Monday, April 6, 2009

Βρετανία: Στην «πυρά» τα deals που βασίζονται σε εσωτερική πληροφόρηση

Βρετανία: Στην «πυρά» τα deals που βασίζονται σε εσωτερική πληροφόρηση



Εντατικές έρευνες διενεργεί στο Σίτι η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας (FSA), η οποία έχει φέρει στο φως σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών που βασίζονται σε εσωτερική πληροφόρηση, πολλές εκ των οποίων ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια λίρες.

Δεκάδες εταιρικοί σύμβουλοι και ανώτατα στελέχη έχει κληθεί ήδη να καταθέσουν στην εποπτική αρχή, η οποία έχει ξεκινήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση περιστολής ανάλογων φαινομένων απάτης στη Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent.

Ο λόγος διεξαγωγής των εξονυχιστικών ερευνών από την FSA ήταν οι πολυάριθμες ενδείξεις για ύποπτες συναλλαγές που υποδήλωναν ασυνήθιστες μεταβολές στις μετοχές του ενός τρίτου των εταιρειών που επρόκειτο να ανακοινώσουν εξαγορά ή συγχώνευση στη Βρετανία.

Παρότι μετά τη σύστασή της το 2001 η FSA έχει ξεσκεπάσει μία μόνο ποινική υπόθεση συμφωνιών βάσει εσωτερικής πληροφόρησης, η σαρωτική επιχείρηση εκκαθάρισης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη οφείλεται σε υπόνοιες για πολυάριθμες απάτες από traders και συμβούλους επιχειρήσεων στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την εσωτερική πληροφόρηση για να αποκομίσουν παράνομα κέρδη από εξαγορές και συγχωνεύσεις που πυροδότησε η διεθνής οικονομική κρίση.

Η Μάργκαρετ Κολ, επικεφαλής αναγκαστικής εκτέλεσης στην FSA δήλωσε στον The Independent ότι θέλει να διαμηνύσει στο Σίτι ότι δεν υπάρχουν κρυψώνες για αυτούς που παραβιάζουν τους κανόνες των χρηματοοικονομικών αγορών με στόχο το κέρδος.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |