Friday, August 22, 2008

Τράπεζες: Ένεση ρευστότητας για επέκταση

Τράπεζες: Ένεση ρευστότητας για επέκταση


Ένεση ρευστότητας για επέκταση τους στο εξωτερικό θεωρούν οι τράπεζες τη μείωση του ορίου των καταθέσεων σε συνάλλαγμα που πρέπει να διατηρούν για προληπτικούς σκοπούς από την Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση της νομισματικής αρχής να μειώσει το ύψος των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα που πρέπει να διατηρούν για προληπτικούς σκοπούς οι τράπεζες από 75% σε 70%, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση των υποκαταστημάτων των τραπεζών στο εξωτερικό, σύμφωνα με αξιωματούχους τους, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Σε μια περίοδο που είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίζεις ρευστότητα στις διεθνείς αγορές, η απόφαση της ΚΤ είναι θετική εξέλιξη», ανέφερε στο πρακτορείο ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή.

«Το πλεονέκτημα της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η απελευθέρωση πρόσθετης ρευστότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση μας στο εξωτερικό, κυρίως στη Ρωσία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία», πρόσθεσε ο κ. Κυπρή.

Η οδηγία της ΚΤ αναμένεται να απελευθερώσει ρευστότητα πέραν των €550 εκ. από τις τρεις μεγάλες τράπεζες και γύρω στα €884 εκ. για ολόκληρο το σύστημα.

Οι τράπεζες ζητούσαν τη χαλάρωση των περιορισμών που υπάρχουν για προληπτική ρευστότητα εδώ και καιρό, ενώ τώρα υποστηρίζουν ότι το 70% είναι συντηρητικό.

«Η απόφαση της ΚΤ είναι θετική εξέλιξη, αλλά όχι τόσο ουσιαστική. Τα επίπεδα είναι ακόμη πολύ περιοριστικά, ειδικότερα εάν συγκριθούν με αυτά που υπάρχουν για το ευρώ», ανέφερε η διευθύντρια συναλλάγματος της Marfin Popular Άντρη Καπλάνη, αναφερόμενη στο ότι οι τράπεζες μπορούν να δανείζουν το 80% των καταθέσεων που έχουν σε ευρώ, ενώ μόνο το 30% των καταθέσεων σε συνάλλαγμα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |