Thursday, February 14, 2008

Tι προτείνουν και τι αποφεύγουν πέντε ξένοι οίκοι

Tι προτείνουν και τι αποφεύγουν πέντε ξένοι οίκοι

Mετά από τον χειρότερο μήνα των τελευταίων ετών για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν πολλές αγοραστικές ευκαιρίες να αναδύονται στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Ενας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών και επενδυτών πιστεύουν ότι η αναμενόμενη αμερικανική ύφεση και οι συνέπειές της στην ευρωπαϊκή οικονομία και την εταιρική κερδοφορία, έχουν ήδη αποτιμηθεί στις τιμές των μετοχών και υπάρχουν συγκεκριμένες μετοχές που σήμερα προσφέρουν εξαιρετική αξία.


Από τις αρχές του 2008, οι μετοχές παλεύουν μεσά σε ένα περιβάλλον όπου η κρίση του subprime και οι φοβίες πως οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εμπορικός έταιρος της Ευρώπης, θα μπουν σε οικονομική ύφεση, ανανεώνονται σχεδόν καθημερινά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 βρίσκεται πλέον 26% μακριά από την κορυφή της bull market του περασμένου καλοκαιριού. ΗEυρώπη ζει σίγουρα την bear market της...

RCM

Σύμφωνα με τον κ. Mark Lovett διευθυντή ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής της RCM, η ζυγαριά για της ευρωπαϊκές μετοχές γέρνει περισσότερο προς την άνοδο πλέον παρά προς την πτώση. Ο ίδιος δηλώνει πως εκμεταλλεύτηκε το πρόσφατο sell-off για να αυξήσει τις θέσεις του στην βρετανική Man Group καθώς και την Tullett Prebon, οι οποίες και χτυπήθηκαν άδικα λόγω της συσχετισής τους με τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι αποδόσεις της Μan Group από τις αρχές της χρονιάς, διαμορφώνονται στο 3%, ενώ αυτές της Tullet Prebon αγγίζουν το 12%.

Η επιφυλακτική αισιοδοξία στην αγορά βασίζεται σε αρκετούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών είναι και η σειρά μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed οι οποίες μπορεί και να «ισοφαριστούν» από την Τράπεζα της Αγγλία και ίσως, μέχρι τα μέσα του έτους, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας είναι και η αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασης από τις αμερικανικές αρχές και του σημαντικού κίνδύνου που αντιμετωπίζει η οικονομική ανάπτυξη, και η κινητοποίησή τους με δραστικά μέτρα. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε και έναν άλλον πολύ σημαντικό παράγοντα. Οπως και αν έχει η κατάσταση η πραγματικότητα δείχνει ότι οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι βρισκόντουσαν σε προηγούμενες περιόδους bear market..

F&C Asset Management

Σύμφωνα με τον κ. David Moss διαχειριστή κεφαλαίων της F&C Asset Management, η διαφορά μεταξύ αυτής της πιθανής οικονομικής ύφεσης του 2008 και της ύφεσης που ζήσαμε το 2001 είναι πως αυτή τη φορά οδηγείται κυρίως από τον Αμερικανό καταναλωτή, ενώ προς το παρόν τουλάχιστον οι ισολογισμοί των εταιρειών είναι ισχυροί. Το 2001 συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο...

Η στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Μoss είναι οι τοποθετήσεις σε εκείνες τις εταιρείες οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν αυξάνοντας τις πωλήσεις τους χρηματοδοτούμενες από τα δικά τους κέρδη, αντί να χρειάζονται την ευρωστία της οικονομίας για να τις βοηθήσει να «δουν» ανάπτυξη της κερδοφορίας τους. Επίσης, επικεντρώνεται σε εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς, καλές και/ή αυξανόμενες μερισματικές αποδόσεις και εταιρείες πρόθυμες να ανταμείψουν τους μετόχους τους. Από τις μετοχές που προτείνει ο κ. Moss είναι η κατασκευαστική Obrascon Huarte Lain και η τεχνολογική Grifols, οι οποίες και οι δύο διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και στις οποίες έχει τοποθετηθεί σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος. Επίσης, δηλώνει «θαυμαστής» και της ελβετικής ΑΒΒ. Οι μετοχές της ΟΗL σημειώνουν απώλειες της τάξης του 3,5% από τις αρχές του έτους, ενώ οι μετοχές της Grifols κερδίζουν 7% ύστερα από το ράλι της τάξης του 53% που πραγματοποίησαν το 2007. Η ΑΒΒ εν τω μεταξύ έχει χάσει το 15% της αξίας της από τις αρχές του 2008, όταν πέρυσι σημείωσε ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 50%.

ABN

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της ABN Amro κ. Joost Van Leenders, οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται ότι έχουν βρει το floor τους και υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω υποχώρησης της τάξης του 10% - 15%.

Η αμερικανική ύφεση τελικά θα αποδειχθεί σημαντικό βάρος στην οικονομία της ευρωζώνης και θα χτυπήσει έντονα εκείνες τις εταιρείες που ένα μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους εξαρτάται από τις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα η βρετανική ΒΑΕ Systems και η βελγική Delhaize Group, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα brands των αμερικανικών Food Lion και Hannaford.

Societe Generale

Oι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale προειδοποιούν ότι οι αδύναμες προοπτικές της κερδοφορίας θα διατηρήσουν τις μετοχές υπό σημαντικές πιέσεις για αρκετό διάστημα. Υποστηρίζουν ότι αν και το εκτιμώμενο p/e μe βάση την κερδοφορία του 2008 των μετοχών του δείκτη Dow Jones Stoxx 600 διαμορφώνεται στο 12 και πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου, του δηλαδή του 16, συνεχίζει να θεωρείται υψηλό επίπεδο. Οπως αναφέρουν «τα στοιχεία δείχνουν ότι συχνά οι bear markets δεν τελειώνουν μέχρι να δούμε τους δείκτες p/e να διαμορφώνεται κοντά στα επίπεδα του 10».

UBS

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και αρκετοί αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει πλήρως την απειλή που θέτουν στις αγορές μια επιβράδυνση της αμερικανικής ή της ευρωπαϊκής οικονομίας, και αν μη τη άλλο και η ύφεση. H UBS προχώρησε σε απότομες μειώσεις των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών για το 2008 στο 0% από 5% προηγουμένως. Αυτό σημαίνει μηδενική κερδοφορία, δηλαδή καθόλου κέρδη για τις ευρωπαϊκές εισηγμένες.

Οπως σημειώνει και ο κ. Nick Nelson αναλυτής της UBS τα καλά είναι πως η αγορά τείνει να πιάνει πάτο στους δύο μήνες πριν την αλλαγή του momentum της κερδοφορίας. Τα άσχημα νεά όμως είναι ότι έχουν προηγηθεί μόνο τρεις μήνες υποβαθμίσεων της κερδοφορίας των εταιρειών και συνήθως οι κύκλοι αυτοί διαρκούν δεκά μήνες, άρα έχουμε πολύ δρόμο υποβαθμίσεων μπροστά μας και ίσως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε ούτε κατά διάνοια δει τον πάτο των αγορών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |