Thursday, February 14, 2008

Ιαπωνία: Στο 3,7% ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης

Ιαπωνία: Στο 3,7% ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 3,7% - δύο φορές περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν – αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές στην Ασία και στις αναδυόμενες αγορές βοήθησαν τις εταιρείες να αντισταθμίσουν την συρρίκνωση από τις ΗΠΑ.

Το ΑΕΠ το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου επιταχύνθηκε από 1,3% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 39 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι η ετήσια ανάπτυξη θα έχει ρυθμό 1,7%.

Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο αυτόν το μήνα μετά την έκθεση για την απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ενδέχεται να εισέλθουν σε ύφεση. Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματά τους ότι ο διάδοχος του προέδρου της Bank of Japan θα χρειαστεί να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 2,8% στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 29 Ιανουαρίου. Το γιέν [JPY=X] ισχυροποιήθηκε στα 108,12 ανά δολάριο από 108,21 πριν από την ανακοίνωση για τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 1,5 μονάδα βάσης, στο 1,43%.

Από το προηγούμενο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε 0,8%. Η οικονομία των ΗΠΑ είχε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, χαμηλότερα του 1,2% των δύο προηγούμενων τριμήνων. Η οικονομία της Ευρωζώνης είχε ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, λιγότερο του ημίσεως ρυθμού των προηγούμενων τριμήνων, προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές ότι θα δείξει σήμερα η σχετική έκθεση.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |