Monday, April 6, 2009

Λίγο πάνω από τα 51 δολάρια το αργό- Πτώση 2,8%

Λίγο πάνω από τα 51 δολάρια το αργό- Πτώση 2,8%

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε για δεύτερη μέρα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων ύστερα από τη νέα έκθεση που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα και προβλέπει ότι οι ζημιές των δανείων θα ξεπεράσουν αυτές της Μεγάλης Ύφεσης του ΄29. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Μαΐου κατέγραψε ζημιές 2,8% ή 1,46 δολαρίων με την τιμή του να κλείνει στα 51,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες είχαν φτάσει ακόμα και το 4,5%. Απώλειες 3,5% κατέγραψε και το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στα 51,59 δολάρια το βαρέλι.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τον τραπεζικό κλάδο σύμφωνα με έκθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας από την Caylon Securities και συγκεκριμένα από τον αναλυτή της Μike Mayo. Ο Mayo σημειώνει μάλιστα ότι οι ζημιές των δανείων θα ξεπεράσουν τα επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης του ΄29, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς.

Επιπλέον, ο Mayo εκφράζει τις αμφιβολίες του για το εάν τελικά τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας θα καταφέρουν να επιτύχουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα- τουλάχιστον όχι αυτό που αναμένεται. Προβλέπει αύξηση στις ζημιές των δανείων κατά 3,5% μέχρι το τέλος του 2010.

REPORTER.GR

Ρωσία: Περεταίρω 90 δισ. δολάρια θα διοχετευτούν για την ενίσχυση της οικονομίας

Ρωσία: Περεταίρω 90 δισ. δολάρια θα διοχετευτούν για την ενίσχυση της οικονομίας

Το ποσό των 3 τρισ. ρουβλίων (90 δισ. δολάρια) σκοπεύει να διοχετεύσει στην ρωσική αγορά η κυβέρνηση Πούτιν, ως βοήθεια για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας σε ένα «πολύ δύσκολο» έτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Β. Πούτιν. Περίπου το 1,4 τρισ. ρουβλίων περιλαμβάνεται ήδη στον προϋπολογισμό του 2009, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν μέσω φοροαπαλλαγών, χορηγήσεων από την κεντρική τράπεζα και άλλες πηγές.Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Πουτιν είχε απορρίψει τον περασμένο μήνα τον τριετή προϋπολογισμό, και είχε «περάσει» με καθυστέρηση τον νέο προϋπολογισμό του 2009, αφού κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα είχαν διαθέσει περίπου 150 δισ. δολάρια με τη μορφή επείγουσας βοήθειας από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο η Ρωσία να ξεπεράσει την κρίση χωρίς να συναντήσει τις αρνητικές της συνέπειες. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι η κρίση είναι «εισαγόμενη» και δεν είναι αποτέλεσμα λαθών της ηγεσίας της χώρας.

REPORTER.GR

Σχέδιο μείωσης του δανεισμού από τη Ford

Σχέδιο μείωσης του δανεισμού από τη Ford

Στο πλαίσιο περικοπής των δαπανών της η αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων κατά 9,9 δις. δολάρια και έτσι τους τόκους που καταβάλει κατά 500 εκατ. δολάρια ετησίως. Η αναδιάρθρωση που σχεδιάζονται, που αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των δανείων κατά 38%, καθώς και η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την United Auto Workers θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ισολογισμού της εταιρίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Ford και η Ford Credit θα χρησιμοποιήσουν 2,4 δισ. δολ. σε μετρητά και 468 εκατ. μετοχές της Ford προκειμένου να μειώσουν τα δάνεια της Ford κατά 9,9 δισ. δολ. από τα 25,8 δισ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου.

REPORTER.GR

Visa Europe: Το Σάββατο αγαπημένη μέρα για shopping στην Ελλάδα

Visa Europe: Το Σάββατο αγαπημένη μέρα για shopping στην Ελλάδα


Το Σάββατο είναι η ημέρα που φαίνεται να προτιμούν οι Έλληνες για την πραγματοποίηση αγορών τους, σύμφωνα με έρευνα της Visa Europe για τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενώ η ώρα των αγορών διαφέρει ανάλογα με την ηλικία - με 40% των καταναλωτών ηλικίας 25-34 να επιλέγουν το απόγευμα και τους μεγαλύτερους (65+) να προτιμούν το πρωί (με ποσοστό 58%) - το Σάββατο παραμένει η μέρα κατά την οποία οι αγορές “κυλούν” πιο εύκολα.

Η έρευνα της Visa Europe επίσης καταδεικνύει ότι το μεσημέρι είναι η πιο ήσυχη ώρα για αγορές τροφίμων, καθώς 80% των Ελλήνων καταναλωτών προτιμούν να ψωνίζουν τρόφιμα το απόγευμα. Αντιθέτως, για την αγορά ρούχων χωρίς ουρές στα ταμεία, η καλύτερη ώρα είναι αργά το απόγευμα, καθώς 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν πως προτιμούν να αγοράζουν ρούχα τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Τα σούπερ μάρκετ αποτελούν την πρώτη επιλογή των Ελλήνων καταναλωτών για την αγορά τροφίμων με ποσοστό 47%, ενώ με μικρή διαφορά ακολουθούν τα συνοικιακά καταστήματα (45%). Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρουν τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, εκτιμούν όμως και την προσωπική επαφή και εξυπηρέτηση που τους προσφέρουν τα μικρά συνοικιακά καταστήματα.

Στην αγορά ρούχων τα στοιχεία διαφοροποιούνται αρκετά: η διείσδυση των εμπορικών κέντρων φαίνεται να είναι ακόμα περιορισμένη, αφού πρώτα σε προτίμηση έρχονται τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα με ποσοστό 44% ακολουθούμενα από τα συνοικιακά καταστήματα με ποσοστό 29% -μόνο 23% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι προτιμούν τα εμπορικά κέντρα όταν πρόκειται να αγοράσουν ρούχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινωνική διάσταση των αγορών με τις γυναίκες να προτιμούν να ψωνίζουν ρούχα μόνες (ποσοστό 49%) ή με κάποια φίλη τους (24%) καθώς τα ψώνια αποτελούν απ’ ότι φαίνεται «γυναικεία υπόθεση». Οι άνδρες δεν αποτελούν την ιδανική παρέα για ψώνια, αφού μόνο 14% των γυναικών που ερωτήθηκαν επιλέγουν να ψωνίζουν με τον σύντροφό τους. Αντιθέτως η πλειοψηφία των ανδρών φαίνεται να εμπιστεύεται την κρίση των συντρόφων τους, καθώς το 42% τις θεωρεί ιδανική παρέα για αγορές.

Σε αντίθεση με τους καταναλωτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα, προτιμούν τα μετρητά για τις αγορές τους με ποσοστό 94% για τα τρόφιμα και 87% για τα ρούχα, ενώ ακολουθούν οι κάρτες πληρωμών (κυρίως πιστωτικές). Αντιθέτως, στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας και της ευκολίας που προσφέρουν οι κάρτες πληρωμών και έτσι το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι για τις αγορές τους χρησιμοποιούν κάρτες πληρωμών ενώ μόνο το 33% προτιμούν τα μετρητά.

«Η έρευνα αυτή μας δίνει χρήσιμα στοιχεία για τις καταναλωτικές μας συνήθειες και προτιμήσεις. Ανεξάρτητα από το είδος των αγορών και των καταστημάτων, η Visa παρέχει μία ευρεία σειρά καρτών πληρωμών – πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες – που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη διευκόλυνση των καταναλωτών στις καθημερινές τους αγορές, παρέχοντας ευκολία, ασφάλεια και ευελιξία στις συναλλαγές» σημείωσε ο Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της Visa Europe στην Ελλάδα.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Παράταση έως τις 24/4 για συμμετοχή στο πρόγραμμα "τοξικών" παγίων

ΗΠΑ: Παράταση έως τις 24/4 για συμμετοχή στο πρόγραμμα "τοξικών" παγίων

Παράταση στις αμερικανικές εταιρείες για να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα σύμπραξης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα για τα "τοξικά" πάγια έδωσε το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα πήρε παράταση έως τις 24 Απριλίου. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε παράταση, ούτως ώστε να προσφέρει την ευκαιρία σε περισσότερες εταιρείες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Επίσης, ανακοίνωσε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε εταιρείες που έχουν λιγότερα από 10 δισ. δολάρια σε πάγια υπό διαχείριση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. "Τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν ολιστική αντιμετώπιση - η αδυναμία εκπλήρωσης ενός εξ αυτών δεν θα σημαίνει υποχρεωτική απόρριψη" της πρότασης.

CAPITAL.GR

Νέες συμφωνίες της Fed με τέσσερις κεντρικές τράπεζες

Νέες συμφωνίες της Fed με τέσσερις κεντρικές τράπεζες


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (Dow Jones)-- “Πράσινο φως” έδωσε η νομισματική επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σε νέες πράξεις ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω συμφωνιών συναλλαγματικών συναλλαγών (swap lines) με τέσσερις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Fed.

Συγκεκριμένα, οι πράξεις αφορούν συμφωνίες με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΒοJ) και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), δίνοντας έτσι το περιθώριο στη νομισματική αρχή των ΗΠΑ να αποκτήσει ευρώ, γεν, στερλίνες και ελβετικά φράγκα, εάν και εφόσον αποδειχθεί αναγκαίο.

Τα swap lines θα επιτρέψουν στην Fed να προσφέρει συναλλαγματική ρευστότητα στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

"Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να συνεργάζονται και κάνουν τα αναγκαία βήματα για να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές”, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Fed.

Βάσει των νέων συμφωνιών, η Fed θα μπορεί να προσφέρει ρευστότητα έως και 30 δισ. στερλίνες, έως και 80 δισ. ευρώ, έως και 10 τρισ. γεν και έως και 40 δισ. ελβετικά φράγκα.

Τα swap lines θα ισχύσουν έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2009.


CAPITAL.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
338.11 ( -1.49%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
981.19 ( -1.46%)

Όγκος: € 6,209,851

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1741.41 ( -0.75%)

FTSE®/Χ.Α. 20
882.49 ( -1.02%)

Ελλάδα: Πτώση 37,8% στην κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων το α' τρίμηνο

Μειωμένη κατά 37,8% εμφανίστηκε η κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2009, ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ΕΣΥΕ.Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΣΥΕ, το εν λόγω διάστημα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 64.514 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού).

Σημειώνεται ότι μείωση 2,7% είχε παρουσιάσει το τρίμηνο 2008 σε σχέση με το 2007.

Επίσης, η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών (άνω των 50 cc) κατά το 2009 ανήλθε σε 12.796, έναντι 17.207 το 2008, παρουσιάζοντας μείωση 25,6%. Μείωση 5,6% είχε παρουσιάσει το τρίμηνο 2008 σε σχέση με το 2007.

REPORTER.GR

Ενδιαφέρον από 20 αγοραστές για τη Saab

Ενδιαφέρον από 20 αγοραστές για τη Saab

Είκοσι πιθανούς αγοραστές έχει προσελκύσει η αυτοκινητοβιομηχανία Saab, η οποία αναζητά αγοραστή για να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που την οδηγούν να ζητήσουν βοήθεια από τους πιστωτές της. Η εταιρία δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των πιθανών αγοραστών της στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα λίγο πριν την ακροαματική διαδικασία για την διαδικασία αναδιοργάνωσης. Οι πιστωτές της εταιρείας και ο δικηγόρος Guy Lofalk που έχει διορίσει σουηδικό δικαστήριο, συναντήθηκαν σήμερα προκειμένου να συζητήσουν τη διαδικασία αναδιοργάνωσης της εταιρίας που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου.

Η αυτοκινητοβιομηχανία το 2009 και το 2010 θα παράγει λιγότερα αυτοκίνητα από τις 93.000 που είχε κατασκευάσει πέρσι. Το 2011 προβλέπει ότι θα κατασκευάσει 150.000 αυτοκίνητα, ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει τέσσερα νέα μοντέλα κατά τους επόμενους 18 μήνες.

Η Saab ζήτησε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της έξι εβδομάδες πριν, ύστερα από την ανακοίνωση της General Motors ότι θα διακόψει τους δεσμούς της με τις μονάδες της στο εξωτερικό λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

REPORTER.GR

HSBC: Επιτυχής η αμκ - Αντλησε 17,7 δισ. δολάρια

HSBC: Επιτυχής η αμκ - Αντλησε 17,7 δισ. δολάρια

Το ποσό των 17,7 δισ. δολαρίων συγκέντρωσε η HSBC από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Το 97% των μετοχών που διέθεσε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, πουλήθηκε.Η HSBC θα διαθέσει το υπόλοιπο των μετοχών σήμερα στους επενδυτές, σύμφωνα με ανακοίνωσή της τράπεζας. Οι μετοχές διατέθηκαν στην τιμή των 254 πενών έκαστη, με premium 41% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 3 Απριλίου.

Η μετοχή της HSBC ενισχύθηκε νωρίτερα 3,3% στο Χονγκ Κονγκ ενώ έχει πραγματοποίησε ράλι 67% από τις 9 Μαρτίου.

REPORTER.GR

Ετοιμες για «λουκέτο» 38.000 ελληνικές επιχειρήσεις

Ετοιμες για «λουκέτο» 38.000 ελληνικές επιχειρήσεις

Ανάγλυφα αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ερευνα της Κάπα Research για το ΕΒΕΑ, δείχνει ότι 38.000 επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο, 134.000 παρουσιάζουν ζημιές ενώ περίπου 200.000 σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη της ανεργίας έως το τέλος του έτους.Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας με θέμα: «Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις», από την οποία προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει να βλέπει ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την έξοδο από τη κρίση. Σε σχέση με το Δεκέμβριο δεν σημειώνεται κάποια σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες.

Τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες κρίνουν σωστά τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κατασκευές, Εμπόριο, Τουρισμός είναι οι κλάδοι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών πλήττονται περισσότερο από τη κρίση. Ακολουθεί με σημαντικό ποσοστό η Βιομηχανία, ενώ οι Τράπεζες και οι Υπηρεσίες κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις.

Ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες και οι Τράπεζες είναι οι τρεις κλάδοι που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προσδοκίες για ανάκαμψη. Στους 3 αυτούς κλάδους θα επένδυε μακροπρόθεσμα η πλειοψηφία των επιχειρηματιών.

Μία στις έξι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κρίση, ενώ πάνω από τις μισές διαπιστώνουν ότι έχουν επηρεαστεί πολύ και αρκετά. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους.

Ως αποτέλεσμα αυτού έχει αυξηθεί ελαφρά, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2007 το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκέπτονται να μειώσουν το προσωπικό τους λόγω της κρίσης (από 38% σε 42%).

Περισσότερα μέτρα από την πολιτεία ζητούν οι επιχειρηματίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ενώ η πλειοψηφία τους τάσσεται υπέρ της διόρθωσης των στρεβλώσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της μείωσης του δημόσιου τομέα, της διόρθωσης των στρεβλώσεων της αγοράς και ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας για να αποφευχθούν οι απολύσεις.

REPORTER.GR

Σε χαμηλά 10 εβδομάδων ο χρυσός

Σε χαμηλά 10 εβδομάδων ο χρυσός


Σε χαμηλά 10 εβδομάδων υποχωρεί στο Λονδίνο ο χρυσός καθώς αναθερμαίνεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου μεταξύ των επενδυτών, γεγονός που περιορίζει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων.

Αναλυτικά, ο χρυσός άμεσης παράδοσης βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,1% στα 874,08 δολ. ανά ουγγιά νωρίτερα. Παράλληλα, το συμβόλαιο του Ιουνίου υποχωρεί σε ποσοστό 1,9% στα 880,40 δολ. ανά ουγγιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις του μεγαλύτερου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου (ETF) χρυσού, SPDR Gold Trust, σημείωσαν κάμψη για πρώτη φορά από τις 23 Μαρτίου, υποχωρώντας στους 1.127,37 τόνους στις 3 Απριλίου, από 1.127,44 τόνους στις 2 Απριλίου.

CAPITAL.GR

Disney: Περικοπές 1.900 θέσεων εργασίας

Disney: Περικοπές 1.900 θέσεων εργασίας


Περικοπές 1.900 θέσεων εργασίας στα θεματικά πάρκα των ΗΠΑ τις τελευταίες έξι βδομάδες ανακοίνωσε την Παρασκευή η Walt Disney Co.(DIS), σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας The Orlando Sentinel.

Στις περικοπές περιλαμβάνονται 1.150 απολύσεις, 50 εξαγορές και η εξάλειψη 700 ακάλυπτων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την Disney, η εταιρεία προέβη σε 900 απολύσεις και εξαγορές, ενώ 500 θέσεις εργασίας θα παραμείνουν ακάλυπτες.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Disney στην Φλόριντα απασχολείται στο Walt Disney World, ωστόσο, η εταιρεία προέβη σε περικοπή των θέσεων και σε άλλες μονάδες λειτουργίας στην περιοχή, όπως στο Disney Vacation Club και στο κέντρο κρατήσεων στην Τάμπα.

CAPITAL.GR

Αποφασισμένη για απομάκρυνση τραπεζικών στελεχών η αμερικανική κυβέρνηση

Αποφασισμένη για απομάκρυνση τραπεζικών στελεχών η αμερικανική κυβέρνηση


Αποφασισμένη να επιβάλει τους όρους της ως προς το καθεστώς διοίκησης και την υποχρέωση λογοδοσίας των αμερικανικών τραπεζών, που λαμβάνουν ομοσπονδιακά κεφάλαια με στόχο την αναδιάρθρωσή τους, είναι η κυβέρνηση Ομπάμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Σκοπός δεν είναι μόνο η εξασφάλιση των χρημάτων των φορολογουμένων αλλά και η διασφάλιση της κατάλληλης αναδιάρθρωσης για την ενδυνάμωση των τραπεζών. Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε και σε αντικατάσταση της διοίκησης εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», τόνισε ο Γκάιτνερ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός ρωτήθηκε, εάν τα ανώτατα στελέχη της Citigroup και της Bank of America θα πρέπει να ανησυχούν ότι θα έχουν την ίδια τύχη με τον Ρικ Βάγκονερ, ο οποίος απομακρύνθηκε από το τιμόνι της General Motors μετά από απαίτηση της κυβέρνησης. Ο Γκάιτνερ διευκρίνισε ότι αυτή δεν ήταν η μοναδική περίπτωση που η κυβέρνηση έθεσε ως όρο την αντικατάσταση μελών του ΔΣ για την παροχή έκτακτης βοήθειας, καθώς κάτι ανάλογο συνέβη και με τις Fannie Mae, Freddie Mac και AIG.

NAFTEMPORIKI

Πάνω από πενήντα νεκροί στην Ιταλία

Πάνω από πενήντα νεκροί στην Ιταλία

Ξεπερνά τους πενήντα ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό στην Ιταλία, ενώ οι άστεγοι εκτιμάται ότι φθάνουν τους 50.000 [Βλέπε άρθρο] .

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μανόνι, ο απολογισμός από το χτύπημα του εγκέλαδου στη κεντρική Ιταλία έχει ανέβει στους πενήντα νεκρούς, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Σε περίπτωση που επαληθευθεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για το φονικότερο σεισμό στην Ιταλία από το 1980, όταν 2.735 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα νότια της χώρας.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πέντε παιδιά, τέσσερα από τα οποία σκοτώθηκαν στο ίδιο κτίριο. Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων εντοπίζεται στη μεσαιωνική πόλη Λ’Άκουϊλα, περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Ρώμης, με πληθυσμό 68.000 κατοίκους. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ο ισχυρός σεισμός πιθανότατα οδήγησε στο θάνατο «δεκάδων ανθρώπων», ενώ όπως ανακοίνωσε οι άστεγοι φθάνουν τους 50.000.

Μια Ελληνίδα φοιτήτρια τραυματίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού του αδελφού της. Ένας ακόμα Έλληνας απεγκλωβίστηκε από τους διασώστες. Στην Ελλάδα, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε για τη διευκόλυνση των Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, δωρεάν πτήσεις με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και πιο συγκεκριμένα:

-Σήμερα στις 20.05 (τοπική ώρα) από Ρώμη για Αθήνα,

-Αύριο και μεθαύριο στις 11.00 και 19.25 (τοπική ώρα) από Ρώμη για Αθήνα.

Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού θυμάτων από τα ερείπια. Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται πολλές από τις μεσαιωνικές εκκλησίες της περιοχής, μέρος φοιτητικής εστίας και ένα ξενοδοχείο. Στις 3.000 με 10.000 υπολογίζονται τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο σεισμός, που ήταν μεγέθους τουλάχιστον 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της αρμόδιας υπηρεσίας, σημειώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα τοπική ώρα, με επίκεντρο την ορεινή περιοχή Αμπρούτσο ανατολικά της Ρώμης και έγινε αισθητός μέχρι και στην ιταλική πρωτεύουσα.

NAFTEMPORIKI

Ισχνές αγελάδες για διεθνείς υπηρεσίες

Ισχνές αγελάδες για διεθνείς υπηρεσίες



Το δυσκολότερο τρίμηνο των τελευταίων ετών είχε το 2009 ο κλάδος διεθνών υπηρεσιών καθώς η ροή νέων εργασιών περιορίστηκε στο μισό της αντίστοιχης περσινής. Οι ελπίδες που εναπόθεσε πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση στην ενίσχυση του συγκεκριμένου κλάδου προσέκρουσαν στη διεθνή οικονομική κρίση, που έχει συρρικνώσει τη δραστηριότητα στον τομέα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.


Τα τελευταία στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών για τις εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο, που αποτελούν μία από τις πιο αξιόπιστες ενδείξεις της δραστηριότητας στον κλάδο, δείχνουν τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο συγκεκριμένος τομέας μετά από δύο χρόνια απότομης ανάπτυξης.

Οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο με μετοχικό κεφάλαιο μειώθηκαν το τρίμηνο του 2009 κατά 49,1% στις 3.636 από 7.147 το τρίμηνο του 2008. Το Μάρτιο οι αιτήσεις για εγγραφές μειώθηκαν κατά 41,8% στις 1.259 από 2.164 το Μάρτιο του 2008 και 1301 το Φεβρουάριο του 2009. Όπως διαφαίνεται στο γράφημα, οι εγγραφές ακολουθούν καθοδική πορεία από το τέλος του 2007.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Μαρτίου 2009 στις 211.163.

Οι λογιστές και οι δικηγόροι άρχισαν ήδη να νιώθουν τις συνέπειες της μειωμένης ροής νέων εργασιών, ενώ στον τραπεζικό κλάδο, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις προσοδοφόρες καταθέσεις των ξένων εταιρειών, οι παρενέργειες παραμένουν, προς το παρόν, άγνωστες.

STOCKWATCH.COM.CY

Αριστοδήμου: Μετά το 2010 η ανάκαμψη

Αριστοδήμου: Μετά το 2010 η ανάκαμψη



Μετά το 2010 τοποθετεί την ανάκαμψη της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων ο πρόεδρος της Aristo Developers και του Συγκροτήματος της Τρ. Κύπρου, Θεόδωρος Αριστοδήμου. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Αριστοδήμου φοράει το καπέλο του επιχειρηματία ανάπτυξης και ακτινογραφεί την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην αγορά ακινήτων. Μιλά για τη μείωση στη δραστηριότητα στον κλάδο, για τις επιδράσεις στις τιμές, για τα αδιάθετα ακίνητα και για την ανεργία. Μιλά επίσης για την Aristo Developers, για τις δανειοδοτήσεις των τραπεζών και για τις ευθύνες των τραπεζιτών για την κρίση. Δεν παραλείπει να σχολιάσει τις μαζικές αγορές μετοχών της Τρ. Κύπρου, που φέρουν το ποσοστό του κοντά στο 2%.


Ερ: Κύριε Αριστοδήμου, είναι από όλους αποδεκτό ότι η Πάφος έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Κατά τη δική σας εκτίμηση ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος;

Απ.: Στην Πάφο έχουν πληγεί δύο τομείς από την παγκόσμια κρίση, ο τομέας των ακινήτων και κατ’ επέκταση ο τουρισμός, με αποτέλεσμα μετά το πρώτο εξάμηνο του 2008 να έχει αρχίσει η βαθμιαία μείωση στη ζήτηση των ακινήτων.

Σήμερα αυτή η μείωση στη ζήτηση εκτιμώ ότι θα είναι πέρα του 80% σε σύγκριση με την περσινή και προπέρσινη χρονιά. Άρα η Πάφος ως η επαρχία που εξαρτάτο πολύ περισσότερο από αυτούς τους δύο τομείς νομίζω ότι έχει υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα.

Ερ: Σε παγκύπρια βάση πώς διαμορφώνεται το σκηνικό της κτηματαγοράς, μετά την κρίση;

Απ.: Νομίζω ότι εάν εξαιρέσει κανείς τη Λευκωσία, της οποίας το βασικό πελατολόγιο είναι Κύπριοι και παρά τη μείωση του ποσοστού των πωλήσεων συνεχίζεται κάπως η δραστηριότητα στον τομέα της κτηματαγοράς, οι υπόλοιπες επαρχίες έχουν υποστεί ανάλογο πλήγμα με την επαρχία Πάφου. Η Λεμεσός θα έλεγα και πάλι σε μικρότερο βαθμό διότι εξαρτάται από διαφορετικό πελατολόγιο όπως είναι η ρωσική αγορά. Γενικά όμως όλες οι πόλεις και επαρχίες έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα με τη Λευκωσία όπως έχω πει νωρίτερα να υποφέρει λιγότερο.

Ερ: Σε πιο βαθμό θα μπορούσε η ρωσική αγορά να καλύψει τα κενά που άφησε πίσω της η βρετανική;

Απ.: Είναι δύσκολο η ρωσική αγορά να αναπληρώσει αμέσως το κενό που παρουσιάζεται από τη βρετανική αγορά τόσο στο θέμα της ζήτησης των ακινήτων όσον και στον τουρισμό.

Οπωσδήποτε όμως η προσπάθεια που γίνεται για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού Ρώσων τουριστών αποτελεί μια καλή ενέργεια και μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τουρισμό και αγοραστές ακινήτων. Ωστόσο το ποσοστό των Ρώσων είναι τέτοιο που είναι αδύνατον να αναπληρώσει το κενό που δημιουργεί η βρετανική αγορά.

Μετά δεν πρέπει να αγνοούμε και το γεγονός ότι και στη ρωσική αγορά παρουσιάζονται προβλήματα. Άρα όσο και να επιθυμούμε να ισοζυγίσουμε το πρόβλημα διαπιστώνεται ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ίσως όμως αμβλυνθεί σε κάποιο βαθμό.

Ερ: Η μείωση στη ζήτηση ξεπερνά το 70% τους τελευταίους μήνες. Πόση είναι η μείωση στις τιμές;

Απ.: Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί μια σύγχυση όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων.

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα ακίνητα που έχουν να κάνουν με τη γη από τις κτιριακές εγκαταστάσεις όπως τα σπίτια, διαμερίσματα ή ότι άλλο σχετικό.

Εις μεν τα οικόπεδα και τη γη δεν βλέπω να υπάρχει σοβαρή διαφοροποίηση στις τιμές, ενώ όσον αφορά τα κτίρια ποικίλει η μείωση των τιμών για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Όπως είναι, για παράδειγμα, η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο ή σχετική οικονομική πίεση στην οποία βρίσκεται ο κάθε developer ή εταιρεία.

Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μια μείωση των τιμών η οποία δίδεται από τους developers με διάφορους τρόπους, διότι εάν συγκρίνουμε τις τιμές ιδίων προϊόντων στην αγορά θα δούμε ότι προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές από ότι προσφέρονταν πριν 1-2 χρόνια.

Ερ: Γιατί εξαιρέσατε τη γη;

Απ.: Διαχρονικά στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες οι άνθρωποι ταυτίζονται με τη γη, είτε ως επένδυση, είτε ως κληρονομιά, είτε ως εξασφάλιση. Στην Κύπρο δεν έχουμε την πληθώρα γης όπως σε άλλες χώρες και λαμβανομένου υπόψη ότι η γη δεν μεγαλώνει, δύσκολα βλέπω να επηρεάζεται η τιμή της.

Άρα οι τιμές στη γη θα κρατηθούν σε σταθερά επίπεδα. Μπορεί να μη παρατηρηθεί η ποσοστιαία αύξηση στις τιμές που παρουσιαζόταν τα προηγούμενα χρόνια αλλά θα παραμείνουν σταθερές οι τιμές. Και όταν ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα θα αρχίσει η ανάκαμψη των τιμών της γης με σταδιακές μεταβολές σε μικρότερα επίπεδα τα πρώτα χρόνια από ότι τα προηγούμενα.

Ερ: Χρονικά πότε τοποθετείται την ανάκαμψη στην οικονομία;

Απ.: Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα ανακάμψει η αγορά και αυτό διότι έχεις να κάνεις με όλα τα διεθνή οικονομικά δεδομένα. Σε όλες τις αγορές ανά το παγκόσμιο επικρατεί ακόμη μια σχετική αβεβαιότητα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι μεταβλητά και εξαρτώνται από αποφάσεις πολλών χωρών και οργανισμών για να τολμήσει κανείς έστω και παρακινδυνευμένα να προβεί σε κάποια πρόβλεψη. Θα έλεγα ωστόσο ότι μετά το 2010 θα αρχίσει η ανάκαμψη. Η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη, από τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει να διαφαίνεται κάποια βελτίωση.

Ερ: Έγινε λόγος πρόσφατα για χιλιάδες αδιάθετα ακίνητα. Πόσα υπολογίζετε ότι είναι αυτά;

Απ.: Δεν μπορώ να γνωρίζω τον ακριβή αριθμό. Ίσως να ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες.

Εάν λάβει κανείς υπόψη τον αριθμό ακινήτων που πωλείτο τις καλές χρονιές, ο οποίος κυμαινότανε μεταξύ 6 -7 χιλ. το χρόνο, τότε μπορεί να συμπεράνει και τον αριθμό των αδιάθετων ο οποίος δεν ξεπερνούσε το μάξιμουμ αριθμό των ακινήτων που πωλούνταν στην αγορά τις καλές περιόδους, διότι δεν κατασκευάζονται περισσότερα ακίνητα από τον αριθμό που απορροφούσε η αγορά.

Δεν πιστεύω ότι ο αριθμός των αδιάθετων τα οποία βρίσκονται είτε υπό κατασκευή είτε είναι αποπερατωμένα, ξεπερνά τις 10 χιλ. Με μια ρεαλιστική προσέγγιση ίσως να ανέρχονται στις 4-5 χιλ.

Ερ: Πού έπεσαν έξω οι developers;

Απ.: Εκεί που έπεσαν έξω όλες οι επιχειρήσεις στον κόσμο: Κανείς δεν ανέμενε να υπάρξει τόσο μεγάλη διαφοροποίηση στην αγορά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια παγκόσμια οικονομική κρίση που ο βαθμός, η έκταση και το μέγεθος της δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί . Άρα δεν μπορούσε να ήταν προβλεπτή ούτε και από τους developers της Κύπρου.

Ερ: Τι θα συμβουλεύατε αυτούς που περιμένουν τον πάτο στις τιμές για να αγοράσουν;

Απ.: Στο θέμα της τιμής των ακινήτων κάποιος θα πρέπει να εξετάσει όλους τους παράγοντες πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά.

Διότι εάν αγοράσει κάποιος ένα ακίνητο σε καλή τιμή και στο τέλος της ημέρας δεν του ανήκει, θα είναι δώρο άδωρο.

Η επιτυχία της εξασφάλισης καλής τιμής κατά την άποψη μου έγκειται σε διάφορους παράγοντες. Η καλή τιμή πρέπει να εξασφαλίζει και την αγορά, ώστε να μη φθάσει στο σημείο κάποιος να νομίζει ότι αγόρασε σε καλή τιμή αλλά να αγοράσει προϊόν το οποίο να μη του ανήκει στο τέλος της ημέρας.

Ερ: Έχουμε βρει τον πάτο;

Απ.: Τον πάτο θα πρέπει να το δει κάποιος και σε συνάρτηση και με τους άλλους παράγοντες ώστε να κάνει σωστές εκτιμήσεις και να λάβει εξ’ ίσου σωστές αποφάσεις.

Νομίζω ότι ο κόσμος ο οποίος έχει την ευχέρεια και την οικονομική δυνατότητα να προβεί σε αγορά τηρουμένων των παραγόντων που προαναφέραμε πιστεύω ότι δεν θα χάσει αν προχωρήσει σε αγορά. Άρα το αν φθάσαμε ή όχι στον πάτο είναι πολύ - πολύ υποθετική ερώτηση.

Ερ: Εκτιμάτε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση θα βοηθήσουν στην τόνωση της αγοράς;

Απ.: Τα όποια μέτρα λαμβάνονται για στήριξη του κατασκευαστικού τομέα δεν έχουν παρά να αμβλύνουν το πρόβλημα. Μπορεί να μη το λύνουν πλήρως αλλά το αμβλύνουν. Θα μπορούσαν όμως να γίνουν περισσότερα στο θέμα αυτό.

Ερ: Οι οικοδόμοι κάνουν πάντως λόγος για 20 χιλ. ανέργους. Πότε αναμένετε να επαναρχίσουν οι προσλήψεις στον κλάδο;

Απ.: Οι προσλήψεις θα αρχίσουν όταν θα αρχίσει η ανάκαμψη και θα ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία και αυτοί οι τομείς

Ερ: Στο τέλος του 2010 δηλαδή;

Απ.: Όποτε ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία. Η οποία ίσως να ξεκινήσει πιο νωρίς εάν διαφανεί στον ορίζοντα ότι θα υπάρξει ανάκαμψη και θα ξαναρχίσει η ζήτηση.

Άλλωστε δεν ξεκινάς την παραγωγή των προϊόντων την ώρα που είναι έτοιμος ο αγοραστής, προηγείται κάποια προεργασία.

Ερ: Υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να πείτε για την κατασκευαστική βιομηχανία;

Απ.: Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι έχει πληγεί σε τόσο μεγάλο βαθμό ο κατασκευαστικός τομέας ο οποίος έχει προσφέρει τόσα πολλά τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομία του τόπου. Είναι επίσης πολύ λυπηρό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που εργάζονταν στον τομέα αυτό χάνουν τη δουλειά τους.

Γι’ αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε μεγάλη ψυχραιμία από όλους και εμβάθυνση των προβλημάτων ώστε σε συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων να βγούμε από το πρόβλημα όσον το δυνατόν συντομότερα.

Aristo

Ερ: Η Aristo Developers έχει αντισώματα για να αντεπεξέλθει στην κρίση όσον χρόνο και αν διαρκέσει;

Απ.: Η Aristo Developers, τα τελευταία χρόνια συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, ίσως μάλιστα από πλευράς παραγωγής και προώθησης πώλησης έτοιμων προϊόντων, να ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης γης στην Κύπρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η περιορισμένη ζήτηση που επικρατεί σήμερα στην αγορά λόγω της οικονομικής ύφεσης άφησε ανεπηρέαστη την Aristo Developers, η οποία όμως συγκριτικά με άλλες εταιρείες διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Το μεγάλο απόθεμα γης το οποίο δημιούργησε σταδιακά από την εποχή της ίδρυσης της, το οποίο θα αποτελέσει και το στήριγμα που χρειάζεται η εταιρεία ώστε να ξεπεράσει την κρίση.

Ερ: Ποσοστιαία το μεγαλύτερος μέρος της ακίνητης περιουσίας της είναι στην Πάφο ή άλλες περιοχές της Κύπρου;

Απ.: Το μεγαλύτερο απόθεμα η Aristo Developers το διαθέτει στην Πάφο, όμως διαθέτει και μεγάλο ποσοστό γης σε όλες τις άλλες πόλεις και επαρχίες όπως και στο εξωτερικό.

Άρα οι εταιρείες οι οποίες στηρίζονται σε ένα γερό υπόβαθρο γης θα μπορέσουν πολύ πιο εύκολα να ξεπεράσουν την κρίση. Το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν όλες οι εταιρείες είναι το πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο άλλο είναι το ένα και άλλο το άλλο.

Τράπεζα Κύπρου

Ερ: Μπαίνουμε στον πειρασμό να σας ρωτήσουμε και κάτι σχετικό, για τον τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες παραχώρησαν €13 δισ. το 2008 σε νέα δάνεια, πολλά για κατασκευαστικούς σκοπούς. Πώς θα αποπληρωθούν αυτά υπό το φως της κρίσης στις κατασκευές;

Απ.: Πιστεύω ότι οι τράπεζες της Κύπρου ήταν πολύ προσεκτικές στις χρηματοδοτήσεις τους σε όλες γενικά τις οικονομικές δραστηριότητες τους και ειδικότερα στον τομέα ανάπτυξης γης. Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου θα πω ότι είμαι βέβαιος ότι πάντοτε ήταν προσεκτική στο θέμα των χρηματοδοτήσεων, μέσα σε ελεγμένα πλαίσια και με εξασφαλίσεις τέτοιες που να άφηναν το περιθώριο στην τράπεζα να νοιώθει ασφαλής. Είναι γνωστό ότι οι εξασφαλίσεις που δίδονταν για χορηγίες είτε σε εταιρείες είτε σε μεμονωμένα άτομα ήταν ψηλότερες ως εκτιμημένη αξία από τα ποσά που δάνειζαν. Άρα, υπήρχε ένα σημαντικό περιθώριο το οποίο θα μπορούσε να καλύψει σημαντικές αναταράξεις που ενδεχομένως να είχαν δημιουργηθεί.

Από την άλλη όμως η Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη να βοηθήσει τους υγιείς πελάτες της εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων.

Η Τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά με βάση τα δικά της δεδομένα. Και όπως πάντοτε η Τρ. Κύπρου υποβοήθησε την κυπριακή επιχείρηση ανεξάρτητα σε ποιο τομέα δραστηριοποιείτο να ξεπεράσει δύσκολες περιόδους, αυτό θα πράξει και σήμερα γιατί βασικός σκοπός και στόχος της Τράπεζας είναι να υποβοηθήσει την οικονομική δραστηριότητα και να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ερ: Ποιο το μερίδιο ευθύνης των τραπεζών για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον κατασκευαστικό κλάδο;

Απ.: Δεν νομίζω ότι οι τράπεζες ευθύνονται για οτιδήποτε διότι ακολουθούσαν τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας. Γι’ αυτό όσες τράπεζες ακολουθούσαν και ενεργούσαν με βάση τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και με βάση των δικών τους δεδομένων κρίσεως μέσα σε ορθολογικά πλαίσια δεν έχουν μερίδιο ευθύνης για το ότι έχει συμβεί.

Ερ: Παρά τις δυσκολίες που άρχισαν να διαφαίνονται για τις τράπεζες, εσείς αγοράζετε μετοχές…

Απ.: Αυτό καταδεικνύει την εμπιστοσύνη που έχω σε αυτό το Συγκρότημα.

Ερ: Τι ποσοστό έχετε σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας;

Απ.: Το ποσοστό που διαθέτω σήμερα στην Τράπεζα κυμαίνεται γύρω στο 2%.

Ερ: Μέχρι πού σκοπεύετε να φθάσετε;

Απ.: Το νομίζω ότι αυτή η ερώτηση δεν απαντιέται και βάσει κανονισμών αλλά ούτε και ένα στέλεχος που προεδρεύει μιας εταιρείας μπορεί να αποκαλύπτει τις προθέσεις του όταν μάλιστα η δήλωση του έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στα δεδομένα της μετοχής του Οργανισμού.

STOCKWATCH.COM.CY

Ανοιξιάτικη έκρηξη ανέργων

Ανοιξιάτικη έκρηξη ανέργων



Σημαντική αύξηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο αριθμός των ανέργων φθάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2005 και σε ένα από τα ψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία για το μήνα Μάρτιο. Το Μάρτιο παρατηρείται συνήθως μείωση της ανεργίας λόγω της επανένταξης στην αγορά εργασίας εργαζομένων από το ξενοδοχειακό και άλλους κλάδους. Αυτό το Μάρτιο όμως ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε αντί να μειωθεί, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις καταφεύγουν σε απολύσεις για να αντιμετωπίσουν τη σημαντική μείωση της ζήτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, το τρίτο μήνα του 2009 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφθασε τους 16.806 έναντι 16.383 το Φεβρουάριο του 2009 και 12.194 το Μάρτιο του 2008.

Σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2008 σημειώθηκε αύξηση 4.612 προσώπων που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 1.480 ανέργων), του εμπορίου (αύξηση 816 ανέργων), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (αύξηση 627 ανέργων), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 555 ανέργων), της μεταποίησης (αύξηση 397 ανέργων), των μεταφορών (αύξηση 205 ανέργων) καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 800 ανέργων.

Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009, σημειώθηκε αύξηση 423 προσώπων. Η αύξηση σημειώθηκε κυρίως στους τομείς των κατασκευών, της μεταποίησης, του εμπορίου καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Οι άνεργοι από τον τομέα των κατασκευών έφθασαν τους 2.376 από 2.056 το Φεβρουάριο και 1.748 τον Ιανουάριο του 2009 .

Όσον αφορά την επαγγελματική κατηγορία των ανέργων, οι περισσότεροι (4.077) ήταν καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες και ακολούθησαν οι υπάλληλοι υπηρεσιών, γραφείς (3.502) και γραφείς - δακτυλογράφοι και ταμίες (2.194).

Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα, οι περισσότεροι άνεργοι που καταγράφηκαν ήταν ηλικίας 30-39 ετών (3.813) και 40-49 ετών (3.801).

Στη Λάρνακα και Αμμόχωστο καταγράφηκαν 5.452 άνεργοι, στη Λευκωσία 4.830, στη Λεμεσό 4.125 και στην Πάφο 2.400.

Τέλος, όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι άνεργοι έχουν μέση γενική εκπαίδευση (7.730), ενώ ακολουθούν αυτοί με στοιχειώδη εκπαίδευση (4.624).

STOCKWATCH.COM.CY

Ευρωζώνη: Ετήσια πτώση- ρεκόρ των λιανικών πωλήσεων Φεβρουαρίου

Ευρωζώνη: Ετήσια πτώση- ρεκόρ των λιανικών πωλήσεων Φεβρουαρίου


Πτώση- ρεκόρ κατέγραψαν σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις των 16 κρατών- μελών της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο, καθώς φαίνεται ότι οι περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας έχουν καταστήσει περισσότερο επιφυλακτικούς τους καταναλωτές ως προς τις δαπάνες τους.

Αναλυτικά, ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 4% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως η πτώση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των μέσων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για μείωση των πωλήσεων κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 2,5% σε ετήσια.

Τον Ιανουάριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν σημειώσει άνοδο 0,1% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ τα ετήσια στοιχεία αναθεωρήθηκαν για να εμφανίσουν μείωση 1,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2008 από μείωση 2,2% αρχικά.

Τα στοιχεία αντανακλούν την αυξημένη επιφυλακτικότητα των καταναλωτών του μπλοκ εν μέσω αναρρίχησης της ανεργίας σε υψηλό σχεδόν τριών ετών στο εξεταζόμενο διάστημα.

Συνολικά, για τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πωλήσεις υποχώρησαν 1,2% σε μηνιαίο επίπεδο και 3,4% σε ετήσιο. Και εδώ τα ετήσια στοιχεία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση από την αρχή καταγραφής των πωλήσεων το 2000.

CAPITAL.GR

Porsche: Εξετάζει την αύξηση της συμμετοχής στη Volkswagen

Porsche: Εξετάζει την αύξηση της συμμετοχής στη Volkswagen


Στην ανταλλαγή παγίων στοιχείων με τη Volkswagen έναντι μετρητών και νέων μετοχών για την αύξηση της συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο ενδέχεται να προβεί η Porsche.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Porsche μέσω της παραπάνω συναλλαγής θα αυξήσει το ποσοστό της στη VW στο 75%.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Δημιουργία κρατικού ομολογιακού fund

Γερμανία: Δημιουργία κρατικού ομολογιακού fund


Τη δημιουργία κρατικού ομολογιακού fund για ιδιώτες επενδυτές εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία επικαλούνται δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Deutsche Finanzagentur, της αρμόδιας υπηρεσίας για την έκδοση ομολόγων, Carl Heinz Daube.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση 469 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ενίσχυσης της οικονομίας.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Στην «πυρά» τα deals που βασίζονται σε εσωτερική πληροφόρηση

Βρετανία: Στην «πυρά» τα deals που βασίζονται σε εσωτερική πληροφόρηση



Εντατικές έρευνες διενεργεί στο Σίτι η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας (FSA), η οποία έχει φέρει στο φως σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών που βασίζονται σε εσωτερική πληροφόρηση, πολλές εκ των οποίων ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια λίρες.

Δεκάδες εταιρικοί σύμβουλοι και ανώτατα στελέχη έχει κληθεί ήδη να καταθέσουν στην εποπτική αρχή, η οποία έχει ξεκινήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση περιστολής ανάλογων φαινομένων απάτης στη Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent.

Ο λόγος διεξαγωγής των εξονυχιστικών ερευνών από την FSA ήταν οι πολυάριθμες ενδείξεις για ύποπτες συναλλαγές που υποδήλωναν ασυνήθιστες μεταβολές στις μετοχές του ενός τρίτου των εταιρειών που επρόκειτο να ανακοινώσουν εξαγορά ή συγχώνευση στη Βρετανία.

Παρότι μετά τη σύστασή της το 2001 η FSA έχει ξεσκεπάσει μία μόνο ποινική υπόθεση συμφωνιών βάσει εσωτερικής πληροφόρησης, η σαρωτική επιχείρηση εκκαθάρισης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη οφείλεται σε υπόνοιες για πολυάριθμες απάτες από traders και συμβούλους επιχειρήσεων στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την εσωτερική πληροφόρηση για να αποκομίσουν παράνομα κέρδη από εξαγορές και συγχωνεύσεις που πυροδότησε η διεθνής οικονομική κρίση.

Η Μάργκαρετ Κολ, επικεφαλής αναγκαστικής εκτέλεσης στην FSA δήλωσε στον The Independent ότι θέλει να διαμηνύσει στο Σίτι ότι δεν υπάρχουν κρυψώνες για αυτούς που παραβιάζουν τους κανόνες των χρηματοοικονομικών αγορών με στόχο το κέρδος.


NAFTEMPORIKI

Ελλάδα: Αλλαγές στο διακανονισμό των ζημιών από τα τροχαία

Νέο καθεστώς διακανονισμού των ζημιών από τροχαία ατυχήματα επιχειρεί να θεσμοθετήσει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕπΕΙΑ), επιδιώκοντας την καθιέρωση ενός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου με αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τη συμπλήρωση του φακέλου και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Το θέμα συζητήθηκε χθες από το Δ.Σ. της ΕπΕΙΑ, τα μέλη του οποίου εξέτασαν πρόταση Κανονισμού της Διεύθυνσης που αποφάσισαν να δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, ώστε σε άμεσο χρόνο η υπηρεσία να καταλήξει στην τελική της θέση και η επιτροπή να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της.

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι το σχέδιο Κανονισμού διατηρεί την προθεσμία του ενός μηνός για την καταβολή της αποζημιώσεις από το κλείσιμο του φακέλου κάθε τροχαίου ατυχήματος, όμως προβλέπει πολύ αυστηρές διαδικασίες για τη συγκέντρωση των παραστατικών που απαρτίζουν το φάκελο.

Ο πραγματογνώμονας

Μεταξύ άλλων, προβλέπει σε πόσο διάστημα ο πραγματογνώμονας θα προσέρχεται στο συνεργείο για να καταγράψει τις ζημιές από το τροχαίο και σε πόσο χρόνο θα είναι υποχρεωμένος να καταρτίσει την πραγματογνωμοσύνη, ενώ ορίζει προθεσμίες και για τον ίδιο τον ασφαλισμένο με πρώτη αυτή που αφορά στο διάστημα που θα μεσολαβεί από το τροχαίο μέχρι και τη Δήλωση Ατυχήματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κανονισμός προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια πώς θα πρέπει να δράσει η ασφαλιστική εταιρεία όταν καταγράφονται καθυστερήσεις στο κλείσιμο του φακέλου. Θα προσδιορίζει, δηλαδή, τις δικαιολογημένες καθυστερήσεις και όπως θα πρέπει να αντιδρά σε αυτές τις περιπτώσεις η ασφαλιστική έναντι του ασφαλισμένου.

Πηγές της «Ν» αναφέρουν ότι το σχέδιο Κανονισμού προβλέπει ως μέγιστο διάστημα για το κλείσιμο του φακέλου τις 60 ημέρες και τις 30 ημέρες για την καταβολή της αποζημίωσης.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. συγκροτήθηκε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της ΕπΕΙΑ, ενώ τα μέλη του ενημερώθηκαν με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τα πραγματικά ανοίγματα της ασφαλιστικής αγοράς σε σύνολο, καθώς και ανά εταιρεία και αποφάσισαν ότι θα συνέλθουν εκ νέου την Πέμπτη μετά τις εορτές του Πάσχα, ενώ αν κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση.

Ενημερωτικές συναντήσεις

Χθες, το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, από τον οποίο ενημερώθηκε σχετικά με τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο στη Βουλή για την ασφαλιστική αγορά, που αφορούν στον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχειών των ασφαλιστικών εταιρειών από τον Επόπτη και στη διετή παράταση της προθεσμίας για την αύξηση των εγγυητικών κεφαλαίων στα 6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται προς υποστήριξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας, ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πίεση που της ασκείται από τη διεθνή κρίση.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους του κλάδου για τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά την εξυγίανση της ασφαλιστική αγοράς, ενώ το προεδρείο της ένωσης ζήτησε από τον υπουργό την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Νωρίτερα το προεδρείο της ένωσης είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέμα Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, από τον οποίο φέρεται να ζήτησε τη στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς.

NAFTEMPORIKI

Rio Tinto: Εξετάζει ΑΜΚ €10 δισ. αν δεν ευδοκιμήσει το deal με Chinalco

Rio Tinto: Εξετάζει ΑΜΚ €10 δισ. αν δεν ευδοκιμήσει το deal με Chinalco


Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 δισ. δολαρίων, σε περίπτωση που οι ρυθμιστικές αρχές ή οι μέτοχοι μπλοκάρουν το deal με την Chinalco, εξετάζει ο μεταλλευτικός κολοσσός, Rio Tinto.

Υπενθυμίζεται ότι η Chinalco είχε συνάψει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 21 δισ. δολαρίων με τέσσερις κινεζικές τράπεζες, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει την 19,5 δισ. δολαρίων εξαγορά της εταιρείας Rio Tinto PLC (RTP) και άλλα έξοδα που σχετίζονται με την εν λόγω επένδυση.

CAPITAL.GR

Νέο πακέτο στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας

Νέο πακέτο στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας


Νέο πακέτο τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων για την τόνωση της ιαπωνικής οικονομίας, μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, σχεδιάζει η κυβέρνηση του Τάρο Άσο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Καόρου Γιοσάνο σε δημοσιογράφους, η Ιαπωνίας – αντιμέτωπη με την χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – σχεδιάζει να παρουσιάσει την Παρασκευή ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα προβλέπει δαπάνες τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.

Το ανωτέρω σχέδιο αναμένεται να διπλασιάσει τις επενδύσεις, για τις οποίες έχει ήδη δεσμευθεί η ιαπωνική κυβέρνηση. Έρχεται, μάλιστα, σε μια περίοδο στην οποία η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) μελετά επιπρόσθετα μέτρα στήριξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Στον απόηχο των δηλώσεων Γιοσάνο, ο δείκτης Nikkei [.N225] στο Τόκιο έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, και συγκεκριμένα στις 8.857,93 μονάδες, αυξημένος κατά 108,09 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Ιταλία: 27 οι νεκροί από το σεισμό

Ιταλία: 27 οι νεκροί από το σεισμό



Στους 27 ανέρχονται οι νεκροί από το σεισμό στην κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Μια ελληνίδα φοιτήτρια τραυματίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού του αδελφού της. Ένας ακόμα Έλληνας απεγκλωβίστηκε από τους διασώστες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων εντοπίζεται στη μεσαιωνική πόλη Λ'

Άκουιλα, περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Ρώμης, με πληθυσμό 68.000 κατοίκους. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ο ισχυρός σεισμός πιθανότατα οδήγησε στο θάνατο «δεκάδων ανθρώπων».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Μόσχα και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

NAFTEMPORIKI

Στις 28/5 τα τριμηνιαία 2009 της Ελληνικής Τράπεζας

Στις 28/5 τα τριμηνιαία 2009 της Ελληνικής Τράπεζας


Σύμφωνα με τους συναφείς κανονισμούς του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σας πληροφορούμε ότι τα αποτελέσματα του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του 2009 θα ανακοινωθούν στις 28 Μαΐου 2009 μετά από έγκρισή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας σε συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα.

Η σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά το πέρας της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου.

STOCKWATCH.COM.CY

GM: Η διοίκηση επισείει το «χαρτί» της πτώχευσης

GM: Η διοίκηση επισείει το «χαρτί» της πτώχευσης

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors θα ξεκινήσει τάχιστα τις διαδικασίες για να κηρύξει πτώχευση, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αυτό ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φριτς Χέντερσον, σε συνέντευξή του στους «Financial Times» έπειτα και από τις προειδοποιήσεις της διοίκησης την περασμένη εβδομάδα ότι η GM μπορεί να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, καθώς απομένουν μόνο 60 ημέρες για να επιτευχθούν μεγαλύτερες παραχωρήσεις από τους κατόχους ομολόγων και τα συνδικάτα, έπειτα και από την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Αν πρέπει να κηρύξουμε πτώχευση, τότε θα το κάνουμε γρήγορα... Υπάρχουν μη παραδοσιακοί τρόποι για να το πετύχουμε, που απαιτούν δύναμη, θέληση και μόχλευση και τα έχουμε. Ο στόχος για έναν καθαρό και υγιή ισολογισμό είναι αδιαπραγμάτευτος», δήλωσε ο κ. Χέντερσον.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα της GM, Καρλ Πέτερ Φόρστερ, αποκάλυψε στο περιοδικό «Der Spiegel» ότι εταιρείες ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου και κρατικά επενδυτικά ταμεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ευρωπαϊκό τομέα δραστηριοτήτων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Δημοσίευμα εφημερίδας ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας βρίσκεται σε συνομιλίες με τη βασιλική οικογένεια του Αμπου Ντάμπι για την απόκτηση μετοχών της Opel.

Η GM Europe χρειάζεται απαραιτήτως τη συμβολή ξένου ιδιώτη επενδυτή που θα προωθήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, όμως μέχρι τώρα κανείς δεν έχει εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον για την Opel. Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της εταιρείας εκφράζει την αισιοδοξία της ότι ένας τέτοιος επενδυτής θα βρεθεί τελικά.

Γερμανοί αξιωματούχοι, από την άλλη, δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία και εμφανίζονται ιδιαίτερα απρόθυμοι να διαμορφώσουν μια ξεχωριστή συμφωνία για τη διάσωση της Opel έπειτα από τη διαπίστωση πως δεν διαθέτει ίδια κεφάλαια.

Το περιοδικό «Φόκους» επικαλείται δηλώσεις Γερμανού υπουργού (που δεν θέλει να κατονομασθεί), ο οποίος τονίζει πως τα δικαιώματα, τα εργοστάσια και η ακίνητη περιουσία της Opel έχουν υποθηκευθεί στην αμερικανική κυβέρνηση και στις αμερικανικές τράπεζες ως εγγύηση για δάνεια και, συνεπώς, δεν μπορούν να αποκτηθούν από ξένους επενδυτές.

«Η Opel είναι απλώς ένα άδειο κέλυφος. Η GM δεν έχει πλέον κυριότητα πάνω στα περιουσιακά της στοιχεία», τονίζει ο ίδιος. Επομένως, ο κάθε επίδοξος νέος επενδυτής θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την αμερικανική κυβέρνηση και τις τράπεζες των ΗΠΑ.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Ζημιές αναμένουν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες

Ιαπωνία: Ζημιές αναμένουν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες

Οι τρεις κυριότερες ιαπωνικές τράπεζες πρόκειται να παρουσιάσουν καθαρές απώλειες στις εργασίες τους για το οικονομικό διάστημα 2008-09, που εκπνέει στις 31 Μαρτίου, για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία.

«Οι όμιλοι Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group, οι οποίοι αρχικά είχαν ανακοινώσει κέρδη εργασιών, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους έως τα τέλη του μηνός», τονίζει η εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν.

Οι απώλειες αυτές οφείλονται στις περισσότερες απ' όσο προβλεπόταν αμφίβολες πιστωτικές πράξεις και στη μεγάλη πτώση των χαρτοφυλακίων τους στο Χρηματιστήριο.

Οι δε Mizuho και Sumitomo, σύμφωνα με την εφημερίδα Νικέι [.N225] , θα πληρώσουν ακριβά τη συμμετοχή τους στις καταρρέουσες τράπεζες Merill Lynch και Barclays όπως αποκάλυψαν πηγές της Sumitomo Mitsui Financial Group.

«Αποφασίσαμε να υποτιμήσουμε τις απώλειες των μετοχών και να μειώσουμε την αξία ρευστοποίησης των μετοχών αυτών», τόνισε η ίδια πηγή, που εξέφρασε την ελπίδα η τιμή τους να αυξηθεί στο μέλλον.

CAPITAL.GR

Μεγαλύτερη επιβάρυνση των φορολογουμένων στις ΗΠΑ

Μεγαλύτερη επιβάρυνση των φορολογουμένων στις ΗΠΑ

Αισθητά περισσότερο, από όσο αρχικά υπολογιζόταν, θα στοιχίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους η διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτιμούσε αρχικά ότι πρόγραμμα ΤΑRF, ύψους 700 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου θα επιβάρυνε τους φορολογούμενους πολίτες κατά 189 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του CBO ωστόσο αναθεώρησαν δραστικά προς τα πάνω τους υπολογισμούς τους στα 356 δισ. δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει νέες πρωτοβουλίες, με στόχο να επιτραπεί σε δοκιμαζόμενες εταιρείες να συμμετάσχουν σε σχέδια διάσωσης, αποφεύγοντας περιορισμούς, που έχουν τεθεί από το Κογκρέσο, όπως για παράδειγμα τα πλαφόν στις απολαβές των στελεχών.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η εφημερίδα ανέφερε στο φύλλο Σαββάτου ότι οι ειδικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου θεωρούν πως είναι αναγκαία μία τέτοια κίνηση, ώστε να πειστούν περισσότερες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στα διάφορα προγράμματα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορέσει να παρακάμψει τους περιορισμούς σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς η βοήθεια προς τις τράπεζες δεν θα έρθει με τη μορφή της απευθείας ενίσχυσης, αλλά με τη διοχέτευση κεφαλαίων μέσω ειδικών οργανισμών, που θα συστηθούν και θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι. Ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υιοθέτηση των προτάσεων των συμβούλων, αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Ήδη ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας τέτοιας στρατηγικής.

Οι Αμερικανοί πολίτες όμως δεν έρχονται αντιμέτωποι μόνο με τα βάρη από τα σχέδια στήριξης του τραπεζικού τομέα, αλλά και με τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Από το Δεκέμβριο του 2007, όταν άρχισε η ύφεση, η αμερικανική οικονομία έχει απολέσει περίπου 5,1 εκατ. θέσεις εργασίας και η ανεργία έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 25 ετών. Οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες, με τους αναλυτές να αναμένουν δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και των κατασκευών.

NAFTEMPORIKI

IBM, Sun said to break off takeover talks

IBM, Sun said to break off takeover talks

The negotiations reportedly stalled after IBM made an offer Sun considered too low.

NEW YORK (Reuters) -- IBM Corp. and computer and software company Sun Microsystems Inc. broke off acquisition talks after Sun rejected IBM's offer of $9.40 or below per share, a source with the knowledge of the matter said Sunday.

The collapse of the talks, if final, would come as a surprise to Wall Street, which had seen the deal as a means for Sun's survival, as well as a way for IBM to compete more effectively against rivals like Hewlett-Packard.

The source, who was not authorized to speak publicly about the matter, said it was unclear if talks would resume.

Kaufman Brothers analyst Shaw Wu said it was a mistake for Sun to reject the offer, citing the leap in Sun shares to $8.49 on Friday from $4.97 on March 17, a day before talks between the two technology companies were first reported.

"The acquisition is already factored into the market's thinking. To reject it over 50 cents a share, or whatever it may be, it doesn't seem like a very prudent move," Wu said.

An IBM spokesman declined to comment, while Sun officials were not immediately available for comment.

Sources told Reuters in March that IBM was in exclusive talks to buy Sun. One source had said on Saturday that IBM lowered its offer price for Sun to $9.50 a share from $9.55 a share and that a deal may be announced this week.

IBM shares have also been rising since the negotiations were first reported, helped by an upswing in the overall market, and most analysts had said the move -- while risky -- would likely help the company in the long run.

Buying Sun would hand IBM a clear lead at the high end of the $45 billion overall server market fought over with Hewlett-Packard.

It would also broaden IBM's software portfolio, add storage products that vie with EMC and Network Appliance, and provide an edge over Cisco Systems, which some see as its biggest rival in the long term.

Damaged goods
But the collapsed deal is expected to affect the smaller Sun more than IBM, which has fared relatively well despite the global economic downturn thanks to its outsourcing business and its shift from hardware to higher-margin software sales.

Sun posted an 11% decline in quarterly revenue for its fiscal quarter ended Dec. 28, while gross margins shrank to 41.9% from 48.5% from a year earlier.

The company rose to prominence in the 1990s but never fully recovered from the dot-com bubble burst earlier this decade, and analysts say it has failed to fully capitalize on its software assets including Solaris and Java.

"Sun is now sort of damaged goods," said Peter Falvey, a technology banker at Revolution Partners. "If IBM got under the covers and didn't like what they saw, then what does that mean for other potential buyers?"

Failed negotiations with IBM could mean that Sun will need to look for another buyer, and contend with a lower offer.

Tim Ghriskey, chief investment officer for Solaris Investment Management, which manages about $2 billion, said the latest developments could be part of negotiating tactics and that Sun is still likely to strike a deal at around $9.40 a share and that IBM was still the most likely buyer.

"Like any acquisition candidate they are trying to force the highest bid possible," Ghriskey said. "IBM doesn't necessarily need these assets. But I think they could probably benefit from them at a reasonable price," he said.

CNN
Share |