Tuesday, December 8, 2009

Dubai: Νέα σενάρια πώλησης επενδύσεων


Dubai: Νέα σενάρια πώλησης επενδύσεων


Νέα σενάρια πώλησης των επενδύσεων του Dubai ανά τον κόσμο πυροδότησαν χθεσινές δηλώσεις του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών του εμιράτου, Abdulrahman al-Saleh, την ίδια στιγμή που οι πιστωτές της κρατικής Dubai World ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για την αναδιάρθρωση των δανείων €26 δισ. που συσσώρευσε τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τη Financial Times, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η εταιρεία συμμετοχών θα μπορούσε να πωλήσει κάποιες από τις ξένες επενδύσεις στο εξωτερικό στις οποίες περιλαμβάνεται το κρουαζιερόπλοιο QE2 και η καναδική Cirque du Soleil.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη Dubai World να πωλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε στον Al Jazeera ο κ. Saleh, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Παρά τις δηλώσεις, η εγχώρια χρηματαγορά του Dubai υποχώρησε κατά 8% σε χαμηλό 20 εβδομάδων.

O κ. Saleh ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Dubai δεν θα πουλήσει δικά της περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξει την κρατική εταιρεία.

Ορισμένοι τραπεζίτες έχουν εισηγηθεί ότι τα προβλήματα του χρέους του Dubai World είναι τόσο σοβαρά ώστε η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία πέραν αυτών που κατέχονται από τη Dubai World ή τις δύο μονάδες της Nakheel και Limitless για να επανακτήσει την ευρωστία της η DW.

Oι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι βρετανικές τράπεζες έχουν ένα συνολικό χρέος λόγω της έκθεσης στην Dubai World περίπου $ 5 δισ. Η Royal Bank of Scotland είναι η πιο εκτεθειμένη μεταξύ των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου, με μεταξύ $1 δισ. και $2 δισ. του χρέους, μπροστά από την HSBC, Standard Chartered και Lloyds Banking Group.

Η Εθνική Τράπεζα των Εμιράτων του Dubai είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της DW με εκκρεμή δάνεια ύψους περίπου $3 δισ.

Χθες οι πιστωτές της Dubai World συναντήθηκαν με τη διεύθυνση της εταιρείας, η οποία δεν παρουσίασε πλάνο αναδιάρθρωσης.

Η πιστωτική κρίση της DW έχει οδηγήσει σε σενάρια πώλησης του μεριδίου της Dubai Financial Group, που επίσης ανήκει στο αραβικό κρατίδιο. Η DFG κατέχει το 19% περίπου της Marfin Popular Bank και το 17% της Marfin Investment Group.

Βασικοί μέτοχοι της Marfin, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, έχουν κάνει πρόταση στο Dubai για απόκτηση του μεριδίου του. Το (μικρό) ύψος της επένδυσης όμως και οι τρέχουσες τιμές φέρονται να είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για αποεπένδυση από πλευράς του Dubai.

reporter.gr

No comments:

Share |