Thursday, August 26, 2010

Short selling υπό όρους στο ΧΑ


Short selling υπό όρους στο ΧΑ

Να μην παρατείνει την καθολική απαγόρευση της πραγματοποίησης ανοικτών πωλήσεων στο ΧΑ αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά να συνεχίσει την απαγόρευση όσον αφορά στη διενέργεια μη καλυμμένων ανοικτών πωλήσεων.
Ειδικότερα από 1.9.2010 επιτρέπονται ανοικτές πωλήσεις μετοχών εφόσον ο πωλητής έχει διασφαλίσει πριν από τη συναλλαγή ότι θα έχει επαρκή διαθέσιμα μετοχών κατά την ημέρα εκκαθάρισης της ανοικτής πώλησης (Τ+3). Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση επισήμανσης των ανοικτών πωλήσεων (flagging) και η υποχρέωση εισαγωγής των εντολών ανοικτής πώλησης σε τιμή μεγαλύτερη από την τελευταία πράξη (up tick) όπως και η υποχρέωση γνωστοποίησης μεγάλης καθαρής αρνητικής θέσης επί συγκεκριμένης μετοχής (μεγαλύτερη του 0,10% του μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη) σύμφωνα με την απόφαση 1509/15.5.2009.

Παράλληλα, η ΕΚ αποφάσισε τη χορήγηση αδείας λειτουργίας στην υπό σύσταση εταιρία BARBIANO ΑΕΕΔ με έδρα την Αθήνα

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση στις κατασχέσεις το β΄τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2006


ΗΠΑ: Πτώση στις κατασχέσεις το β΄τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2006


Πτώση για πρώτη φορά μετά το 2006 και τη μεγαλύτερη από το 2005 σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ ο αριθμός των κατοικιών που βρίσκεται σε διαδικασία κατάσχεσης σύμφωνα με τη Mortgage Bankers Association.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των δανείων που βρίσκεται σε κάποιο στάδιο κατάσχεσης υποχώρησε στο 4,57% από 4,63% το πρώτο τρίμηνο ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ήταν 4,3%.

Ωστόσο, το ποσοστό των δανείων που παρουσιάζουν καθυστέρηση ενός μήνα σημείωσε άνοδο στο 3,51%, έχοντας κορυφωθεί στο 3,77% το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ στο τέλος του προηγούμενου έτους είχε υποχωρήσει στο 3,31%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου.


Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 31.000 στις 473.000. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 10.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς στις 504.000 από 500.000.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – αυξήθηκε κατά 3.250 στις 486.750.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου κατά 62.000 στις 4.456.000.

source: capital.gr

G. Sachs: Ανεβάζει τιμές-στόχους για ελληνικές τράπεζες


G. Sachs: Ανεβάζει τιμές-στόχους για ελληνικές τράπεζες


Ανοδικά αναθεωρεί τιμές-στόχους για μετοχές ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs, σε έκθεσή της με ημερομηνία 26 Αυγούστου 2010, χαρακτηρίζοντας ως «καλά νέα» τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ανησυχίες για τη ρευστότητα διατηρούνται.

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs θέτει:

- Για τη μετοχή της ΕΤΕ υψηλότερη τιμή-στόχο 9,70 ευρώ, από 9,30 ευρώ προηγουμένως, με νέα σύσταση neutral (από buy προηγουμένως).

- Για τη μετοχή της Alpha Bank υψηλότερη τιμή-στόχο 5,30 ευρώ, από 4,30 ευρώ προηγουμένως, με αμετάβλητη σύσταση neutral.

- Για τη μετοχή της Eurobank υψηλότερη τιμή-στόχο 5,40 ευρώ, από 4,50 ευρώ προηγουμένως, με αμετάβλητη σύσταση neutral.

- Για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς χαμηλότερη τιμή-στόχο 3,60 ευρώ, από 3,70 ευρώ προηγουμένως, με αμετάβλητη σύσταση sell.

- Για τη μετοχή της Τρ. Κύπρου υψηλότερη τιμή-στόχο 4,70 ευρώ, από 4,00 ευρώ προηγουμένως, με αμετάβλητη σύσταση neutral.

- Για τη μετοχή του Τ.Τ. υψηλότερη τιμή-στόχο 3,85 ευρώ, από 2,30 ευρώ προηγουμένως, με αμετάβλητη σύσταση sell.

- Για τη μετοχή της ΑΤΕΒank υψηλότερη τιμή-στόχο 0,60 ευρώ, από 0,45 ευρώ προηγουμένως, με αμετάβλητη σύσταση sell.

- Για τη μετοχή της Marfin Popular Bank υψηλότερη τιμή-στόχο 1,65 ευρώ, από 1,40 ευρώ προηγουμένως, με αμετάβλητη σύσταση neutral.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Απώλειες για τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών τον Ιούλιο


ΕΚΤ: Απώλειες για τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών τον Ιούλιο


Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν σε 367,5 δις ευρώ τον Ιούλιο έναντι 372,4 δις ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταδίδει το Reuters.

Εξαιρώντας τις καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα στοιχεία έδειξαν μηνιαία πτώση 4,5 δις ευρώ, δηλαδή οι καταθέσεις διαμορφώνονται σε 218,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, με αυτόν τον τρόπο μέτρησης, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά περίπου 10 τοις εκατό από το Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον Ιούλιο επίσης δείχνουν μείωση στις καταθέσεις των τραπεζών Ισπανίας και Ιρλανδίας, αλλά αύξηση για την Πορτογαλία.

source: capital.gr

Bank of China: Αύξηση 27% στα κέρδη α΄ εξάμηνο


Bank of China: Αύξηση 27% στα κέρδη α΄ εξάμηνο


Αύξηση 27% στα κέρδη εμφάνισε το α’ εξάμηνο η τρίτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της Κίνας Bank of China σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν στα 52,02 δισ. γουάν ($7,6 δισ.) από 41 δισ. γουάν επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν άνοδο 23% στα 91,9 δισ. γουάν ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε το δεύτερο στο 11,73% έναντι 11,09 το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 1,2% από 1,53%, ενώ η αξία των δανείων σε γουάν σε σχέση με την προηγούμενη χρήση αυξήθηκε 9,8% στα 5,39 δισ. γουάν.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση 1% του δείκτη Leading Indicators τον Αύγουστο


Ευρωζώνη: Αύξηση 1% του δείκτη Leading Indicators τον Αύγουστο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Άνοδο 1% σημείωσε τον Ιούλιο ο σύνθετος δείκτης των κορυφαίων ενδείξεων για την οικονομία της Ευρωζώνης, μετά από άνοδο 0,6% τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board.

"Παρά την αύξηση αυτού του μήνα και του προηγούμενου [στον δείκτη] για τη ζώνη του ευρώ, ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να επιβραδύνει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο διαμορφώνοντας το μονοπάτι για μετριοπαθή ανάπτυξη το 2011", σχολίασε ο Jean-Claude Manini, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board για την Ευρώπη.

"Οι ευμετάβλητες τιμές στην εμπιστοσύνη, η αποδυνάμωση των εξαγωγικών αγορών και η απόκλιση μεταξύ των οικονομικών επιδόσεων στις βόρειες και χώρες τις Ευρωζώνης τονίζουν πόσο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη", πρόσθεσε ο Manini.

Το Conference Board είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ. Ξεκίνησε να δημοσιεύει στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο σύνθετος δείκτης, που περιλαμβάνει στοιχεία και δείκτες με μελλοντικό προσανατολισμό, μπορεί να δείξει σημεία καμπής στον οικονομικό κύκλο.


source: capital.gr

ICBC: Στα $12,44 δισ. τα κέρδη το α΄εξάμηνο


ICBC: Στα $12,44 δισ. τα κέρδη το α΄εξάμηνο


Αύξηση στα κέρδη 27% εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα του κόσμου Industrial & Commercial Bank of China σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν στα 84,6 δισ. γουάν ($12,44 δισ.) από 66,42 δισ. γουάν ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των 81,83 δισ. γουάν αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν άνοδο στα 143,31 δισ. γουάν από 116,04 δισ. γουάν ενώ η αξία του βιβλίου δανείων σε εγχώριο νόμισμα σημείωσε άνοδο 9,9% στα 534,07 δισ. γουάν.

source: capital.gr

Σε ευθύ ανταγωνισμό με το Skype η Google


Σε ευθύ ανταγωνισμό με το Skype η Google


Την δυνατότητα να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις προς σταθερά και κινητά από τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της gmail, θα δώσει η Google στους χρήστες της, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Η κίνηση αυτή της Google την φέρνει σε ευθύ ανταγωνισμό με το Skype, που προγραμματίζει και δημόσια εγγραφή του στα τέλη του έτους. Το Skype, είναι πρωτοπόρο στον κλάδο με 560 εκατ. καταγεγραμμένους χρήστες. Συγκριτικά αναφέρεται ότι οι καταγεγραμμένοι χρήστες στο Gmail ανέρχονται στα 200 εκατ.

Επισημαίνεται, ότι οι χρήστες πληρώνουν μόνο για τις κλήσεις από υπολογιστή προς σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Οι κλήσεις από υπολογιστή προς έναν άλλο υπολογιστή είναι δωρεάν. Κατά συνέπεια, μόνο 8,1 εκατ. χρήστες της Skype ουσιαστικά πληρώνουν.

Η Google μάλιστα φαίνεται πως προχωρά και σε πόλεμο τιμών, καθώς υποσχέθηκε δωρεάν κλήσεις σε τηλέφωνα προς ΗΠΑ και Καναδά και πολύ χαμηλές χρεώσεις για τις άλλες χώρες. Για παράδειγμα ανέφερε πως κλήσεις προς Βρετανία, Γαλλία και Κίνα θα κοστίζουν δύο σεντς το λεπτό.

source: euro2day.gr

Γερμανία: Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - GfK


Γερμανία: Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - GfK

Βελτίωση στο καταναλωτικό κλίμα από το Σεπτέμβρη, βλέπει το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο GfK, καθώς η καλή πορεία της οικονομίας και η πτώση της ανεργίας ενισχύουν τις οικονομικές προσδοκίες των Γερμανών.


Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK σημείωσε άνοδο στις 4,1 μονάδες για το Σεπτέμβριο, από - αναθεωρημένα - 4 μονάδες τον Αύγουστο.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο στις 4 μονάδες από 3,9 που είχε ανακοινωθεί για τον Αύστουστο.

Τα γερμανικά νοικοκυριά αναμένεται να γίνουν πιο αισιόδοξα μετά την ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος σε υψηλό τριών ετών τον Αύγουστο και την πτώση της ανεργίας τον Ιούλιο.

Στις 19 Αυγούστου η Bundesbank αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο σύνολο του έτους..

source: reporter.gr

Roubini: Δίνει 40% πιθανότητες νέας ύφεσης


Roubini: Δίνει 40% πιθανότητες νέας ύφεσης


Οι ανησυχίες για εμφάνιση νέας οικονομικής ύφεσης συνεχίζουν να τρομάζουν τους επενδυτές και ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini δεν θα μπορούσε να μην δώσει τις προβλέψεις του.

Ο Roubini δίνει 40% πιθανότητες να βρεθεί σε ύφεση η αμερικανική οικονομία, ενώ παράλληλα προβλέπει ότι η αμερικανική ανάπτυξη θα κυμανθεί σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από το 1% στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

«Όλοι οι ευνοϊκοί παράγοντες του πρώτου εξαμήνου του έτους μετατρέπονται σε εμπόδια στο δεύτερο εξάμηνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Roubini, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο πακέτο στήριξης των 814 δισ. δολαρίων, το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, είναι «μία ανεμική οικονομία τύπου U για πολλά χρόνια δεδομένης της ανάγκης απομόχλευσης» των νοικοκυριών, των κυβερνήσεων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Με την ανάπτυξη στον πολύ χαμηλό ρυθμό κάτω του 1%, οι χρηματαγορές μπορεί να διορθώσουν απότομα, τα πιστωτικά και διατραπεζικά spreads να διευρυνθούν, ενώ η διάθεση ανάληψης κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο μειώνεται ραγδαία», τόνισε ο ίδιος.

«Συνεπώς η αρνητική αλληλεπίδραση μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και των τιμών των τίτλων υψηλού ρίσκου μπορεί εύκολα να οδηγήσει την οικονομία και επίσημα σε ύφεση double-dip», πρόσθεσε.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Νέο "καμπανάκι" από την S&P για την αξιολόγηση "ΑΑΑ"


ΗΠΑ: Νέο "καμπανάκι" από την S&P για την αξιολόγηση "ΑΑΑ"


Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το διογκούμενο έλλειμμα και να προστατεύσει την αξιολόγηση του "ΑΑΑ" προειδοποιεί ο επικεφαλής της επιτροπής αξιολογήσεων της Standard & Poor΄s Ratings Services, ενώ καλεί τους νομοθέτες να εξετάσουν "πολύ προσεκτικά" τις προτάσεις που θα υποβάλει η Επιτροπή Δημοσιονομικής Ευθύνης του προέδρου των ΗΠΑ.

Η αντίδραση του αμερικανικού Κογκρέσου στις προτάσεις της Επιτροπής θα είναι κρίσιμη στη διαμόρφωση του outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσε ο John Chambers μιλώντας στο Dow Jones Newswires.

"Είναι πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά την πιστωτική διαβάθμιση των ΗΠΑ, το Κογκρέσο να εξετάσει πολύ προσεκτικά τις προτάσεις της Επιτροπής", επισήμανε ο Chambers.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και η πολιτική αβεβαιότητα να πλήξουν την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής ο Chambers υπογράμμισε ότι η μεγάλη ευθύνη για την ανάληψη δράσης πέφτει στους νομοθέτες.

"Είναι πολύ σημαντικό το Κογκρέσο να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα", σημείωσε.

Η S&P έχει ήδη εκφράσει τον προβληματισμό της για την δημοσιονομική πορεία των ΗΠΑ, αν και ο Chambers εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

"Το οικονομικό outlook δεν είναι τόσο άσχημο όσο φοβούνται ορισμένοι αναλυτές", σημείωσε ο Chambers. Κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι αναμενόμενη καθώς αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ωστόσο δεν είναι πιθανή μια ύφεση διπλού πάτου (double-dip), πρόσθεσε το στέλεχος της S&P.

"Η αμερικανική οικονομία έχει αντοχές να σημειώσει ανάπτυξη 2% αυτό το έτος και το επόμενο", δήλωσε ο Chambers.

source: capital.gr

Μειώνει τιμές στόχους για τράπεζες η Deutsche Bank


Μειώνει τιμές στόχους για τράπεζες η Deutsche Bank


Διατηρεί την «ουδέτερη» στάση έναντι των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών η Deutsche Bank σε ανάλυσή της με ημερομηνία 24 Αυγούστου, ενώ περιέκοψε σημαντικά τις τιμές στόχους.

Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος για την Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 11,80 από τα 21,80 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση hold, για την Alpha Bank μειώνει την τιμή στόχο στα 5,30 ευρώ από τα 9,20 ευρώ διατηρώντας το hold.

Επίσης, θέτει νέα τιμή στόχο για τη Eurobank στα 5,60 από τα 7,50 ευρώ (hold), η τιμή στόχος για την Πειραιώς διαμορφώνεται στα 5 ευρώ και η σύσταση hold, για την Κύπρου στα 3,90 από τα 4,70 ευρώ (hold), για την Marfin Popular Bank στα 1,90 από τα 2,70 ευρώ (hold), και για την ATEBank στα 0,30 ευρώ από τα 1,20 ευρώ (sell).

Η γερμανική τράπεζα περικόπτει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του ελληνικού κλάδου κατά 60% για το 2010-2011, και επικεντρώνεται στην ποιότητα των παγίων στοιχείων και στο κεφάλαιο.

Η Deutsche Bank επανεξέτασε τα μοντέλα αποτίμησής της για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, και επισημαίνει ότι με την προϋπόθεση πως στην περίοδο 2010-2011 το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7%, το κόστος χρηματοδότησης θα είναι υψηλότερο και θα αυξηθούν και οι χρεώσεις για επισφαλή δάνεια.

«Η ρευστότητα είναι σπάνια και παρέχεται μόνο από την ΕΚΤ, ενώ η μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα σημαίνει ότι η αξιοπιστία τους είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιοπιστία του κρατικού χρέους», τονίζει η Deutsche Bank.

Ακόμη, εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν το 2011, προσθέτοντας ότι «η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες θα είναι να παραμείνουν κερδοφόρες και να ασφαλίσουν το κεφάλαιό τους».

Η επόμενη πρόκληση θα είναι να κερδίσουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και στις αγορές χονδρικής, προϋπόθεση για το οποίο είναι να κερδίσει πρόσβαση το κρατικό χρέος, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Σε ό,τι αφορά τα stress tests, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι ναι μεν ήταν αρκετά «αυστηρά» ώστε να καθησυχάσουν τους επενδυτές, ωστόσο δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τα σενάρια που περιελάμβαναν και το κρατικό χρέος, και απέκλειαν τα banking books.

Συνολικά εκτιμά ότι οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες που καλύπτει, δεν είναι ούτε φθηνές ούτε ελκυστικές.

source: capital.gr

Morgan Stanley: Αναπόφευκτες οι χρεοκοπίες κρατών


Morgan Stanley: Αναπόφευκτες οι χρεοκοπίες κρατών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Morgan Stanley, η οποία βλέπει να έρχονται χρεοκοπίες κρατών, υπό το δημογραφικό βάρος και της δυσκολίας συγκέντρωσης φόρων. Το ερώτημα δεν είναι αν θα αθετήσουν τις υποσχέσεις πληρωμών ορισμένα κράτη, αλλά ποιες θα είναι αυτές που θα επιλέξουν να αθετήσουν , σημειώνεται χαρακτηριστικά από τον αναλυτή της MS, Arnaud Mares
Ο Mares αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το είδος της χρεοκοπίας που θα επιλέξουν τα κράτη, επισημαίνει ότι η δημοσιονομική κρίση είναι εδώ. «Δεν έχει τελειώσει». Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ που χρησιμοποιείται είναι λανθασμένος επισημαίνει. Για παράδειγμα, το χρέος των ΗΠΑ είναι στο 53% του ΑΕΠ, από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, ωστόσο εάν δούμε το χρέος ως προς τα έσοδα, τότε ο δείκτης φτάνει το 358%.
Εάν τελικά υπάρξει διπλή ύφεση τότε τα έσοδα των κυβερνήσεων θα υποστούν σημαντικό πλήγμα, δήλωσε ο Mares, οδηγώντας τις κεφαλαιαγορές ακόμη χαμηλότερα και ενδεχομένως προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα χαρτοφυλάκια ομολόγων που «χτίζουν» αυτήν την εποχή οι επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, μετά την υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τον οίκο S&P και εν μέσω απροθυμίας των επενδυτών για τοποθετήσεις σε περισσότερο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού και η στροφή τους προς τα γερμανικά ομόλογα συνέβαλαν στην υποχώρηση της απόδοσης των δεκαετών και τριακονταετών τίτλων περισσότερο από δέκα μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 2,125% και 2,768% αντιστοίχως. Οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια προσφέρουν μικρή προστασία στους επενδυτές, παρατήρησε ο Mares.

source: reporter.gr

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το αργό


Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το αργό

Τη μεγάλη ανατροπή έκανε το αργό, καθώς παρόλο που υπήρξε σημαντική άνοδος στα αποθέματα της προηγούμενης εβδομάδας και των νέων απογοητευτικών μακροοικονομικών αποτελεσμάτων, κατάφερε να κλείσει με κέρδη.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκαν κατά 1,2% κλείνοντας στα 72,52 δολάρια το βαρέλι.
Μεγαλύτερη των αναμενόμενων αύξηση εμφάνισαν τα αποθέματα πετρελαίου για τη βδομάδα που πέρασε. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, ΕΙΑ, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,1 εκατ. βαρέλια στα 358,282 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση 1,1 εκατ. βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2,273 εκατ. βαρέλια στα 225,617 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα σημείωσαν άνοδο κατά 1,763 εκατ. βαρέλια στα 175,974 εκατ. βαρέλια. Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε στο 87,7% από 90% ενώ οι εκτιμήσεις την τοποθετούσαν στο 89,4%.

source: reporter.gr

Πάνω από τα 1.240 δολάρια ο χρυσός


Πάνω από τα 1.240 δολάρια ο χρυσός


Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε τα 1.240 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου, με φόντο την αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και την πτώση στις διεθνείς αγορές, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,6% στις 1.241,30 μονάδες η ουγγιά.
Παράλληλα, αύξηση 36% στους 1.050,3 μετρικούς τόνους σημείωσε η ζήτηση για το χρυσό το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με το World Gold Council. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το World Gold Council σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει πως η οικονομική αβεβαιότητα αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στο χρυσό.

Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν τους επενδυτές στο χρυσό, καθώς η ζήτηση για τα ETFs του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε κατά 41% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ενώ η λιανική ζήτηση σημείωσε άνοδο 29%.

Η τιμή του χρυσού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του στις 18 Ιουνίου όταν το πιο ενεργό συμβόλαιο έκλεισε στα 1.258,3 δολ. ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ωστόσο οι υψηλές τιμές έπληξε τη ζήτηση για κοσμήματα η οποία υποχώρησε 5%.

Η προσφορά χρυσού σημείωσε άνοδο 18% διαμορφούμενη σε 1.131 μετρικούς τόνους ενώ ο ανακυκλωμένος χρυσός που εισήλθε στην αγορά αυξήθηκε κατά 35% στους 496 μετρικούς τόνους καθώς η αυξανόμενη τιμή ενθάρρυνε τους καταναλωτές να πουλήσουν τα υπάρχοντα τιμαλφή τους.

Η βιομηχανική χρήση αυξήθηκε 14% κυρίως της ενίσχυσης της ζήτησης από τον κλάδο των ηλεκτρονικών η οποία σημείωσε άνοδο 24%.

Η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες παραδοσιακά είναι σημαντικές καταναλώτριες χώρες, αναμένεται να συνεχίσουν να παρέχουν σημαντική στήριξη, αλλά η συνεισφορά των Ευρωπαίων φαίνεται πως είναι συνεχώς αυξανόμενη, αναφέρει το World Gold Council.

source: reporter.gr
Share |