Monday, April 6, 2009

Μεγαλύτερη επιβάρυνση των φορολογουμένων στις ΗΠΑ

Μεγαλύτερη επιβάρυνση των φορολογουμένων στις ΗΠΑ

Αισθητά περισσότερο, από όσο αρχικά υπολογιζόταν, θα στοιχίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους η διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτιμούσε αρχικά ότι πρόγραμμα ΤΑRF, ύψους 700 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου θα επιβάρυνε τους φορολογούμενους πολίτες κατά 189 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του CBO ωστόσο αναθεώρησαν δραστικά προς τα πάνω τους υπολογισμούς τους στα 356 δισ. δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει νέες πρωτοβουλίες, με στόχο να επιτραπεί σε δοκιμαζόμενες εταιρείες να συμμετάσχουν σε σχέδια διάσωσης, αποφεύγοντας περιορισμούς, που έχουν τεθεί από το Κογκρέσο, όπως για παράδειγμα τα πλαφόν στις απολαβές των στελεχών.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η εφημερίδα ανέφερε στο φύλλο Σαββάτου ότι οι ειδικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου θεωρούν πως είναι αναγκαία μία τέτοια κίνηση, ώστε να πειστούν περισσότερες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στα διάφορα προγράμματα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορέσει να παρακάμψει τους περιορισμούς σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς η βοήθεια προς τις τράπεζες δεν θα έρθει με τη μορφή της απευθείας ενίσχυσης, αλλά με τη διοχέτευση κεφαλαίων μέσω ειδικών οργανισμών, που θα συστηθούν και θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι. Ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υιοθέτηση των προτάσεων των συμβούλων, αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Ήδη ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας τέτοιας στρατηγικής.

Οι Αμερικανοί πολίτες όμως δεν έρχονται αντιμέτωποι μόνο με τα βάρη από τα σχέδια στήριξης του τραπεζικού τομέα, αλλά και με τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Από το Δεκέμβριο του 2007, όταν άρχισε η ύφεση, η αμερικανική οικονομία έχει απολέσει περίπου 5,1 εκατ. θέσεις εργασίας και η ανεργία έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 25 ετών. Οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες, με τους αναλυτές να αναμένουν δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και των κατασκευών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |