Tuesday, December 9, 2008

Ρουμανία: Ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα

Ρουμανία: Ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα


Ετοιμη να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα, σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη πόρων στο τραπεζικό σύστημα εάν αυτή «απειληθεί», είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας (BNR), σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του τμήματος Οικονομικής Σταθερότητας της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ιον Ντραγκουλίν, στη διάρκεια σεμιναρίου της εταιρίας KPMG Romania.

Ο κ. Ντραγκουλίν τόνισε, εξάλλου, ότι οι εγχώριες τράπεζες αποτελούν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κύρια πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ διαθέτουν και σημαντικό «μερίδιο» κάλυψης της χρηματοδότησης των αναγκών των νοικοκυριών.

Πάντως, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι τράπεζες αποτελούν μια χρηματοδοτική «δεξαμενή», αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με τις μεγαλύτερες - σε μεγέθη - εταιρίες. Σύμφωνα με τον κ. Ντραγκουλίν, μόνο το 15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση δανείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμπορικές τράπεζες είναι υγιείς και δεν είναι αναγκαία η αναδιάρθρωσή τους, ωστόσο θα ήταν σκόπιμη - πρόσθεσε - η αναθεώρηση των στρατηγικών διαχείρισης ενεργητικού και παθητικού, υπό την «οπτική» των κινδύνων της διεθνούς κρίσης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |