Monday, March 22, 2010

Πτώση 77,3% στο έλλειμμα στο δίμηνο


Πτώση 77,3% στο έλλειμμα στο δίμηνο

Πτώση 77,3% σημείωσε στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όπως σημειώνεται, «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2010 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), σε δημοσιονομική βάση, δείχνει ότι το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 77,3% και διαμορφώθηκε στα 904 εκατ. ευρώ από 3.986 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 13,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση κατά 11,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 713 εκατ. € από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008 , στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 325 εκατ. € σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 9,6%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 3,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 9,3%, και οι δαπάνες για τόκους κατά 12,0%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για την Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 433 εκατ. € σε σχέση με τον αντίστοιχο περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών κατά 396 εκατ. €, και τέλος των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 93 εκατ. €.

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 58,2%, ενώ τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009».

source: capital.gr

No comments:

Share |