Tuesday, December 9, 2008

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ τα επεισόδια στην Ελλάδα

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ τα επεισόδια στην Ελλάδα


Εκτενή άρθρα φιλοξενούν και σήμερα o διεθνής Τύπος και τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα πρωτοφανή επεισόδια που έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις της Αθήνας.

Εκτενή άρθρα φιλοξενούν και σήμερα o διεθνής Τύπος και τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα πρωτοφανή επεισόδια που έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας:

Guardian

Δραστική καταστολή των ταραχοποιών υπόσχονται οι Έλληνες υπουργοί μετά και την τρίτη νύχτα χάους

• Συρρέουν κατά χιλιάδες οι διαδηλωτές καίγοντας και λεηλατώντας τις πόλεις

• Αποκορύφωμα των διαμαρτυριών η σημερινή κηδεία του αγοριού

Συσπειρώνεται η ελληνική αστυνομία εις αναμονή της κλιμάκωσης των βιαιοπραγιών εν όψει της κηδείας του εφήβου που πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό, μετά το χάος που επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα στις ελληνικές πόλεις λόγω επεισοδίων από νέους.

International Herald Tribune

Συνεχίζονται τα επεισόδια στην Ελλάδα

Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το ξέσπασμα βίας νέων στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του θανάτου του εφήβου από την αστυνομία, μετά την αδυναμία χιλιάδων αστυνομικών να θέσουν υπό έλεγχο τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων.

Financial Times

Κυβερνητική επιτροπή συγκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της κρίσης

Έκτακτη κυβερνητική επιτροπή συγκλήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή χθες το βράδυ εν μέσω των κλιμακούμενων βιαιοπραγιών στο κέντρο της Αθήνας όπου οι ταραχοποιοί πυρπόλησαν δεκάδες κτίρια περιμετρικά της Βουλής.

Reuters

Ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην ταραγμένη Ελλάδα ενόψει της κλιμάκωσης των επεισοδίων

Ο θάνατος του 15χρονου αγοριού το βράδυ του Σαββάτου πυροδότησε την εξαγρίωση του κόσμου για τα αντιλαϊκά μέτρα και τα σκάνδαλα, την ώρα που η χρηματοπιστωτική κρίση βρίσκεται στο κατώφλι της Ελλάδας.

Κύμα οργής ξεσήκωσε ο θανάσιμος τραυαματισμός του Γρηγορόπουλου μεταξύ των νέων της Ελλάδας που έχουν αγανακτήσει από τη διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

The Independent

Επέκταση των επεισοδίων για τρίτη συνεχή ημέρα βιαιοπραγιών

Με δακρυγόνα προσπάθησαν να αποκρούσουν οι ελληνικές αστυνομικές μονάδες τους διαδηλωτές που πετούσαν χειροβομβίδες και πυρπολούσαν κτίρια και οχήματα στους δρόμους της Αθήνας την τρίτη ημέρα και νύχτα βίας, μετά το μοιραίο πυροβολισμό ενός 15χρονου αγοριού από την αστυνομία.

New York Times

Επεισόδια κατά της αστυνομίας στην Ελλάδα

Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το ξέσπασμα βίας νέων στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του θανάτου του εφήβου από την αστυνομία, μετά την αδυναμία χιλιάδων αστυνομικών να θέσουν υπό έλεγχο τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων.

Η απογευματινή πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε το Κουμμουνιστικό Κόμμα με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών κατέληξε στο χειρότερο ξέσπασμα βίας των τελευταίων ημερών.

Bloomberg

Στις φλόγες παραδόθηκαν τα καταστήματα στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πόλης μετά το βίαιο ξέσπασμα χιλιάδων πολιτών μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός 15χρονου αγοριού.

Τα επεισόδια των τελευταίων ωρών μετά το κλείσιμο των σχολείων από τους μαθητές, μεταξύ των οποίων πορείες διαμαρτυρίας και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, ξέσπασαν με αφορμή τον πυροβολισμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία στις 6 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώση της δημοτικότητάς της, έχει δεσμευτεί για άμεση διερεύνηση επί των συνθηκών του πυροβολισμού.


Οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά συνεχίζουν να συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων, παρά τις δεσμεύσεις για «σεμνότητα» και «ανθρωπιά» από τη συντηρητική κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί να επουλώσει τις πληγές, σημειώνει μεταξύ άλλων η Liberation με αφορμή τα επεισόδια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας:


Liberation


Φουντώνει η οργή των Ελλήνων


Μετά από μια προσωρινή ύφεση νωρίς το πρωί, η Αθήνα μετατράπηκε και πάλι σε πεδίο πολλαπλών αντιπαραθέσεων μεταξύ ταραχοποιών και αστυνομικών.



Πέρα όμως από τη συναισθηματική φόρτιση που φούντωσε μετά την «γκάφα» της αστυνομίας στο όνομα της επιβολής της τάξης, αυτή ήταν η αφορμή να ξεσπάσει ο φόβος, η αγανάκτηση και η οργή που υποβόσκουν στην ελληνική κοινωνία.

Ο γαλλικός Τύπος


Οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά συνεχίζουν να συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων, παρά τις δεσμεύσεις για «σεμνότητα» και «ανθρωπιά» από τη συντηρητική κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί να επουλώσει τις πληγές. Η αδιάλειπτη συνέχιση των οικονομικών σκανδάλων και η δημοσιοποίηση αστρονομικών ποσών που περιέρχονται στην κατοχή ολίγων τους τελευταίους μήνες είχαν ως αποτέλεσμα την αγανάκτηση της νεολαίας.




Le Parisien



Ακόμη μια νύχτα επεισοδίων στην Ελλάδα


Οι εντάσεις διατηρήθηκαν αμείωτες όλη τη νύχτα στην Αθήνα όπου οι διαδηλωτές και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες στη συνοικία των πανεπιστημίων σε μια ακόμη νύχτα βιαιοπραγιών στην πόλη. Πρόκειται για την τρίτη νύχτα μετά το θάνατο ενός εφήβου από την αστυνομικό το βράδυ του Σαββάτου στην ελληνική πρωτεύουσα.



Αμπαρωμένοι στο Πολυτεχνείο εκατό περίπου νέοι συνέχισαν να παρενοχλούν τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απαντούσαν με ρίψη δακρυγόνων.



Le Monde


Αναβίωση του «εμφυλίου πολέμου» στο Πολυτεχνείο της Αθήνας


Η νύχτα της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου είναι για πολλούς η τρίτη «λευκή» νύχτα στον τόπο των θεών. Πρόκειται για εκείνους που οραματίζονται στην ανατροπή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Κώστα Καραμαλή. Η εν λόγω κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί για διαφθορά και κοινωνικές ανισότητες. Υπεύθυνη θεωρείται επίσης για τους μισθούς των 650 ευρώ των νέων εργαζομένων, οι οποίοι αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους έως την ηλικία των 30.


Le Figaro


Άλλη μία νύχτα βιαιοπραγιών στην Αθήνα


Εικόνα εμφυλίου πολέμου. Μπροστά στα κατάπληκτα μάτια ολόκληρου του κόσμου, η Ελλάδα είναι έρμαιο του ξεσπάσματος αστικής βίας που δεν εμφανίζει κανένα σημάδι ύφεσης. Εκατοντάδες νέων συνεχίζουν να διαδηλώνουν για το χαμό ενός εφήβου που τραυματίστηκε θανάσιμα από την αστυνομία των Αθηνών.

Ο ισπανικός Τύπος


El Pais

Τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 35 χρόνων ζει η Ελλάδα

Τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θάνατο του εφήβου από την αστυνομία

Έκκληση για ηρεμία κάνει η κυβέρνηση εν όψει της αυριανής γενικής απεργίας στη χώρα

Σκουπίδια έκαψαν στον πανεπιστημιακό χώρο ομάδες νέων ενώ από την οργή τους δεν γλίτωσαν ούτε τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης. Εκτός κυκλοφορίας βρίσκονται κεντρικές οδικές αρτηρίες των Αθηνών. Οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι ένα μεμονωμένο ποσοστό των διαδηλωτών έχει πολιτικά κίνητρα και ότι οι υπόλοιποι είναι ταραχοποιοί αποφασισμένοι να προκαλέσουν υλικές ζημιές.

Παρόμοια περιστατικά εκδηλώθηκαν σε δέκα περίπου ελληνικές πόλεις.

Γενική 24ωρη απεργία έχει προγραμματιστεί για αύριο, παραλύει η χώρα.

ABC

Τραυματισμένοι αστυνομικοί και διαδηλωτές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έντονες οι πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση.

Συνταραγμένη η κοινή γνώμη τόσο από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όσο και από την κλιμάκωση των επεισοδίων. Περισσότερα από εκατό καμμένα αυτοκίνητα και άλλα τόσα καταστήματα, καθώς και οκτώ κατεστραμμένα καταστήματα τραπεζών είναι ο απολογισμός των αναταραχών στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η αποπνικτική παραμένει η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα. Κρίσιμες ώρες περνά ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής.

EL MUNDO

Έκκληση για ηρεμία στην Αθήνα μετά από 3 μέρες επεισοδίων

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην ελληνική πρωτεύουσα

Καταλήψεις σε πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό

Σε εκατό τραυματίες και πολλά καμμένα κτίρια ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πενήντα συλλήψεις. Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες ζητούσαν βοήθεια για να περισώσουν τις περιουσίες τους. Αυστηρή δήλωση του Καραμαλή για απόδοση ευθυνών σε όσους άσκησαν βία σε άοπλους πολίτες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |