Friday, August 22, 2008

''Φωτιά'' πήραν και πάλι τα εμπορεύματα

''Φωτιά'' πήραν και πάλι τα εμπορεύματα

Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ανοδο σε διάστημα 33 ετών οδεύουν τα εμπορεύματα, καθώς η τιμή του αργού πραγματοποίησε το ισχυρότερο αλμα σε διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ παράλληλα η αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος αναζωπύρωσε τη ζήτηση για πρώτες ύλες σαν εναλλακτική επένδυση. Ο δείκτης Reuters/Jefferies CRB στον οποίο διαπραγματεύονται 19 εμπορεύματα κατέγραψε χθες ανοδο της τάξεως του 3,7% στις 405,92 μονάδες στην αγορά της Νέας Υόρκης. Μια ανάλογη σημερινή του πορεία θα σηματοδοτήσει την κατά 6,2% ανοδό του στην τρέχουσα εβδομάδα, τη μεγαλύτερη που θα έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 1975. Παράλληλα, το δολάριο οδεύει προς την πρώτη του υποχώρηση σε επίπεδο εβδομάδας από τις 11 Ιουλίου, ενώ η τιμή του αργού βρίσκεται πάνω από τα 121 δολάρια μετά τη χθεσινή αύξηση κατά 5%.

Ειδικότερα, το αργό αναμένεται σήμερα να καταγράψει την πρώτη εβδομαδιαία ανοδο μετά από 15 ημέρες και τη μεγαλύτερη από τις 6 Ιουνίου. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 0,14% στις 121,35 μονάδες.

Η υπογραφή της αντιπυραυλικής ασπίδας ΗΠΑ- Πολωνίας αυτή την εβδομάδα πυροδότησε ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην τροφοδοσία του πλανήτη με πετρέλαιο από της περιοχές της Ρωσίας και την Κασπίας. Η αντιπυραυλική συμμαχία έχει στην πραγματικότητα αντιρωσικό στόχο και θα πυροδοτήσει ένα πόλεμο εξοπλισμού, επεσήμανε σχετικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Χθες, το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 4,9% κλείνοντας στα 121,18 δολάρια το βαρέλι. Κέρδη 6,50% κατέγραψε και το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ το οποίο έκλεισε στα 119,17 δολάρια το βαρέλι.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα εμπορεύματα, ο χρυσός εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις σήμερα και διαπραγματεύεται στα 835,99 δολάρια ανά ουγκιά, μετά την ανοδο κατά 2,9% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ακόμη, σημαντικά κέρδη της τάξεως του 8,2% κατέγραψε το νικέλιο, το κάκαο ενισχύεται κατά 6,8% και το ασήμι κατά 5,2%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |