Tuesday, December 8, 2009

"Ανοιχτός" σε επενδύσεις στο Dubai ο Mobius


"Ανοιχτός" σε επενδύσεις στο Dubai ο Mobius


Αγοραστικές ευκαιρίες σε αρκετές αγορές της Μέσης Ανατολής “βλέπει” ο πασίγνωστος επενδυτής Mark Mobius, όπως του Dubai, αγορά στην οποία δηλώνει ότι είναι πιθανό να επενδύσει στην περίπτωση που οι τιμές υποχωρήσουν σε “εύλογα” επίπεδα.

Το Ντουμπάι βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας τον τελευταίο καιρό μετά την απόφαση της Dubai World να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των χρεών της, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές ανά τον κόσμο. “Ναι, θα σκεφτόμασταν να επενδύσουμε στο Dubai και το Abu Dhabi αν οι τιμές μειωθούν σε επίπεδα που θεωρούμε λογικά”, τόνισε ο Mark Mobius, επικεφαλής της Templeton Asset Management.

“Οι εταιρείες στο Dubai θα συνεχίσουν να λειτουργούν ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν καλές ευκαιρίες κερδών”, ανέφερε στο MarketWatch. “Το κύρος του Dubai ως επενδυτικός και τουριστικός προορισμός δεν θα χαθεί”, συμπλήρωσε.

Το χρηματιστήριο του Dubai δέχεται ισχυρές πιέσεις τον τελευταίο καιρό καθώς οι επενδυτές θορυβήθηκαν από την είδηση για την αναδιάρθρωση των χρεών της Dubai World.

“Τα προβλήματα του Dubai επηρέασαν έως ένα βαθμό τις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικότερα στην Ασία και την Ευρώπη, διότι αρκετές τράπεζες έχουν δανείσει το Dubai, ενώ πολλές κατασκευαστικές διαθέτουν μεγάλα συμβόλαια στο εμιράτο”, προσθέτει ο Mobius.

Εξάλλου, ο Mobius εκτιμά ότι θα δούμε διορθωτικές τάσεις σε όλες τις bull αγορές, τις οποίες χαρακτηρίζει “αρκετά υγιείς καθώς για μας συνεπάγεται ότι οι αποτιμήσεις θα υποχωρήσουν σε πιο λογικά επίπεδα”. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ίδιον των αναδυόμενων αγορών την υψηλή μεταβλητότητα και συνιστά μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στις εν λόγω αγορές.

“Βλέπουμε τις συγκεκριμένες ευκαιρίες ως το σημείο στο οποίο πρέπει να διατηρούμε ποιοτικές επενδύσεις και να αυξάνουμε την κατοχή επιλεκτικών μετοχών που πιστεύουμε ότι, σε ορίζοντα πέντε ετών, θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν σταθερή χρηματοδοτική βάση και ικανοποιητική κερδοφορία”, σημείωσε ο Mark Mobius.

Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Mobius εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες αγοραστικές ευκαιρίες βρίσκονται στις χώρες του BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα – καθώς και σε κάποιες ακόμη απομακρυσμένες αγορές όπως του Βιετνάμ και της Νιγηρίας.

capital.gr

Υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch


Υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch


Σε "ΒΒΒ+" από "Α-" υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch Ratings, μια μέρα μετά την ανακοίνωση από την S&P ότι θέτει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης τη μακχροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας "Α-". Πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και ο οίκος Moody΄s (υπενθυμίζεται ότι έρχεται στην Ελλάδα στις 14 Δεκεμβρίου) ο οποίος δεν έχει διαφοροποιήσει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα από το 2002.

Πέραν της υποβάθμισης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης ο οίκος υποβάθμισε το βραχυπρόσθεσμο IDR σε “F2” από “F1”.

Σύμφωνα με τη Fitch η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο outlook των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη, αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Είναι πιθανό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή υπό τη σκεπή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων με βάση το πρωτόκολλο για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, σημειώνει η Fitch, προβλέπει ωστόσο ότι ο δανεισμός της χώρας θα έχει αναρριχηθεί κοντά στο 130% του ΑΕΠ προτού σταθεροποιηθεί.

“Λαμβάνοντας υπόψιν το φτωχό ιστορικό στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, η Fitch δεν είναι πεπεισμένη πως η ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ή άλλα μέτρα απαραίτητα να περιορίσουν τις πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες και να διευρύνουν τη φορολογική βάση θα καταστούν επαρκή για τη μείωση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενισχύοντας την ευαισθησία της χώρας σε μελλοντικούς κινδύνους", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Fitch χαρακτηρίζει "επιτεύξιμο" το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, ωστόσο η έλλειψη ουσιαστικών διαρθρωτικών πολιτικών πλήττει την πεποίθηση πως οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες θα είναι αρκετά "επιθετικές" ώστε να εξασφαλίσουν σε πρώτο στάδιο τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους και τη μείωσή του τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.


Οι προτάσεις της τωρινής κυβέρνησης βασίζονται περισσότερο σε μέτρα αύξησης εσόδων - ειδικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – των οποίων το αποτέλεσμα είναι αρκετά αβέβαιο, παρά στις τρέχουσες δαπάνες όπου το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο, επισημαίνει ο οίκος.

Περίπου το 50% της μείωσης του ελλείμματος βασίζεται σε έκτακτα μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της πρόσφατης επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μπορεί να αποδοθεί στην κρίση, η οποία ήταν σχετικά ήπια και ειδικότερα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η πιθανή διόγκωση του χρέους σε ποσοστό άνω του 120% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και άνω του 125% το 2011, θα αφήσει τα δημόσια οικονομικά εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους -προειδοποιεί η Fitch- λαμβάνοντας υπόψιν τους κινδύνους καθοδικής απόκλισης που σχετίζονται με το “φουσκωμένο” έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σε αυτούς συγκαταλέγει τον γηράσκοντα πληθυσμό ο οποίος σε συνδυασμό με ένα "γενναιόδωρο και όχι σωστά δομημένο" ασφαλιστικό σύστημα θα εκτοξεύσει τις προβλεπόμενες δαπάνες που σχετίζονται με την γήρανση του πληθυσμού.

Ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τη δημοσιονομική διαφάνεια και αναμένει πως περαιτέρω μέτρα θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2010 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% έως το 2013 όπως επιτάσσει η κοινοτική επιτήρηση, μεταξύ των οποίων συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα για την υλοποίηση των στόχων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010.

capital.gr

Γερμανία: Πτώση 1,8% της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο


Γερμανία: Πτώση 1,8% της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο


Dow Jones - Πτώση 1,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μία μη αναμενόμενη μείωση η οποία δεν θα έπρεπε να διακόψει την τάση ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η πτώση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξασθένιση των κλάδων ενέργειας και κατασκευών. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν αύξηση 1% της παραγωγής στο μήνα σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

Η πτώση του Οκτωβρίου ήταν αιφνίδια καθώς το Σεπτέμβριο αυξήθηκε 3,15 σε μηνιαία βάση λόγω της ενίσχυσης του κλάδου της μεταποίησης. Οι παραγγελίες του κλάδου της μεταποίησης επίσης υποχώρησαν κατά 2,1%. Η πτώση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην εξασθένιση του κλάδου του αυτοκινήτου.

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί να συρρικνωθεί με ρυθμό 5% το 2009 το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 60 ετών.

capital.gr

ΗΠΑ: Λιγότερες καθυστερήσεις στις πληρωμές πιστωτικών αναμένονται το 2010


ΗΠΑ: Λιγότερες καθυστερήσεις στις πληρωμές πιστωτικών αναμένονται το 2010


Βελτιωμένη αναμένεται το 2010 η πιστωτική διαχείριση εκ μέρους των Αμερικανών καταναλωτών, σύμφωνα με στοιχεία που θα δημοσιεύσει σήμερα η TransUnion, μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες πολλών Αμερικανών να πληρώνουν τις δόσεις τους εγκαίρως και οι καθυστερήσεις δόσεων αναμένεται να συνεχιστούν και αυτό το έτος, με μικρότερο ρυθμό όμως από τα δύο τελευταία χρόνια.

Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους η TransUnion αναμένει ότι οι καθυστερήσεις 90 ημερών στις πληρωμές πιστωτικών καρτών -κυρίως των κατόχων MasterCard και Visa- θα μειωθούν στο 1,04%.

Το αντίστοιχο ποσοστό το τρίτο τρίμηνο του 2009 ήταν στο 1,1% και αναμένεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχει υποχωρήσει στο 1,07%.

capital.gr

Πάνω από τις 220 μονάδες τα spreads των Ελληνικών ομολόγων

Πάνω από τις 220 μονάδες τα spreads των Ελληνικών ομολόγων


Στις 226 μονάδες εκτοξεύτηκαν τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των Γερμανικών bunds γύρω στις 13:00, ενώ λίγο νωρίτερα (και μετά την κίνηση της S&P να βάλει την Ελλάδα σε CreditWatch για πιθανή υποβάθμιση) κινούνταν γύρω στις 202 μονάδες.

Οι πιθανές υποβαθμίσεις "παίζονται" στις τιμές των ομολόγων, σχολίασε σχετικά ο κ. Κων/νος Μπούκας, υπεύθυνος Asset Management στην Beta Securities, ενώ αναλυτής της RBS δήλωσε στο Dow Jones Newswires πως “υπάρχει λίγη δυναμική στο εσωτερικό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αδυναμιών των δημόσιων οικονομικών.”

Εν τω μεταξύ, η Commerzbank εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα θα υποαποδώσουν έναντι των Γερμανικών bunds τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

“Υπάρχει μια στροφή στην ποιότητα,” ανέφερε τέλος στο ειδησιογραφικό πρακτορείο αναλυτής της ING, συμπληρώνοντας πως “ο κόσμος ανησυχεί.”

capital.gr

Στήριξη $2,5 δισ. στη Nakheel από το DSF

Στήριξη $2,5 δισ. στη Nakheel από το DSF


Ποσό ύψους 2,45 δισ. δολαρίων παρείχε το Dubai Support Fund στην Nakheel, θυγατρική της Dubai World, προκειμένου η τελευταία να ανταποκριθεί στα χρέη της, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν σήμερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο υπουργός οικονομικών του Dubai δε διευκρίνισε πότε ακριβώς εκταμιεύθηκε το συγκεκριμένο ποσό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nakheel είχε δηλώσει και το Μάιο ότι είχε λάβει στήριξη από το Dubai Support Fund, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αντλήσει περίπου 15 δισ. δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΑΕ και άλλες δύο τράπεζες του Abu Dhabi.

capital.gr

M. Lynch: Στο +30% τα ευρωπαϊκά κέρδη το 2010


M. Lynch: Στο +30% τα ευρωπαϊκά κέρδη το 2010


Αύξηση των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά 30% βλέπει η Merrill Lynch Bank of America σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου, για το 2010, ενώ διατηρεί τη θετική της στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ο οίκος στην έκθεσή του European Equity Strategy προχωρά σε αναβάθμιση των κερδών του δείκτη Dj Stoxx 600 για το 2010 στο 35% από 15% προηγουμένως. Όπως επισημαίνει ο οίκος, η αισιοδοξία του αναφορικά με τα κέρδη προκύπτει από τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ, το οποίο προβλέπεται να «τρέξει» με 4,4% το επόμενο έτος (6,3% από αναδυόμενες αγορές, 2,7% από αναπτυγμένες, 2,2% από Ε.Ε.) και 4,5% το 2011.

Η Merrill Lynch προκρίνει τους κλάδους των πρώτων υλών, της ενέργειας, των τραπεζών, και των βιομηχανικών εταιριών και αναβαθμίζει τον κλάδο αναψυχής και ταξιδιών.

Οι επενδυτές είναι μάλλον απίθανο να χάσουν χρήματα επιλέγοντας φαινομενικά φτηνές αμυντικές μετοχές όπως οι εταιρίες πρώτων υλών οι τηλεπικοινωνίες και οι εταιρίες υγείας, αλλά με ανόδους επιτοκίων να μην αναμένονται πριν το δεύτερο εξάμηνο φαίνεται πρόωρο να ταχθεί κανείς υπέρ της έκθεσης σε κυκλικούς κλάδους, αναφέρει ο οίκος.

Η Merrill Lynch προβλέπει ακόμη ανάκαμψη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης ως επιλογές των επενδυτών «μετά από δύο χρόνια που αποτελούσαν τα (πολύ) φτωχά ξαδέρφια της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής».

euro2day.gr

Κάτι συμβαίνει με τα CDS...

Κάτι συμβαίνει με τα CDS...

Κάτι ενδιαφέρον ξετυλίγεται στις απόκρυφες γωνιές της πιστωτικής αγοράς. Αυτό το γεγονός μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες για όλες τις αγορές και για τις επενδύσεις σε όλο τον πλανήτη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οπως γνωρίζουμε καλά, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν εξαπολύσει μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέσω της παροχής ρευστότητας και εγγυήσεων σε πλειάδα εταιριών, κυρίως του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ότι το φορολογικά έσοδα έχουν βουλιάξει ενώ τα ελλείμματα έχουν αγγίξει ιστορικά υψηλά.Μόνο στις ΗΠΑ το έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2009 άγγιξε τα 1,4 τρις δολάρια ή 9,9% του ΑΕΠ, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1945. Τα προβλήματα όμως τώρα φαίνονται μεγαλύτερα ακόμη και από τη μεταπολεμική περίοδο. Τα πρώτα αρνητικά σήματα έρχονται από την αγορά παραγώγων που αποτελεί την Αγρια Δύση των αγορών: Μεγάλη αγορά, χωρίς κανονιστικές ρυθμίσεις και αδέσμευτη από οποιαδήποτε αρχή, όπως συμβαίνει με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σε αυτή την αγορά διαπραγματεύονται τα credit default swaps (CDS).

Τα CDS δεν είναι τίποτα περισσότερο από ασφαλιστικά συμβόλαια (ασφάλιστρα κινδύνου), που παρέχουν προστασία από τυχόν αδυναμία όσων εκδίδουν ομόλογα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Ένα τμήμα της αγοράς αυτής παρέχει προστασία στο κρατικό χρέος, δηλαδή στα κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που εμπλέκονται στην εν λόγω αγορά, οι traders στην αγορά αυτή αγοράζουν προστασία σαν τρελοί, με τις αγορές τους να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, μετά από 4 μήνες σχετικής ηρεμίας. Αποτέλεσμα είναι ο δείκτης κινδύνου των κρατικών ομολόγων, με βάση τα CDS επτά διαφορετικών χωρών να έχει εκτοξευθεί κατά 32% από τον Οκτώβριο. Η βασική αιτία ήταν η αλματώδης άνοδος στο κόστος προστασίας έναντι του δημόσιου χρέους της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Τα ιαπωνικά CDS διπλασιάστηκαν σε δύο μόλις μήνες, από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου. Και οι τρεις χώρες, μάλιστα, αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν υψηλά επίπεδα ελλείμματος σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι και το 2011, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Αυτές οι συνθήκες ενδέχεται να θέσουν τις βάσεις για μια νέα κατάσταση πανικού, που μπορεί να μοιάζει με τις συνθήκες πανικού της πιστωτικής κρίσης του περασμένου φθινοπώρου. Τότε, τα CDS σκαρφάλωσαν σε νέα υψηλά, ρίχνοντας στα τάρταρα τις κεφαλαιαγορές και τις αγορές σταθερού εισοδήματος (ομόλογα). Εάν μάλιστα συνεχιστεί η τάση αυτή στα CDS, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό θα σημαίνει ότι οι αγορές εν γένει προσανατολίζονται για μια ευρύτερη άνοδο στα επίπεδα ρίσκου. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν η πτώση στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων.

Η ζήτηση για τα ομόλογα με ημερομηνία ωρίμανσης στις αρχές του 2010 πέρασε σε αρνητική τροχιά για πρώτη φορά μετά από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ασυνήθιστο, το λιγότερο, γεγονός. Ενας επενδυτής ποντάρει μεγάλα χρηματικά ποσά για να κρατήσει αμερικανικά κρατικά χαρτιά για 90 ημέρες. Από τη στιγμή που επενδυτές αποδέχονται το ενδεχόμενο να γράψουν ζημιές προκειμένου να λάβουν τα χρήματα τους πίσω σε τρεις μήνες, η αποστροφή κινδύνου βρίσκεται - προφανώς - στα ύψη.

Η κατάσταση ακόμη μοιάζει με τη συγκέντρωση νεφών πριν από μια τροπική καταιγίδα. Αν τελικά η καταιγίδα θα ξεσπάσει με θυελλώδη ορμή, ή τα σύννεφα θα διαλυθούν χωρίς περαιτέρω συνέπειες, αυτό είναι ένα ζήτημα που μόνο το μέλλον θα δείξει. Προς το παρόν πάντως, ο ήλιος αχνοφέγγει ακόμη πίσω από τα σύννεφα και η βροχή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Οταν αρχίσει, θα πρέπει να αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση.

Μια άλλη ερμηνεία για τις κινήσεις των CDS δίνει ο επικεφαλής στρατηγικής της WJB Capital Group. κ. Brian F. Reynolds, άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των CDS. Ο κ. Reynolds θεωρεί ότι οι «αρκούδες» των CDS, που είχαν τοποθετηθεί στα εταιρικά ομόλογα την περασμένη άνοιξη, τώρα τοποθετούνται σταδιακά τα αμερικανικά κρατικά CDS, προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη. Η εν λόγω αγορά είναι πιο εύκολο (και πιο ανέξοδο) να χειραγωγηθεί, οπότε το ενδεχόμενο αυτό είναι αοικτό. Ο εν λόγω αναλυτής όμως πιστεύει ότι οι προσπάθειες των κερδοσκόπων θα αποτύχουν και το short-covering που θα προσφέρουν οι τελευταίοι, θα παράσχει το καύσιμο για την επόμενη κούρσα στις αγορές.

Ο κ. Reynolds επέμενε πέρυσι ότι οι «αρκούδες των ομολόγων» είχαν δίκιο να κινούνται όπως κινούνταν, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ρίσκο. Φέτος όμως υποστηρίζει ότι οι αρκούδες αυτές στήνουν ένα πρόσκαιρο χορό για να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, χωρίς να έχουν την ιστορία ή τις πιθανότητες προς όφελός τους. Το τι θα συμβεί τελικά, και το μέγεθος του κινδύνου θα το κρίνουν μόνο οι αγορές.

reporter.gr

Σε χαμηλά 5 μηνών οι μετοχές στο Ντουμπάι

Σε χαμηλά 5 μηνών οι μετοχές στο Ντουμπάι

Τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών άγγιξαν οι μετοχές στο Ντουμπάι, με 'βαρίδι' τις μετοχές των Emaar Properties PJSC και Emirates NBD PJSC, εν μέσω των έντονων ανησυχιών που εγείρει ο 'αγώνας' της Dubai World για την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Η μετοχή της Emaar, της μεγαλύτερης εταιρείας real estate των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πραγματοποίησε 'βουτιά' 7,6%, ενώ η μετοχή της Emirates NBD, του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Σεπτέμβρη.

Ο γενικός δείκτης του Abu Dhabi κατέγραψε απώλειες 1,5%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Dubai World ξεκίνησε ευρύ κύκλο συνομιλιών με τις τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, ύψους 26 δισ. δολαρίων.

reporter.gr

Dubai: Νέα σενάρια πώλησης επενδύσεων


Dubai: Νέα σενάρια πώλησης επενδύσεων


Νέα σενάρια πώλησης των επενδύσεων του Dubai ανά τον κόσμο πυροδότησαν χθεσινές δηλώσεις του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών του εμιράτου, Abdulrahman al-Saleh, την ίδια στιγμή που οι πιστωτές της κρατικής Dubai World ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για την αναδιάρθρωση των δανείων €26 δισ. που συσσώρευσε τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τη Financial Times, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η εταιρεία συμμετοχών θα μπορούσε να πωλήσει κάποιες από τις ξένες επενδύσεις στο εξωτερικό στις οποίες περιλαμβάνεται το κρουαζιερόπλοιο QE2 και η καναδική Cirque du Soleil.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη Dubai World να πωλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε στον Al Jazeera ο κ. Saleh, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Παρά τις δηλώσεις, η εγχώρια χρηματαγορά του Dubai υποχώρησε κατά 8% σε χαμηλό 20 εβδομάδων.

O κ. Saleh ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Dubai δεν θα πουλήσει δικά της περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξει την κρατική εταιρεία.

Ορισμένοι τραπεζίτες έχουν εισηγηθεί ότι τα προβλήματα του χρέους του Dubai World είναι τόσο σοβαρά ώστε η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία πέραν αυτών που κατέχονται από τη Dubai World ή τις δύο μονάδες της Nakheel και Limitless για να επανακτήσει την ευρωστία της η DW.

Oι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι βρετανικές τράπεζες έχουν ένα συνολικό χρέος λόγω της έκθεσης στην Dubai World περίπου $ 5 δισ. Η Royal Bank of Scotland είναι η πιο εκτεθειμένη μεταξύ των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου, με μεταξύ $1 δισ. και $2 δισ. του χρέους, μπροστά από την HSBC, Standard Chartered και Lloyds Banking Group.

Η Εθνική Τράπεζα των Εμιράτων του Dubai είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της DW με εκκρεμή δάνεια ύψους περίπου $3 δισ.

Χθες οι πιστωτές της Dubai World συναντήθηκαν με τη διεύθυνση της εταιρείας, η οποία δεν παρουσίασε πλάνο αναδιάρθρωσης.

Η πιστωτική κρίση της DW έχει οδηγήσει σε σενάρια πώλησης του μεριδίου της Dubai Financial Group, που επίσης ανήκει στο αραβικό κρατίδιο. Η DFG κατέχει το 19% περίπου της Marfin Popular Bank και το 17% της Marfin Investment Group.

Βασικοί μέτοχοι της Marfin, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, έχουν κάνει πρόταση στο Dubai για απόκτηση του μεριδίου του. Το (μικρό) ύψος της επένδυσης όμως και οι τρέχουσες τιμές φέρονται να είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για αποεπένδυση από πλευράς του Dubai.

reporter.gr

Πέντε διεθνείς οίκοι δηλώνουν ταύροι για το 2010

Πέντε διεθνείς οίκοι δηλώνουν ταύροι για το 2010

Υπάρχουν σημάδια πως το ήδη δυναμικό bull run των διεθνών μετοχών, το οποίο δυστυχώς έχει εγκαταλείψει το Χ.Α, θα συνεχιστεί και το 2010, με τους αναλυτές να συμβουλεύουν τους επενδυτές που έχουν χάσει το ράλι, πως υπάρχει χρόνος για κέρδη, έστω και αν δεν θα είναι το ίδιο εκρηκτικά με αυτά που είδαμε φέτος. Ετσι, Credit Suisse, Goldman Sachs, Deutsche Βank, ING Groep και JPMorgan ψηφίζουν μετοχές «δαγκωτό» για το 2010.Οι αναλυτές της Credit Suisse εκτιμούν πως μέχρι τα μέσα του 2010, οι διεθνείς μετοχές θα τρέξουν κατά 12%, όμως, εάν και εφόσον, οι ΗΠΑ διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια μέχρι το δ' τρίμηνο, τότε ίσως υπάρξει μία διορθωτική φάση στα χρηματιστήρια. Πάντως ο διεθνή οίκος δηλώνει overweight στις μετοχές και ο διευθυντής της διεθνούς στρατηγικής μετοχών της Credit Suisse κ. Andrew Garthwaite μάλιστα τονίζει ότι, είναι «ξεκάθαρα» πιο ελκυστικές από τα εταιρικά ομόλογα.

Στα ίδια αισιόδοξα πλαίσια κινούνται και οι Goldman Sachs, Deutsche Bank και ING Groep, αφού προχωρούν στην αναβάθμιση του στόχου που είχαν θέσει, για τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, για τα τέλη του 2010.

Ετσι, η Goldman, Sachs τοποθετεί το κλείσιμο του πανευρωπαϊκού δείκτη, στις 300 μονάδες στα τάλεη του 2010, προβλέποντας έτσι ράλι της τάξης του 20% για τους επόμενους 12 μήνες.

Και η ING τάσσεται υπέρ των ταύρων για το 2010, και προχωρά στην αναβάθμιση του στόχου για τον δείκτη DJ Stoxx 600 για τα τέλη του ερχόμνεου έτους, στις 310 μονάδες και τονίζει ότι παραμένει θετική για την προοπτική των ευρωπαϊκών μετοχών για τα επόμενα δύο χρόνια. Οπως υπογραμμίζει, ο δείκτης μέχρι τα τέλη του 2011 θα κλείσει κοντά στα ιστορικά υψηλά του, που είχε σημειώσει το 2007. Ο οίκος υποβαθμίζει ωστόσο τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ενω αναβαθμίζει τους αμυντικούς κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα ποτά, την υγεία, τις τηλεπικονωνίες και τα ιδιωτικά και οικιακά αγαθά.

Αμυντικές μετοχές για το 2010 ψηφίζει και η Deutsche Bank σημειώνοντας πως οι κυκλικές μετοχές έχουν υπεραποδόσει αρκετά πλέον. Παράλληλα και αυτή αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τον DJ Stoxx 600 από τις 225 στις 250 μονάδες, λόγω των διαφορετικών σεναρίων που προβάλλουν για τα μακροοικονομικά στοιχεία. Οπως σημειώνει, το πιο πιθανό σενάριο για το τέλος του 2010 είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι διατηρήσιμη και τα μέτρα στήριξης θα αποσυρθούν, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν προβλήματα στις αγορές.

Πάντως η πορεία των αγορών θα είναι καλύτερη στο α' εξάμηνο από ότι στο β' και συστήνει overweight θέσεις στον κλάδο του πετρελαίου, των τηλεπικοινωνιών, των ασφαλειών, των τροφίμων και ποτών, ενω underweight σταση τηρεί για τις τράπεζες, τις πρώτες ύλες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Τέλος, η JPMorgan, σε νέο report της με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου, εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές μετοχές ενδέχεται να τρέξουν κατά 17% το 2010.

Η ανάπτυξη της κερδοφορίας και η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, θα είναι οι απόλυτοι οδηγοί αυτού του ράλι σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής κ. Mislav Matejka, οι καταλύτες για το επόμενο διάστημα, θα είναι η ισχυρή σεζόν των αποτελεσμάτων κερδοφορίας, τα θετικά νέα από το μέτωπο της αγοράς εργασίας, το ριμπάουντ των βασικών οικονομικών δεικτών καθώς και η αύξηση της διάθεσης για ρίσκο, των επενδυτών, την νέα χρονιά.

reporter.gr

Moody’s: «Ασταθείς» οι αξιολογήσεις ΗΠΑ-Βρετανίας



Moody’s: «Ασταθείς» οι αξιολογήσεις ΗΠΑ-Βρετανίας

Η υψηλή αξιολόγηση «ΑΑΑ», βρετανικής και αμερικανικής οικονομίας δεν είναι και τόσο «ισχυρή», όπως διευκρινίζει η Moody’s, εξαιτίας των υψηλών χρεών των δύο χωρών.

Αντίθετα οι αντίστοιχες αξιολογήσεις («ΑΑΑ») Γαλλίας, Γερμανίας και Καναδά δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς η δημοσιονομική τους εικόνα. Όπως, πάντως, διευκρινίζει ο οίκος καμία από τις οικονομίες που έχουν λάβει τον υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν κινδυνεύουν να τον χάσουν, μιας και «η δημοσιονομική τους εικόνα δεν είναι τόσο δραματική ώστε να ενέχει αυτόν τον φόβο».

Διευκρινίζεται ότι το χρέος της Βρετανίας αναμένεται ότι θα φθάσει στο 89,3% του ΑΕΠ το 2010 από 75,3% του ΑΕΠ που είναι φέτος, βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ. Όσο για τις ΗΠΑ το χρέος υπολογίζεται να αγγίξει το 97,5% του ΑΕΠ το 2010, από 87,4% του ΑΕΠ που είναι φέτος.

euro2day.gr

=============

Moody’s Says U.K., U.S. AAA Ratings Relatively Weaker

Dec. 8 (Bloomberg) -- Moody’s Investors Service said its top debt ratings on the U.S. and the U.K. may “test the AAA boundaries” because their public finances are worsening in the wake of the global financial crisis.

The U.K. and U.S. have “resilient” AAA ratings, as opposed to the “resistant” top ratings on Canada, Germany and France, Moody’s said in a report today. None of the top-rated countries are “vulnerable,” or have public finances that are “stretched ‘‘beyond the point of ‘no return’ to the AAA category,’’ the New York-based company said.

The British pound fell against all of its 16 most-traded counterparts, dropping as much as 0.4 percent to $1.6381 versus the dollar.

All AAA rated governments are affected by the global financial crisis, with differences in their impact and ability to respond, Moody’s analysts led by Pierre Cailleteau said in the report. ‘‘Resistant’’ countries, which also include New Zealand and Switzerland, started from a more robust position and won’t see debt exceed levels consistent with their AAA status, Moody’s said.

British Chancellor of the Exchequer Alistair Darling said yesterday that he would rather suffer criticism for removing support for the economy too late than too early, signaling he will put off measures to reduce Britain’s biggest budget deficit since World War II.

‘Determined Effort’

‘‘I do think we need to make a determined effort to get our debt down,” Darling said. “I would rather be found guilty of removing the support slightly too late than slightly too early.”

The U.K. entered the crisis in a vulnerable position and is now facing an “inexorable deterioration of debt affordability,” Moody’s said. The government’s ability to borrow large amounts of money at favorable terms supports its ratings, according to the report.

The U.K.’s public debt will swell to 89.3 percent of the economy in 2010 from 75.3 percent this year, according to the Organization for Economic Cooperation and Development.

The U.S.’s debt burden will climb to 97.5 percent of gross domestic product next year from 87.4 percent, the OECD forecast in June. National debt climbed to $7.17 trillion in November.

The expansion of the U.S. economy won’t be enough for it to make “major progress” in reducing its budget deficit, the ratings company said.

bloomberg

New Century executives charged with fraud

New Century executives charged with fraud

Regulators say top executives at the now bankrupt subprime lender tried to hide rising defaults on dubious loans.

WASHINGTON (Reuters) -- U.S. securities regulators Monday charged three former executives at now-bankrupt lender New Century with fraud, the latest government attempt to bring bad actors in the subprime market to justice.

The U.S. Securities and Exchange Commission accused the executives of trying to disguise New Century's rapidly deteriorating performance from investors while releasing weekly internal reports entitled "Storm Watch."

New Century, once one of the largest independent providers of home loans to people with poor credit, filed for bankruptcy two years ago amid mounting customer defaults.

The SEC said it is seeking civil penalties and disgorgement of funds from the defendants. They are former Chief Executive Brad Morrice, former Chief Financial Officer Patti Dodge, and former Controller David Kenneally.

Attorneys for the former executives did not immediately return calls seeking comment.

The failure of New Century rippled across the U.S. mortgage lending industry, sparking a string of other bankruptcies that roiled financial markets as banks booked losses on billions of dollars in mortgage-linked securities at the heart of the global financial crisis.

"New Century shareholders took a double-hit: The company's mortgage assets and business performance became increasingly impaired, and management manipulated its numbers and concealed its deteriorating performance," said SEC enforcement director Robert Khuzami in a statement.

The SEC said New Century sought to assure investors that its business was not at risk and failed to disclose dramatic increases in early loan defaults, loan repurchases and pending loan repurchase requests.

The government also said that Dodge and Kenneally fraudulently accounted for expenses related to bad loans that it had to repurchase.

In one of its largest pending subprime cases, the SEC in June charged prominent banker Angelo Mozilo, who built the largest U.S. mortgage lender, with securities fraud and insider trading.

cnn

Lukoil: Μείωση 41% στα κέρδη γ’ τριμήνου



Κάμψη της κερδοφορίας της κατά 41% και των πωλήσεων κατά 32% ανακοίνωσε η ρωσική παραγωγός πετρελαίου Lukoil για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 2,06 δισ. δολάρια από 3,47 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ενώ οι πωλήσεις της μειώθηκαν στα 21,94 δισ. δολάρια από 32,38 δισ. δολάρια.

Τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη 2,27 δισ. δολαρίων και έσοδα 22,84 δισ. δολαρίων.

Όπως ανακοίνωσε η Lukoil, τα έσοδα από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 23%, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις διυλισμένων προϊόντων σημείωσαν πτώση 36%.

«Η υποτίμηση του ρουβλίου έναντι του αμερικανικού δολαρίου το 2009 επηρέασε σημαντικά τις μέσες πραγματικές τιμές στη Ρωσία», επισημαίνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

naftemporiki

GM: Συζητήσεις για μερική πώληση της Saab


GM: Συζητήσεις για μερική πώληση της Saab


Σε συζητήσεις με την BAIC, την πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, σχετικά με μια πιθανή μερική πώληση παγίων της Saab – συμπεριλαμβανομένων των μονάδων εξαρτημάτων και τεχνολογίας – βρίσκεται η General Motors σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα, η Beijing Automotive Industry Holding Group έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για την απόκτηση της παραγωγικής μονάδας της Saab στη Τρολχάτεν της Σουηδίας.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η κινεζική εταιρεία θα ξεκινήσει την παραγωγή στην Κίνα βάσει των παλαιότερης γενιάς οχημάτων της Saab, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων 9-5 και 9-3.

Η μερική πώληση της τεχνολογίας της Saab ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για τη ρευστοποίηση άλλων παγίων της εταιρείας, όπως των κεντρικών της γραφείων, απειλώντας περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας στη Σουηδία.

naftemporiki

Νέα προθεσμία για το χρέος διαπραγματεύεται η Dubai World


Νέα προθεσμία για το χρέος διαπραγματεύεται η Dubai World


Νέα προθεσμία για την εξόφληση χρέους της, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, που λήγει στις 14 Δεκεμβρίου, συζητάει με τους πιστωτές η Dubai World, σύμφωνα με την εφημερίδα al-Bayan.

Η διοίκηση του επενδυτικού οχήματος του Ντουμπάι συναντήθηκε χθες με τους βασικούς πιστωτές, προκειμένου να συζητήσει το αίτημά της για καθυστέρηση της εξόφλησης υποχρεώσεων 26 δισ. δολαρίων, αίτημα το οποίο προκάλεσε αναταραχές στις διεθνείς αγορές και έπληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το Ντουμπάι.

«Οι συνομιλίες στοχεύουν στην εξεύρεση μιας τελικής λύσης και στο πώς θα αναδιαρθρωθεί το χρέος... το θέμα τώρα είναι η ημερομηνία για το χρέος που λήγει αυτό το μήνα», ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Στους πιστωτές της Dubai World περιλαμβάνονται οι βρετανικές Standard Chartered, HSBC, Lloyds και Royal Bank of Scotland, καθώς και οι εγχώριες τράπεζες Emirates NBD και Abu Dhabi Commercial Bank.

Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησε από τις τοπικές τράπεζες να δηλώσουν την όποια έκθεσή τους στην Dubai World με εγκύκλιο που φέρει ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου.

naftemporiki

Obama: Κεφάλαια από το TARP για μείωση ελλείμματος, δημιουργία θέσεων εργασίας


Obama: Κεφάλαια από το TARP για μείωση ελλείμματος, δημιουργία θέσεων εργασίας


Για τη μείωση του ελλείμματος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια που προορίζονταν για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφού αυτή αποδείχτηκε φθηνότερη του αναμενόμενου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama.

Ο Obama δήλωσε πως οι ΗΠΑ “για όλους τους πρακτικούς λόγους” δεν χάνουν πλέον θέσεις εργασίας, ωστόσο η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί πως η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας συνάδει με την οικονομική ανάπτυξη.

capital.gr

Ιαπωνία: Νέο "πακέτο" στήριξης ύψους $80,6 δισ.


Ιαπωνία: Νέο "πακέτο" στήριξης ύψους $80,6 δισ.


Νέο “πακέτο” ενίσχυσης της οικονομίας παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, το οποίο περιλαμβάνει δαπάνες ύψους 7,2 τρισ. γεν (80,6 δισ. δολάρια) σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι “φωνές” για περισσότερη κρατική βοήθεια.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, το σχέδιο ήταν αναμενόμενο και οι δαπάνες αποτελούν σχεδόν το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ δεν πρόκειται να συμπεριλάβει σημαντικές σε μέγεθος εκδόσεις κρατικών ομολόγων καθώς ο πρωθυπουργός Yukio Hatoyama δεν επιθυμεί να χαρακτηριστεί η κυβέρνηση ως δημοσιονομικά απείθαρχη.

“Υπήρξε καθυστέρηση στην έγκριση του πακέτου λόγω των διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων συνεργασίας, ωστόσο το τελικό ποσό που θα δαπανηθεί δεν αποτελεί έκπληξη”, σχολίασε ο Mitul Kotecha, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην αγορά συναλλάγματος της Calyon.

Ωστόσο, το κόμμα συνεργασίας του οποίου ηγείται ο Shizuka Kamei ενδέχεται να συνεχίσει να ζητάει ακόμη περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση της οικονομίας όταν η κυβέρνηση καταρτίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το δημοσιονομικό έτος που ξεκινά τον επόμενο Απρίλιο.

capital.gr

November retail sales up 1.8 percent


November retail sales up 1.8 percent

LONDON (Reuters) - Retail sales values rose at their slowest annual pace last month since August, held back by food sales where a fall in inflation led to their weakest performance in more than two years, a survey showed on Tuesday. The British Retail Consortium said the value of like-for-like sales rose 1.8 percent in November compared with a year ago. The value of total sales -- which includes new floorspace -- was 4.1 percent higher.

iii.co.uk
Share |