Thursday, February 14, 2008

MPB: Κέρδη €593 εκ. το 2007 - Αύξηση 130%, στα 0,35 ευρώ το μέρισμα


MPB: Κέρδη €593 εκ. το 2007

Στα €593,2 εκ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular το 2007 σημειώνοντας άνοδο 121%. Τα κέρδη της Marfin ξεπέρασαν την ήδη αναθεωρημένη πρόβλεψη (guidance) της διοίκησης αλλά και των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη (πριν τα συμφέροντα μειοψηφίας) €580 εκ. Η βελτίωση της κερδοφορίας αποδίδεται στην άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά και από έσοδα από την πώληση των συμμετοχών στις Ελληνική Τράπεζα, Universal Life και Τράπεζα Κύπρου. Ως αποτέλεσμα των κερδών, η διοίκηση αποφάσισε την παραχώρηση μερίσματος €0,35. Το προτεινόμενο μέρισμα αποτελεί διανομή 50% των κερδών που αναλογούν στους μετόχους για την χρήση του 2007. Η Marfin ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στη διοικητική της δομή.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της τράπεζας ανήλθαν σε €563,4 εκ. σημειώνοντας αύξηση 130% σε σύγκριση με τα pro forma αποτελέσματα του 2006. Όλοι οι γεωγραφικοί τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου (Κύπρος, Ελλάδα, Διεθνές Δίκτυο) σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη τόσο σε μεγέθη όσο και σε έσοδα.

Έσοδα

Το σύνολο των εσόδων από εργασίες αυξήθηκε κατά 54% και έφτασε τα €1,242.4 εκ. Τα έσοδα από τις διεθνείς εργασίες ανήλθαν σε €86 εκ. που αντιστοιχούν στο 7% των συνολικών εσόδων του Ομίλου. Η ισχυρή ανάπτυξη τόσο του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων όσο και του χαρτοφυλακίου καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους να ενισχυθούν σημαντικά και να διαμορφωθούν σε €669,4εκ σημειώνοντας αύξηση 37% σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2006 σε συγκρίσιμη βάση. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και έφτασε το 2.85%.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες έφθασαν τα €310 εκ. παρουσιάζοντας άνοδο 53,9% ενώ τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα ανήλθαν στα €144,5 εκ. πετυχαίνοντας άνοδο 22%.

Τα έσοδα από την πώληση των συμμετοχών στις Ελληνική Τράπεζα, Universal Life και Τράπεζα Κύπρου που δεν είναι επαναλαμβανόμενα ανήλθαν στα €118,5 εκ. Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα εκτοξεύθηκαν στα €1.242,4 εκ. σημειώνοντας άνοδο 53,9%.

Έξοδα

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν άνοδο 28% φθάνοντας τα €551.6 εκ. Η αύξηση των δαπανών οφείλεται στο άνοιγμα 16 νέων υποκαταστημάτων, τη μετεγκατάσταση 10 καταστημάτων και το άνοιγμα 10 νέων τραπεζικών κέντρων στην Ελλάδα, το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στην Κύπρο και 14 στο εξωτερικό, την ενοποίηση των εξόδων της Ουκρανικής ΜΤΒ Bank το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και διάφορες άλλες έκτακτες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου και μίας εισφοράς για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα.

Εξαιρουμένων των εκτάκτων εξόδων και των αποσβέσεων των άυλων στοιχείων ενεργητικού που σχετίζονται με τις εξαγορές του Ομίλου, ο ρυθμός αύξησης των εξόδων περιορίστηκε στο 20% σε επίπεδο Ομίλου. Ο δείκτης λειτουργικής αποτελεσματικότητας του Ομίλου σημείωσε βελτίωση στο 44.4% σε σύγκριση με 53.3% στο τέλος του περσινού χρόνου σε συγκρίσιμη βάση.

Οικονομικά μεγέθη

Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε €30,3 δις σημειώνοντας αύξηση κατά 34% σε σύγκριση με το τέλος του 2006. Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου σημείωσαν ισχυρή ετήσια αύξηση κατά 47% και διαμορφώθηκαν σε €17,6δις λόγω της μεγάλης ζήτησης σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Οι διεθνείς χορηγήσεις έφτασαν τα €2,34δισ ή 12,8% επί του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου. Αντίστοιχα, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 28% και έφτασαν τα €20,7 δισ. Η αύξηση προκύπτει από την επέκταση του δικτύου, την σταδιακή ωρίμανση των υποκαταστημάτων και την επέκταση της πελατειακής βάσης του Ομίλου.

Η αύξηση στην κερδοφορία του Ομίλου είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση της αποδοτικότητας του ενεργητικού (Return on Assets) σε 2.25% σε σύγκριση με 1.31% το 2006 σε συγκρίσιμη βάση, ενώ η αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity) ανήλθε σε 35.5%.

Διοικητικές αλλαγές

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα και διοικητικές αλλαγές. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου στον Όμιλο. Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στον Όμιλο. Ο κ. Μπουλούτας ήταν έως τώρα Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στον Όμιλο και υπεύθυνος για τις εργασίες του Ομίλου στην Ελλάδα. Ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος θα διοριστεί Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Egnatia Bank, της θυγατρικής του Ομίλου στην Ελλάδα.

Ο κ. Andrea Moneta θα προσχωρήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας ως Πρόεδρος. Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας αποτελείται από τους:

κ. Ανδρέα Βγενόπουλο
κ. Andrea Moneta
κ. Ελευθέριο Χιλιαδάκη
κ. Ευθύμιο Μπουλούτα
κ. Παναγιώτη Κουννή
κ. Χρίστο Στυλιανίδη

Για θέματα στρατηγικής η Εκτελεστική Επιτροπή συμπληρώνεται από τον κ. Δημήτριο Σπανοδήμο, Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και τον κ. Matteo Stefanel, Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2007 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2007 ήταν μία χρονιά εξαιρετικής επιτυχίας για τη Marfin Popular Bank. Το εγχείρημα της ενοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ενώ ταυτόχρονα επιτύχαμε να έχουμε παρουσία σε ευρεία γεωγραφική έκταση στην περιοχή με την προσθήκη εξαγορών στην Ουκρανία, τη Μάλτα και τη Ρωσία. Επιπλέον, βελτιστοποιήσαμε τη δομή του Ομίλου η οποία στο μέλλον θα εξασφαλίσει την μελλοντική μας λειτουργική αποδοτικότητα και στρατηγική ευελιξία».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |