Tuesday, December 9, 2008

Χάνουν €300 εκ. τα ασφαλιστικά ταμεία

Χάνουν €300 εκ. τα ασφαλιστικά ταμεία


Βαρύς είναι ο απολογισμός της κρίσης για τα μεγάλα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία. Από το τέλος Οκτωβρίου 2007, όταν η διεθνής κρίση άρχισε να κτυπά την εγχώρια αγορά, τα ταμεία έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους, επηρεάζοντας δυσμενώς τα 200 χιλ. περίπου ασφαλιστικά συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με επενδυτικές μονάδες. Στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, η αξία των δέκα μεγαλύτερων ταμείων, περιορίστηκε στα €888 εκ. σε σχέση με €1170 εκ. που ήταν πριν ένα χρόνο. Η μείωση των κεφαλαίων που διαχειρίζονται τα ταμεία, που οφείλεται κυρίως σε επενδυτικές ζημιές και εν μέρει στην εκροή κεφαλαίων από τα ταμεία, φθάνει το 25% ή τα €292 εκ.

Η μείωση στην αξία των ταμείων είναι η μεγαλύτερη από την περίοδο που ακολούθησε τη χρηματιστηριακή «φούσκα» του 1999. Σε αντίθεση με τότε, οι σημερινές απώλειες των ταμείων είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτές του ΧΑΚ. Την περίοδο Οκτωβρίου 2007 και Οκτωβρίου 2008, το κυπριακό χρηματιστήριο έχασε στο σύνολο του 72%.


Τις μεγαλύτερες απώλειες την περίοδο αυτή είχε το ταμείο Growth της Universal Life. Έχασε σχεδόν το μισό της αξίας του ή 45,3%. Μεγάλες απώλειες 24,5% καταγράφει και το μεγαλύτερο ταμείο που υπάρχει στην Κύπρο, το Μικτό της Eurolife. Το Δυναμικό ταμείο της Cyprialife χάνει 24,1% και το Cyprialife 23,9%.

Από τα δέκα μεγαλύτερα ταμεία, αύξηση κεφαλαίων παρουσιάζουν μόλις δύο ταμεία, αυτά που είναι χαμηλού κινδύνου. To secure της Cyprialife κέρδισε 11,7% κυρίως λόγω της εισροής νέων κεφαλαίων, αφού η απόδοση του είναι μόλις 2,6%. Το Security της Universal κέρδισε 1,1% επίσης λόγω της εισροής κεφαλαίων. Η απόδοση της επενδυτικής μονάδας του ταμείου ήταν αρνητική (-7,66%).

Ο περιορισμός των απωλειών των ταμείων σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του ΧΑΚ και των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών οφείλεται στο ότι επενδύουν μόνο το ένα τρίτο των κεφαλαίων τους σε μετοχές. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα 54 ταμεία που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είχαν επενδυμένο το 15% των κεφαλαίων τους στο ΧΑΚ και το 21% σε μετοχές εξωτερικού. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2008, το 25% των κεφαλαίων τους ήταν τοποθετημένο σε χρεόγραφα και το 29% σε καταθέσεις. Μόλις το 4% ήταν επενδυμένο σε ακίνητα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |