Friday, August 22, 2008

O Bernanke έριξε το πετρέλαιο και ανέβασε το δολάριο

O Bernanke έριξε το πετρέλαιο και ανέβασε το δολάριο

Στοπ στο ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων ημέρων του αργού έβαλαν αφενός οι δηλώσεις του προέδρου της FED Ben Bernanke, για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ως το τέλος του 2008, και αφετέρου η ανοδος ύψους 0,9% που κατέγραψε το δολάριο. Επίσης, στην αποκλιμάκωση του αργού συνέβαλλε το γεγονός ότι η Τουρκία απεκατέστησε την ροή πετρελαίου από τον αγωγό της Κασπίας Θάλασσας που είχε κλείσει εξαιτίας φωτιάς.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου για το αργό υποχώρησε κατά 5,4% κλείνοντας στα 114,59 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογες απώλειες 5,25% κατέγραψε το αντίστοιχο συμβόλαιο τύπου μπρεντ κλείνοντας στα 116,04 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή της βενζίνης βρέθηκε κατά 6% χαμηλότερα, στα 2,8622 δολάρια το γαλόνι.

Ο αγωγός Baku-Tbilisi-Ceyhan, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Γεωργίας στην τουρκική ακτή, ανέκτησε την κανονική του αρχή, μετά από τη φωτιά που είχε διακόψει τις εξαγωγές νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,9% στα 1,4773 δολάρια ανά ευρώ, ενώ χθες σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών, αφού υποχώρησε κατά 1%.

Παρόλα το αργό κατέγραψε την πρώτη εβδομαδιαία ανοδο μετά από 15 ημέρες αφού ενισχύθηκε κατά 0,6%. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αργού έχει ενισχυθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά 65%.

Η υπογραφή της αντιπυραυλικής ασπίδας ΗΠΑ- Πολωνίας πυροδότησε αυτή την εβδομάδα ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην τροφοδοσία του πλανήτη με πετρέλαιο από της περιοχές της Ρωσίας και την Κασπίας, οδηγώντας σε ράλι ανόδου το αργό. Η αντιπυραυλική συμμαχία έχει στην πραγματικότητα αντιρωσικό στόχο και θα πυροδοτήσει ένα πόλεμο εξοπλισμού, επεσήμανε σχετικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Τα εμπορεύματα πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ανοδο σε διάστημα 33 ετών, καθώς η τιμή του αργού σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη μετά από 15 ημέρες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές των εμπορευμάτων και η ενίσχυση του δολαρίου, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της FED, Ben Bernanke. Επιπλέον, ο Ben Bernanke δήλωσε ότι σκοπό της FED είναι να ενισχυθεί η σταθερότητα του δολαρίου ώστε να αποφευχθούν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές, γεγονός που θα βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού το τρέχον εξάμηνο.

REPORTER.GR

Bernanke: Εκτιμά αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Bernanke: Εκτιμά αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές των εμπορευμάτων και η ενίσχυση του δολαρίου, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της FED, Ben Bernanke. Επιπλέον, ο Ben Bernanke δήλωσε ότι σκοπό της FED είναι να ενισχυθεί η σταθερότητα του δολαρίου ώστε να αποφευχθούν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές, γεγονός που θα βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού το τρέχον εξάμηνο.

Τέλος, ο Bernanke σημείωσε ότι η αστάθεια που υπάρχει στις κεφαλαιαγορές από τον περσινό Αύγουστο, και έχει επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας μειώνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και αυξάνοντας την ανεργία, θα διαρκέσει ακόμα αρκετά.

REPORTER.GR

Στην εξαγορά της Benfield προχωρά η Aon έναντι 1,6 δις. δολ.

Στην εξαγορά της Benfield προχωρά η Aon έναντι 1,6 δις. δολ.

Στην εξαγορά της Benfield Group προχωρά η Aon, η μεγαλύτερη αντασφαλιστική παγκοσμίως έναντι του ποσού των 844 εκατ. στερλινών, ήτοι 1,6 δις. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων νέων μετοχών.
Η Benfield καταγράφει σήμερα κατακόρυφη ανοδο που αγγίζει το 30%, με τις μετοχές να διαπραγματεύονται στις 351 πένες, υψηλότερα από την προσφορά της Aon ύψους 3,5 στερλίνες ανά μετοχή. Η Aon θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση.

Η εξαγορά θα αυξήσει την παρουσία της Aon στη Φλόριδα, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο η Benfield σημείωσε πτώση 7% στο α΄ εξάμηνο.

REPORTER.GR

Μπάφετ: Χωρίς καμία αξία οι Fannie και Freddie

Μπάφετ: Χωρίς καμία αξία οι Fannie και Freddie

Καμία αξία δεν έχουν πλέον οι πολύπαθες Fannie Mae και Freddie Mac, δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNBC ο Warren Buffett, πρόεδρος της Berkshire Hathaway. Οι δύο εταιρείες μπορούσαν να δανειστούν χωρίς τους συνήθεις περιορισμούς, καθώς είχαν λευκή επιταγή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανέφερε ο Μπάφετ.

Χθες οι δύο εταιρείες άγγιξαν χαμηλό 20 ετών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υπό το βάρος της φημολογίας ότι μια πιθανή παρέμβαση της κυβέρνησης να τις σώσεις θα αφήσει της μετοχές τους χωρίς καμία αξία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πολσον έλαβε έγκριση από το Κογκρέσο να ενισχύσει με έκτακτα κεφάλαια τις δύο εταιρείες προκειμένου να γλυτώσουν τη χρεοκοπία.

REPORTER.GR

Πρόταση εξαγοράς της Lehman απογειώνει αγορές και μετοχή

Πρόταση εξαγοράς της Lehman απογειώνει αγορές και μετοχή

Σε εξαγορά της Lehman Brothers φημολογείται ότι πρόκειται να προχωρήσει η Korean Development Bank. Η εν λόγω φήμη απογείωσε τις μετοχές της Lehman κατά 14% στο premarket και διπλασίασε τα κέρδη των ευρωπαϊκών δεικτών και των αμερικανικών παραγώγων. Η σχετική πληροφορία μεταδίδεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Επίσης, ώθηση δέχεται ο κλάδος των αερομεταφορών και των αυτοκινητοβιομηχανιών εξαιτίας της κάμψης που καταγράφεται στην τιμή του αργού μετά το χθεσινό ράλι ύψους 5%. Με ισχυρά κέρδη αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η έναρξη της συνεδρίασης στην αμερικανική κεφαλαιαγορά

Στο Λονδίνο o FTSE ενισχύεται κατά 1,73% στις 5.424,80 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στις 6.275,05 μονάδες με κέρδη 1,20% και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει ανοδο 1,38% στις 4.331,43 μονάδες.

Στην αγορά παραγώγων της Wall Street o S&P ενισχύεται κατά 0,78%, o Nasdaq κατά 0,88% και ο Dow 0,73%

Ισχυρά κέρδη της τάξεως του 11% καταγράφει η μεγαλύτερη γερμανική κατασκευαστική, η Hochtief, ύστερα από δημοσίευμα του Manager Magazin που επισημαίνει ότι πρόκειται να διασπαστεί από τους βασικούς του επενδυτές, την ισπανική κατασκευαστική ACS και το Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Oleg Deripaska.

Ακόμη κατακόρυφη αύξηση ύψους 30% καταγράφουν οι μετοχές της Benfield Group, μετά την ανακοίνωση για εξαγορά της από την Aon, τη μεγαλύτερη αντασφαλιστική παγκοσμίως έναντι του ποσού των 844 εκατ. στερλινών, ήτοι 1,6 δις. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων νέων μετοχών.

Η Aon θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση. Η εξαγορά θα αυξήσει την παρουσία της Aon στη Φλόριδα, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο η Benfield σημείωσε πτώση 7% στο α΄ εξάμηνο.

Η πρόταση της Aon ακολουθεί αυτήν της Xstrata για την Lonmin έναντι 10 δις. δολαρίων και της General Dynamics για την Jet Aviation Management.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει ο τραπεζικός κλάδος με τις UBS και HBOS να ηγούνται των κερδών.

Ανοδικά κατά 6,1% κινείται η SSL International, μετά τη σύσταση της Goldman Sachs για αγορά μετοχών της εταιρίας, η οποία είναι πιθανός στόχος εξαγοράς.

Κέρδη καταγράφει η Deutsche Post, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της σε «αγορά» από «διακράτηση» στην οποία προέβη η Goldman.

Ακόμη, όσον αφορά αεροπορικές και αυτοκινητοβιομηχανίες κέρδη άνω του 2% καταγράφουν οι PSA Peugeot Citroen, η Deutsche Lufthansa και UAL, καθώς η τιμή του αργού βρίσκεται σε αρνητική τροχιά.

Παρά την θετική σημερινή τους εικόνες όμως, οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου μήνα, καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιπλέον διαγραφές.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1013.12 ( 2.66%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2953.75 ( 2.65%)

Όγκος: € 2,695,345

---

FTSE 100 INDEX 5,505.60 135.40 2.52%
CAC 40 INDEX 4,400.45 95.84 2.23%
DAX INDEX 6,342.42 105.46 1.69%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,628.06 197.85 1.73%
S&P 500 INDEX 1,292.20 14.48 1.13%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,414.71 34.33 1.44%

KBW: Τι αναμένει για κέρδη MPB

KBW: Τι αναμένει για κέρδη MPB


Στα €118 εκ. αναμένεται να ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας άνοδο 14%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της KBW. Όπως αναφέρεται σε έκθεση της KBW, η αγορά θα επικεντρωθεί στα επιτοκιακά περιθώρια και στην ανάκαμψη από την αρνητική επίδραση της υιοθέτησης του ευρώ μέσω της ανατιμολόγησης των δανείων με ψηλότερα επιτόκια.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται να αυξηθούν κατά 9% ωθούμενα από τη μερική ανάκαμψη των περιθωρίων στην Κύπρο και την ισχυρή αύξηση των δανείων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να αντισταθμίσουν τα αδύναμα έσοδα από συναλλαγές και το αυξημένο κοστολόγιο από την επιχειρηματική επέκταση.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι μετοχές της Marfin έχουν υποαποδώσει κατά 29% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, άρα οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των εκτιμήσεων έχουν αποτιμηθεί στις τιμές. «Η τιμή της Marfin είναι η πιο φθηνή στην Ευρώπη καθώς έχει πολλαπλασιαστή κερδών 5,5 τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009», αναφέρεται.

Τα κέρδη ανά μετοχή της Marfin αναμένεται να διαμορφωθούν στα €0,59 φέτος και στα €0,80 το 2009. Τα καθαρά κέρδη προβλέπονται στα €538 εκ. το 2008 και €663 εκ. τον επόμενο χρόνο.

Η τιμή στόχος που δίνει η KBW για τη Marfin είναι €6,8 με σύσταση outperform.

Η Marfin ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα στις 28 Αυγούστου.

STOCKWATCH.COM.CY

Τράπεζες: Ένεση ρευστότητας για επέκταση

Τράπεζες: Ένεση ρευστότητας για επέκταση


Ένεση ρευστότητας για επέκταση τους στο εξωτερικό θεωρούν οι τράπεζες τη μείωση του ορίου των καταθέσεων σε συνάλλαγμα που πρέπει να διατηρούν για προληπτικούς σκοπούς από την Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση της νομισματικής αρχής να μειώσει το ύψος των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα που πρέπει να διατηρούν για προληπτικούς σκοπούς οι τράπεζες από 75% σε 70%, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση των υποκαταστημάτων των τραπεζών στο εξωτερικό, σύμφωνα με αξιωματούχους τους, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Σε μια περίοδο που είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίζεις ρευστότητα στις διεθνείς αγορές, η απόφαση της ΚΤ είναι θετική εξέλιξη», ανέφερε στο πρακτορείο ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή.

«Το πλεονέκτημα της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η απελευθέρωση πρόσθετης ρευστότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση μας στο εξωτερικό, κυρίως στη Ρωσία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία», πρόσθεσε ο κ. Κυπρή.

Η οδηγία της ΚΤ αναμένεται να απελευθερώσει ρευστότητα πέραν των €550 εκ. από τις τρεις μεγάλες τράπεζες και γύρω στα €884 εκ. για ολόκληρο το σύστημα.

Οι τράπεζες ζητούσαν τη χαλάρωση των περιορισμών που υπάρχουν για προληπτική ρευστότητα εδώ και καιρό, ενώ τώρα υποστηρίζουν ότι το 70% είναι συντηρητικό.

«Η απόφαση της ΚΤ είναι θετική εξέλιξη, αλλά όχι τόσο ουσιαστική. Τα επίπεδα είναι ακόμη πολύ περιοριστικά, ειδικότερα εάν συγκριθούν με αυτά που υπάρχουν για το ευρώ», ανέφερε η διευθύντρια συναλλάγματος της Marfin Popular Άντρη Καπλάνη, αναφερόμενη στο ότι οι τράπεζες μπορούν να δανείζουν το 80% των καταθέσεων που έχουν σε ευρώ, ενώ μόνο το 30% των καταθέσεων σε συνάλλαγμα.

STOCKWATCH.COM.CY

Αυξάνει ο εποπτικός ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Αυξάνει ο εποπτικός ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Εδώ και ένα χρόνο, από το ξέσπασμα της διεθνούς πιστωτικής κρίσης, μεγάλες κεντρικές ανά τον κόσμο επανακτούν σιγά-σιγά εξουσίες του παρελθόντος, ιδιαίτερα στον τομέα της επίβλεψης των τραπεζικών δραστηριοτήτων. Η εξέλιξη αυτή συνιστά ουσιαστικά μεταστροφή της τάσης των τελευταίων ετών, κατά τα οποία ο εποπτικός ρόλος των κεντρικών τραπεζών περιοριζόταν σταδιακά.

Σήμερα, όπως τονίζουν ακαδημαϊκοί και σύμβουλοι ρυθμιστικών αρχών, είναι πλέον φανερό ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό αν όχι το μεγαλύτερο ρόλο στον προσδιορισμό των κινδύνων, που ελλοχεύουν για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Και ήδη το πετυχαίνουν.

«Τους ανατίθενται νέες αρμοδιότητες, που τις αναγάγουν σε βασικούς εποπτικούς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία είχαν ως κύρια αποστολή τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής» παρατηρεί σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Καρέλ Λανού, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών.

Η μεταστροφή αυτή έρχεται καθώς οι πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο αρχίζουν να αναγνωρίζουν τα προβλήματα ρευστότητας στις αγορές έως κορυφαία απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας ήδη προωθεί σχέδιο ανάθεσης στη Fed εξουσιών, που θα της επιτρέπουν να εποπτεύει την κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοοικονομικών οργανισμών, καθώς και την έκθεσή τους στο ρίσκο.

Στη Βρετανία, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει το ρόλο της Τράπεζας της Αγγλίας εντάσσοντας τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στις υποχρεώσεις της. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί προς ψήφιση στη Βουλή έως την ερχόμενη άνοιξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει προς το παρόν εποπτικό ρόλο. Οι αξιωματούχοι της, ωστόσο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν να τους δοθούν κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες. Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, συζητείται κυρίως το ενδεχόμενο να έχουν τη δυνατότητα να υποχρεώνουν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να υποβάλλουν πληροφορίες για την έκθεσή τους στο ρίσκο. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.


NAFTEMPORIKI

Στη Schaeffler το 49,99% της Continental

Στη Schaeffler το 49,99% της Continental

Kέρδισε τελικά τη μάχη της εξαγοράς της Continental, η Schaeffler Group, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου παραγωγής ελαστικών στην Ευρώπη ενέκρινε τη βελτιωμένη προσφορά της γερμανικής εταιρείας.


Αρχικά, η Continental είχε απορρίψει την προσφορά της Schaeffler ύψους 11,3 δισ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια η εταιρεία αύξησε την προσφορά της και παράλληλα αποδέχτηκε να εξαγοράσει το μειοψηφικό μερίδιο του ομίλου ελαστικών, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία εξαρτημάτων αυτοκινήτων παγκοσμίως. Αναλυτικότερα, η Schaeffler θα εξαγοράσει το 49,99% της Continental έναντι 12,1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας δηλαδή την προσφορά κατά 7% συγκριτικά με την αρχική πρόταση.

Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Continental, Μάνφρεντ Βένεμερ, ο οποίος από την αρχή είχε ταχθεί κατά της εν λόγω εξαγοράς, αποφάσισε ότι θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ωστόσο, η Schaeffler αναμένεται να αποκτήσει έλεγχο, έστω και έμμεσο, σε ένα μεγάλο δίκτυο συμφωνιών, γεγονός που έχει πυροδοτήσει τις ανησυχίες των ανταγωνιστών της.

Παράλληλα, ο γερμανικός όμιλος έχει προχωρήσει σε μία σειρά τακτικών, προκειμένου να προσεγγίσει το διοικητικό συμβούλιο της Continental. Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Continental υποχώρησε κάτω από τα 74 ευρώ στις διεθνείς αγορές.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,666.04 -86.17 -0.68%
CSI 300 INDEX 2,404.93 -39.05 -1.60%

''Φωτιά'' πήραν και πάλι τα εμπορεύματα

''Φωτιά'' πήραν και πάλι τα εμπορεύματα

Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ανοδο σε διάστημα 33 ετών οδεύουν τα εμπορεύματα, καθώς η τιμή του αργού πραγματοποίησε το ισχυρότερο αλμα σε διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ παράλληλα η αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος αναζωπύρωσε τη ζήτηση για πρώτες ύλες σαν εναλλακτική επένδυση. Ο δείκτης Reuters/Jefferies CRB στον οποίο διαπραγματεύονται 19 εμπορεύματα κατέγραψε χθες ανοδο της τάξεως του 3,7% στις 405,92 μονάδες στην αγορά της Νέας Υόρκης. Μια ανάλογη σημερινή του πορεία θα σηματοδοτήσει την κατά 6,2% ανοδό του στην τρέχουσα εβδομάδα, τη μεγαλύτερη που θα έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 1975. Παράλληλα, το δολάριο οδεύει προς την πρώτη του υποχώρηση σε επίπεδο εβδομάδας από τις 11 Ιουλίου, ενώ η τιμή του αργού βρίσκεται πάνω από τα 121 δολάρια μετά τη χθεσινή αύξηση κατά 5%.

Ειδικότερα, το αργό αναμένεται σήμερα να καταγράψει την πρώτη εβδομαδιαία ανοδο μετά από 15 ημέρες και τη μεγαλύτερη από τις 6 Ιουνίου. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 0,14% στις 121,35 μονάδες.

Η υπογραφή της αντιπυραυλικής ασπίδας ΗΠΑ- Πολωνίας αυτή την εβδομάδα πυροδότησε ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην τροφοδοσία του πλανήτη με πετρέλαιο από της περιοχές της Ρωσίας και την Κασπίας. Η αντιπυραυλική συμμαχία έχει στην πραγματικότητα αντιρωσικό στόχο και θα πυροδοτήσει ένα πόλεμο εξοπλισμού, επεσήμανε σχετικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Χθες, το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 4,9% κλείνοντας στα 121,18 δολάρια το βαρέλι. Κέρδη 6,50% κατέγραψε και το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ το οποίο έκλεισε στα 119,17 δολάρια το βαρέλι.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα εμπορεύματα, ο χρυσός εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις σήμερα και διαπραγματεύεται στα 835,99 δολάρια ανά ουγκιά, μετά την ανοδο κατά 2,9% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ακόμη, σημαντικά κέρδη της τάξεως του 8,2% κατέγραψε το νικέλιο, το κάκαο ενισχύεται κατά 6,8% και το ασήμι κατά 5,2%.

REPORTER.GR

Τράπεζες ΗΠΑ: Νέες διαγραφές ενεργητικού $ 6 δισ.

Τράπεζες ΗΠΑ: Νέες διαγραφές ενεργητικού $ 6 δισ.

Ακόμη ένα δύσκολο τρίμηνο προβλέπουν οι αναλυτές για τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, ένα τρίμηνο που αναμένεται να χαρακτηρισθεί από νέο «κύμα» διαγραφών, συνολικής αξίας που υπερβαίνει τα έξι δισ. δολάρια. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γράφτηκε χθες ο «επίλογος» για το πρώτο «θύμα» της πιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη, με την εξαγορά της γερμανικής τράπεζας ΙΚΒ από την αμερικανική Lone Star.


Ενα ακόμη δύσκολο τρίμηνο προβλέπουν οι αναλυτές για τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες.
Αναλυτές της Citigroup αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τις ζημίες τρίτου τριμήνου που αναμένεται να ανακοινώσει η Lehman Brothers ενώ υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη των Goldman Sachs και Morgan Stanley

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, οι τρεις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν στο τρίτο τρίμηνο νέες διαγραφές στοιχείων ενεργητικού, συνολικής αξίας 6,4 δισ. δολαρίων. Οι επιπρόσθετες διαγραφές για τη Lehman εκτιμώνται στα 2,9 δισ. δολάρια, στο 1,8 δισ. δολάρια για την Goldman Sachs και στο 1,7 δισ. δολάρια για τη Morgan Stanley. Οι προοπτικές για τη Lehman είναι περισσότερο δυσοίωνες, έπειτα από πληροφορίες για αποτυχία των συνομιλιών με την κινεζική CITIC Securities και την κρατική Korea Development Bank για την πώληση 50% του μετοχικού της κεφαλαίου προς τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Οι ζημίες λόγω της έκθεσης σε χρεόγραφα υψηλού ρίσκου στρέφουν τις επενδυτικές τράπεζες στην αναζήτηση κεφαλαίων, προσφέροντας επενδυτικές ευκαιρίες σε κρατικά επενδυτικά ταμεία. Η Τemasek Holdings, κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, εξετάζει την προοπτική μεγαλύτερων επενδύσεων σε τράπεζες της Δύσης.

Στην Ευρώπη

Η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Lone Star συμφώνησε να αγοράσει ό,τι έχει απομείνει από τη γερμανική τράπεζα χορήγησης δανείων ΙΚΒ, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο «θύμα» της Ευρώπης από τη διεθνή πιστωτική κρίση. Η KfW δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας, το ποσό εξαγοράς όμως υπολογίζεται κάτω από το στόχο 800 εκατ. ευρώ που είχε θέσει η γερμανική κυβέρνηση.

Η ΙΚΒ βρέθηκε πριν από ένα χρόνο στο χείλος της κατάρρευσης, λόγω επενδύσεων, ύψους 24 δισ. δολαρίων, σε αμερικανικά ενυπόθηκα δάνεια, αποτελώντας την πρώτη τράπεζα στην Ευρώπη που έπεσε «θύμα» της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Το κόστος διάσωσης της ΙΚΒ πλησίασε τα δέκα δισ. ευρώ, γι' αυτό και οι αρχές του Βερολίνου στράφηκαν στην αναζήτηση αγοραστή.


NAFTEMPORIKI
Share |