Monday, March 22, 2010

Εμπορικά ακίνητα κατά δεκάδες "στο σφυρί"


Εμπορικά ακίνητα κατά δεκάδες "στο σφυρί"



Κατά δεκάδες αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων που τα βγάζουν άρον-άρον «στο σφυρί» σε τιμές που ούτε κατά διάνοια δεν θα προσφέρονταν πριν από δύο χρόνια .

Σύμφωνα με μεγάλα μεσιτικά γραφεία της Αθήνας και της Βόρειας Ελλάδας, τις τελευταίες εβδομάδες οι προτάσεις πέφτουν “βροχή” για μεσιτεία εμπορικών ακινήτων σε τιμές έως και 40% χαμηλότερες, συγκριτικά με τις αρχικά ζητούμενες.

Οι μειωμένες πωλήσεις, η έλλειψη ρευστότητας, η μεγάλη επιφυλακτικότητα των τραπεζών ως προς την χορήγηση δανείων και -συνέπεια των προηγούμενων- το μπαράζ λουκέτων στο λιανεμπόριο έχουν δημιουργήσει μία νέα κοινωνική ομάδα. Αυτή των “πρώην” εμπόρων - ιδιοκτητών καταστημάτων που -υπό το δυσβάστακτο βάρος των υπέρογκων χρεών - αναζητούν άμεσα αγοραστές για τα “κλειστά” ακίνητά τους.

Πέρυσι 10.000 εμπορικές επιχειρήσεις διέκοψαν την λειτουργία τους, σύμφωνα με στοιχεία των κατά τόπους επιμελητηρίων, ενώ ο αριθμός των εργοδοτών στο εμπόριο συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 10%.

Μάλιστα και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 εκτιμάται ότι το λιανεμπόριο θα εμφανίσει τις ίδιες κακές επιδόσεις, με την καταναλωτική δαπάνη να αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από 19% στο 21%, της περικοπής κατά 30% του δώρου του Πάσχα, του επιδόματος αδείας και του δώρου των Χριστουγέννων στο δημόσιο, αλλά και των νέων φορολογικών μέτρων.

Έτσι, σήμερα οι ζητούμενες τιμές πώλησης εμπορικών ακινήτων βαίνουν διαρκώς μειούμενες ενώ ορισμένες φορές το ποσοστό υποχώρησής τους αγγίζει το 50%. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, το αγοραστικό ενδιαφέρον τείνει να είναι σχετικά «παγωμένο», καθώς το δυσμενές οικονομικό κλίμα λειτουργεί αποτρεπτικά για την δημιουργία νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων.

Από την άλλη όμως, πλευρά, ιδίως οι πρώτης κατηγορίας εμπορικοί χώροι φαίνεται ότι παραμένουν ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, δεδομένου ότι η προσφορά για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων είναι χαμηλή.

Μέσα στο 2010, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων φαίνεται ότι έχουν σημαντικά περιθώρια υποχώρησης και δη σε διψήφια ποσοστά και αυτό παρότι κατά καιρούς φορείς της κτηματαγοράς αναφέρουν επίσημα ότι φέτος η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων είτε θα σταθεροποιηθεί είτε θα καταγράψει μόνο μικρή πτώση.

Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, δεδομένου ότι, υπό το πρίσμα του κακού οικονομικού κλίματος, οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν με εξαιρετική φειδώ την αγορά εμπορικού χώρου, με την αναλογία LTV (load to value ratio) του δανείου να μην ξεπερνάει συνήθως το 50% της αξίας του ακινήτου.

Σε όλη την Ελλάδα, η αξία των εμπορικών ακινήτων έχει διολισθήσει σημαντικά, ενώ στην Αττική ορισμένες από τις περιοχές, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη υποχώρηση είναι το σύνολο του οδικού άξονα παραπλεύρως της Εθνικής Οδού, η Περιφερειακή Γαλατσίου, όπως και οι δεύτερης κατηγορίας εμπορικές συνοικίες.

Όσον αφορά τα ενοίκια, έχουν καταποντιστεί σε βάθος... αμέτρητο (η πτώση ξεπερνάει το 40%), ενώ ο «αέρας» αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο του ιδιοκτήτη σε μεμονωμένες ή ελάχιστες πλέον περιπτώσεις ακινήτων.


source: capital.gr

No comments:

Share |