Tuesday, December 9, 2008

Lehman Brothers: Πουλά μονάδα της προς 1 ευρώ!

Lehman Brothers: Πουλά μονάδα της προς 1 ευρώ!

Η Lehman Brothers Holdings, ο πάλαι ποτέ τραπεζικός κολοσσός που πλέον πουλά περιουσιακά του στοιχεία για να πληρώσει τους πιστωτές του, ζήτησε την έγκριση της πώλησης γαλλικής μονάδας επενδυτικής τραπεζικής έναντι 1 ευρώ! Η Banque Nomura France, μονάδα της ιαπωνικής Nomura Holdings, ήταν η μόνη εταιρεία που υπέβαλε προσφορά για τη γαλλική μονάδα, ανακοίνωσε χθες η Lehman

Σύμφωνα με τη Lehman, δεν ήταν δυνατό να εξευρεθεί κάποια άλλη λύση.

Η Banque Lehman Brothers που δραστηριοποιείται σε εξαγορές και συγχωνεύσεις πωλείται σε μια εποχή που οιεπενδυτικές τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

REPORTER.GR

ΟΧΙ Μπερνάνκι στη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας

ΟΧΙ Μπερνάνκι στη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας

Αντιτίθεται στο δανεισμό των αυτοκινητοβιομηχανιών η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ χωρίς το ενδεχόμενο να εξεταστεί πρώτα από το Κογκρέσο , σύμφωνα με όσα σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ενώ προτείνει άλλες προοπτικές για τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της πτώχευσης. Παρόλο που η Fed χρησιμοποίησε έκτακτο δανεισμό τον τελευταίο χρόνο για να στηρίξει τις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τις αγορές και τα funds, αυτές οι αποφάσεις είχαν ως στόχο την οικονομική σταθερότητα και τη διεύρυνση των προβλημάτων στην οικονομία, τονίσει σε επιστολή του στον πρόεδρο της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων, Christopher Dodd.

Τα θέματα βιομηχανικής πολιτικής μπορούν να επιλυθούν καλύτερα από το Κογκρέσο, καθώς απαιτούν εξισορρόπηση πολιτικών και οικονομικών προτεραιοτήτων, σημείωσε.

Τίθεται το ερώτημα για το αν η Federal Reserve πρέπει να αναμειγνύεται στη βιομηχανική πολιτική, που παραδοσιακά ήταν εκτός των δραστηριοτήτων της», πρόσθεσε.

REPORTER.GR

Διαδυκτιακή πρόσβαση για 89% επιχειρήσεων

Διαδυκτιακή πρόσβαση για 89% επιχειρήσεων


Ποσοστό 89% των κυπριακών επιχειρήσεων είχαν διαδυκτιακή πρόσβαση τον Ιανουάριο του 2008, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σύνολο των 27 χωρών μελών της ΕΕ, το 93% των επιχειρήσεων με τουλάχιστον 10 άτομα προσωπικό είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο το φετινό Ιανουάριο με το ίδιο ποσοστό όπως τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Τα ψηλότερα ποσοστά όσον αφορά τη χρήση διαδικτύου από τις επιχειρήσεις κατέχουν η Φινλανδία (99%), η Ολλανδία (99%) η Δανία (98%), το Βέλγιο (97%), η Αυστρία (97%) και η Σλοβενία (97%).

Κάτω από 90% πρόσβαση είχαν μόνο πέντε χώρες ανάμεσα τους και η Κύπρος. Το ποσοστό των επιχειρήσεων στη Ρουμανία με πρόσβαση στο διαδίκτυο ανέρχεται στο 67%, στη Βουλγαρία στο 83%, στην Ουγγαρία στο 86% και στη Λετονία στο 88%.

Ευρυζωνική σύνδεση

Το ποσοστό των επιχειρήσεων με ευρυζωνική σύνδεση ήταν πάνω από το 90% στις Ισπανία (92%), Γαλλία (92%), Φινλανδία (92%) και Βέλγιο (91%).

Κάτω από 60% ευρυζωνική σύνδεση είχαν μόνο τρεις χώρες: H Ρουμανία (44%), η Λιθουανία (56%) και η Πολωνία (59%).

Επιχειρήσεις με ιστοσελίδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 48% των κυπριακών επιχειρήσεων έχουν δική τους ιστοσελίδα. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται στο 64%. Το ψηλότερο ποσοστό καταγράφουν οι Δανία, Σουηδία, Ολλανδία και Φινλανδία με 87%, 86%, 85% και 82% αντίστοιχα.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
386.07 ( -2.18%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1123.50 ( -2.25%)

Όγκος: € 1,988,258

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1847.07 ( 0.04%)

FTSE®/Χ.Α. 20
951.44 ( -0.28%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,381.26 81.20 1.89%
CAC 40 INDEX 3,297.80 50.32 1.55%
DAX INDEX 4,779.11 63.23 1.34%

====================

DOW JONES INDUS. AVG 8,691.33 -242.85 -2.72%
S&P 500 INDEX 888.67 -21.03 -2.31%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,547.34 -24.40 -1.55%

ΗΠΑ: Πτώση 0,7% στις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα

ΗΠΑ: Πτώση 0,7% στις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα

Νέα κάμψη εμφάνισαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η National Association of Realtors. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε 0,7% και διαμορφώθηκε στις 88,9 μονάδες από 89,5 μονάδες το Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά οι αναλυτές ανέμεναν πως οι πωλήσεις θα υποχωρούσαν 3,5% στη διάρκεια του Οκτωβρίου, ύστερα από κάμψη 4,6% το Σεπτέμβριο.

REPORTER.GR

Fed: Δημοπρασίες 300 δις. δολ. μέσω του TAF

Fed: Δημοπρασίες 300 δις. δολ. μέσω του TAF

Σε δημοπρασίες συνολικού ύψους 300 δισ. δολ θα προχωρήσει η Federal Reserve τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοπρασιών καθορισμένης διάρκειας (Term Auction Facility -TAF). Η Fed θα προσφέρει 150 δισ. δολ. με τη διενέργεια πράξεων διάρκειας 28 ημερών στις 12 Ιανουαρίου, καθώς και άλλα 150 δισ. δολ. με τη διενέργεια πράξεων διάρκειας 84 ημερών στις 26 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος TAF.

REPORTER.GR

Ρωσία: Στο 6,2% η ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο

Με ρυθμό χαμηλότερο του αναμενόμενου αυξήθηκε το ρωσικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, καθώς οι χαμηλότερες επενδύσεις περιόρισαν την ανάπτυξη στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 6,2%, από 7,5% που ήταν το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 6,8%, κατά μέσο όρο, έναντι 7,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Η ρωσική οικονομία, η οποία επεκτάθηκε σε ποσοστό άνω του 7% κατά μέσο όρο από το 2000, ενδεχομένως να εισέλθει σε ύφεση την επόμενη χρονιά, καθώς το «πάγωμα» των πιστωτικών αγορών περιορίζει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ρευστό.

REPORTER.GR

Μ. Βρετανία: «Βουτιά» στον κλάδο μεταποίησης

Μ. Βρετανία: «Βουτιά» στον κλάδο μεταποίησης

«Βουτιά» σημείωσε ο κλάδος της μεταποίησης στην Αγγλία τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση τρεις φορές μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ οι πωλήσεις κατοικιών υποχωρούν σε χαμηλό τριών δεκαετιών. Η παραγωγή των εργοστασίων υποχώρησε κατά 1,4% σε σχέση με το Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,5%. Παράλληλα οι εταιρίες real-estate πούλησαν το μικρότερο αριθμό κατοικιών από 1978 οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Royal Institution of Chartered Surveyors.

REPORTER.GR

Καναδάς: Μείωση επιτοκιών στο 1,5%

Καναδάς: Μείωση επιτοκιών στο 1,5%

Σε μεγαλύτερη των εκτιμήσεων μείωση των επιτοκίων προέβη η Τράπεζα του Καναδά σήμερα. Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στο 1,50% εξαιτίας της «εξασθενούμενης προοπτικής για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό». Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια το δολάριο Καναδά υποχωρεί κατά 1,4% έναντι του ευρωπαϊκού, επιταχύνοντας τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα σήμερα.

«Ενώ η οικονομία του Καναδά εξελισσόταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το καλοκαίρι και την αρχή του φθινοπώρου, εισέρχεται τώρα σε ύφεση σαν αποτέλεσμα της εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η τράπεζα.

REPORTER.GR

Greenberg: «Δεν υπάρχει πλέον Wall Street»!

Greenberg: «Δεν υπάρχει πλέον Wall Street»!

Το μοντέλο επενδυτικής τράπεζας που και εγώ συνέβαλα να αναπτυχθεί είναι νεκρό, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Alan ''Ace'' Greenberg, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Bear Stearns που συμπληρώνει τον 61ο χρόνο παρουσίας του στη Wall Street. «Δεν υπάρχει πλέον Wall Street», δήλωσε ο 81χρονος Greenberg χθες βράδυ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή του Bloomberg Money & Politics. «Αυτό το μοντέλο απλά δεν δουλεύει πλέον γιατί είναι πλέον στο έλεος των φημών.»

Η Wall Street έχει αλλάξει «για πάντα», είπε. Η Lehman Brothers, κήρυξε πτώχευση μετά την κατάρρευση της Bear Stearns και η Merrill Lynch αναγκάστηκε να πουληθεί στην Bank of America για να μην έχει την ίδια μοίρα, υπενθύμισε ο κ. Greenberg.

«Οι φήμες μπορούν να ξεκινήσουν και να εξελιχθούν σε μια αυτοεπικυρούμενη προφητεία, σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει αντικρίσει ποτέ κάτι που να ομοιάζει στην τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση και κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Ελαφρώς πάνω από το μηδέν η ανάπτυξη το '09!

Ελαφρώς πάνω από το μηδέν η ανάπτυξη το '09!

H επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και το πιο ισχυρό από το αναμενόμενο «χτύπημα» που δέχονται και αναμένεται να δεχτούν τα νοικοκυριά και οι εταιρείες, η Deutsche Bank αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση των προβλέψεών της για την διεθνή ανάπτυξη. Ετσι, η ανάπτυξη του διεθνούς ΑΕΠ το 2009 αναμένεται να είναι ελαφρώς πάνω από το μηδέν με την επιβράδυνση των οικονομιών πολλών χωρών να σημειώνει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ που δεν έχουμε δει τα τελευταία 50 χρόνια.

Αυτή η βαθειά ύφεση που αναμένει την παγκόσμια οικονομία σηματοδοτεί το τέλος της πολυετούς δυναμικής ανάπτυξης που χαρακτηρίσει πάρα πολλές βιομηχανικές χώρες. Η καταναλωτική ζήτηση στις μεγάλες οικονομίες από εδώ και πέρα θα δεχθεί σημαντική επιβράδυνση και θα διατηρηθεί για αρκετό διάστημα λόγω των σημαντικών απωλειών που θα δεχθεί ο οικογενεικός πλούτος καθώς και της πολύ σοβαρής πιστωτικής κρίσης. Η τεράστια δημοσιονομική κινητοποίηση ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αναμένεται να γεμίσει ένα μεγάλο μέρος αυτού του «κένου» στην ζήτηση και αν είναι αρκετή για να εμποδίσει τον σοβαρό κίνδυνο του αποπληθωρισμού, αλλά όχι για να μπορέσει να διαβεβαιώσει μία διατηρητέα αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης για αρκετό διάστημα.

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, η Deutsche Βank θεωρεί ότι φαίνονται πλέον εξαιρετικά φθηνές με βάση όλα σχεδόν τα μέτρα αποτίμησης. Το p/e του 8,2 στο οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές, συγκρίνεται με τον μέσο όρο των τελευταίων 40 ετών που τοποθετείται στο 14, κι έτσι είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε δει από την δεκαετία του ’70.

Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο η κερδοφορία αναμένεται να μειωθεί κατά 20% τόσο το 2008 όσο και το 2009. Επίσης, η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει την επιδείνωση των κερδών και της ρευστότητας των εταιρειών με την πτώση πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 να εκτιμάται να αγγίζει το 50% από την κορυφή εώς το πάτο. Ετσι αυτό σημαίνει πως μέχρι τέλη του 2009 υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου της τάξης του 15-30% στις ευρωπαϊκές μετοχές με τον πιο κρίσιμο καταλύτη να είναι η σταθεροποίηση της διεθνούς ανάπτυξης το ερχέμενο έτος. Οσο βαθειά και αν είαναι η ύφεση του 2009, οι αγορές θα έχουν θετικές αποδόσεις εάν βέβαιο η διεθνής ανάπτυξη δείξει σημάδια ανάκαμψης προς το 2010.

Σε αυτό το πλαίσιο, η D.B εκτιμά πως η σωστή επενδυτική στρατηγική είναι οι τοποθετήσεις στην υψηλή κεφαλαιποίηση και στους αμυντικούς κλάδους όπως η υγεία, οι τηλεποικονωνίες και η ενέργεια.

REPORTER.GR

Ford: Συζητήσεις για πώληση της Volvo στην China Changan

Ford: Συζητήσεις για πώληση της Volvo στην China Changan


Σε συνομιλίες για πώληση της Volvo στην κινεζική εταίρο της, Changan Automobile Group, βρίσκεται η Ford Motor, σύμφωνα με δημοσίευμα της National Business Daily, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές της κινεζικής εταιρείας.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της Changan Χου Λιούπινγκ είχε συζητήσεις με τις Ford και Volvo, στο περιθώριο της έκθεσης αυτοκινήτων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας τον περασμένο μήνα.

Αν και το δημοσίευμα δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες των συνομιλιών, επικαλείται δηλώσεις ανώτατου στελέχους της Changan, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν πιθανότητες για μια συμφωνία μεταξύ των μερών.

Σημειώνεται ότι η Changan συγκαταλέγεται στους έξι μεγαλύτερους ομίλους αυτοκινήτων της Κίνας.

Οι εκπρόσωποι της Ford και της κινεζικής εταιρείας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν το θέμα.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής Οκτωβρίου

Βρετανία: Κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής Οκτωβρίου


Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν έξι ετών υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η αναθεώρηση των στοιχειών των προηγούμενων μηνών ενδεχομένως να σηματοδοτεί μια πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο σε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας υποχώρησε κατά 1,7%, σε μηνιαία βάση, ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρόκειται, δε, για τη μεγαλύτερη μείωσή της από τον Ιανουάριο του 2003.

Σε ετήσια βάση, η εν λόγω παραγωγή εμφανίστηκε μειωμένη κατά 5,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη κάμψη από τον Απρίλιο του 1991.


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος


Απροσδόκητη βελτίωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW για τον Δεκέμβριο να ενισχύεται στις -45,2 μονάδες από -53,5 μονάδες που ήταν το Νοέμβριο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν κατά μέσο όρο μείωσή του στις -55,0 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις -64,5 μονάδες, έναντι των -50,4 μονάδων του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η έρευνα του ινστιτούτου ZEW διενεργήθηκε την περίοδο από 24 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου.


NAFTEMPORIKI

Ρουμανία: Ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα

Ρουμανία: Ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα


Ετοιμη να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα, σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη πόρων στο τραπεζικό σύστημα εάν αυτή «απειληθεί», είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας (BNR), σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του τμήματος Οικονομικής Σταθερότητας της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ιον Ντραγκουλίν, στη διάρκεια σεμιναρίου της εταιρίας KPMG Romania.

Ο κ. Ντραγκουλίν τόνισε, εξάλλου, ότι οι εγχώριες τράπεζες αποτελούν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κύρια πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ διαθέτουν και σημαντικό «μερίδιο» κάλυψης της χρηματοδότησης των αναγκών των νοικοκυριών.

Πάντως, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι τράπεζες αποτελούν μια χρηματοδοτική «δεξαμενή», αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με τις μεγαλύτερες - σε μεγέθη - εταιρίες. Σύμφωνα με τον κ. Ντραγκουλίν, μόνο το 15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση δανείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμπορικές τράπεζες είναι υγιείς και δεν είναι αναγκαία η αναδιάρθρωσή τους, ωστόσο θα ήταν σκόπιμη - πρόσθεσε - η αναθεώρηση των στρατηγικών διαχείρισης ενεργητικού και παθητικού, υπό την «οπτική» των κινδύνων της διεθνούς κρίσης.


NAFTEMPORIKI

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ τα επεισόδια στην Ελλάδα

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ τα επεισόδια στην Ελλάδα


Εκτενή άρθρα φιλοξενούν και σήμερα o διεθνής Τύπος και τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα πρωτοφανή επεισόδια που έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις της Αθήνας.

Εκτενή άρθρα φιλοξενούν και σήμερα o διεθνής Τύπος και τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα πρωτοφανή επεισόδια που έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας:

Guardian

Δραστική καταστολή των ταραχοποιών υπόσχονται οι Έλληνες υπουργοί μετά και την τρίτη νύχτα χάους

• Συρρέουν κατά χιλιάδες οι διαδηλωτές καίγοντας και λεηλατώντας τις πόλεις

• Αποκορύφωμα των διαμαρτυριών η σημερινή κηδεία του αγοριού

Συσπειρώνεται η ελληνική αστυνομία εις αναμονή της κλιμάκωσης των βιαιοπραγιών εν όψει της κηδείας του εφήβου που πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό, μετά το χάος που επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα στις ελληνικές πόλεις λόγω επεισοδίων από νέους.

International Herald Tribune

Συνεχίζονται τα επεισόδια στην Ελλάδα

Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το ξέσπασμα βίας νέων στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του θανάτου του εφήβου από την αστυνομία, μετά την αδυναμία χιλιάδων αστυνομικών να θέσουν υπό έλεγχο τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων.

Financial Times

Κυβερνητική επιτροπή συγκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της κρίσης

Έκτακτη κυβερνητική επιτροπή συγκλήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή χθες το βράδυ εν μέσω των κλιμακούμενων βιαιοπραγιών στο κέντρο της Αθήνας όπου οι ταραχοποιοί πυρπόλησαν δεκάδες κτίρια περιμετρικά της Βουλής.

Reuters

Ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην ταραγμένη Ελλάδα ενόψει της κλιμάκωσης των επεισοδίων

Ο θάνατος του 15χρονου αγοριού το βράδυ του Σαββάτου πυροδότησε την εξαγρίωση του κόσμου για τα αντιλαϊκά μέτρα και τα σκάνδαλα, την ώρα που η χρηματοπιστωτική κρίση βρίσκεται στο κατώφλι της Ελλάδας.

Κύμα οργής ξεσήκωσε ο θανάσιμος τραυαματισμός του Γρηγορόπουλου μεταξύ των νέων της Ελλάδας που έχουν αγανακτήσει από τη διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

The Independent

Επέκταση των επεισοδίων για τρίτη συνεχή ημέρα βιαιοπραγιών

Με δακρυγόνα προσπάθησαν να αποκρούσουν οι ελληνικές αστυνομικές μονάδες τους διαδηλωτές που πετούσαν χειροβομβίδες και πυρπολούσαν κτίρια και οχήματα στους δρόμους της Αθήνας την τρίτη ημέρα και νύχτα βίας, μετά το μοιραίο πυροβολισμό ενός 15χρονου αγοριού από την αστυνομία.

New York Times

Επεισόδια κατά της αστυνομίας στην Ελλάδα

Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το ξέσπασμα βίας νέων στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του θανάτου του εφήβου από την αστυνομία, μετά την αδυναμία χιλιάδων αστυνομικών να θέσουν υπό έλεγχο τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων.

Η απογευματινή πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε το Κουμμουνιστικό Κόμμα με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών κατέληξε στο χειρότερο ξέσπασμα βίας των τελευταίων ημερών.

Bloomberg

Στις φλόγες παραδόθηκαν τα καταστήματα στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πόλης μετά το βίαιο ξέσπασμα χιλιάδων πολιτών μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός 15χρονου αγοριού.

Τα επεισόδια των τελευταίων ωρών μετά το κλείσιμο των σχολείων από τους μαθητές, μεταξύ των οποίων πορείες διαμαρτυρίας και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, ξέσπασαν με αφορμή τον πυροβολισμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία στις 6 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώση της δημοτικότητάς της, έχει δεσμευτεί για άμεση διερεύνηση επί των συνθηκών του πυροβολισμού.


Οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά συνεχίζουν να συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων, παρά τις δεσμεύσεις για «σεμνότητα» και «ανθρωπιά» από τη συντηρητική κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί να επουλώσει τις πληγές, σημειώνει μεταξύ άλλων η Liberation με αφορμή τα επεισόδια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας:


Liberation


Φουντώνει η οργή των Ελλήνων


Μετά από μια προσωρινή ύφεση νωρίς το πρωί, η Αθήνα μετατράπηκε και πάλι σε πεδίο πολλαπλών αντιπαραθέσεων μεταξύ ταραχοποιών και αστυνομικών.



Πέρα όμως από τη συναισθηματική φόρτιση που φούντωσε μετά την «γκάφα» της αστυνομίας στο όνομα της επιβολής της τάξης, αυτή ήταν η αφορμή να ξεσπάσει ο φόβος, η αγανάκτηση και η οργή που υποβόσκουν στην ελληνική κοινωνία.

Ο γαλλικός Τύπος


Οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά συνεχίζουν να συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων, παρά τις δεσμεύσεις για «σεμνότητα» και «ανθρωπιά» από τη συντηρητική κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί να επουλώσει τις πληγές. Η αδιάλειπτη συνέχιση των οικονομικών σκανδάλων και η δημοσιοποίηση αστρονομικών ποσών που περιέρχονται στην κατοχή ολίγων τους τελευταίους μήνες είχαν ως αποτέλεσμα την αγανάκτηση της νεολαίας.




Le Parisien



Ακόμη μια νύχτα επεισοδίων στην Ελλάδα


Οι εντάσεις διατηρήθηκαν αμείωτες όλη τη νύχτα στην Αθήνα όπου οι διαδηλωτές και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες στη συνοικία των πανεπιστημίων σε μια ακόμη νύχτα βιαιοπραγιών στην πόλη. Πρόκειται για την τρίτη νύχτα μετά το θάνατο ενός εφήβου από την αστυνομικό το βράδυ του Σαββάτου στην ελληνική πρωτεύουσα.



Αμπαρωμένοι στο Πολυτεχνείο εκατό περίπου νέοι συνέχισαν να παρενοχλούν τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απαντούσαν με ρίψη δακρυγόνων.



Le Monde


Αναβίωση του «εμφυλίου πολέμου» στο Πολυτεχνείο της Αθήνας


Η νύχτα της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου είναι για πολλούς η τρίτη «λευκή» νύχτα στον τόπο των θεών. Πρόκειται για εκείνους που οραματίζονται στην ανατροπή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Κώστα Καραμαλή. Η εν λόγω κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί για διαφθορά και κοινωνικές ανισότητες. Υπεύθυνη θεωρείται επίσης για τους μισθούς των 650 ευρώ των νέων εργαζομένων, οι οποίοι αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους έως την ηλικία των 30.


Le Figaro


Άλλη μία νύχτα βιαιοπραγιών στην Αθήνα


Εικόνα εμφυλίου πολέμου. Μπροστά στα κατάπληκτα μάτια ολόκληρου του κόσμου, η Ελλάδα είναι έρμαιο του ξεσπάσματος αστικής βίας που δεν εμφανίζει κανένα σημάδι ύφεσης. Εκατοντάδες νέων συνεχίζουν να διαδηλώνουν για το χαμό ενός εφήβου που τραυματίστηκε θανάσιμα από την αστυνομία των Αθηνών.

Ο ισπανικός Τύπος


El Pais

Τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 35 χρόνων ζει η Ελλάδα

Τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θάνατο του εφήβου από την αστυνομία

Έκκληση για ηρεμία κάνει η κυβέρνηση εν όψει της αυριανής γενικής απεργίας στη χώρα

Σκουπίδια έκαψαν στον πανεπιστημιακό χώρο ομάδες νέων ενώ από την οργή τους δεν γλίτωσαν ούτε τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης. Εκτός κυκλοφορίας βρίσκονται κεντρικές οδικές αρτηρίες των Αθηνών. Οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι ένα μεμονωμένο ποσοστό των διαδηλωτών έχει πολιτικά κίνητρα και ότι οι υπόλοιποι είναι ταραχοποιοί αποφασισμένοι να προκαλέσουν υλικές ζημιές.

Παρόμοια περιστατικά εκδηλώθηκαν σε δέκα περίπου ελληνικές πόλεις.

Γενική 24ωρη απεργία έχει προγραμματιστεί για αύριο, παραλύει η χώρα.

ABC

Τραυματισμένοι αστυνομικοί και διαδηλωτές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έντονες οι πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση.

Συνταραγμένη η κοινή γνώμη τόσο από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όσο και από την κλιμάκωση των επεισοδίων. Περισσότερα από εκατό καμμένα αυτοκίνητα και άλλα τόσα καταστήματα, καθώς και οκτώ κατεστραμμένα καταστήματα τραπεζών είναι ο απολογισμός των αναταραχών στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η αποπνικτική παραμένει η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα. Κρίσιμες ώρες περνά ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής.

EL MUNDO

Έκκληση για ηρεμία στην Αθήνα μετά από 3 μέρες επεισοδίων

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην ελληνική πρωτεύουσα

Καταλήψεις σε πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό

Σε εκατό τραυματίες και πολλά καμμένα κτίρια ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πενήντα συλλήψεις. Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες ζητούσαν βοήθεια για να περισώσουν τις περιουσίες τους. Αυστηρή δήλωση του Καραμαλή για απόδοση ευθυνών σε όσους άσκησαν βία σε άοπλους πολίτες.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,395.87 66.82 0.80%
HANG SENG INDEX 14,753.22 -291.65 -1.94%
CSI 300 INDEX 2,040.85 -54.19 -2.59%

Half of rescued borrowers default anyway

Half of rescued borrowers default anyway

Top federal regulator says many mortgages that are modified end up in default within 6 months.

WASHINGTON, D.C. -- More than half of delinquent homeowners whose mortgages were modified earlier this year ended up redefaulting within six months, a top bank regulator said Monday.

Some 53% of borrowers with loans modified in the first three months of 2008 and 51% of those with loans modified in the second quarter could not keep up with payments within six months, according to U.S. Comptroller John Dugan, who spoke at a housing conference.

The report, which will be released in full next week, covers nearly 35 million loans worth a total of $6 trillion -- or 60% of all primary mortgages in the United States.

The high redefault rate raises concerns about the long-term effectiveness of loan modifications, which many are pushing as a key solution to the nation's financial crisis.

A record 1.35 million homes are in foreclosure, while the number of borrowers who have fallen behind on their payments soared to a record 6.99%, the Mortgage Bankers Association said last week.

Meanwhile, 1.7 million homeowners have been helped in 2008 through the Hope Now Alliance, a coalition of lenders, servicers, investors and counselors working with delinquent borrowers on modifications and repayment plans.

Dugan said the Office of the Comptroller of the Currency is asking servicers for more details on the loans in his report to determine what went wrong. He wants to know whether the modifications reduced the monthly payments to affordable levels or whether the borrowers had too much other debt to keep their head above water.

"These answers are important, because they have important ramifications for the foreclosure crisis and how policymakers should address loan modifications, as they surely will in the coming weeks and months," Dugan said.

Other regulators speaking at the conference questioned the quality of the loan modifications, saying that early efforts to restructure loans were not very effective. Many simply tacked on the missed payments and penalties to the end of the loan.

"The quality of the modifications are not what they should be," said FDIC Chairwoman Sheila Bair, a vocal proponent of adjusting loans by reducing interest rates, extending loan terms and deferring principal. Also, verifying income is very important.

Modifications that include an interest rate reduction have a 15% redefault rate, said Bair, citing a recent Credit Suisse study.

Last month, Bair unveiled a plan to address the foreclosure crisis by modifying loans to as low as 31% of a borrower's gross monthly income. This could be done by setting interest rates to as low as 3% or extending loan terms to 40 years. Principal could also be deferred free of interest to the end of the loan.

To entice servicers and investors to participate, Bair's plan calls for the government would share up to 50% of losses should the loan redefault. But that guarantee only kicks in after the borrower has made six monthly payments to better ensure the mortgage modification is sustainable long-term. It would cost $24.4 billion, which Bair has said could come from the rescue funds.

Bair's efforts have been widely praised, but the Bush administration has yet to act on it.

As the housing crisis continues to spin out of control, lawmakers, economists and community activists are increasingly demanding that financial institutions and the Bush administration do more to help homeowners by modifying loans to affordable monthly payments.

In recent months, banks and federal agencies such as the Federal Deposit Insurance Corp. and Fannie Mae (FNM, Fortune 500) and Freddie Mac (FRE, Fortune 500) have stepped up efforts to adjust loans so that payments are no more than 38% of a borrower's monthly income.

Rep. Barney Frank, D-Mass, who heads the powerful House Financial Services Committee, said Monday that Congress will not give the Bush administration the $350 billion left in the $700 billion financial system bailout package unless loan modifications are part of the plan.

However, other regulators said that federal money may be better spent on economic stimulus and job creation since a growing number of foreclosures are caused by unemployment. In those cases, loan modifications won't help.

The unemployment rate soared to 6.7% and is expected to go higher with companies announcing massive downsizings almost daily.

"I have to wonder whether or not focusing on job creation..is a better way to focus federal dollars than on a loan modification process that may be only partially effective," said John Reich, director of the Office of Thrift Supervision.

CNN

Την προστασία του νόμου από τους πιστωτές της ζητά η Tribune

Την προστασία του νόμου από τους πιστωτές της ζητά η Tribune

Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές του κατέθεσε ο αμερικανικός δημοσιογραφικός και εκδοτικός όμιλος Tribune, στον οποίο ανήκουν εφημερίδες όπως οι Chicago Tribune και Los Angeles Times, καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο φθίνοντα κύκλο εργασιών. Ο 161 ετών όμιλος, με περιουσιακά στοιχεία 7,6 δις δολαρίων και χρέη 12,9 δις δολαρίων τέθηκε υπό την προστασία του νόμου για τις πτωχεύσειs, όπως δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Chicago Tribune, καθώς δεν απέδωσαν οι περικοπές θέσεων εργασίας στις οποίες προχώρησε το καλοκαίρι αι το φθινόπωρο, ούτε και οι προσπάθειες αύξησης κεφαλαίων.

REPORTER.GR

Εξαϋλώθηκαν 117 δισ. ευρώ στο ΧΑ

Εξαϋλώθηκαν 117 δισ. ευρώ στο ΧΑ


Στα 117 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται η αξία των εταιρειών που εξαϋλώθηκε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ της χώρας του 2007 (240 δις. ευρώ). Και είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ εξαϋλωθεί σε ετήσια βάση, καθώς ισοδυναμεί μόνο με αυτή που χάθηκε αθροιστικά στην τριετία 2000, 2001, 2002.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το reporter.gr χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών υποχώρησε στα 68,3 δις. ευρώ την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008 από 195,5 δις. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Aπό την διαφορά αυτή (127,2 δις. ευρώ) αφαιρείται η αξία των εταιρειών που αποσύρθηκαν από το Χρηματιστήριο το παραπάνω διάστημα - η οποία υπολογίζεται σε 10 δις. ευρώ - και προκύπτει το καθαρό πόσο των 117 δις. ευρώ που εξαϋλώθηκε. Από τη άλλη πλευρά δεν υπήρξαν σημαντικές, ως προς τη αξία νέες εισαγωγές, παρά μόνο μικρών εταιρειών.

Το 2008 αποσύρθηκαν από το χρηματιστήριο μεγάλες εταιρείες (όπως η Cosmote που εξαγοράστηκε εξολοκλήρου από τον ΟΤΕ με χρηματιστηριακή αξία 8,8 δις. ευρώ, η Νεοχημική που εξαγοράστηκε από το Carlyle Group, η Ελαίς από την μητρική της τη Unilever, η Unisystems από την Infoquest και η Εθνική Ασφαλιστική που εξαγοράστηκε εξολοκλήρου από την μητρική της την Εθνική Τράπεζα). Αντίθετα, στο κομμάτι των νέων εισαγωγών έγινε μόνο μία στην κανονική αγορά (Pasal) και επτά στην εναλλακτική Αγορά, δηλαδή στην αγορά που φιλοξενεί μικρές έως πολύ μικρές επιχειρήσεις.

REPORTER.GR

Στη μαύρη λίστα του Τειρεσία 1 εκατομμύριο Eλληνες

Στη μαύρη λίστα του Τειρεσία 1 εκατομμύριο Eλληνες

Περίπου 1 εκατ φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα δηλαδή απλοί καταναλωτές και εταιρίες βρίσκονται στην μαύρη λίστα του Τειρεσία. Με βάση ορισμένες πληροφορίες περίπου 700 χιλιάδες αφορούν φυσικά πρόσωπα και 300 χιλιάδες τα νομικά πρόσωπα. Για ποιους λόγους όμως ένας δανειολήπτης καταλήγει στον Τειρεσία;Πρωτίστως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τειρεσίας αποτελεί ένα σύστημα που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες ώστε να παρακολουθούνται οι πελάτες με βάση την συνέπεια τους.
Αν ένας δανειολήπτης δεν πληρώνει τις δόσεις του π.χ. μετά την πάροδο 3 συναπτών δόσεων η τράπεζα ζητά το ποσό που έχει χορηγήσει να είναι άμεσα καταβλητέο και ταυτόχρονα ξεκινούν οι διαδικασίες υπαγωγής στην μαύρη λίστα του Τειρεσία.

Η διάρκεια υπαγωγής στον Τειρεσία ποικίλει ανάλογα με το είδος της συνεργασίας του δανειολήπτη με την τράπεζα. Π.χ. αν ένας δανειολήπτης δεν έχει αποπληρώσει καταναλωτικό αυτοκινήτου για πάνω από 3 δόσεις οπότε η τράπεζα προβαίνει στα απαραίτητα μέτρα και μεταξύ των άλλων πέραν της κατάσχεσης του αυτοκινήτου κ.α. ενημερώνει τον Τειρεσία για τον ασυνεπή πελάτη της.

Το φυσικό πρόσωπο που εντάχθηκε στον Τειρεσία για να εξέλθει από την μαύρη λίστα θα πρέπει να προβεί σε κάποιες κινήσεις «κάθαρσης». Αν δεν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του στον Τειρεσία απλά δεν μπορεί να λάβει δάνεια, κάρτες ή να έχει συναλλαγές με τράπεζες. Για το καταναλωτικό αυτοκινήτου θα πρέπει να προσκομίσει στον Τειρεσία βεβαίωση εξόφλησης του ποσού, χρέους στην τράπεζα και σε διάστημα 15 ημερών θα ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης των συστημάτων. Όμως θα πρέπει να περιμένει 3 χρόνια ώστε το όνομα του να διαγραφεί από την λίστα του Τειρεσία και να μην ανιχνεύεται από τις τράπεζες οι οποίες ούτως ή άλλως γνωρίζουν το ιστορικό των καταναλωτών. Για επιταγή π.χ. το φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα πρέπει να περιμένει 5 χρόνια ώστε να διαγραφεί από την λίστα του Τειρεσία.

REPORTER.GR

Υπό εγκρίση το σχέδιο διάσωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών

Υπό εγκρίση το σχέδιο διάσωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών

Πολύ κοντά στην έγκριση επί των αρχών του σχεδίου διάσωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών βρίσκεται το Κογκρέσο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου, Dana Perino.Σύμφωνα με τη Perino, οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς, ωστόσο θα πρέπει να συζητηθούν πολλά ακόμη για να έχουμε ένα τελικό σχέδιο. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία της ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας πιθανόν να υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την πορεία του σχεδίου διάσωσης.

REPORTER.GR

Χάνουν €300 εκ. τα ασφαλιστικά ταμεία

Χάνουν €300 εκ. τα ασφαλιστικά ταμεία


Βαρύς είναι ο απολογισμός της κρίσης για τα μεγάλα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία. Από το τέλος Οκτωβρίου 2007, όταν η διεθνής κρίση άρχισε να κτυπά την εγχώρια αγορά, τα ταμεία έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους, επηρεάζοντας δυσμενώς τα 200 χιλ. περίπου ασφαλιστικά συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με επενδυτικές μονάδες. Στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, η αξία των δέκα μεγαλύτερων ταμείων, περιορίστηκε στα €888 εκ. σε σχέση με €1170 εκ. που ήταν πριν ένα χρόνο. Η μείωση των κεφαλαίων που διαχειρίζονται τα ταμεία, που οφείλεται κυρίως σε επενδυτικές ζημιές και εν μέρει στην εκροή κεφαλαίων από τα ταμεία, φθάνει το 25% ή τα €292 εκ.

Η μείωση στην αξία των ταμείων είναι η μεγαλύτερη από την περίοδο που ακολούθησε τη χρηματιστηριακή «φούσκα» του 1999. Σε αντίθεση με τότε, οι σημερινές απώλειες των ταμείων είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτές του ΧΑΚ. Την περίοδο Οκτωβρίου 2007 και Οκτωβρίου 2008, το κυπριακό χρηματιστήριο έχασε στο σύνολο του 72%.


Τις μεγαλύτερες απώλειες την περίοδο αυτή είχε το ταμείο Growth της Universal Life. Έχασε σχεδόν το μισό της αξίας του ή 45,3%. Μεγάλες απώλειες 24,5% καταγράφει και το μεγαλύτερο ταμείο που υπάρχει στην Κύπρο, το Μικτό της Eurolife. Το Δυναμικό ταμείο της Cyprialife χάνει 24,1% και το Cyprialife 23,9%.

Από τα δέκα μεγαλύτερα ταμεία, αύξηση κεφαλαίων παρουσιάζουν μόλις δύο ταμεία, αυτά που είναι χαμηλού κινδύνου. To secure της Cyprialife κέρδισε 11,7% κυρίως λόγω της εισροής νέων κεφαλαίων, αφού η απόδοση του είναι μόλις 2,6%. Το Security της Universal κέρδισε 1,1% επίσης λόγω της εισροής κεφαλαίων. Η απόδοση της επενδυτικής μονάδας του ταμείου ήταν αρνητική (-7,66%).

Ο περιορισμός των απωλειών των ταμείων σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του ΧΑΚ και των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών οφείλεται στο ότι επενδύουν μόνο το ένα τρίτο των κεφαλαίων τους σε μετοχές. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα 54 ταμεία που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είχαν επενδυμένο το 15% των κεφαλαίων τους στο ΧΑΚ και το 21% σε μετοχές εξωτερικού. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2008, το 25% των κεφαλαίων τους ήταν τοποθετημένο σε χρεόγραφα και το 29% σε καταθέσεις. Μόλις το 4% ήταν επενδυμένο σε ακίνητα.

STOCKWATCH.COM.CY

Ζημιές πάνω από 5 εκ. ευρώ στο κατάστημα της Sprider στην οδό Ερμού

Ζημιές πάνω από 5 εκ. ευρώ στο κατάστημα της Sprider στην οδό Ερμού


Ζημιές που ξεπερνούν τα 5 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων του εξοπλισμού και των εμπορευμάτων υπέστη το κατάστημα της Sprider [SPDr.AT] Stores A.E. στην οδό Ερμού (Πλατεία Καπνικαρέας) από την πυρκαγιά που προκλήθηκε από ρίψη βομβών μολότοφ κατά τη διαδήλωση το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Το εν λόγω κατάστημα τέθηκε σε λειτουργία μετά από ανακαίνιση που κόστισε κοντά στα 4 εκ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2008, είναι ένα νεοκλασικό κτήριο ηλικίας 135 ετών που ανακαινίστηκε πλήρως στην αρχική του μορφή. Το εν λόγω κατάστημα εκτεινόταν σε πέντε (5) επίπεδα με τους συνολικούς χώρους πώλησης να ανέρχονται σε 3.070 τ.μ.

Στο κατάστημα απασχολούνταν 55 άτομα που αυτή τη στιγμή και εν μέσω εορτών κανένας δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, αν και χθες το μεσημέρι υπήρξε συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης κα Πετραλιά με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Σ. Χατζηιωάννου. Πάντως, η διοίκηση ευαισθητοποιημένη για τέτοιες καταστάσεις πιθανόν να απασχολήσει τουλάχιστον για τις ημέρες των εορτών το προσωπικό σε άλλα καταστήματα της Αττικής.

Οπως είπε στη «Ν» ο πρόεδρος του ομίλου θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ αυτοψία διενεργήθηκε χθες από πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής και αναμένεται το πόρισμα για το ύψος των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιουνίου 2008 καταστράφηκε από φωτιά που προκάλεσαν άγνωστοι τη νύχτα το κατάστημα της αλυσίδας στη Λυκόβρυση Αττικής το οποίο όμως ξαναλειτούργησε προ εβδομάδων μετά από την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Περισσότερα μέτρα για οικονομική στήριξη

Ιαπωνία: Περισσότερα μέτρα για οικονομική στήριξη


Περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας δεσμεύτηκε ότι θα λάβει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς σήμερα εκθέσει έδειξαν χειρότερη συρρίκνωση από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα στο Τόκιο η ιαπωνική κυβέρνηση στο Τόκιο, περισσότερο από την συρρίκνωση του 0,4% τον μήνα που πέρασε. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η το ΑΕΠ θα υποχωρούσε 0,9%.

Οι κυβερνήσεις από την Ινδία έως τη Ν. Ζηλανδία ανακοίνωσαν την εβδομάδα που πέρασε μέτρα στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση.

Στην Ιαπωνία το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να προτείνει επιπλέον δαπάνες 20 τρισ. γιέν [JPY=X] για την επόμενη τριετία προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Yomiuri», χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες δηλώσεις. Την άγνοια για το δημοσίευμα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας υπερέβη το 170% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, καθιστώντας την Ιαπωνία τη χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών του κόσμου.


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος

Γερμανία: Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος


Διεύρυνση μεγαλύτερη του αναμενόμενου εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Οκτώβριο, διαμορφούμενο στα 15,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Βάσει εποχικά προσαρμοσμένων όρων, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,5%, σε μηνιαία βάση, στα 84,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,5% στα 68,7 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του εμπορικού πλεονάσματος στα 14 δισ. ευρώ από 13,7 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο.

NAFTEMPORIKI

Sony: Μείωση 8.000 θέσεων εργασίας

Sony: Μείωση 8.000 θέσεων εργασίας


Στη μείωση 8.000 θέσεων εργασίας θα προχωρήσει η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης, Sony Corp., ενώ παράλληλα θα μειώσει τις επενδύσεις και θα αποχωρήσει από τις μη κερδοφόρες δραστηριότητές της, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του κόστους της κατά 100 δισ. γιέν [JPY=X] (1,1 δισ. δολ.).

Η Sony ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα κλείσει κάποια από τα εργοστάσιά της, θα μειώσει τις δαπάνες της και το προσωπικό της εξ αιτίας του δυσμενούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.


NAFTEMPORIKI

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις και πολιτικά αδιέξοδα

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις και πολιτικά αδιέξοδα




Σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις οδήγησαν χθες την πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις τα επεισόδια της επόμενης ημέρας, από το θάνατο του 15χρονου. Η εικόνα απόλυτου χάους κυριάρχησε στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και αλλού. Οι καταστροφές της Κυριακής ωχριούν μπροστά στα όσα έγιναν χθες στην Αθήνα. Δεν απειλείται πλέον η αγορά των Χριστουγέννων, αλλά αυτή καθαυτή η πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να ελέγξει την κατάσταση. Θεωρεί τα χέρια της να είναι δεμένα από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου και τρομάζει στην ιδέα νέων θυμάτων. Χθες το βράδυ η πολιτική σκηνή ήταν τόσο τεταμένη ώστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να δηλώσει ότι, «πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αντικείμενο της αποψινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής είναι η λήψη αποφάσεων για επιβολή έκτακτων μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 48 του Συντάγματος, δεν έχουν την παραμικρή βάση, είναι παντελώς ανυπόστατες».

Σήμερα ο πρωθυπουργός συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.


NAFTEMPORIKI
Share |