35.5%.

Διοικητικές αλλαγές

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα και διοικητικές αλλαγές. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου στον Όμιλο. Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στον Όμιλο. Ο κ. Μπουλούτας ήταν έως τώρα Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στον Όμιλο και υπεύθυνος για τις εργασίες του Ομίλου στην Ελλάδα. Ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος θα διοριστεί Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Egnatia Bank, της θυγατρικής του Ομίλου στην Ελλάδα.

Ο κ. Andrea Moneta θα προσχωρήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας ως Πρόεδρος. Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας αποτελείται από τους:

κ. Ανδρέα Βγενόπουλο
κ. Andrea Moneta
κ. Ελευθέριο Χιλιαδάκη
κ. Ευθύμιο Μπουλούτα
κ. Παναγιώτη Κουννή
κ. Χρίστο Στυλιανίδη

Για θέματα στρατηγικής η Εκτελεστική Επιτροπή συμπληρώνεται από τον κ. Δημήτριο Σπανοδήμο, Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και τον κ. Matteo Stefanel, Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2007 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2007 ήταν μία χρονιά εξαιρετικής επιτυχίας για τη Marfin Popular Bank. Το εγχείρημα της ενοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ενώ ταυτόχρονα επιτύχαμε να έχουμε παρουσία σε ευρεία γεωγραφική έκταση στην περιοχή με την προσθήκη εξαγορών στην Ουκρανία, τη Μάλτα και τη Ρωσία. Επιπλέον, βελτιστοποιήσαμε τη δομή του Ομίλου η οποία στο μέλλον θα εξασφαλίσει την μελλοντική μας λειτουργική αποδοτικότητα και στρατηγική ευελιξία».

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 9.000 οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 9.000 οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

Στις 348.000 διαμορφώθηκαν την εβδομάδα μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μειωμένες κατά 9.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

NAFTEMPORIKI

Comcast, Pressured by Holders, Sets Buyback, Dividend


Comcast, Pressured by Holders, Sets Buyback, Dividend

Feb. 14 (Bloomberg) -- Comcast Corp., the cable-TV operator pressured to boost investor returns, said it will buy back $6.9 billion of its stock over two years and pay its first dividend in almost a decade, sending the shares higher in early trading.

Fourth-quarter net income rose 54 percent to $602 million, or 20 cents a share, from $390 million, or 13 cents, a year earlier, Philadelphia-based Comcast said today in a statement. Profit beat the 17-cent average of 17 analysts' estimates compiled by Bloomberg. Sales gained 14 percent to $8.01 billion.

The buyback and annual dividend of 25 cents followed criticism from investors including Chieftain Capital Management Inc., who said Comcast's acquisitions and capital spending were excessive. Last month, Chieftain called for Comcast to reward shareholders and oust Chief Executive Officer Brian Roberts.

``Investors had been looking for a return of cash,'' Sanford C. Bernstein & Co. analyst Craig Moffett said in an interview on Bloomberg Radio. ``That signals confidence from the management that they really do believe that capital intensity is going to fall. We got that this morning in a big share repurchase.''

Moffett, based in New York, rates the stock ``outperform.''

Comcast rose $1.29, or 7.2 percent, to $19.10 in early trading before the U.S. markets opened. The stock rose 58 cents to $17.81 yesterday in Nasdaq Stock Market trading and has declined 35 percent in the past year.

Estimates

This year, Comcast projects sales and operating cash flow will increase 8 percent to 10 percent. Capital expenditures should shrink from 20 percent of sales last year to 18 percent in 2008, Comcast said. Cable capital expenditures increased 29 percent to $6 billion in 2007.

In 2008, free cash flow is projected to rise at least 20 percent from its level of $2.3 billion in 2007, Comcast said.

In the fourth quarter, Comcast lost 94,000 basic video subscribers amid a slowing economy and a sagging housing market. In December, the company cut its full-year 2007 forecast because of declining home sales and competition from telephone and satellite TV companies.

The company added 523,000 digital video customers and 604,000 digital telephone subscribers. Moffett had projected gains of 333,000 digital video subscribers and 694,000 digital telephone subscribers. In last year's fourth quarter, Comcast signed up 614,000 digital video subscribers and 510,000 digital voice customers.

In October, Comcast said it had committed $8.2 billion for share repurchases, without giving a time frame. Today's buyback comes on top of $1.25 billion Comcast spent on its shares last quarter. Before that, Comcast had bought back $9.2 billion of its stock since 2003.

BLOOMBERG

Danone: Η πώληση μονάδας στην Kraft τριπλασίασε τα ετήσια κέρδη


Danone: Η πώληση μονάδας στην Kraft τριπλασίασε τα ετήσια κέρδη

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη ανακοίνωσε η Danone για την προηγούμενη χρονιά, χάρη στην πώληση της μονάδας μπισκότων στην Kraft Foods το Νοέμβριο, έναντι 7,8 εκατ. δολαρίων.

Ειδικότερα, τα κέρδη της γαλλικής εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 4,18 δισ. ευρώ, έναντι 1,35 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη ύψους 3,25 δισ. ευρώ.

Εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων, όπως την πώληση της εν λόγω μονάδας, τα κέρδη ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ από 1,19 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών της νεοαποκτηθείσας Numico, έφτασαν στα 12,78 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 5,9%, ενώ τα λειτουργικά περιθώρια διαμορφώθηκαν στο 14,4%, αυξημένα κατά 0,45%.

Η Danone ανακοίνωσε επίσης την αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή της, Αντουάν Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον Πιερ – Αντρέ Τεριζέ. Παράλληλα, αποκάλυψε πως σκοπεύει να αυξήσει το ετήσιο μέρισμά της κατά 10% στο 1,1 ευρώ ανά μετοχή.

NAFTEMPORIKI

Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη της Daimler στο δ’ τρίμηνο





Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη της Daimler στο δ’ τρίμηνο

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ήταν η κερδοφορία της Daimler στο τέταρτο τρίμηνο, μετά την πώληση της Chrysler και τις περικοπές θέσεων εργασίας στην Mercedes-Benz.

Τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ, από 12 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2006, και έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 1,31 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 1,9% στα 26,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο πούλησε την Chrysler στην αμερικανική Cerberus Capital Management, τερματίζοντας έτσι μια συνεργασία διάρκειας εννέα ετών και περιορίζοντας τη χρηματιστηριακή της αξία κατά 12,6 δισ. δολάρια.

NAFTEMPORIKI

Υποπτος για φοροδιαφυγή ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Post


Υποπτος για φοροδιαφυγή ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Post

ΥΠΟΠΤΟΣ για φοροδιαφυγή θεωρείται ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Post Κλάους Τσουμβίνκελ, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη στο Reuters πηγή προσκείμενη στην έρευνα που φέρεται να έχει διαταχθεί σε βάρος του 64χρονου επικεφαλής της γερμανικής επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Deutsche Post αποκάλυψε πως πραγματοποιήθηκε έρευνα στα γραφεία της εταιρείας στη Βόννη καθώς και στο σπίτι του Τσουμβίνκελ, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Η ανωτέρω πηγή δεν γνωστοποίησε πάντως τον λόγο της έρευνας.

NAFTEMPORIKI

Lafarge: Αύξηση 36% στα κέρδη δ’ τριμήνου


Lafarge: Αύξηση 36% στα κέρδη δ’ τριμήνου

ΑΝΟΔΟ της τάξεως του 36% σημείωσαν τα κέρδη της μεγαλύτερης βιομηχανίας τσιμέντου στον κόσμο Lafarge στο τέταρτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της τεράστιας ανάπτυξης στην κατασκευαστική δραστηριότητα της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών.

Ειδικότερα, τα κέρδη της ανήλθαν σε 375 εκατ. ευρώ, από 276 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2006, και ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι τα ανέμεναν στα 356 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,34 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Lafarge σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις 600 εκατ. δολαρίων σε νέες μονάδες και αναβαθμίσεις υφιστάμενων εργοστασίων της στην Κίνα, αυξάνοντας την παραγωγή της στην περιοχή μέχρι το 2010 κατά 10 εκατ. τόνους, με σκοπό να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία συμφώνησε τον περασμένο Δεκέμβριο να εξαγοράσει το τμήμα παραγωγής τσιμέντου της αιγυπτιακής Orascom Construction Industries, έναντι 8,8 δισ. ευρώ και να καταστεί έτσι η μεγαλύτερη παραγωγός της Μέσης Ανατολής.

Η μετοχή της ενισχυόταν νωρίτερα στο Παρίσι κατά 4,2% στα 116,2 ευρώ.

NAFTEMPORIKI

Μειωμένος ο αριθμός short-selling θέσεων

Μειωμένος ο αριθμός short-selling θέσεων

ΟΙ «ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ» στα διεθνή χρηματιστήρια και η υποχώρηση των μετοχών τεχνολογίας συνέβαλαν σε μειωμένη short-selling δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο Νasdaq στα τέλη Ιανουαρίου.

Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ο αριθμός των short-selling θέσεων στην αγορά Nasdaq [.IXIC] ήταν μειωμένος κατά 0,7%. Οι επενδυτές που εφαρμόζουν τη στρατηγική του short-selling δανείζονται μετοχές και τις πωλούν, «στοιχηματίζοντας» ότι η τιμή θα πέσει και ότι θα είναι σε θέση να επαναγοράσουν τις μετοχές σε χαμηλότερη τιμή.

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για θέσεις πώλησης, τόσο περισσότεροι είναι οι επενδυτές που προβλέπουν εξασθένηση της οικονομίας.

Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ο δείκτης μετοχών τεχνολογίας Nasdaq έχασε περισσότερο από το 1% της αξίας του, καθώς οι φόβοι περί οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ είχαν αντίκτυπο και στους επενδυτές.

Σε περιόδους υποχώρησης των χρηματιστηρίων, το ενδιαφέρον για short-selling είναι περιορισμένο, ειδικά εάν οι επενδυτές πιστεύουν ότι το κλίμα εξασθένησης δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ καιρό.

NAFTEMPORIKI

Πόλσον και Μπερνάνκι περιμένει η Wall, εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη










Πόλσον και Μπερνάνκι περιμένει η Wall, εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη

Ανοδική αναμένεται να είναι η συνεδρίαση στη Wall, η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει τη σκυτάλη της ανόδου από την Ασία και την Ευρώπη, εν μέσω ευφορίας που προκαλούν τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα εταιρειών, όπως οι Groupe Danone και οι Cap Gemini.
Η αγορά αναμένει σήμερα τις ομιλίες του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, καθώς και του υπουργού οικονομικών, Χένρι Πόλσον, ενώπιον της Συγκλήτου, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα προταθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης και της οικονομικής επιβράδυνσης.

Χθες στην αμερικανική αγορά οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν ράλι ανόδου καθώς τα θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τροφοδότησαν τις ελπίδες για αναστροφή της πορείας της οικονομίας προς την ύφεση.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,45% στις 12.552,24 μονάδες, ο Nasdaq κατά 2,32% στις 2.373,93 μονάδες και ο S&P 500 κατά 1,36% στις 1.367,21 μονάδες

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών συνεχίζουν να κινούνται σε θετικό έδαφος, αν και έχουν χάσει μέρων των αρχικών τους κερδών.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν μια σειρά από γαλλικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η τσιμεντοβιομηχανία Lafarge, η αυτοκινητοβιομηχανία Renault και η βιομηχανία τροφίμων Danone καθώς τα κέρδη τους ικανοποίησαν αναλυτές και επενδυτές.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχεται η μετοχή της UBS μετά και τις ζημίες ρεκόρ που ανακοίνωσε στο τέταρτο τρίμηνο. Ο τραπεζικός όμιλος προέβη σε διαγραφές ύψους 13,7 δισ. δολαρίων λόγω subprimes και εμφάνισε ζημίες 12,5 δισ. ελβετικών φράγκων.

REPORTER.GR

Πάνω από τα 94 δολ. το βαρέλι η τιμή του αργού


Πάνω από τα 94 δολ. το βαρέλι η τιμή του αργού

ΠΑΝΩ από τα 94 δολάρια το βαρέλι ενισχύονται οι τιμές πετρελαίου, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την επάρκεια της προσφοράς καθώς και των καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Στήριξη στην άνοδο των τιμών παρέχει και η πρόσφατη απόφαση της Βενεζουέλας – μέλους του ΟΠΕΚ – να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου και προϊόντων του στην αμερικανική Exxon Mobil έπειτα από δικαστική απόφαση που υποχρέωσε την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της να παγώσει κεφάλαια 12 δισ. δολαρίων.

Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχυόταν, στις 15.42 ώρα Ελλάδος, κατά 1,15 δολάριο στα 94,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Brent διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα 94,70 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 1,38 δολαρίου.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Μειωμένο κατά 6,2% το εμπορικό έλλειμμα το 2007

ΗΠΑ: Μειωμένο κατά 6,2% το εμπορικό έλλειμμα το 2007

Συρρικνώθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση,επιτρέποντας έτσι στο έλλειμμα να περιοριστεί και στο σύνολο του έτους, και να τερματίσει ένα ανοδικό σερί πέντε ετών όπου διαμορφωνόταν σε επίπεδα ρεκόρ.
Αναλυτικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στα 58,8 δις δολάρια, έναντι ελλείμματος 63,1 δις δολαρίων το Νοέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στα 61,5 δις δολάρια.

Να σημειωθεί ότι η εξασθένηση του δολαρίου τόνωσε τις εξαγωγές το 2007, επιτρέποντας στο έλλειμμα να περιοριστεί κατά 6,2%, στα 711,6 δις δολάρια, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

REPORTER.GR

Κατασκευαστική ύφεση στην Πάφο


Κατασκευαστική ύφεση στην Πάφο

Κατασκευαστική ύφεση στην επαρχία Πάφου δείχνουν τα στοιχεία για τις άδειες οικοδομής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σε αντίθεση με τις άλλες επαρχίες, στην Πάφο καταγράφεται μείωση του συνολικού εμβαδού αδειοδοτηθέντων οικοδομικών έργων. Αντίθετα, στις υπόλοιπες πόλεις αναμένεται κινητικότητα στον τομέα των κατασκευαστικών επενδύσεων, με πιο έντονο ρυθμό να προβλέπεται στην Αμμόχωστο.

Στο σύνολο της, η μελλοντική κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση, καθώς ο ρυθμός αύξησης των αδειοδοτηθέντων έργων περιορίστηκε αισθητά σε σύγκριση με αυτόν της διετίας 2004 - 2005.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στην Πάφο είναι μειωμένο την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2007 κατά 10,1%. Από 740,3 χιλ. τ.μ. το 2006 μειώθηκε σε 665,2 χιλ. τ.μ.

Στην Αμμόχωστο το εμβαδόν αδειοδοτηθέντων έργων παρουσιάζει αύξηση 31,6%, φθάνοντας τις 333,5 χιλ. τ.μ. από 253,5 χιλ. τ.μ. το 2006. Αύξηση 6,5% και 3,1% σημειώνεται και σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ οριακή άνοδος 0,4% παρατηρείται στη Λάρνακα.

Το συνολικό εμβαδόν των έργων που εξασφάλισαν άδεια οικοδομής αυξήθηκε το 2007 κατά 3%, φθάνοντας τα 3,6 εκ. τ.μ. σε σχέση με 3,5 εκ. τ.μ. το 2006. Το 2006 η αντίστοιχη αύξηση στο εμβαδόν αδειών οικοδομής ήταν μικρότερη (2,6%).

Οι άδειες οικοδομής αποτελούν σημαντική ένδειξη της μελλοντικής κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2007, εκδόθηκαν 9.521 άδειες οικοδομής, παρουσιάζοντας μείωση 2,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των οικοδομικών έργων που αδειοδοτήθηκαν αυξήθηκε κατά 12,5%.

Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε άνοδο της τάξης του 8,3%.

STOCKWATCH.COM.CY

Europe's Expansion Slowed in Fourth Quarter on Rising Inflation

Europe's Expansion Slowed in Fourth Quarter on Rising Inflation

Feb. 14 (Bloomberg) -- European economic expansion cooled in the fourth quarter as rising inflation crimped consumer spending and the euro's strength made exports less competitive.

Gross domestic product rose 0.4 percent from the third quarter, when it increased 0.8 percent, the European Union's statistics office in Luxembourg said today. From a year earlier, the economy expanded 2.3 percent in the fourth quarter, compared with 2.7 percent growth in the prior three months.

The slowdown in Europe's expansion may intensify this year as the U.S. economy hovers near a recession and households grapple with faster inflation. While the European Central Bank has held off cutting interest rates as food and energy prices soar, it has said economic growth faces ``unusually high'' risks.

``Data not only signal a sharp deceleration but also suggest that the weakness was broad-based,'' said Aurelio Maccario, an economist at Unicredit MIB in Milan. ``Below-trend expansion won't be temporary, and the ECB will need to start an easing cycle in June.''

The fourth-quarter pace of growth exceeded the 0.3 percent median forecast of 31 economists in a Bloomberg News survey.

Growth in Germany, Europe's biggest economy, rose 0.3 percent from the third quarter, when it increased 0.7 percent, according to separate figures today. Expansion in France also eased to 0.3 percent, from 0.8 percent, while Spanish economic growth unexpectedly accelerated.

The euro, which reached a record $1.4949 on Feb. 1, rose 0.3 percent to $1.4614 as of 11:55 a.m. in Brussels.

Europe's Benchmark

Bonds rose as gains in stock markets damped demand. The yield on the 10-year German bund, Europe's benchmark, rose 3 basis points to 3.99 percent. Europe's Dow Jones Stoxx 600 index advanced 0.7 percent, while Germany's DAX and France's CAC also rose.

Borrowing costs for consumers and companies jumped last year as BNP Paribas SA and other European banks ran up losses on investments tied to U.S. mortgages. As the U.S. economy cools the Federal Reserve has slashed interest rates.

While the ECB has yet to follow suit, policy makers have acknowledged there are downside risks to growth. ECB council member Guy Quaden this week said the slowdown in the U.S. economy will be ``more pronounced'' than anticipated, suggesting the ECB may revise its growth forecasts made in December.

ThyssenKrupp AG, Germany's largest steelmaker, said yesterday that profit declined 35 percent in the three months through December on slowing demand in Europe. Elsewhere in Europe, Smurfit Kappa Group Plc, the world's largest maker of cardboard boxes, yesterday forecast a ``modest'' growth in profit this year and said the outlook is ``uncertain.''

Global Growth

The International Monetary Fund on Jan. 29 cut its forecast for global growth this year to 4.1 percent, which would be the weakest pace since 2003. It also lowered its U.S. and euro-area estimates.

The EU statistics office didn't publish a breakdown of fourth-quarter GDP. In Germany, exports and equipment spending helped boost growth in the fourth quarter, today's report said. Consumer spending showed a drop. The statistics office is scheduled to publish a breakdown of fourth-quarter GDP figures on Feb. 26.

In France, consumer-spending growth eased to 0.4 percent in the fourth quarter from the 0.8 percent in the third. Corporate investment rose 1 percent, after 1.1 percent in the third. Exports fell 0.6 percent after having risen 1.3 percent in the third quarter.

BLOOMBERG

Renault: +10% τα κέρδη δευτέρου εξαμήνου


Renault: +10% τα κέρδη δευτέρου εξαμήνου

ΑΥΞΗΣΗ των κερδών της κατά 10%, στο 1,39 δισ. ευρώ από 1,26 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας Renault για το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης.

Η βελτίωση της κερδών της αποδίδεται στην παρουσίαση των νέων μοντέλων της εταιρείας, οι οποίες έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις. Τα έσοδα ανήλθαν σε 20,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,3%.

Η Renault επανέλαβε επίσης τους στόχους της για πωλήσεις 3,33 εκατ. οχημάτων το 2009.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά 17% τους τελευταίους 12 μήνες, περιορίζοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 21 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, κατέγραφαν απώλειες 1,3% στο Παρίσι, φτάνοντας στα 73,61 ευρώ.

NAFTEMPORIKI

Tι προτείνουν και τι αποφεύγουν πέντε ξένοι οίκοι

Tι προτείνουν και τι αποφεύγουν πέντε ξένοι οίκοι

Mετά από τον χειρότερο μήνα των τελευταίων ετών για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν πολλές αγοραστικές ευκαιρίες να αναδύονται στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Ενας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών και επενδυτών πιστεύουν ότι η αναμενόμενη αμερικανική ύφεση και οι συνέπειές της στην ευρωπαϊκή οικονομία και την εταιρική κερδοφορία, έχουν ήδη αποτιμηθεί στις τιμές των μετοχών και υπάρχουν συγκεκριμένες μετοχές που σήμερα προσφέρουν εξαιρετική αξία.


Από τις αρχές του 2008, οι μετοχές παλεύουν μεσά σε ένα περιβάλλον όπου η κρίση του subprime και οι φοβίες πως οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εμπορικός έταιρος της Ευρώπης, θα μπουν σε οικονομική ύφεση, ανανεώνονται σχεδόν καθημερινά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 βρίσκεται πλέον 26% μακριά από την κορυφή της bull market του περασμένου καλοκαιριού. ΗEυρώπη ζει σίγουρα την bear market της...

RCM

Σύμφωνα με τον κ. Mark Lovett διευθυντή ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής της RCM, η ζυγαριά για της ευρωπαϊκές μετοχές γέρνει περισσότερο προς την άνοδο πλέον παρά προς την πτώση. Ο ίδιος δηλώνει πως εκμεταλλεύτηκε το πρόσφατο sell-off για να αυξήσει τις θέσεις του στην βρετανική Man Group καθώς και την Tullett Prebon, οι οποίες και χτυπήθηκαν άδικα λόγω της συσχετισής τους με τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι αποδόσεις της Μan Group από τις αρχές της χρονιάς, διαμορφώνονται στο 3%, ενώ αυτές της Tullet Prebon αγγίζουν το 12%.

Η επιφυλακτική αισιοδοξία στην αγορά βασίζεται σε αρκετούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών είναι και η σειρά μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed οι οποίες μπορεί και να «ισοφαριστούν» από την Τράπεζα της Αγγλία και ίσως, μέχρι τα μέσα του έτους, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας είναι και η αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασης από τις αμερικανικές αρχές και του σημαντικού κίνδύνου που αντιμετωπίζει η οικονομική ανάπτυξη, και η κινητοποίησή τους με δραστικά μέτρα. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε και έναν άλλον πολύ σημαντικό παράγοντα. Οπως και αν έχει η κατάσταση η πραγματικότητα δείχνει ότι οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι βρισκόντουσαν σε προηγούμενες περιόδους bear market..

F&C Asset Management

Σύμφωνα με τον κ. David Moss διαχειριστή κεφαλαίων της F&C Asset Management, η διαφορά μεταξύ αυτής της πιθανής οικονομικής ύφεσης του 2008 και της ύφεσης που ζήσαμε το 2001 είναι πως αυτή τη φορά οδηγείται κυρίως από τον Αμερικανό καταναλωτή, ενώ προς το παρόν τουλάχιστον οι ισολογισμοί των εταιρειών είναι ισχυροί. Το 2001 συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο...

Η στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Μoss είναι οι τοποθετήσεις σε εκείνες τις εταιρείες οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν αυξάνοντας τις πωλήσεις τους χρηματοδοτούμενες από τα δικά τους κέρδη, αντί να χρειάζονται την ευρωστία της οικονομίας για να τις βοηθήσει να «δουν» ανάπτυξη της κερδοφορίας τους. Επίσης, επικεντρώνεται σε εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς, καλές και/ή αυξανόμενες μερισματικές αποδόσεις και εταιρείες πρόθυμες να ανταμείψουν τους μετόχους τους. Από τις μετοχές που προτείνει ο κ. Moss είναι η κατασκευαστική Obrascon Huarte Lain και η τεχνολογική Grifols, οι οποίες και οι δύο διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και στις οποίες έχει τοποθετηθεί σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος. Επίσης, δηλώνει «θαυμαστής» και της ελβετικής ΑΒΒ. Οι μετοχές της ΟΗL σημειώνουν απώλειες της τάξης του 3,5% από τις αρχές του έτους, ενώ οι μετοχές της Grifols κερδίζουν 7% ύστερα από το ράλι της τάξης του 53% που πραγματοποίησαν το 2007. Η ΑΒΒ εν τω μεταξύ έχει χάσει το 15% της αξίας της από τις αρχές του 2008, όταν πέρυσι σημείωσε ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 50%.

ABN

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της ABN Amro κ. Joost Van Leenders, οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται ότι έχουν βρει το floor τους και υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω υποχώρησης της τάξης του 10% - 15%.

Η αμερικανική ύφεση τελικά θα αποδειχθεί σημαντικό βάρος στην οικονομία της ευρωζώνης και θα χτυπήσει έντονα εκείνες τις εταιρείες που ένα μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους εξαρτάται από τις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα η βρετανική ΒΑΕ Systems και η βελγική Delhaize Group, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα brands των αμερικανικών Food Lion και Hannaford.

Societe Generale

Oι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale προειδοποιούν ότι οι αδύναμες προοπτικές της κερδοφορίας θα διατηρήσουν τις μετοχές υπό σημαντικές πιέσεις για αρκετό διάστημα. Υποστηρίζουν ότι αν και το εκτιμώμενο p/e μe βάση την κερδοφορία του 2008 των μετοχών του δείκτη Dow Jones Stoxx 600 διαμορφώνεται στο 12 και πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου, του δηλαδή του 16, συνεχίζει να θεωρείται υψηλό επίπεδο. Οπως αναφέρουν «τα στοιχεία δείχνουν ότι συχνά οι bear markets δεν τελειώνουν μέχρι να δούμε τους δείκτες p/e να διαμορφώνεται κοντά στα επίπεδα του 10».

UBS

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και αρκετοί αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει πλήρως την απειλή που θέτουν στις αγορές μια επιβράδυνση της αμερικανικής ή της ευρωπαϊκής οικονομίας, και αν μη τη άλλο και η ύφεση. H UBS προχώρησε σε απότομες μειώσεις των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών για το 2008 στο 0% από 5% προηγουμένως. Αυτό σημαίνει μηδενική κερδοφορία, δηλαδή καθόλου κέρδη για τις ευρωπαϊκές εισηγμένες.

Οπως σημειώνει και ο κ. Nick Nelson αναλυτής της UBS τα καλά είναι πως η αγορά τείνει να πιάνει πάτο στους δύο μήνες πριν την αλλαγή του momentum της κερδοφορίας. Τα άσχημα νεά όμως είναι ότι έχουν προηγηθεί μόνο τρεις μήνες υποβαθμίσεων της κερδοφορίας των εταιρειών και συνήθως οι κύκλοι αυτοί διαρκούν δεκά μήνες, άρα έχουμε πολύ δρόμο υποβαθμίσεων μπροστά μας και ίσως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε ούτε κατά διάνοια δει τον πάτο των αγορών.

REPORTER.GR

Αύξηση ΑΕΠ 4,3% το 4ο τρίμηνο

Αύξηση ΑΕΠ 4,3% το 4ο τρίμηνο

Στο 4,3% ανήλθε η αύξηση του ΑΕΠ στην Κύπρο το τέταρτο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Το ΑΕΠ στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2007 αυξήθηκε κατά 4,7% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 4,6%.

Στην ΕΕ η αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2007 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006 ανήλθε στο 2,6% και στην ευρωζώνη στο 2,3%.

STOCKWATCH.COM.CY

BC Partners: Εξαγορά της Migros Turk έναντι 3,2 δισ. δολ.







BC Partners: Εξαγορά της Migros Turk έναντι 3,2 δισ. δολ.

Στην εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Migros Turk προέβη η BC Partners καταβάλλοντας το τίμημα των 3,2 δισ. δολαρίων, στη μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά που έχει γίνει επί τουρκικού εδάφους.
Η BC Partners θα εξαγοράσει το 51% της Migros Turk έναντι 1,7 δισ. δολαρίων από την Koc Holding και στη συνέχεια θα αγοράσει και τα μειοψηφικά δικαιώματα μέσω του χρηματιστηρίου της Τουρκίας.

Η εν λόγω συμφωνία αποτιμά την Migros Turk σε 3,9 δισ. τουρκικές λίρες, ενώ μέχρι χθες η κεφαλαιοποίησή της έφτανε τα 3,5 δισ. λίρες.

Ενδιαφέρον για την εν λόγω αλυσίδα είχαν εκδηλώσει και οι Kohlberg Kravis Roberts, Carrefour και Royal Ahold (joint venture των ICA και Alfa Group).

REPORTER.GR

Γερμανία: Στο 0,3% η ανάπτυξη στο δ' τρίμηνο

Γερμανία: Στο 0,3% η ανάπτυξη στο δ' τρίμηνο

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας στη Γερμανία το τέταρτο τρίμηνο λόγω της ενίσχυσης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων που αποτέλεσαν αντικίνητρο για καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,3% από 0,7% που ήταν στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτά που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης χάνει το «momentum» καθώς το ευρώ καταγράφει σημαντική άνοδο έναντι του δολαρίου γεγονός που κάνει τις εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές.

REPORTER.GR

ANOΔΙΚΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

ΛΟΝΔΙΝΟ +1,00%
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ +1,00%

ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΕΙΚΤΕΣ (MOBILE INTERNET - REAL TIME)

ΑΠΛΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ''LINK'' ΣΤΟΝ ΠΛΟΗΓΟ ΤΟΥ KINHTOΥ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ!

http://naftemporiki.gr/markets/chain.asp?chain=global.top

«Χαιρεκακία»

«Χαιρεκακία»

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ στο εφετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ήταν- όπως και αναμενόταν- απαισιόδοξη. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και η οικονομία της αγοράς είναι η απάντηση στα προβλήματα του κόσμου εμφανίζονταν «ηττημένοι». Πιο εξουθενωμένοι από όλους ήταν οι τραπεζίτες. Απέναντι στην κρίση των sub-prime δανείων, τις τεράστιες ζημιές των χρηματοοικονομικών οργανισμών και την αποδυνάμωση της χρηματιστηριακής αγοράς, αυτοί οι «κυρίαρχοι του σύμπαντος», δεν είχαν πια την εικόνα του παντογνώστη, όπως μέχρι και πρόσφατα. Δεν βρίσκονταν μόνο οι τραπεζίτες στο Νταβός, αλλά και αυτοί, που ρυθμίζουν τα του τραπεζικού τομέα- οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Οσοι συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια έχουν συνηθίσει να ακούν τους Αμερικανούς να κάνουν κηρύγματα για τη διαφάνεια. Δεν έλειψαν τέτοια κηρύγματα ούτε φέτος. Άκουσα τους συνήθεις υπόπτους- μεταξύ των οποίων και έναν πρώην υπουργό Οικονομίας με αντίστοιχη διάθεση για νουθεσίες κατά την κρίση της Ανατολικής Ασίας- να επαναλαμβάνει συνεχώς την ανάγκη για διαφάνεια στα κρατικά επενδυτικά ταμεία (όχι όμως και στα Αμερικανικά ή Ευρωπαϊκά αντισταθμιστικά ταμεία).

Αυτή τη φορά όμως, οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούσαν παρά να σχολιάσουν την υποκρισία όλων αυτών των επισημάνσεων. Υπήρχε ακόμη και μία δόση χαιρεκακίας στον αέρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ- αν και μετριάστηκε από την ανησυχία για διάχυση των προβλημάτων και στις δικές τους οικονομίες.

Δεν είχαν πράγματι οι ΗΠΑ προτείνει στους άλλους να ανοίξουν την πόρτα στις αμερικανικές τράπεζες, ώστε να τους διδάξουν πώς να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους; Δεν κόμπαζε η Αμερική για τα ανώτερα συστήματα διαχείρισης ρίσκου, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναπτύξει ένα νέο ρυθμιστικό σύστημα (το οποίο ονόμασε Βασιλεία ΙΙ); Η Βασιλεία ΙΙ έχει πεθάνει- τουλάχιστον έως ότου ξεθωριάσουν οι αναμνήσεις της τρέχουσας καταστροφής.

Οι τραπεζίτες -και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης- πίστεψαν στην χρηματοοικονομική αλχημεία. Θεωρούσαν ότι μέσω χρηματοοικονομικών καινοτομιών θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να μετατρέψουν τα προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια σε καλούς τίτλους, τους οποίους και αξιολογούσαν ως ΑΑΑ.

Το μάθημα όμως της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας είναι ότι στις χρηματοοικονομικές αγορές που λειτουργούν σωστά, το να εντάσεις το ρίσκο σε ένα νέο πακέτο δεν αλλάζει πολλά. Εάν ξέρουμε την τιμή της κρέμας γάλακτος και του αποβουτυρωμένου γάλακτος, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο στοιχίζει ένα νέο προϊόν με 1% αποβουτυρωμένο γάλα και 2% ή 4% κρέμα. Μπορεί να χρειαστούν λίγα επιπλέον χρήματα για τη νέα συσκευασία, αλλά όχι τα δισεκατομμύρια τα οποία οι τράπεζες έβγαλαν κόβοντας και ράβοντας τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου σε πακέτα, των οποίων η αξία ήταν πολύ μεγαλύτερη από το πραγματικό περιεχόμενό τους.

Έμοιαζε πολύ καλό για να είναι αληθινό -και έτσι ήταν. Το πιο δυσάρεστο ήταν ότι οι τράπεζες απέτυχαν να κατανοήσουν τη σημαντικότερη αρχή της διαχείρισης ρίσκου: η διαφοροποίηση του ρίσκου πετυχαίνει μόνο όταν οι κίνδυνοι δεν είναι συνδεδεμένοι και τα μακροοικονομικά σοκ (όπως αυτά στις τιμές των κατοικιών ή στην ικανότητα των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους) δεν επηρεάζουν τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των ενυπόθηκων δανείων.

Στο Νταβός υποστήριξα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες υποτίμησαν την απειλή της ύφεσης και απέτυχαν να παράσχουν το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο. Περίμεναν πολύ πριν λάβουν μέτρα. Χρειάζεται συνήθως ένας χρόνος ή και περισσότερο για να γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής. Για αυτό οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να δρουν προληπτικά και όχι εκ των υστέρων.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ και ο προηγούμενος επικεφαλής της, Άλαν Γκρίνσπαν, ίσως και να συνέβαλαν στη δημιουργία του προβλήματος, ενθαρρύνοντας τα νοικοκυριά να στραφούν σε επικίνδυνα ενυπόθηκα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, διαβεβαιώνοντας όσους ανησυχούσαν για φούσκα στην αγορά κατοικιών ότι υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις στην αγορά. Υπό άλλες συνθήκες το κοινό του Νταβός θα στήριζε με πάθος τους κεντρικούς τραπεζίτες. Αυτή τη φορά όμως η άποψή μου επικράτησε με ψήφους τρεις προς μία.

Ακόμη και ο ισχυρισμός ενός εκ των κεντρικών τραπεζιτών ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει τα προβλήματα» συγκίνησε ελάχιστους- ίσως γιατί αρκετοί από τους παρευρισκόμενους, όπως και εγώ, είχαμε σαφώς προειδοποιήσει για τους κινδύνους τα προηγούμενα χρόνια. Το μόνο στο οποίο είχαμε κάνει λάθος ήταν το πόσο προβληματικές ήταν οι πρακτικές δανεισμού, πόσο αδιαφανείς ήταν στην πραγματικότητα οι δραστηριότητες των τραπεζών και πόσο ανεπαρκή τα συστήματα διαχείρισης ρίσκου. Είχε πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς τις πολιτισμικές διαφορές στην στάση έναντι της τρέχουσας κρίσης.

Στην Ιαπωνία, ο διευθύνων σύμβουλος μίας μεγάλης τράπεζας θα έπρεπε να απολογηθεί στους υπαλλήλους και τη χώρα του, θα είχε αρνηθεί δε τις συνήθεις απολαβές και τα μπόνους του, ώστε τα χρήματα αυτά να μοιραστούν σε όσους είχαν πληγεί. Θα είχε παραιτηθεί. Στην Αμερική, το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι εάν το διοικητικό συμβούλιο θα υποχρεώσει τον διευθύνοντα σύμβουλο σε απομάκρυνση και εάν ναι, πόσο υψηλή θα είναι η αποζημίωσή του. Όταν ρώτησα έναν διευθύνοντα σύμβουλο εάν τέθηκε ποτέ ζήτημα επιστροφής των μπόνους, η απάντηση δεν ήταν ένα απλό «όχι», αλλά μία επιθετική υπεράσπιση του συστήματος των μπόνους.

Η τρέχουσα κρίση είναι η τρίτη για τις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια, μετά την κρίση Καταθέσεων και Δανείων του 1989 και την κρίση Enron/ WorldCom του 2002. Η απορρύθμιση δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα. Οι ελεύθερες αγορές μπορεί να παράγουν υψηλά μπόνους για τα διευθυντικά στελέχη, αλλά δεν οδηγούν, με την καθοδήγηση ενός αόρατου χεριού, στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Έως ότου πετύχουμε μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ των αγορών και των κυβερνήσεων, ο κόσμος ολόκληρος θα εξακολουθεί να καταβάλλει βαρύ τίμημα για τα λάθη.

Αρθρο του ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ*

* Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 2001. Έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Κλίντον και σήμερα είναι καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

NAFTEMPORIKI

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)


8:30 AM
International Trade
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

ENTONA ANOΔΙΚΗ Η ΑΣΙΑ

NIKKEI 225 13,626.45 558.15 4.27%
HANG SENG INDEX 23,966.56 797.01 3.44%
CSI 300 INDEX 4,880.88 64.79 1.35%

Commerzbank Profit Falls 44 Percent on Writedowns


Commerzbank Profit Falls 44 Percent on Writedowns

Feb. 14 (Bloomberg) -- Commerzbank AG, Germany's second- largest bank, said fourth-quarter profit declined 44 percent on writedowns related to U.S. subprime assets.

Net income fell to 201 million euros ($293 million) from 359 million euros a year earlier, the Frankfurt-based company said in an e-mailed statement today. That beat the 177 million-euro median estimate of 11 analysts surveyed by Bloomberg.

Commerzbank reduced the value of its subprime-related investments by 248 million euros in the quarter, bringing total markdowns for the year to about 585 million euros. The worst U.S. housing market in a quarter century has led to more than $145 billion in writedowns and loan losses at the world's biggest financial institutions.

``The subprime concerns have overshadowed the relatively strong performance of the corporate customer and retail business,'' Britta Paech, who helps manage about $35 billion at Hamburg-based M.M. Warburg, said before the earnings.

The company has declined 28 percent in the last six months, cutting its market value to 14 billion euros. That compares with the 22 percent drop in the Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index and an 18 percent slide at Deutsche Bank AG.

``After getting off to a good start we are confident for 2008,'' Chief Executive Officer Klaus-Peter Mueller, who will be replaced by board member Martin Blessing in May, said in the statement. ``If we are spared significant negative surprises, we will again be able to reach our good 2007 results. If markets allow, we can even exceed these results.''

The German bank posted full-year net income of 1.92 billion euros, up 20 percent from a year earlier. It plans to raise its dividend to 1 euro for 2007 from 75 cents a year ago.

BLOOMBERG

UBS Reports Record Loss After $13.7 Billion Subprime Writedowns

UBS: Ζημίες ρεκόρ στο τρίμηνο - Διαγραφές 13,7 δισ. δολ.

Τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία της κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο η UBS, μετά και τις διαγραφές ύψους 13,7 δισ. δολαρίων που προκάλεσε η έκθεσή της στα subprimes.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαίων παρουσίασε ζημίες 12,5 δισ. ελβετικών φράγκων (11,3 δισ. δολαρίων), ενώ ένα χρόνο πριν είχε εμφανίσει κέρδη 3,4 δισ. ελβετικών φράγκων.

Ο CEO της εταιρείας Marcel Rohner, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «απαράδεκτα» κατά τη διάρκεια conference call με δημοσιογράφους, ενώ αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τον αν η τράπεζα θα επιστρέψει στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι ο αυξανόμενος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν οδηγήσει τα τραπεζικά ιδρύματα σε διαγραφές ύψους 145 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της UBS έχει υποχωρήσει κατά 36% τους τελευταίους έξι μήνες και έχει την έκτη κατά σειρά χειρότερη επίδοση στο δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index που έχει μειωθεί κατά 23%.

REPORTER.GR

Ιαπωνία: Στο 3,7% ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης

Ιαπωνία: Στο 3,7% ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 3,7% - δύο φορές περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν – αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές στην Ασία και στις αναδυόμενες αγορές βοήθησαν τις εταιρείες να αντισταθμίσουν την συρρίκνωση από τις ΗΠΑ.

Το ΑΕΠ το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου επιταχύνθηκε από 1,3% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 39 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι η ετήσια ανάπτυξη θα έχει ρυθμό 1,7%.

Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο αυτόν το μήνα μετά την έκθεση για την απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ενδέχεται να εισέλθουν σε ύφεση. Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματά τους ότι ο διάδοχος του προέδρου της Bank of Japan θα χρειαστεί να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 2,8% στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 29 Ιανουαρίου. Το γιέν [JPY=X] ισχυροποιήθηκε στα 108,12 ανά δολάριο από 108,21 πριν από την ανακοίνωση για τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 1,5 μονάδα βάσης, στο 1,43%.

Από το προηγούμενο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε 0,8%. Η οικονομία των ΗΠΑ είχε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, χαμηλότερα του 1,2% των δύο προηγούμενων τριμήνων. Η οικονομία της Ευρωζώνης είχε ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, λιγότερο του ημίσεως ρυθμού των προηγούμενων τριμήνων, προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές ότι θα δείξει σήμερα η σχετική έκθεση.

NAFTEMPORIKI
Share |