Monday, March 22, 2010

Κάτω από τα 1.100 δολάρια ο χρυσός


Κάτω από τα 1.100 δολάρια ο χρυσός

Κάτω από τα 1.100 δολάρια έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η συνέχιση της ανάκαμψης του δολαρίου, οδηγεί τα μέταλλα να απαλείψουν μέρος των κερδών που είχαν σημειώσει στο πρόσφατο ράλι ανόδου.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού υποχώρησαν στα 1.099,50 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 0,7% ή 8,10 δολάρια.
Έντονες διακυμάνσεις σημείωσε σήμερα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου, καθώς το ευρώ στη διάρκεια της ημέρας δέχθηκε πιέσεις φθάνοντας τα 1,3464 δολάρια, ενώ νωρίτερα ανέκαμψε και διαπραγματευόταν έναντι του δολαρίου στα 1,3532 δολ. έναντι 3,3530 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3471 δολ.

Η υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος συνδέεται κατά κύριο λόγο με την μεγάλη σύγχυση που επικρατεί στους κόλπους της ευρωζώνης αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος. Απ΄ότι φαίνεται πλην των Γερμανών οι οποίοι δεν επιθυμούν ούτε καν να τεθεί το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Eurogroup (όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις Μπαρόζο και Γιούνκερ αντιστοίχως) επιδιώκουν να δοθεί μία λύση στις 25 και 26 Μαρτίου. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος προέβλεψε σήμερα ότι η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφασίσουν εγκαίρως να παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα.

source: reporter.gr

Με κέρδη έκλεισε τελικά το αργό


Με κέρδη έκλεισε τελικά το αργό

Με κέρδη τελικά έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εξανεμίζοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που το είχαν οδηγήσει στα 79 δολάρια. Η προοπτική αναζήτησης βοήθειας στο ΔΝΤ από την Ελλάδα, περιόρισε τις ρευστοποιητικές τάσεις απέναντι στο ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να αρθεί η διστακτικότητα των επενδυτών που δεν χρησιμοποιούν ως βασικό νόμισμα το ευρώ απέναντι στα εμπορεύματα.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του αργού έκλεισε κατά 0,8% υψηλότερα, κλείνοντας τις συναλλαγές στη Νέα Υόρκη στα 81,60 δολάρια το βαρέλι.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα από το Βερολίνο ότι θα πρέπει να "εξεταστεί" μια πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ εκείνη δεν θέλει να ακούσει να μιλάνε για οικονομική στήριξη.

"Το λέω ξεκάθαρα ότι κατά τη δική μου άποψη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε και για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε», υπογράμμισε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, "Πέμπτη και Παρασκευή, δεν πρόκειται (να συζητήσουμε) τρέχουσα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα", τόνισε για μια ακόμη φορά η Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

Σύμφωνα με την ίδια, μια ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα είναι αρμόζουσα παρά μόνον σε περίπτωση απειλής στάσης πληρωμών μιας χώρας μέλους. "Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν είναι σε αυτή την κατάσταση", σημείωσε.

source: reporter.gr

Η μάχη των εταιρειών στον τομέα M&A

Η μάχη των εταιρειών στον τομέα M&A



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Περισσότερο επιθετικές τακτικές υιοθετούν πλέον οι εταιρείες εξαγορών, στο πλαίσιο προσπάθειας να αποκτήσουν δελεαστικούς στόχους έπειτα από μια μακρά περίοδο αδράνειας που τους άφησε με μεγάλη ποσότητα μετρητών και αρκετούς ανικανοποίητους επενδυτές.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εν λόγω στρατηγικές μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και τα επενδυθέντα κεφάλαια να μην παράγουν ικανοποιητικά κέρδη.

Τους τελευταίους έξι μήνες, μια χαλάρωση στις πιστωτικές αγορές και η αυξημένη «ορατότητα» σχετικά με τα εταιρικά κέρδη αναζωπύρωσε τη δραστηριότητα στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Οι ιδιώτες επενδυτές πραγματοποιούν δημοπρασίες και οι αγοραστές επιστρέφουν με προσφορές για στόχους που τελευταία φορά είχαν διεκδικήσει πριν την πιστωτική κρίση.

Η συνολική αξία των deals εξαγορών στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους ανέρχεται στα 9,08 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 3,7 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2009, σύμφωνα με την Dealogic.

Ωστόσο, στη βιασύνη τους να κλείσουν συμφωνίες, κάποιες εταιρείες εξαγορών σπαταλούν εξωφρενικά ποσά, αρπάζοντας εταιρείες κάτω από τη μύτη ανταγωνιστών που βρίσκονταν κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Αυτό είναι σίγουρα μια μορφή φούσκας», υποστηρίζει η Jennifer Dunstan, συνεργάτης της 3i Group PLC (III.LN).

«Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί και ο δανεισμός σταδιακά επιστρέφει, ωστόσο υπάρχει περιορισμένη προσφορά παγίων υψηλής ποιότητας και κάποια κεφάλαια κυνηγούν τα deals πολύ επιθετικά», παρατηρεί η Dunstan.

Η Pets At Home είναι μια τέτοια περίπτωση. Η Bridgepoint έθεσε την εταιρεία λιανικής προϊόντων για ζώα προς πώληση στο τέλος του προηγούμενου έτους, ενώ παράλληλα την προετοίμαζε και για αρχική δημόσια προσφορά.

Τέσσερις εταιρείες «βαρέων βαρών», συμπεριλαμβανομένων των TPG Inc., Apax Partneσυναλλαγή με την Bridgepoint να ζητά πάνω από 800 εκατ. λίρες.

Νικήτρια αναδείχθηκε η KKR με μια προσφορά ύψους 955 εκατ. λιρών, δηλαδή περίπου 100 εκατ. λίρες υψηλότερη από τη δεύτερη καλύτερη προσφορά, όπως ανέφεραν στο Dow Jones Newswires πρόσωπα προσκείμενα στην υπόθεση.

Ειδικοί επισημαίνουν πως ο δανεισμός είναι διαθέσιμος μόνο για εξαγορά εταιρειών που παράγουν ταμειακές ροές, όπως η Pets At Home, που είτε ανήκουν σε ισχυρό κλάδο, είτε διαθέτουν άλλο στοιχείο που να δικαιολογεί τη μόχλευση.

“Η Pets At Home είναι μία γνωστή, σωστά διαχειριζόμενη επιχείρηση με ισχυρό παρελθόν και καλές προοπτικές ανάπτυξης”, σχολιάζει ο Richard Moulton, επικεφαλής της ομάδας private equity της λονδρέζικης νομικής εταιρείας Eversheds.

«Οι τράπεζες προτίθενται να δώσουν και δίνουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε τέτοιες περιπτώσεις – αλλά όχι σε τόσο υψηλά επίπεδα όπως εκείνα πριν την κρίση», πρόσθεσε.

Οι εταιρείες logistics, ιδιαίτερα στους ισχυρά αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο κλάδος υγείας, αποτελούν επίσης στόχους για τις εταιρείες εξαγορών, και πάλι λόγω των προβλεπόμενων ταμειακών ροών, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτήσουν το αποκτηθέν χρέος.

Ορισμένες εταιρείες εξαγορών μάλιστα ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε χρηματική προσφορά στη βιασύνη τους να κάνουν επενδύσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρεμποδίζουν ή και ακυρώνουν διαγωνισμούς ή πιθανές συμφωνίες με ανταγωνιστές που βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Cinven Group αγόρασε την διαγνωστική ογκολογική εταιρεία Sebia για 800 εκατ. ευρώ σε μετρητά, κάπου 50 εκατ. ευρώ περισσότερα από εκείνα που προσέφερε η ανταγωνιστική εταιρεία.

«Η Cinven προσέγγισε την Sebia την Πέμπτη και η συμφωνία υπογράφτηκε τη Δευτέρα – δεν υπήρξε επίσημη διαγωνιστική διαδικασία», σύμφωνα με πρόσωπα προσκείμενα στην υπόθεση. Η Cinven σχεδιάζει να δανειστεί αργότερα.

Αντίστοιχα έπραξε και η Apax Partners για άλλη εταιρεία του φαρμακευτικού κλάδου με τιμή εξαγοράς 975 εκατ. στερλίνων, όταν συγκεκριμένα εξαγόρασε την Marken από την Intermediate Capital Group PLC (ICP.LN) το Δεκέμβριο.

Ωστόσο, αυτή παραμένει μια υψηλού κινδύνου στρατηγική, σύμφωνα με τον Moulton, ακόμα και στις περιπτώσεις που μέρος του τιμήματος περιλαμβάνει χρέος.

“Οι πιέσεις να πληρωθούν υψηλότερα τιμήματα θα καταστήσουν δυσκολότερη την βελτίωση μετά την πώληση της εταιρείας”, είπε.

Στο μεταξύ, ορισμένες εταιρείες διαμαρτύρονται για την επιθετική τακτική που υιοθετούν ανταγωνίστριες εταιρείες.

“Οι αγοραστές εμφανίζονται τελευταία στιγμή, προσφέροντας περισσότερα χρήματα και έχοντας κάνει λίγα πράγματα ή και καθόλου λογιστικό έλεγχο”, δήλωσε ο επικεφαλής εξαγορών διεθνούς ομίλου private equity.

΄Οσοι υπέβαλαν επιτυχημένη προσφορά φέρουν ως αντεπιχείρημα πως έχουν παρακολουθήσει τις εταιρείες-στόχους για κάποιο καιρό, ακόμα και αν δεν έχουν δεσμευτεί σε διαπραγματεύσεις.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, η μάχη φέρνει ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση για επενδύσεις και περιορισμένη προσφορά για ποιοτικά πάγια.

Οι εταιρείες private equity διαθέτουν αποθέματα ρευστότητας περίπου 503 δισ. δολαρίων, με μισά από αυτά να αντιστοιχούν σε κεφάλαια που αντλήθηκαν στη διάρκεια ή και πριν το 2007, που θα πρέπει να επενδυθούν τα προσεχή έτη, σύμφωνα με το Preqin. Μερικές εταιρείες προσπαθούν ήδη να αντλήσουν νέα κεφάλαια από επενδυτές που είναι δυσαρεστημένοι έπειτα από δύο χρόνια μικρών ή μηδενικών αποδόσεων επί των ποσών που επένδυσαν μέσω των managers εξαγορών, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν βαριές προμήθειες 3%, ή και υψηλότερες σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο κίνδυνος πως οι εταιρείες που εξαγοράστηκαν έναντι υψηλού τιμήματος δεν θα πουληθούν με κέρδη αποδεκτά για τους επενδυτές private equity, ακόμη και σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, είναι ξεκάθαρος. Οι επικεφαλής των εταιρειών παραδέχονται μία αναπόφευκτη μείωση στις αποδόσεις, με την πλειοψηφία να προσφέρει περίπου 20% αντί για 30% ή περισσότερο που ίσχυε πριν- ωστόσο το αποτέλεσμα θα κριθεί από το αν οι επενδυτές θα μείνουν ικανοποιημένοι.


source: capital.gr

Νέα τετραήμερη απεργία των πιλότων της Lufthansa


Νέα τετραήμερη απεργία των πιλότων της Lufthansa

Τετραήμερη απεργία από τις 13 Απριλίου εξήγγειλε το συνδικάτο Cockpit των πιλότων της Lufthansa, εκτός αν η γερμανική αεροπορική εταιρεία δεσμευτεί για εγγυήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το συνδικάτο, η απεργία διοργωνώθηκε επίτηδες για μετά το Πάσχα, ώστε να μην προκληθεί ταλαιπωρία το διάστημα των γιορτών αλλά και για να δώσει την ευκαιρία στη διοίκηση να ''ξανασκεφτεί τη στάση της''.


Στην απεργία των πιλότων της Lufthansa τον προηγούμενο μήνα ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις μέσα σε μία μόλις μέρα, κοστίζοντας στην εταιρεία περί τα 50 εκατ. ευρώ. Η απεργία διεκόπη μετά από μία μέρα, μετά από συμφωνία να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά της η διοίκηση του αερομεταφορέα προτείνει την εγγύηση των θέσεων των πιλότων μέχρι το τέλος του 2012 σε αντάλλαγμα με ''πάγωμα'' των μισθών.

source: reporter.gr

Κάτω από τα $1,35 το ευρώ καθώς η αβεβαιότητα για Ελλάδα συνεχίζεται


Κάτω από τα $1,35 το ευρώ καθώς η αβεβαιότητα για Ελλάδα συνεχίζεται

Απώλειες καταγράφει το ευρώ στις αγορές συναλλάγματος εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί για το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Ελλάδας από τις χώρες της Ε.Ε. ενώ η ανησυχία για πιθανή αύξηση των επιτοκίων από χώρες της Ασίας αποκρίνει τους επενδυτές από τα νομίσματα υψηλής απόδοσης.


Συγκεκριμένα αυτή την ώρα το ευρώ σημειώνει πτώση 0,42% στα 1,3472 δολ. έχοντας φτάσει νωρίτερα και τα 1,376 δολ. Σε σχέση με το ελβετικό φράγκο το νόμισμα της Ευρωζώνης υποχωρεί οριακά στα 1,4347 φράγκα, ενώ έναντι της λίρας σημειώνει απώλειες 0,3% στις 0,8993 λίρες.

Το δολάριο υποχωρεί σε σχέση με το γεν 0,55% στα 89,99 γεν ενώ κινείται ανοδικά σε σχέση με τα νομίσματα των σκανδιναβικών χωρών, του Καναδά και της Αυστραλίας.

source: capital.gr

Πτώση 77,3% στο έλλειμμα στο δίμηνο


Πτώση 77,3% στο έλλειμμα στο δίμηνο

Πτώση 77,3% σημείωσε στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όπως σημειώνεται, «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2010 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), σε δημοσιονομική βάση, δείχνει ότι το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 77,3% και διαμορφώθηκε στα 904 εκατ. ευρώ από 3.986 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 13,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση κατά 11,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 713 εκατ. € από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008 , στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 325 εκατ. € σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 9,6%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 3,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 9,3%, και οι δαπάνες για τόκους κατά 12,0%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για την Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 433 εκατ. € σε σχέση με τον αντίστοιχο περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών κατά 396 εκατ. €, και τέλος των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 93 εκατ. €.

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 58,2%, ενώ τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009».

source: capital.gr

British Airways Strike Enters Third Day With No Deal In Sight


British Airways Strike Enters Third Day With No Deal In Sight


March 22 (Bloomberg) -- British Airways Plc and the union representing its 12,000 cabin crew are no closer to resolving a dispute on pay and staffing levels as a strike at the airline enters its third day.

BA said it flew almost 100,000 passengers over the weekend even after grounding hundreds of flights at its Heathrow main hub. The Unite union that represents cabin crew said only a “small minority” of cabin crew broke the walkout.

Unite General Secretary Tony Woodley, in an open letter to flight attendants, appealed to British Airways Chairman Martin Broughton to step in and help resolve the dispute. The weekend strike, the first for London-based BA since 1997, took place after Woodley’s talks with Chief Executive Officer Willie Walsh collapsed March 19.

“I’d be very surprised if they hadn’t as a board talked about what would happen if things got rough and ready,” John Strickland, a director of aviation specialist JLS Consulting Ltd., said in a telephone interview yesterday. “People have spoken in the past that Walsh and Broughton are different animals, but there’s no reason they can’t be singing off the same hymn sheet.”

Woodley will address striking cabin crew at a rally near London’s Heathrow airport today, the last of the three-day walkout. Unite plans a further four-day strike from March 27.

British Airways is still “considering a response,” to his call to resume talks, spokeswoman Tehreem Ashraf said in a phone interview.

Discount Carriers

The negotiations broke down last week after three days when Walsh presented a proposal he acknowledged was less attractive than previous offers, saying it had been modified to take account of expenses during the strike. The plan was still “fair and sensible,” he said.

The carrier is seeking to cut costs as competition on its short-haul European routes from discount carriers such as EasyJet Plc intensifies, and revenues from its more lucrative long-haul business traffic have been hurt by the recession.

BA aims to fly about 65 percent of customers with bookings during the strike, helped by 6,000 volunteers from other parts of the company, including 1,000 stand-in flight attendants.

More flight attendants turned up to work than anticipated during the weekend, allowing the carrier to reinstate flights to destinations such as Los Angeles and Mumbai, BA said.

Loss Forecast

The airline estimates that sales will fall by 1 billion pounds ($1.5 billion) this fiscal year ending March 31, and Chief Financial Officer Keith Williams predicted a pre-tax loss of about 600 million pounds in the company’s internal newspaper March 11. BA declined to give an estimate for the cost of the strike.

“British Airways seems resigned to facing the short-term losses in order to secure changes in working practices and cost savings in the longer term,” said Jonathan Wober, an analyst at Societe Generale SA in London with a “hold” recommendation on the stock. “Shareholders seem to be regarding this as a one-off cost, as long as the results that are realized are in BA management’s favor.”

British Airways has gained 17 percent on the London exchange since Feb. 22, when Unite first announced that its members had voted to strike. BA agreed in November to merge with Iberia Lineas Aereas de Espana SA. The stock has jumped 30 percent this year, and Iberia is up 37 percent in Madrid. The two carriers were the best performers in the Bloomberg European Airlines Index, which climbed 4 percent.

BMI, the second-largest operator at Heathrow, said March 19 that it was adding a further 5,000 seats for the duration of the strike.

Cost Savings

BA’s stoppages may cost 105 million pounds, according to Citigroup Inc. analyst Andrew Light. That’s more than the 63 million-pound saving Walsh was seeking in a deal.

Virgin Atlantic Airways Ltd., the carrier founded by U.K. billionaire Richard Branson, said last week that bookings have increased as a result of the strife at BA.

“The flight is normally half full on Swissair but today it was chaos,” Stephen MacDonnell, who works at a property developer and flies regularly be between Geneva to London, said March 20 at Heathrow airport. Swiss International Airlines Ltd. is owned by Deutsche Lufthansa AG. “I’d say a lot of people have given up on BA and gone to other airlines.”

source: bloomberg.com

Shell, Petrochina: Συμφωνία για την εξαγορά της Arrow έναντι 3,2 δισ. δολ.

Shell, Petrochina: Συμφωνία για την εξαγορά της Arrow έναντι 3,2 δισ. δολ.


Σε συμφωνία για την εξαγορά της Arrow Energy κατέληξαν οι Royal Dutch Shell και PetroChina μετά την αύξηση της προσφοράς τους για την αυστραλιανή εταιρεία στα 3,5 δισ. δολάρια Αυστραλίας (3,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Arrow Energy κατέληξαν οι Royal Dutch Shell και PetroChina μετά την αύξηση της προσφοράς τους για την αυστραλιανή εταιρεία στα 3,5 δισ. δολάρια Αυστραλίας (3,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Arrow, οι δύο εταιρείες θα καταβάλουν 4,70 δολάρια Αυστραλίας ανά μετοχή σε μετρητά για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της στην Αυστραλία.

Η τιμή είναι αυξημένη σε σχέση με τα 4,45 δολάρια Αυστραλίας που προσέφεραν αρχικά οι Shell και PetroChina, ενώ είναι 35% υψηλότερη συγκριτικά με την αξία της μετοχής της Arrow μία μέρα πριν την κατάθεση της αρχικής προσφοράς, στις 8 Μαρτίου.

Οι επενδυτές θα λάβουν επίσης μετοχές στη νέα εταιρεία, στην οποία θα ανήκουν οι μονάδες φυσικού αερίου της Arrow στην Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία και το Βιετνάμ.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη είσοδο κινεζικής εταιρείας στην αγορά φυσικού αερίου της Αυστραλίας.

source: naftemporiki.gr

HΠΑ: Ιστορική έγκριση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας


HΠΑ: Ιστορική έγκριση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας


Η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε χθες με οριακή πλειοψηφία την τελική έγκριση στο νομοσχέδιο που προβλέπει σαρωτική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, επεκτείνοντας την ασφαλιστική κάλυψη σε σχεδόν όλους τους Αμερικανούς και προσφέροντας μια νίκη-ορόσημο στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το νομοσχέδιο πέρασε αργά τη νύχτα με 219 ψήφους υπέρ και 212 κατά, χωρίς της στήριξη κανενός Ρεπουμπλικάνου βουλευτή αλλά ούτε και 34 Δημοκρατικών. Είχε προηγηθεί πολύωρη αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών. Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων, οι Δημοκρατικοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν καταγράφηκε η 216η ψήφος, που αρκούσε για να εγκριθεί το νομοσχέδιο.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τις πιο δραματικές αλλαγές που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στην πολιτική για την υγεία στις ΗΠΑ, ενώ αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα στην εσωτερική πολιτική του Ομπάμα. Με την ψηφοφορία αυτή, η μεταρρύθμιση, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, πρόκειται να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο και να γίνει νόμος του κράτους.

«Απόψε, σε μία στιγμή που οι ειδήμονες μας έλεγαν ότι δεν ήταν πλέον δυνατόν, σταθήκαμε υπεράνω της πολιτικής», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Ομπάμα.

«Αυτή η νομοθεσία δεν θα αλλάξει τα πάντα που επιβαρύνουν το υγειονομικό μας σύστημα, αλλά μας βοηθά να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στη σωστή κατεύθυνση. Έτσι μοιάζει η αλλαγή.»

Το νομοσχέδιο θα επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη σε άλλα 32 εκατομμύρια Αμερικανούς, καθώς και την υγειονομική περίθαλψη των φτωχών, θα οδηγήσει στην επιβολή νέων φόρων στους εύπορους και στην απαγόρευση πρακτικών των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως να αρνούνται να καλύψουν ανθρώπους με ήδη διαπιστωμένα προβλήματα υγείας.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν επίσης ένα «πακέτο» αλλαγών στο νομοσχέδιο της Γερουσίας. Οι αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν και πάλι από τη Γερουσία, ωστόσο απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Το αποκαλούμενο νομοσχέδιο «συμφιλίωσης» αποτελεί τμήμα περίπλοκων διαδικαστικών ελιγμών που έχουν στόχο να φτάσει στο γραφείο του προέδρου Μπαράκ Ομπαμα ένας συνολικός νόμος για τη μεταρρύθμιση της υγείας.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Ανεμένει εμπορικό έλλειμμα το Μάρτιο για πρώτη φορά από το 2004


Κίνα: Ανεμένει εμπορικό έλλειμμα το Μάρτιο για πρώτη φορά από το 2004

Εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ αναμένεται να εμφανίσει η Κίνα το Μάρτιο, καθώς η αύξηση των εισαγωγών οδηγεί σε αρνητικό έδαφος το εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη από το Μάιο του 2004, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα πρακτορεία, επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της χώρας.

Στο πλαίσιο ομιλίας του σε ένα φόρουμ την Κυριακή, ο Chen Deming τόνισε ότι η επιδέινωση της εικόνας που παρουσιάζει το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο υποδεικνύει ότι η Κίνα δεν θα έπρεπε να ανατιμήσει το νόμισμά της έναντι του δολαρίου.

«Δεν είναι λογικό για την Κίνα να ανατιμήσει το γουάν καθώς θα έβλαπτε τόσο τους Κινέζους εξαγωγείς όσο και τους Αμερικανούς καταναλωτές», φέρεται πως σημείωσε ο Chen.

source: capital.gr

Εμπορικά ακίνητα κατά δεκάδες "στο σφυρί"


Εμπορικά ακίνητα κατά δεκάδες "στο σφυρί"



Κατά δεκάδες αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων που τα βγάζουν άρον-άρον «στο σφυρί» σε τιμές που ούτε κατά διάνοια δεν θα προσφέρονταν πριν από δύο χρόνια .

Σύμφωνα με μεγάλα μεσιτικά γραφεία της Αθήνας και της Βόρειας Ελλάδας, τις τελευταίες εβδομάδες οι προτάσεις πέφτουν “βροχή” για μεσιτεία εμπορικών ακινήτων σε τιμές έως και 40% χαμηλότερες, συγκριτικά με τις αρχικά ζητούμενες.

Οι μειωμένες πωλήσεις, η έλλειψη ρευστότητας, η μεγάλη επιφυλακτικότητα των τραπεζών ως προς την χορήγηση δανείων και -συνέπεια των προηγούμενων- το μπαράζ λουκέτων στο λιανεμπόριο έχουν δημιουργήσει μία νέα κοινωνική ομάδα. Αυτή των “πρώην” εμπόρων - ιδιοκτητών καταστημάτων που -υπό το δυσβάστακτο βάρος των υπέρογκων χρεών - αναζητούν άμεσα αγοραστές για τα “κλειστά” ακίνητά τους.

Πέρυσι 10.000 εμπορικές επιχειρήσεις διέκοψαν την λειτουργία τους, σύμφωνα με στοιχεία των κατά τόπους επιμελητηρίων, ενώ ο αριθμός των εργοδοτών στο εμπόριο συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 10%.

Μάλιστα και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 εκτιμάται ότι το λιανεμπόριο θα εμφανίσει τις ίδιες κακές επιδόσεις, με την καταναλωτική δαπάνη να αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από 19% στο 21%, της περικοπής κατά 30% του δώρου του Πάσχα, του επιδόματος αδείας και του δώρου των Χριστουγέννων στο δημόσιο, αλλά και των νέων φορολογικών μέτρων.

Έτσι, σήμερα οι ζητούμενες τιμές πώλησης εμπορικών ακινήτων βαίνουν διαρκώς μειούμενες ενώ ορισμένες φορές το ποσοστό υποχώρησής τους αγγίζει το 50%. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, το αγοραστικό ενδιαφέρον τείνει να είναι σχετικά «παγωμένο», καθώς το δυσμενές οικονομικό κλίμα λειτουργεί αποτρεπτικά για την δημιουργία νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων.

Από την άλλη όμως, πλευρά, ιδίως οι πρώτης κατηγορίας εμπορικοί χώροι φαίνεται ότι παραμένουν ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, δεδομένου ότι η προσφορά για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων είναι χαμηλή.

Μέσα στο 2010, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων φαίνεται ότι έχουν σημαντικά περιθώρια υποχώρησης και δη σε διψήφια ποσοστά και αυτό παρότι κατά καιρούς φορείς της κτηματαγοράς αναφέρουν επίσημα ότι φέτος η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων είτε θα σταθεροποιηθεί είτε θα καταγράψει μόνο μικρή πτώση.

Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, δεδομένου ότι, υπό το πρίσμα του κακού οικονομικού κλίματος, οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν με εξαιρετική φειδώ την αγορά εμπορικού χώρου, με την αναλογία LTV (load to value ratio) του δανείου να μην ξεπερνάει συνήθως το 50% της αξίας του ακινήτου.

Σε όλη την Ελλάδα, η αξία των εμπορικών ακινήτων έχει διολισθήσει σημαντικά, ενώ στην Αττική ορισμένες από τις περιοχές, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη υποχώρηση είναι το σύνολο του οδικού άξονα παραπλεύρως της Εθνικής Οδού, η Περιφερειακή Γαλατσίου, όπως και οι δεύτερης κατηγορίας εμπορικές συνοικίες.

Όσον αφορά τα ενοίκια, έχουν καταποντιστεί σε βάθος... αμέτρητο (η πτώση ξεπερνάει το 40%), ενώ ο «αέρας» αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο του ιδιοκτήτη σε μεμονωμένες ή ελάχιστες πλέον περιπτώσεις ακινήτων.


source: capital.gr

iPad week 1: 190,000 pre-orders


iPad week 1: 190,000 pre-orders


The rate slows to 5,000 per day as Apple offers school discounts and begins accepting apps


It started off with a bang, as Apple (AAPL) racked up pre-orders at the rate of more than 25,000 units per hour early Friday March 12, according to the team tracking order numbers at Investor Village's AAPL Sanity board.

By Sunday, the initial frenzy had cooled. The pre-order rate slowed to 30,000 units per day on Monday, 10,000 on Wednesday and 5,000 on Thursday.

Total pre-orders for the week: 190,000 units according to Daniel Tello, who's been manning the spreadsheet for AAPL Sanity. (See his chart below.) That doesn't include bulk orders by institutions or reservations for store pickup, which the Boy Genius reports were pouring in that first weekend at the same rate as pre-orders.

"Based on this," writes Deagol, "and using my intuition and experience, and voodoo or however you want to call it, I'm sticking to my prediction of 1 million sold by mid-April.

That's considerably less than the estimate of 1 to 2 million units by April 3, which an anonymous analyst had offered TheStreet (perhaps set the stock up for a fall?)

But it's not bad for a product few customers have set eyes on, never mind held in their hands.

Meanwhile, in other iPad news:


•Apple this week began promoting iPad bundles for educational institutions, offering a $20 discount per unit when purchased in packs of 10. See MacRumors here. That suggests Apple has either solved the rumored production problems or orders are coming a bit slower than it hoped. Either way, it seems to think it will have plenty of iPads in stock come April 3.
•Apple has opened the App Store to iPad developers while keeping them on the same short leash it used on iPhone developers. "Your opportunity to be part of the grand opening begins today," reads the invitation e-mailed to registered developers. "Submit your iPad app now for an initial review by the App Review Team and receive feedback on its readiness for the grand opening."
Below: Tello's chart of cumulative iPad pre-orders for the first seven days.


Source: Daniel Tello
Note: Unit numbers are calculated by subtracting average daily non-iPad orders and multiplying the difference by the average number of iPads per order. For more on Tello's methodology, see his blog, Deagol's AAPL Model.

Tello and his colleagues continue to track iPad pre-orders. If you want to contribute to their spreadsheet, send the data to ipadsales10@gmail.com. Include your order number with the last three digits Xed out, the number of iPads you ordered, the order time, time zone, memory capacity and whether your iPad is Wi-Fi only or Wi-Fi + 3G.

source: cnn
Share |